На пазар в Одрин, Лозенград и Чорлу - 39

• 74 263
  • 738
  •   1
Отговори
# 225
Някъде има грешка, тази цена за картофите звучи абсурдно и аз не вярвам. За цените - да, за нас беше изгодно, но при тях инфлацията е чудовищна, така, че ако им са се доближили цените към нашите, явно им се пооправят нещата.
За мен винаги има "сметка" от една разходка до Одрин. Виж, ако основната цел е само пазара, човек може да остане разочарован. Но нека, мен ме радва до известна степен това, понеже ако наистина тенденцията е такава предполагам, че човекопотока нататък ще намалее и за тези от нас, за които Одрин не е основно пазар, ще е още по-приятно за разходка.

Напълно подкрепям Рали.

Преди седмица взехме картофи от пазара, да 20 лири бяха, но 2,5 кг.
Момичета,аз също видях  на пазара картофи по 20 ТЛ  ,но розови.

# 226
  • Пловдив
На предната страница имаше питане за Мадекасол. Аз го ползвам отдавна , доволна съм. Ползвам го за дребни несъвършенства по лицето от някогашно акне. Но не знам дали само от него е ефекта защото използвам и третиноин.

Здравей Мики! Да те попитам този третиноин от Турция ли го купуваш? И как му е наименованието?
Бяха ми казали за Aknelyse, дали е същото?
Не съм Мики,но едното няма нищо общо с другото Simple Smile
Едно от търговските наименования на Третиноин е Акнелиз и се ползва за лечение на акне,бръчки и други,а Мадекасол е за белези.

# 227
Здравейте! Моля за съдействие!Трябват ми инжекции спешно за разреждане на кръвта Фраксипарин или Кликсан.Моля, ако някой е вземал да ми пише името под което се продава  лекарството.Ако някой има в наличност съм готова да ги взема! Благодаря, предварително!
Не знам дали някой е отговорил, че сега влизам.
Енокс и Оксапар е Клексанът в Турция. Лично на мен по-добре ми беше с първите. В опаковки по 10 са.

# 228
  • Варна
Привет! Някой да е отсядал скоро в Edrin Otel, направих резервация преди месец за следващата седмица, а днес ми попаднаха няколко негативни отзива и нещо се разколебах

# 229
Привет! Някой да е отсядал скоро в Edrin Otel, направих резервация преди месец за следващата седмица, а днес ми попаднаха няколко негативни отзива и нещо се разколебах
Аз също направих резервация,моята е за утре,така че ще ви дам мнение евентуално понеделник.

# 230
  • София
Здравейте! Някой от вас, дали е купувал плочки и фаянс за баня от Одрин? Има ли някакво ограничение за такъв внос на митниците и дали сте използвали ваш транспорт или с транспорт на магазина е по-изгодно?

# 231
  • в кукувиче гнездо
Здравейте! Някой от вас, дали е купувал плочки и фаянс за баня от Одрин? Има ли някакво ограничение за такъв внос на митниците и дали сте използвали ваш транспорт или с транспорт на магазина е по-изгодно?
Всеки внос в Бйлгария от страна извън ЕС, когато надвишава 30 долара, е с митническа стойност. Така че се обмитява.

# 232
  • Варна
Аз също направих резервация,моята е за утре,така че ще ви дам мнение евентуално понеделник.
Супер! Ще съм много благодарна

# 233
Преди няколко месеца бяхме /есента мисля/. Без да имам някакви конкретни забележки, аз лично не бих го повторила. Чисто беше, напълно нормално обзаведени стаи, но малко бяха дръпнати на рецепция. Закуската беше по-бедна отколкото на други места, но пък имаше цигара-бюречета и беше много вкусно. местоположението му е добро от гледна точка на разстояние - и до центъра, и до Ераста ходихме пеш единия ден. Ако цената е добра - не се разколебавай, грабвай го. Само един съвет:
Скрит текст:
вземете за всеки случай евра в равностойността на нощувката /ако така ви излиза в Букинг/, понеже доколкото си спомням, ако бяхме платили в евро, щеше да ни е по-изгодно, отколкото в лири както го смятаха те. Не можело от картата да ми таксуват евра, а лири. Е, ако ги имате налични така или иначе де. Ако ще се купуват тепърва и еврата, не зная дали си заслужава. На място може да прецените в случая как ще е по-изгодно

# 234
  • Варна
Преди няколко месеца бяхме /есента мисля/. Без да имам някакви конкретни забележки, аз лично не бих го повторила. Чисто беше, напълно нормално обзаведени стаи, но малко бяха дръпнати на рецепция. Закуската беше по-бедна отколкото на други места, но пък имаше цигара-бюречета и беше много вкусно. местоположението му е добро от гледна точка на разстояние - и до центъра, и до Ераста ходихме пеш единия ден. Ако цената е добра - не се разколебавай, грабвай го. Само един съвет:
Скрит текст:
вземете за всеки случай евра в равностойността на нощувката /ако така ви излиза в Букинг/, понеже доколкото си спомням, ако бяхме платили в евро, щеше да ни е по-изгодно, отколкото в лири както го смятаха те. Не можело от картата да ми таксуват евра, а лири. Е, ако ги имате налични така или иначе де. Ако ще се купуват тепърва и еврата, не зная дали си заслужава. На място може да прецените в случая как ще е по-изгодно
Много благодаря! Ще го имам предвид

# 235
Всеки внос в Бйлгария от страна извън ЕС, когато надвишава 30 долара, е с митническа стойност. Така че се обмитява.
Всъщност  стоки в личния багаж до 300 евро през сухопътна и до 450 евро през морска и въздушна граница не се обмитяват, така че не е добре да се подвеждат хората с това всеки   Wink

# 236
  • Варна
Цените са повишени, спор няма. През декември бяхме там и пазарувахме на същия курс като сега, но с осезаемо по-ниски цени.

Обаче ние всъщност доста се разлезихме и в последните години искаме да пазаруваме буквално без пари.

Реално, олиото например, винаги е било около нашата цена. Сега е дори под нея. Горивата до преди година - две бяха даже малко по-скъпи от тук. Сега са колкото тук. Периодът между тогава и сега беше изключение, а не правило.

Направих си труда да намеря и сравня конкретни цени.
Скрит текст:
Това сирене и още два вида подобни опаковки от същата марка сега е на промоция и е било на промоция в брошура от април 2020 година.
Цените са както следва:
редовна/промоционална:
18.45/14.90 TL(или 14.95, отрязан е кадъра) при курс над 26.5 ст. за лира - това през април 2020... около 4.90/3.96 лв.
34.08/27.95 TL при курс 12 ст. за лира - сега... 4.08/3.35 лв.

Курсовете са взети от тук, затова са по-ниски от този, на които плащаме, но е достатъчен ориентир, че цените всъщност отново са толкова (дори по-) ниски, (от)колкото са били преди 2 години, примерно.

Друг пример:
Маслото на Torku е било на постоянна цена 69.95 TL, а сега е  121.57 TL. Обърнато в лева излиза, че тогава е струвало 18.54 лв., а сега струва 14.59 лв.
Сюзмето на Pınar е 29.85 TL, а е било 14.95 TL. Даже и тук цената не е по-висока, въпреки че увеличението е почти 100%, защото в лева е съответно 3.58 сега срещу 3.96 тогава.
С две думи, не е по-скъпо от преди две години, а по-назад във времето беше още по-скъпо там. Това, че в последните години при всеки пореден срив на лирата има едни периоди на нелогично ниски (спрямо лева) цени, не значи, че те могат да се задържат дълго. Който уцелил - уцелил.

Аз лично даже при тези увеличени цени намирам за изгодно да купя ягоди на 5 лв., домати на 2.50, краставици - на под 1.90 лв..., 3 л. АСЕ гел за 3.50 лв... 300 г лютеница за 1.60 лв... и пр., и пр.

Лекарствата даже няма да ги коментирам.
Скрит текст:
Да, в момента са по-скъпи, отколкото преди 2-3 месеца, защото междувременно имаше увеличение от близо 40%, а курсът на лирата е почти един и същ от декември насам.
Но миналата година по това време са били по-скъпи от сега, реално. Февруари 2021 г., при последното увеличение (преди това от миналия месец) лирата е била над 22 ст., а сега е 12 ст. Разликата всеки може да я сметне. Лирата е паднала почти двойно за година, а увеличението на лекарствата е под 40%.
Така миналата година по това време един Дафлон, примерно, беше 62.11 TL, което през февруари миналата година е било близо 14 лв., , а през октомври - близо 12 лв. Да, през януари е струвал към 8 лв. предвид спада на лирата и факта, че още нямаше увеличение на цените, но това е един от онези периоди, които определих като изключение.
В момента, въпреки увеличението от над 37%, цената излиза 10.25 лв., т.е. е по-евтин, отколкото е бил някъде до средата на ноември миналата година.
Отново обръщам внимание, че правя сметките по статистиката в сайта, който качих горе и цените не са по курс "продава" на бюрата или по този за превалутиране, но тенденцията е ясна и видима.

