162 Американски четирилистни детелини за късмет и сполука през 2022

• 68 814
  • 702
  •   1
Отговори
# 675
Пожелавам и да не се налага ходене по лекари. Тук е друга планета.

# 676

Ох, и аз се надявам да не се налага, но съм с бебе и дете на 6 г.
"Тук е друга планета" звучи тревожно. Така ли е?

# 677
  • София

Че ще се налага, то е ясно, хора сме все пак. Спокойно, нищо страшно няма!

# 678

Съвет който мога да дам е, четете сама и се информирайте. Бъдете подготвена когато отивате за дете на лекар. Кои ваксини се изискват във вашия щат, до каква възраст задължително трябва да се поставят.
Също проверете ревютата на педиатъра който ще изберете. Много, много четене и подготовка.
Моят личен опит от случаен лекар, не е добър.
Под друга планета имам в предвид, че е много по различно. Не че е страшно. Дошли сте, ще се справите. Просто си имайте едно на ум, че медицината тук е чист бизнес.
Имате по голямо дете и това е плюс. Знаете примерно, че на хремаво дете не се поставя ваксина. Тук в сащ даже и две биха набили, не ги интересува дори и да е с лека температура! При изписване на антибиотик няма да ви кажат да давате пробиотик, сама трябва да си прецените.
За храната вече сте разбрали, това си е направо трето висше. Етикетите на храните са като глава от Война и Мир.
От друга страна, децата тук се гледат по непретенциозно. Има десетки форми на градини, ясли, забавачки или както и да го наречем. В училищна възраст има следучебни занимални. Всичко е платено, но поне знаете че имате варианти и за нас емигрантите с малки деца и без помощ си е важно.
Ако нещо се сетите, питайте.

# 679
Да, по отношение на лекуването и възпитаването на деца тук подходите са по-различни от България. Специално в медицината е трудно да намерите някъде традиционен лекар, който да изписва хомеопатични лекарства, например, тук хомеопат и лекар са противоположни неща. Пробиотици на деца не се изписват обкновено, защото са нерегулирани като производство - нашият педиатър е препоръчвал кисело мляко и кефир с антибиотиците, но не изолирани пробиотици. Температура под 38 градуса не се брои за температура, хремата изобщо не се брои за нищо - това важи и в детските ясли, градини и училища. Ваксините се слагат без да се броят - и 20 могат да сложат едновременно, ако искате. Като цяло тук лекарите са учтиви и толерантни, няма да ви се карат и няма да ви налагат лечение или гледна точка, ще ви обяснят подробно всичко, за което питате (задължително питайте за всичко, което не сте сигурни, че разбирате). Но понеже идвате с деца и съответно с определени очаквания, е много вероятно да видите разлики в самия начин на провеждане на прегледи и лечения.

Тук медицинските сестри на определено ниво (Nurse Practitioner) могат да преглеждат, да поръчват изследвания и да изписват лекарства, затова много често ще виждате такива вместо лекар, особено в urgent care. Това са медсестри с магистратури и специализиран опит. Както вече са ви казали - при спешни заболявания в извънработно време се ходи в urgent care, за профилактика или проследяване на заболяване - при вашия педиатър. В зависимост от това колко е заета педиатричната практика, могат да прегледат болно дете в същия ден, но може и да не могат.

Всички лекарски практики и кабинети имат профили с рейтинги онлайн, задължително преглеждайте като избирате. Проверете дали щатът ви има официални рейтинги за лекарите също (State Medical Board, State Dental Board). За четиригодишното е нужен зъболекар за профилактика - препоръчвам да търсите pediatric dentist, защото тези за възрастни ще приемат детето без проблем, но няма да имат нито подхода, нито обстановката, нито инструментите да работят с малко дете. При нас това беше от огромно значение. Вие също си потърсете и личен лекар, и зъболекар - много ще си улесните живота, ако сте записани като пациенти някъде и хем знаете къде да отидете/звъните при нужда, хем има кой да ви дава направления referrals за специалисти.

Ваксините се регулират/препоръчват на федерално ниво, графикът за всички щати е еднакъв и е тук: https://www.cdc.gov/vaccines/hcp/imz-schedules/child-adolescent-age.html#table-1.

