Да преправим старите мебели с любов - тема 38

• 55 279
  • 754
  •   1
Отговори
# 525
има много варианти за еко строителство(пасивни ,еко, земни кораби), и всичките избягват латекса
Скрит текст:

строили сме подобна постройка,като доизграждане на съществуваща част от къща
лично аз имам само вар в спалните- традиционно се ползва в тукашните къщи,заради влажния климат
боядисва се с ролка-не разбирам защо четки,баданарки,метли..?!
с ц200 не съм пробвала никога,а и колко ли лепило ще трябва?- най-лесният начин е с лепило за тапети

градски легенди са тия за нехващането на един вид или друг боя след вар(или пък обратно..)
има си контактни бои, с основа фибри, добавят им се една част цимент,една боя и си боядисвате отгоре с каквото искате- като върху новоизмазана стена

# 526
Малко е количеството на С200, което се слага.
Върху вар съм слагала латекс. Обратният вариант - не. А и не мисля да си причинявам боя + цимент и т.н.

# 527
  • София
100 годишна къща в провинцията, никога не е слаган латекс. Няма изолация, нищо съвременно и пластмасово.  Реших да запазя принципа и да варосам отново. Изшкурих, измих тавана, но не се свали всичко и основата, върху която варосвах остана на петна. Беше страшно черно и опушено. До голяма степен се прикри, но въпреки всичко не е много равномерно. Бяло, но се виждат нюанси и на отделни "четки". Има още помещения за обработка и затова питам, ако някой има опит и може да сподели защо така ми се получи. Сезонът за ремонти приключва, зимата няма да продължа, но за следващата година ще трябва.
С пистолет за боя би трябвало да стане. Имам смътни спомени, че навремето ползваха и пръскачките с които се пръскат лозята.

# 528
Скиорче, аз съм за шкурене и масло, винаги ще стоят красиво.

# 529
Благодаря за споделеното. Може наистина проблемът да е в начина на нанасяне. Купих четка баданарка и опитах с нея, но пръските се увеличиха многократно и се отказах, останах на малката бояджийска четка. Може би колкото е по-голям обемът на нанасяната вар /повече повърхност на нанасящото устройство- т.е повече косми, метлици.../ повече ще остава на варосваната повърхност и ще покрива по-добре. Може би затова се ползва и мече.  Бях намерила разходна норма на квадрат варов разтвор- определено бях под нея. Реших, че разликата идва от фирата на пръските, но явно не само. С пистолет не съм работила, трябва да погледна какво и как. Имам лозарска пръскачка в мазето, ако всичко й е наред, мога и с нея да опитам, звучи добре.  Друга мисъл- дали дупка на пръскалка би била достатъчно голяма за варови частици?
С 200 не съм слагала, таван е, няма кой да го докосва.
Точно затова правя тия усилия- искам да спре да е къщата на духовете. Да сваля всичко до шпакловка /пропито в стените с десетилетия/, да се изчисти и белне, да ушия нови пердета, да пренаредя на първо време, а може би и да подменя частично някои от мебелите. Да сменя миризмата и визията. Помещение по помещение, малко по малко.
Къщата е на гредоред и тухли, строена е с максимума от технология и възможности на времето си, не е пестено и пожалено нищо. На дървени дъски на пода, ковани с пирони е. Не са боядисвани, поне това.
И при нас има ръкоделия от 2 поколения назад, в сандъци на тавана. Толкова са красиви и почти непригодни за употреба. Сърце не ми дава да хвърлям.
И във връзка с това- има една древна спалня с метални табли. Тъмно кафява, с дървесна шарка. Едно от най - призрачните неща в къщата. Тъмна, студена на допир, привлича окото като магнит, но не като приятна за гледане. Хем не ми се ще да я разкарам, хем не искам да я гледам такава. Имате ли опит и идеи как да я променя? дотук ми е хрумнало фолио в светъл цвят или тапицерия с плат и дунапрен. Долната табла обаче не е права, а в ъглите е леко извита към страничните части и там мека облицовка няма да се получи.
Скиорче, столът е толкова хубав, че както и да го реновираш, мисля, все е стане добре. Седалката така ли ще остане?

# 530
Skiorche, защо не питаш в някой музей или място където правят възстановки от сорта на Читалища или организация за запазване на културното ни наследство.
Аз съм дарявала във Видинския музей военна екипировка от първата и втората световна война.

