Да преправим старите мебели с любов - тема 38

• 55 137
  • 754
  •   1
Отговори
# 105
Пишеше, че се разтваря с вода, - не би трябвало да е блажна или аз нещо съм се объркала?

# 106
  • София
Пишеше, че се разтваря с вода, - не би трябвало да е блажна или аз нещо съм се объркала?
Значи е акрилна. Аз бих зашкурила леко повърхостта, така че да се матира. После грунд (праймер) на Сократес и отгоре боята с три ръце. Ако ще подлежи на интензивно използване + лак.

# 107
Акрилна да не е..

# 108
Благодаря, сега трябва да намеря праймера на сократес - нещо съм го пропуснала него. Лака е ужасен..направо няма шкурене.
Скиорче, да уточня, шкурене-измиване с обезмаслител-преймер-боя...евентуално лак. Това ли е реда?
Четка или валяче?

# 109
  • София
Първо мини с обезмаслител, после надраскай хубаво на ръка с шкурката (има едни шкурки като гъби, можеш да вземеш 80), докато лакът вече не блести. После избърсваш много хубаво прахоляка с влажна кърпа и действаш с останалото!
Ако искаш вместо праймер, пробвай с Борото, но аз нямам опит с него и не мога да дам съвет.
Успех!

# 110
Благодаря ти!

# 111
Борото с гъбичка или парцалче се нанася. За акрилна боя ще свърши работа.

# 112
На мен Сократес бяла и слонова кост нямаше достатъчна покривност. Затова наистина 3 ръце (с пълно изсъхване между тях) е много добър съвет. Това се отнася за вратичките, които ще са видими и трябва да бъдат перфектно покрити. За вътрешната част, която няма да е особено видима, сигурно и 2 ръце ще стигнат.

Боро-то е достатъчно за праймер, не е нужно да купуваш друго, ако вече го имаш. Последователността Скиорче я е описала.

Бих препоръчала сваляне на вратичките и боядисване в хоризонтално или поне подпряно положение. Ако не ги свалите, ще е много по-трудно, възможно е да се стекат леки струйки от боята и да се наложи корекция на места. А и така няма да омажете пантите, ще можете да ги почистите леко.

Ако ще сменяте дръжките, което е много вероятно - запълнете с кит (пак се продава по железариите), зашкурете (изравнете) и тогава направете цялата процедура с кит, бърсане, боядисване. След това за новите дръжки ще си пробиете съответните дупки. Аз досега не съм намерила нови дръжки за (много) стари мебели, на които дупките им да съвпадат (с изключение на дръжките топче/копче, там е само 1 дупка).

Още един съвет - когато мажете с Боро-то, задължително с ръкавици и някакви подходящи дрехи за ремонт, да покриват добре ръце и крака. Това нещо, като изсъхне добре, много трудно се измива. Така че щом приключите с него - къпане с търкане. Аз не бях забелязала едни ситни пръски по ръцете и очилата, бяха изсъхнали и чак тогава ги забелязах. Трябваше ми търкане с грапавото на домакинска гъба, 2-3 пъти, докато се махнат всичките. По очилата чегъртах с нокът.

# 113
Манадаринка, чудесно описано, благодаря.
Ще свяламе вратичките и пантите ще сминим , за дръжките, естествено няма с нашите дупки вече, ще запълваме.
Мисля да действаме  в легнало положение на вратите.

# 114
Запазете си една панта за мостра, и с нея в магазина. Особено ако е соц. вграден гардероб с тогавашните изхвърлящи панти, които са пълна скръб. Потърсете в специализираните магазини за мебелен обков, там има най-голям избор.

# 115
Панти си намерих в ИКЕА, савилхме от шкафче купено от там и станаха точно.

# 116
Аз имах предвид магазини като тези - поне в София са едни от най-популярните

https://rosi.bg/mebelni-panti-233/

https://balkanyug.bg/bg/mebelni-panti/?&order=asc

https://masterkent.bg/product-category/%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d1%82% … b8/?orderby=price

Икеа не е точно магазин за мебелен обков. Със старата панта в ръка в специализиран магазин за мебелен обков ще имаш по-голям избор и по-меродавно експертно мнение. Лично мнение, разбира се. Дори и в строителните хипермаркети има различни видове мебелни панти, но там е по-трудно да намериш продавач, който да ти даде професионално мнение.

# 117
  • при Arctic Monkeys
Аз се справих с моя скрин

# 118
Супер. Кажи как.

# 119
  • при Arctic Monkeys
Шкурка, по едра, после фина. Честно казано, не съм се престаравала много с шкуренето, нямах време. Байц, някакъв немски, една ръка, за да не става много тъмно. Много странен лак от Практикер, почти без миризма, с консистенция на крем. Една ръка. Можеше да стане по прецизно, нямам време да се занимавам. Лакът с четка, байц с гъба.

Общи условия

Активация на акаунт