ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори 1

• 77 007
  • 1 120
  •   1
Отговори
# 1 080
  • Пловдив
Моля ви дайте съвет,тъкмо подготвих документите за телк и преди да ги подам се наложи да вляза в болница.Сега в новата епикриза диагнозите са други съответно и кодовете им.Трябва ли личния ми лекар да пусне ново направление с новите и да напише нова етапна епикриза ?Трябва ли да изчакам да ми свърши болничния който е 14 дни за да ги подам?
  След болничен подай ново направление.

# 1 081
  • Ланкър, планините Овнерог
Нов ъпдейт. Звъня ми една г-жа от РЗИ и почти ми се караше (учителски строга), говореше ми на въпреки. Това по повод въпроса ми през ССЕВ колко време отнема придвижването на ТЕЛК към НОИ. Та, в крайна сметка ТЕЛК- а ми още на 17.12 служебно е придвижен към НОИ. НОИ викат, че го чакат. Не знам, ама така или иначе има време, докато навъртя 4м чакане.

# 1 082
Зареди се с търпение, иначе ще си счупиш нервите. След три месеца опитай отново. Те са неспасяеми.

# 1 083
Зареди се с търпение, иначе ще си счупиш нервите. След три месеца опитай отново. Те са неспасяеми.
Аз все се надявах, че срока е до 4 месеца, но че в НОИ стават готови по-бързо. Чета и не вярвам на очите си... Това е за пенсия на хора със заболявания, някои от които разчитат само на тези доходи. Ужас.

# 1 084
НОИ трябва да изчислят пенсията на база трудовия стаж и осигурителния доход. Изисква се време когато за първи път определят размера. Те казват 4 месеца но обикновено в рамките на 2-3 месеца са готови и превеждат парите по сметката. После идва и решението по пощата.

# 1 085
А, забравих да спомена, че подавайки онлайн, не трябва трудовата книжка да се носи. Онзи ден нарочно питах от мен нещо допълнително иска ли се - не. Заявлението ми отне има-няма 2мин. Да видим крайният резултат какъв ще е, де.

# 1 086
НОИ трябва да изчислят пенсията на база трудовия стаж и осигурителния доход. Изисква се време когато за първи път определят размера. Те казват 4 месеца но обикновено в рамките на 2-3 месеца са готови и превеждат парите по сметката. После идва и решението по пощата.
Изчисления на пенсия на базата на трудовия и осигурителен доход се състои в попълване на таблици на данните, които се съдържат в трудовите книжки и/или УП-та, които се представят от самият кандидат пенсионер. НОИ не правят нищо повече да налеят на ръка едни данни, да натиснат Emter и да препратят преписката по етапния ред. В повечето случаи това са хора, които са имали трудови правоотношения след 1997 г., от когато е въведено електронното отчитане на данните. Да приемем, че дори и много от работодателите да не са били изрядни, да са подавали необходимите данни в НОИ, но на работниците си са издали УП-та или са нанасяли необходимите отметки в трудовите им книжки, все тая, пак стигаме до механично пренасяне на данни. Дори и 2 месеца е много. Не искам да изпадам в дребнотемие, но е факт, че бюрокращината никога няма да ни напусне. А после се чудим защо администрацията реве от електронизацията на процеса и въвеждането на ИИ. Просто ще лъсне цялото нищо правене, което е погълнало цялата ни държава.  (Не искам да омаловажа работата на служителите. Време е много неща да бъдат променени, но както обичат да казват телевизионерите: Няма воля за промяна.)

# 1 087
Частните болници работят с касата. Плаща се само доболничната помощ, това са прегледите, приемането в болницата е по каса. За операции има доплащане след каса, но то и в държавните го има. Това от личен опит.
Туй ясно, тази година само лъчетерапията ми беше в държавна, всичко останало беше в частни, но до сега нямах ТЕЛК и не съм се замисляла. През януари ми предстои нова хоспитализация и понеже в сайта на б-цата са написали, ако пациентът е с ТЕЛК, да носи копие, та се зачудих за какво. Иначе с направление ще съм.

Моля, пиши после дали си платила нещо и какво е то, за да оборим твърденията на хора,които  дават грешна информация.
Да си знаете, че в МБАЛ Доверие няма значение ТЕЛК-а. А що са написали в сайта им да се представи решението, сигурно и шефа на б-цата не знае. Много неприятна б-ца с много неприятни хора.

# 1 088
Здравейте,някой има ли информация за комбиниране на телк+ втора пенсия(от онези частни универсални фондове),става дума за мама която е на 63г.

# 1 089
  • Sofia
Здравейте,някой има ли информация за комбиниране на телк+ втора пенсия(от онези частни универсални фондове),става дума за мама която е на 63г.
Какво имаш в предвид под комбиниране?

# 1 090
Ами за получаване на средства и от гореспоменатите фондове.480+49 например...

# 1 091
  • Пловдив

Човек с ТЕЛК на 91 % може да изтегли 50% от сумата,която  има във фонда.
 Преди няколко години искаха   да има печат " влязло в сила" на решението.

Ако е с по-малък процет, може да си иска сумата, само ако вече е на пенсионна възраст.

# 1 092
Излиза ми информация че 62 годишни могат да се възползват от втора пенсия.А къде се заявява за такива неща,пак в пенсионното или трябва да се търси къде са тези средства,напр. Алианс,доверие...?

# 1 093
  • Пловдив
Излиза ми информация че 62 годишни могат да се възползват от втора пенсия.А къде се заявява за такива неща,пак в пенсионното или трябва да се търси къде са тези средства,напр. Алианс,доверие...?
   Където е направена.

# 1 094
За 2025 г. е на 62 години и 6 месеца заявяването. Където ти е фонда, там сключваш договор с фонда си.
Договорът се сключва при навършване на пенсионна възраст, която за 2024 г. беше 62 години и 4 месеца за жени.
Сега през 2025 г. е 62 г. и 6 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт