Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 77

• 45 477
  • 743
  •   1
Отговори
# 585
Мандаринка, ние сме от тези с бърлогите. При нас е по-скоро от обстоятелства и начин на живот.

Speed Queen, в никакъв случай не съм искала да обидя теб или други хора, които по стечение на обстоятелствата нямат добре осветени с естествена светлина помещения или просто им харесва по-тъмното.
Почнах да се дразня на представянията (staging) по тв-то, където откровено вкарват в заблуждение хората, които искат или смятат да си правят ремонт. Още повече в България, където не сме преобладаващо с дървени къщи, на които можеш да правиш нови прозорци или да слагаш стени където ти скимне.
А и по сайтовете са такива снимките - осветени, барнати и т.н. Но дори да изкопираш 100% даден чужд интериор, в твоето жилище има голяма вероятност да изглежда съвсем по друг начин. Но ние се ориентираме по картинките в нет-а (понякога и по видяното по тв-то), когато решаваме какво искаме. Но ето, в България не можеш да направиш по-голям прозорец, ако е запад, по-добре да ти е тъмно или да си на лампи, отколкото да умираш от жега в кухнята със западно изложение.
Да поясня,  в дървените къщи не можеш да местиш стени и прозорци, както ти хрумне. Става само с разрешение на ХОА или общината. Това са неща, които не се виждат в предаванията.
За западното разположение в България също не съм съгласна. Основните ни жилищни помещения са на запад. Прозорците са витрини. Добра дограма, изолация и охладителна система - вършат перфектна работа.

# 586

Да поясня,  в дървените къщи не можеш да местиш стени и прозорци, както ти хрумне. Става само с разрешение на ХОА или общината. Това са неща, които не се виждат в предаванията.
За западното разположение в България също не съм съгласна. Основните ни жилищни помещения са на запад. Прозорците са витрини. Добра дограма, изолация и охладителна система - вършат перфектна работа.

В някои предавания го показват, но и показват, че винаги може и след съответно подсилване се дава разрешение. Като цяло има по-голяма гъвкавост.

# 587

В някои предавания го показват, но и показват, че винаги може и след съответно подсилване се дава разрешение. Като цяло има по-голяма гъвкавост.
На базата на опит - не е така.

# 588
Естествено, с ММ се скарахме, защото аз никога не съм доволна, което не е съвсем далеч от истината....
И аз съм така, все съм недоволна от моите си решения🤔
Затова, при последното обзавеждане, отрано си кътках всякакви кашони в гаража и преди да поръчвам мебелите правех абсолютно точни макети от картон на всичко - кухня, спални, коридор, диван, маса. И нямах изненади за размери, габарити, разстояния. Елтехника го виках няколко пъти да мести контакти с по 10, 20, 30 см. Даже преместих един сама, докато той ме напътстваше по вайбър болен от ковид😆
...остана да реша проблема с моя далтонизъм за да съм доволна някой ден 😂

Последна редакция: нд, 29 май 2022, 07:47 от Чи лу

# 589
...
Да поясня,  в дървените къщи не можеш да местиш стени и прозорци, както ти хрумне. Става само с разрешение на ХОА или общината. ...
За жалост, не знам какво означава ХОА.
Но в случая мисля, че няма значение. Защото при мен, със самоносеща покривна конструкция (което, предполагам, е стандарт и другаде), мога да разместя или да елимнинирам колкото стени пожелая. Което съм и направила. И това е в съответствие с правилата.
Но при очевидна промяна на фасадата обикновено е необходимо разрешение.
Колкото до подмяна или премахване на прозорци, там правилата са други и водещо е количеството светлина, влизащо в помещението.

