Нашите цветя - обща тема 14

• 30 011
  • 744
  •   1
Отговори
# 180
Не е нужно да стои на слънце, нито да вкисва 🙂 просто се прави студен извлек. И аз съм пръскала зеленчуков разсад, както и розите в градината. Също и вратига е много добра като инсектицид.

# 181
Аз сях вратига в лехите, май наистина гони буболечките, но самата тя е доста инвазивна. Ти като извлек ли я ползваш, за пръскане?

# 182
Аз не съм ползвала, една съседка сееше край оградата и пръскаше с нея. Чела съм, че даже миризмата и гонела мишките. Аз съм алергична към препарати с цетиризин (с него пръскат за комари), прави се от извлек от маргаритки, затова ме е страх да пробвам. Копривата пък си я пръскам на косата, но за растеж, не за въшки 😀
В лехите може лавандула.

Последна редакция: нд, 27 мар 2022, 22:26 от Касия

# 183
Да, с вратигата трябва да се внимава. Без да съм алергична, веднъж ми излезе обрив по ръцете от нея, защото я скубах без ръкавици. На мен ми мирише точно на хризантеми, но по-силно.

Момичета, кой беше казал нещо за летни хризантеми? Какъв е този сорт?
Вземала съм цъфнали и напролет, и лятото, още на следващата година всички си настройват часовника и цъфтят наесен, когато им дойде времето.

# 184
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Въпросния железен келат къде може да се открие? Благодаря.

# 185
  • Мадрид / София
Въпросния железен келат къде може да се открие? Благодаря.

Питай където продават торове и препарати за растенията. В България може да се водят под друго име. Ако това е така, просто обясни, че е срещу Клорозис по растенията.

# 186
Тор с азот също върши работа при хлороза. Обикновено твърде варовиковата вода е причината.  При мен има iron, на различни производители. Зелен камък е другото, което чета че се ползва. Но не е железен келат.

# 187
Страхотни теменужки Trophy  Nature Sparkles

Вили, на тая гардения й вземи "кисела почва" и "тор за цветя обичащи кисела почва", или там както се спомена такова за азалии и рододендрони, някое от тия да го има изписано на етикета, такова й трябва. Ако живне тази година, в края на лятото кръцни по малко от клончетата, не повече от една-трета. Догодина ако се освести растението може да кръцнеш още една трета и така лека полека ще влезе във форма. Подхранването е задължително ежегодно за да те радва. Иначе - нова, и това е вариянт.

# 188
Много благодаря, момичета! Ще изпълня препоръките ви.

# 189
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
хлороза е на български и се търси "зелен камък" Wink
може листно, може и за поливане, а може и комбинирано. Simple Smile

# 190
  • Мадрид / София
Обаче железния келат не е "зелен камък"     ( знам какво е), а е гранулирано като стружки.

# 191
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
железен келат - желязо 6% https://torove.bg/jeliazo-fe6eddha-jelezen-helat

зелен камък/железен сулфат - желязо 19,5% https://torove.bg/zelen-kamuk-jelezen-sulfat-1kg-jelqzo-tor

тук и двата са на прах. дали са на прах или на гранули май не е толкова важно. Simple Smile

# 192
  • Бургас
Благодаря за темата!

Пуснах и в друга тема снимката, но и тук ще е полезна:

Различни видове щитоносни "въшки":

От ляво на дясно:
Горе - Оребрена и Памуклийка
Среда - Кафява и Мека
Долу - Восъчна и Щитова

а как лекувам цветята от последния вредител долу в ляво ...

Последна редакция: пн, 28 мар 2022, 10:50 от Белл

# 193
Извадих моите китки малко да се проветрят и дано поизчезнат тези малки гадни мушички! Откачам вече. 😆

Бугито ще го пресаждам,че му е много гадна почвата. И ще торя.

А това са ми кактусите от семена,виждат се 6,дано оцелеят всичките.

# 194
За мушичките сложих в саксиите лепкави стикери и изчезнаха. Гледката на самите стикери не е приятна.😬

От всички цветя най-много се радвам на... девисила. 😆 Миналата година го купих в малка саксийка, цяла зима стоя на терасата и сега гледам, че много добре тръгва.

Общи условия

Активация на акаунт