Да преправим старите мебели с любов - тема 38

• 55 141
  • 754
  •   1
Отговори
# 120
Браво! Страхотно е станало! А петната отгоре как ги махна?

# 121
  • при Arctic Monkeys
С шкурката. И предварително ги поизстъргах.

# 122
  • София-в сърцата на моите деца
Здравейте, искам да боядисам стар вграден гардероб в коридора. Отвън  е лакиран , от вътре е както си  е бил навремето. Купих алкидна боя Сократес. Питане  - задължително ли е шкуренето или  може направо с розовото Боро и отгоре боя? Боята с четка или с валяче и ако е валяче какво точно? Трябва ли грунд някакъв?

Ето моя..

# 123
Здравейте, имам един стар шкав, който е боядисан в тъмно червена,  боя на водна основа. Иска ми се да го пребоядисам в цвят близък до този на тъмния шкаф от снимката. Дайте идея каква боя да ползвам, коя марка има сходни цветове? Също така да третирам ли шкафа преди нанасянето или направо да мажа?

И последно, тебеширените бои могат ли да се нанасят с пистолет за пръскане?

# 124
Кой шкаф..това е ламперия мисля, синьото.

# 125
Тя като цвят го показва, не е нейният шкаф. Simple Smile
Не съм чула тебеширена боя да се пръска с пистолет.

# 126
  • в сърцата на децата <3
Синьото е ламперия. Виждала съм такъв готов цвят, но не помня марка. Може и по някой от каналите, които гледам да е било и изобщо да го няма в България. Така или иначе спокойно си взимаш бяло и ти го тонират в желания цвят. Водна върху водна няма нужда от сваляне на старата боя ако е здрава и не е компрометирана никъде! Всяка боя може да се пръска, но не всеки пистолет става за тая работа.

# 127
Вдъхновена от нещата, които правите, реших да боядисам вратите в къщи. Вратите са от МДФ, боята е слонова кост. Купих си от Лидл шлайф и започнах да шкуря по обелените ръбове и на местата с дефект. Не съм махала боята по цялата врата и каса. Първата ми грешка е, че съм шкурила с едра шкурка. Доста е надраскано. Дойде един бояджия на коли и ми обясни, че никога не мога да постигна гладкостта на боядисаното във вана и вратите ще станат още по-зле от преди.Посъветва ме да върна боята на Сократес, която купих от Практикер  и да купя някаква по-специална за около 60лв/литъра. Както и да боядисвам с мече с много къс косъм.Ако някой е боядисвал МДФ врати, моля да сподели опит.

# 128
  • в сърцата на децата <3
Шкуриш. После с по-фина, после с още по-фина... Абсолютна гладкост за да постигнеш трябва да свалиш всичката боя. Това може и с пистолет за горещ въздух и стъргане да се случи, после само ще загладиш с шкурките. Плюса на пистолета е, че няма да ти пълни шкурката и ще отхвърля повече работа. Обезпрашаваш, обезмасляваш и пръскаш. Съвършено гладко на теория може и с мече. На практика не съм го виждала постигнато. Пистолета също не гарантира резултати, трябва си практика за да придобие ръката увереност. Също така не с всеки пистолет може да получиш добри резултати.
И аз съм боядисвала авточасти, не е по-голяма философия от дървените мебели, даже напротив. Но ако очакваш да стане за 2 часа - няма да е. Една врата без опит в тези неща ще ти отнеме поне седмица работа, като в това време включвам и съхненето на слоевете боя. Дано има къде да ги изнесеш за шкуренето, защото никак не е ок да го правиш вътре.

# 129
  • Стара Загора
На село имаме няколко такива стола, които искам да почистя и лакирам.
Какви са стъпките, които трябва да направя? След шкуренето да нанеса ли нещо или направо да лакирам. Иска ми се финишът да не е много лъскав, да е нещо такова

# 130
  • в сърцата на децата <3
Стъпките са:
1. Измиваш
2. Отстраняваш лака (шкуриш или с пистолет за горещ въздух)
3. Обезпрашаваш
4. Обезмасляваш
5. Лакираш

Има лакове на водна основа, които са мат. Можеш и да омаслиш. И за двата варианта, обаче, трябва да си свалила и последното парченце стар лак, защото ако остане ще се вижда под новото покритие.

# 131
Аз бих ги омаслила, а не лакирала. Става супер! Дървото става живо и много красиво, и няма да е лъскаво.
Столчетата са супер!

# 132
  • в сърцата на децата <3
Аз бих ги омаслила, а не лакирала. Става супер! Дървото става живо и много красиво, и няма да е лъскаво.
Столчетата са супер!
Съгласна, но по мои спомени седалката не е масив, а шперплат. Което значи, че шансът да поеме маслото на петна, е голям. После да се сваля масло е интересна гимнастика, която лично аз не бих си причинила.
По-добре Сиси да започне с почистването, а като види какво ще излезе отдолу, да прецени как да процедира. Защото е много възможно дървото да остане неравномерно оцветено заради олюпения лак и различната скорост на стареене на местата с и на местата без лак. Това е поправимо с байц или цветен лак няколко ръце, но естествения цвят на дървото няма да може да се запази. Все пак това са само хипотези, така че да се върнем на свалянето по някакъв начин на стария лак на първо време.

# 133
И според мен омасляването е за перфектно запазено дърво.
Освен това ще трябва да ги разглоби на части, за да махне лака навсякъде.

# 134
А маслото няма ли опасност да омасли и дрехите, като седнеш? Питам, не съм ползвала, затова се чудя.

Общи условия

Активация на акаунт