За хляб вече са ви дали съвети, аз бих препоръчала да погледнете къде около вас има farmers' market. Това е открит пазар, само един/половин ден в седмицата, където можете да намерите пресни плодове и зеленчуци, но и месо, млечни продукти, мед и хляб от местни ферми и производители. Можете да им пробвате продукцията на пазара и после да им намерите официалния магазин. Ние така намерихме отлична хлебарница и магазин за сирене и кашкавал.

# 680
Много ви благодаря, момичета!
Да, определено това, че имам по-голямо дете ми е в плюс. От БГ съм си взела лекарства от първа необходимост, също и разни хомеопатични препарати, които действат при двете деца в случай на настинка, болно гърло и т.н. Децата ми като цяло не са болнави, но пък трябва да съм подготвена.

Идваме с всички поставени ваксини, като покриваме около 98% от имунизационния календар тук. Както бях казала по-горе, от РЗИ извадих на двете деца международен имунизационен паспорт на бг и английски, като голямото ми дете предстои да е първолаче наесен и го записаха в училище с този паспорт за ваксини. Надявам се да не ни се налага да поставяме ваксини тук. Малкото дете е на 1 и 2 месеца и също има всички ваксини от БГ.

Определено вече се сблъсках с различията в отглеждането и най-вече храненето на децата. Бях казала на ММ да купи адаптирано мляко тук, за да не нося от БГ. Малката пие мляко само вечер при заспиване. Ами да, ама след два дена на тукашното АМ, изхожданията бяха черни... Като се зачетох... Ами тук всяка храна за бебе и тодлър (каши, адаптирани млека и др.) е обогатена с двойно повече желязо за превенция на желязодефицитна анемия. Явно тук не захранват и не процедрат като нас в БГ.

Farmer's market намерихме доста близко до нас, които е всяка събота, но вчера не успяхме да го посетим. Ще имам предвид за следващия уикенд.

От сърце ви благодаря за изчерпателните отговори и съвети! Heart

# 681
Дали са ти много добри съвети.
Аз съм родител от съвсем скоро и мога само да каже едно две неща. Мога обаче да пиша по общо за здравеопазването тук.

Относно желязото в захранващите млека. Половинката направи обстойно проучване преди раждането и се спряхме на Kendamil. Те мисля са с по-малко желязо от американските еквиваленти. Не претендирам, че е най-доброто, ако въобще има такова, но понеже е британско може да е по-близко до това, което вашето дете е свикнало.

Аз съм на малко по-различно мнение относно Urgent Care - бих я ползвал за малко неща и като цяло бих отишъл до Emergency, ако имате съмнения за нещо по-сериозно от навехнат крак. От Urgent Care ще ви пратят в спешното така или иначе, ако е нещо по-сериозно. Моят единствен опит с Urgent Care беше неправилна диагноза, която ме вкара в един филм. Често прегледът в Urgent Care е от PA или NP,  а не доктор - MD/DO.
За децата проверете къде има Level 1 pediatric trauma center в случай на спешност и ходете там, ако е възможно. Много малко болници имат. Понякога линейката пита пациента в коя болница предпочита да ги закарат. Спешната помощ е по-скъпа от посещение при личния лекар или Urgent Care, но ако ви приемат таксата отпада. Проверете си здр. застраховка, за да сте сигурни колко струва.
Здр. застраховки като цяло се разделят на HMO и PPO като втората е по-добра. С PPO можеш да отидеш на специалист без направление от личния лекар.
Относно лекарите. Трябва си време и малко късмет да намериш добър. Ще дам пример с мен - търсих нов ЛК преди 2-3 години от мрежата на определена местна болница и се записах при един лекар, който най-рано приемаше пациенти - след 3 месеца. Следващият приемащ беше някъде след 6 месеца, но беше завършили едно от Карибските мед училища, които се славят като най-слабите в САЩ. Нямаше други лекари от мрежата приемащи нови пациенти за поне година напред. Kато цяло лекари от мрежата на вашата здравна застраховка са много по-евтини. Повечето здр. застраховки би трябвало да позволяват онлайн проверка кои лекари са част от мрежата им.
Като търсихме педиатър преди няколко месеца, 2-мата лекари, които имаха най-добра репутация въобще не приемаха нови пациенти. Освен това според позната майка не обръщат чак толкова внимание поради натоварен график. Това за мен е най-големия проблем за много лекари - имат висока квалификация, но нямат време за пациентите. Така че подгответе се отрано да търсите лекари и се въоръжете с търпение докато намерите добрите и намерите ли ги, не ги сменяйте.
Използвайте компютърната система на болниците или медицинските практики където сте пациент. Повечето болници използват софтуера на Epic под името MyChart, но съществуват и под други имена или други софтуери. Тези болнични системи позволяват виртуално посещение или комуникация с доктора в чат - в повечето случаи ще получите отговор без да се налага да ходите. За някои случаи такава комуникация може да се счита за преглед и да ви таксуват като такъв. Докторите в САЩ пишат като цяло много по-обстойни анамнези (H&P) отколкото в България и всичко се пази като запис и е достъпно в клиничната система от пациенти и доктори, включително снимки и резултати от всякакви тестове и могат да се прехвърлят от една болница към друга.