# 590
И когато започнеш да продаваш къщата и влязат инпекторите на проверка, разбираш, че не е по правилата или както те казват- по кода

# 591
Привет отново, някой дали може да сподели мнение/опит с декоративни мазилки последните години? Интересувам се от нещо ненатрапчиво, неблестящо, просто да изглежда като текстура, ако е мат, още по-добре. Гледах тези, които изглеждат като "велур" (velluto), но не разбирам много.
Ще се радвам да чуя плюсове/минуси и разбира се на вас какво ви се струва красиво и не демоде.
Благодаря предварително Simple Smile

# 592
  • при него
Cinnamon, според мен, помислете и за функционалността, в какво помещение ще е, как ще ползвате и до колко пазите. За мен, мазилките по принцип са много красиви.
Имаме травертин в коридора, той стои грубичко, но е изключително устойчив, което за това помещение ни беше много важно. Имаме и венецианска мазилка, в друго помещение, която е много красива, но, вече я виждам надраскана (чукната, ударена) на 2 места, след около половин година ползване. Но, съжалявам, че не сложихме Венецианска мазилка и на една конкретна стена в кухнята. Планираме може би догодина, да направим 2 тавана с Венецианска мазилка, много ни харесва. При нас е лъскава, но мисля, че майстора казваше, че може и мат да се направи. Помня, че ме предупреди, че не бива да я търкам с препарат или с груба четка, само влажен парцал с вода.

Травертин
Скрит текст:

Венецианска мазилка
Скрит текст:

# 593
Имала съм венецианска мазилка, бяха я лакирали отгоре с нещо да мога да си я забърсвам.

# 594
  • при него
Да, тя и нашата отгоре е мисля с вакса, но майстора няколко пъти ми каза, да не я чистя с препарати.

# 595
Привет отново, някой дали може да сподели мнение/опит с декоративни мазилки последните години? Интересувам се от нещо ненатрапчиво, неблестящо, просто да изглежда като текстура, ако е мат, още по-добре. Гледах тези, които изглеждат като "велур" (velluto), но не разбирам много.
Ще се радвам да чуя плюсове/минуси и разбира се на вас какво ви се струва красиво и не демоде.

Какво ни се струва на нас няма абсолютно никакво значение, важно е на теб да ти харесва. не се води по чужди вкусове.

Аз си сложих в антрето нещо от типа "травертино" - не е лъскаво, здраво е, не се цапа, а и се мие ако случайно се изцапа. Нещо подобно, като има разни цветове, но са все пастелни. И трябва да се търси, някои са с много агресивна и релефна шарка, други са по-семпли.

Ето и в модерния сви цвят:

# 596

Какво ни се струва на нас няма абсолютно никакво значение, важно е на теб да ти харесва. не се води по чужди вкусове.

Аз си сложих в антрето нещо от типа "травертино" - не е лъскаво, здраво е, не се цапа, а и се мие ако случайно се изцапа. Нещо подобно, като има разни цветове, но са все пастелни. И трябва да се търси, някои са с много агресивна и релефна шарка, други са по-семпли.

Ето и в модерния сви цвят:

Мерси, питах за идеи, не се "водя" по чужди мнения, мога да преценя какво харесвам, просто нямам опит и ми е полезно да разбера какво харесват хората, да ми дойде идея какво може да направим Simple Smile
Например, аз не бих сложила "лъскава" мазилка, харесвам доста варианта за "мраморни" стени за коридора (които е дълъг и що годе тесен (8,2*1,5)), и ще е с "бетонен" под, но до колкото виждам са все "лъскави".

А какво е това, което сте сложили в антрето точно? Интересни са този тип мазилки, не се бях замисляла за тях.

# 597
  • при него
Травертин е мазилка на циментова основа и по принцип е за външно приложение. Изключително здрава е. Ние затова я избрахме. Първо се слага самата мазилка, после се слага цвета. Шарките/ релефа може да е различен, цвета също.
Вижте фирма Денел, ние от там ги взехме и мазилката и оцветителя.

# 598
При мен май има и силикон в някой от слоевете. Или полимер някакъв.

# 599
Някой да е ползвал от типа мазилка, на която може да се пише?

Загледах се в каталога на Сан Деко, имат доста интересни предложения, но не намирам информация за тази мазилка, на която може да се пише - с какво се пише, за да може да се изтрие после. Звучи като добра идея за стаята на малкия.
https://pdf.archiexpo.com/pdf/san-deco/san-deco-2020/123973-382442-_30.html

Общи условия

Активация на акаунт