Само от двете вътреставни инжекции, които купих, са спестени 180 лв. От лекарствата за майката на приятел - още малко повече от 200 лв.
Е, как да не си струва да дам 40 лв. за екскурзия?!
Скрит текст:
Нищо, че посочените лекарства не са за мен, респективно не съм спестила на себе си.

И всичко това го пиша не за да оправдая моето ходене там. Нямам нужда от опрадания, защото причината да ходя е максимум на 1/3 в цените. Удоволствието е в пътуването, атмосферата, хапването, компанията...
Причината да го пиша е, че наистина твърде често в последно време се споменава как вече не е изгодно и пр.
Ами, тези, които пътуваме отдавна, знаем, че не е така.
Да, и аз бях впечатлена от скока на цените спрямо декември, при същия курс, но пък ретроспективно погледнато далеч не е скъпо сега.

Обаче както каза някой по-горе, това "вдигане" на цените ще укроти мераците на целокупното население да пазарува на юг и ще останем основно стааааарите ценители Wink.
Ми то, в последно време в Одрин не мога да си упражня турския. Накъдето се обърнеш, все на български се налага да... благославяш.

П.П. И друг път съм казвала, че по-изгодно е нощувките да се плащат в евро. Всеки може да се пресметне цената, дадена от Букинг в евро и тази в лири. С карта обаче взимат лири. Затова плащам кеш в евро. За повечко нощувки, както ходим ние, си е разлика.

И като казах това, се сетих... В Гратис не можах да платя безконтактно. Защо?... Не знам. Приятелката ми плати без проблем. Наложи са де вкарат картата в устройството и на два пъти да набера ПИН код. Втория път беше за потвърждаване на сумата в долари. В банкирането ми също излиза в долари. Обърната в лири, сумата в лева, взета от картата ми, ми дава лирата на над 12.8 ст. На фона на останалите плащания, които са взети в лири и са на под 12.2 ст., си е за отбелязване. Не че някой ще обеднее, но просто го имайте предвид.

Последна редакция: пт, 01 апр 2022, 09:41 от beljata

# 237
beljata абсолютно същота мислех да пиша. Никого  не правя сравнение от предходен път, не се и опитвам да помня цени. Вземам това което с времето съм харесала, абсолютно винаги е по евтино от България и си е заслужавало. Кеф цена няма.

# 238
Лекарство, което пия всеки ден и е важно за здравето ми, тук струва 65-70лв в Турция 4 лв. Simple Smile За мен е супер изгодно.

# 239
  • Варна
beljata абсолютно същота мислех да пиша. Никого  не правя сравнение от предходен път, не се и опитвам да помня цени. Вземам това което с времето съм харесала, абсолютно винаги е по евтино от България и си е заслужавало. Кеф цена няма.
Преди години пазех някои записки, не толкова заради цени, колкото заради конкретни продукти, които да търся отново. Един светъл ден фичнах всичко в боклука и се отдадох на безразсъдно пазаруване Innocent
Цените и изчисленията в предния ми пост са направени в момента и на база данни в нета, защото повтарянето на оплакванията ме предизвика да проверя дали моите собствени усещания са верни. Оказа се, че съм права и че не само не е по-скъпо, а дори е по-евтино от преди... с изключение на онези нетипични периоди, разбира се.

Последното ти изречение ми е девиз във всяка ситуация, в която мога да го приложа.

FRAXIPARINE
CLEXANE

Откъде сте и колко спешно е търсенето?

Благодаря Ви за отзивчивостта.Намерихме 10 ампули и утре ни обещаха още 20.Ако срещна затруднения ще Ви пиша! Благодаря предварително!

Само да уточня, че Ви попитах доколко е спешно, тъй като (надявам се) ми предстои ново пътуване и можех да Ви направя услуга. Не бих могла да Ви помогна по-нататък.
Скрит текст:
Когато пътувам, купувам за близки и приятели... купувала съм и за напълно непознати... но не е нещо, с което мога да се ангажирам, освен ако случайно не съвпадне с планирано пътуване.

Общи условия

Активация на акаунт