Толкова засега, ако се сетя може да пиша още нещо.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 18:09 от Анонимен

# 682
Мога да препоръчам този сайт за закупуване на европейско АМ и храни за бебета в Щатите:
https://euromallusa.com
Коректни са и поръчките пристигат много бързо, за около седмица. Има повечето популярни в България марки.

# 683
Дали са ти много добри съвети.
Аз съм родител от съвсем скоро и мога само да каже едно две неща. Мога обаче да пиша по общо за здравеопазването тук.

Относно желязото в захранващите млека. Половинката направи обстойно проучване преди раждането и се спряхме на Kendamil. Те мисля са с по-малко желязо от американските еквиваленти. Не претендирам, че е най-доброто, ако въобще има такова, но понеже е британско може да е по-близко до това, което вашето дете е свикнало.

Аз съм на малко по-различно мнение относно Urgent Care - бих я ползвал за малко неща и като цяло бих отишъл до Emergency, ако имате съмнения за нещо по-сериозно от навехнат крак. От Urgent Care ще ви пратят в спешното така или иначе, ако е нещо по-сериозно. Моят единствен опит с Urgent Care беше неправилна диагноза, която ме вкара в един филм. Често прегледът в Urgent Care е от PA или NP,  а не доктор - MD/DO.
За децата проверете къде има Level 1 pediatric trauma center в случай на спешност и ходете там, ако е възможно. Много малко болници имат. Понякога линейката пита пациента в коя болница предпочита да ги закарат. Спешната помощ е по-скъпа от посещение при личния лекар или Urgent Care, но ако ви приемат таксата отпада. Проверете си здр. застраховка, за да сте сигурни колко струва.
Здр. застраховки като цяло се разделят на HMO и PPO като втората е по-добра. С PPO можеш да отидеш на специалист без направление от личния лекар.
Относно лекарите. Трябва си време и малко късмет да намериш добър. Ще дам пример с мен - търсих нов ЛК преди 2-3 години от мрежата на определена местна болница и се записах при един лекар, който най-рано приемаше пациенти - след 3 месеца. Следващият приемащ беше някъде след 6 месеца, но беше завършили едно от Карибските мед училища, които се славят като най-слабите в САЩ. Нямаше други лекари от мрежата приемащи нови пациенти за поне година напред. Kато цяло лекари от мрежата на вашата здравна застраховка са много по-евтини. Повечето здр. застраховки би трябвало да позволяват онлайн проверка кои лекари са част от мрежата им.
Като търсихме педиатър преди няколко месеца, 2-мата лекари, които имаха най-добра репутация въобще не приемаха нови пациенти. Освен това според позната майка не обръщат чак толкова внимание поради натоварен график. Това за мен е най-големия проблем за много лекари - имат висока квалификация, но нямат време за пациентите. Така че подгответе се отрано да търсите лекари и се въоръжете с търпение докато намерите добрите и намерите ли ги, не ги сменяйте.
Използвайте компютърната система на болниците или медицинските практики където сте пациент. Повечето болници използват софтуера на Epic под името MyChart, но съществуват и под други имена или други софтуери. Тези болнични системи позволяват виртуално посещение или комуникация с доктора в чат - в повечето случаи ще получите отговор без да се налага да ходите. За някои случаи такава комуникация може да се счита за преглед и да ви таксуват като такъв. Докторите в САЩ пишат като цяло много по-обстойни анамнези (H&P) отколкото в България и всичко се пази като запис и е достъпно в клиничната система от пациенти и доктори, включително снимки и резултати от всякакви тестове и могат да се прехвърлят от една болница към друга.

Толкова засега, ако се сетя може да пиша още нещо.

Доста съм объркана със здравните осигуровки... Ние сме с някаква сметка, HSA се води и до колкото разбирам няма значение дали лекарят, който съм избрала работи с фирмата, която предоставя застраховката.

# 684
То колко хора родени и отрасли в тази държава са объркани от здравните застраховки, та не сте само вие...

HSA не е здравна застраховка, а точно сметка, чрез която може да плащате за здравни услуги. Предимството е, че каквото сте внесли по тази сметка, не се облага с данъци. Не мисля, че HSA определя кои лекари са ви в мрежата. Това се определя от плана на застраховката. Прочетете го подробно. Там обикновено е описано какво се покрива. Сайтът на застраховката би трябвало да предоставя възможност да търсите лекари и да дава информация кои са в мрежата на застрахователя.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 06:19 от Анонимен

# 685
  • София
HSA - Health Savings Account, това може да е към вашия застрахователен план, не всички планови го имат. Това няма отношение към лекаря, дали работи или не с вашата застраховка. Ако той работи с нея - лекарят ще бъде in-network, ако не работи с нея, ще бъде - out-of network. Ако желаете, можете да ползвате натрупаната сума за плащания на преглед при лекар, лекарства и консумативи OTC (over the counter- без рецепта). Желателно е лекарите, които посещавате да бъдат in-network, иначе цените са много високи и се съмнявам, че сумата в HSA ще бъде достатъчна да платите токова посещение.
Нормално е да сте объркани, ще отнеме поне 1 год, докато изобщо разберете как работи системата. Моят съвет е - подлагайте на съмнение всичко, което ви казват и го проверявайте през 2-3 разл.места.

# 686
  • Down south
Не искам да те обърквам допълнително, но все пак, какъв план имате - HMO или PPO?
HSA е различно от застраховката.

# 687
Здравейте! Прескачам само набързо през американската тема от канадската 😊
Предстои ми да прекарам около седмица в Ню Йорк (Манхатън) началото на септември преди да се прибера обратно в Канада и се чудя дали ще има някоя българска мама, с която да изпием по едно кафе и да си поговорим на роден език 😊

# 688
Привет на всички!

Ние сме семейство, завърнало се от САЩ миналия месец.
Има ли някой от вас опит със записване на дете, което никога преди не е учило в България,  в среден курс в тук?

# 689
  • Spain
Здравейте!
Бях ви писала преди с хиляди въпроси относно Студентките бригади . Та децата вече направиха 2 месеца , има много нови у интересни емоции. Проблеми разбира се също. Но като цяло  Дъщеря ми  е доволно.  Случиха на шефове - помагат много , със соц осигуровки , лекари , транспорта (колелата )им помогнаха пак те . Храната е нормална  - най  ме шокираха етикетите ("  non antibiótic " - ако в Европа видя такъв не бих купила нищо от тази фирма 😂 ) , също оформянето на цените - плодове на брой разбрах 😂, за вас е нормално , за нас странно. В общи линии нови и интересни преживявания за детето - и за нас (с това ,което разказва).
И разбира се имам въпроси. Решили са 5 момиченца да ходят на Екскурзия в Чикаго в началото на септември . Нямат много време да се организират в план мисля вече са купили полета и нощувките вече , но първо се говореше за Ню Йорк  или Лос Анжелис😅- пътуват от Rehoboth beach (не ме питайте защо Чикаго и от къде излитат -техни решения ) , аз искам да им помогна със съвети , в план  - места задължителни за посещение в Чикаго - от супер известни - до нещо , което вие смятате че трябва да се види непременно.  Безплатен вход в музеи - има ли определени дни или нещо подобно ? . Или пък някакви студентски/младежки  намаления, който биха могли да ползват . Транспорт в Града - изгодни карти за транспорт - комбинирани / или как е най добре да се предвижват? Къде НЕ трябва да ходят 😁... 
Храна типична за Чикаго - какво и къде могат да опитат ?
Благодаря предварително 💐

Общи условия

Активация на акаунт