# 531
Какво е ВУ? Извинявам се, че питам...

Тези "баданарки", които ми излязоха на търсачка по разни магазини, са бледо копие на баданарката, която помня от къщата на баба ми. С по-къс косъм, много по-гъст косъм (като сплъстено стоеше) и естествен, не изкуствен. Може би затова варосването е било по-плътно. И редовно варосване, всяка година не знам дали е било в най-добрите времена, които не помня, но на 2 години вероятно. Отстрани на светлина като се погледнеше, се виждаха "четки" тук-там, на фронтално не беше на петна, определено. Ако сте на село, питайте съседите да ви услужат със стара баданарка, ще свърши по-добра работа. Метличките, които се използват за пръскане на стените и за боядисване, са от най-малките, не дълги. Колкото по-къса и по-гъста, толкова по-добре.

Дики, има и силикатни, а не само силиконови мазилки. Силиконовите не пропускат влага, "запечатват", силикатните са "дишащи", без да пропускат влага особено много навътре. Преди години, като санирах тухлен апартамент, сложих вата и силикатна мазилка (на Вебер). Колко гладка ще бъде, зависи от големината на "зърното", а шарката - каквото си поръчаш - влачена, драскана...Тонира се по каталог. Избрах тази мазилка, защото и тухлата, и ватата, са "дишащи", не исках да "запечатвам" влагата вътре към апартамента. Доволна съм, повече от 10 години няма поражения като конструктивна здравина (напуквания). Поопушила се е от градския въздух, но принципно е възможно да се почисти с водоструйка (маркуч с вода). Аз само на няколко ръчно достъпни места съм поливала вода (под первазите на прозорците) и веднага става по-светла и чиста.

# 532
Чи лу, може ли да споделиш с кой спрей и кой цвят си боядисала огледалото. Хареса ми много ефекта, който си постигнала.
Точно този цвят спрей не открих, нито онлайн, нито в магазините, които обикалях. Има сребристи, има златисти, но средно няма. Първо боядисах рамката с бежов спрей, после с металик боя за текстил потупвах с четката и после безцветен спрей.
Обаче и цвета на боята го докарах, като смесих няколко, които имам отпреди.
Цапам, плескам, меша, понякога и сама не мога да си повторя резултата😆

# 533
ВУ е втора употреба.

# 534
  • София
Скиорче, аз съм за шкурене и масло, винаги ще стоят красиво.
И аз се изкушавам да го изшкуря (лакът е мнооого стар и пада ставнително лесно). Но самото дърво може би леко ще чернее от следите. Ще покажа резултат после (така или иначе имам голяма бройка от тях:)). Лошото е, че няма къде да ги сложа. Сега са натрупани заедно с много други красиви старинни мебели на един прашен таван в къщата на бабата на мъжа ми в гр. Гоце Делчев. Дано да не протече покрива само.
Ra, седалката на стола е нещо като ратан (не се сещам как се наричаше тази плетена материя). Здрава е, но не знам, ако започне да се ползва често, колко ще издържи. Една възглавничка на първо време, ще има. Чакам си новия шлайф, за да се заема, че мъжът ми ме гледа доста накриво, че задръствам и малкото ни пространство в София с “вехтории”.😉

# 535
  • в сърцата на децата <3
ra2, имай предвид, че трябва да прецедиш хубаво през двоен чорапогащник варта преди да пръскаш с пистолет или ръчна пръскачка, иначе фините песъчинки ще запушат дюзите.

# 536
  • София
здравейте, не знам, дали изобщо въпросът ми е за тази тема. Търся фирма във Варна, която може да изшкури и боядиса стар, добре запазен шкаф от масивно дърво.

# 537
За старите плетени покривчици на една кука.
Ако имате наистина много от тях, зашиват се една към друга и става страхотно перде. Някъде из нета съм виждала снимки, но не намирам сега.

# 538
  • София
За старите плетени покривчици на една кука.
Ако имате наистина много от тях, зашиват се една към друга и става страхотно перде. Някъде из нета съм виждала снимки, но не намирам сега.
Виждала съм такива пердета, ама много несиметрично ми стоят някак. Аз ги харесвам пришити върху декоративни възглавнички или  на летни платнени чанти. По-малките са много симпатични и в рамка за картина.

# 539
Скиорче, как в рамка на картина?

Общи условия

Активация на акаунт