На пазар в Одрин, Лозенград и Чорлу - 39

• 73 489
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Кач пара? Колко пари струва?
Но за отговора трябва да знаете числата.

# 541
Здравейте отново. Наши познати ни казаха, че ако попиташ на турски колко струва дадено нещо, ще получиш по- ниска цена от колкото ако попиташ на английски. Та имам една молба, ако има в темата турскоговорящи да драснат няколо основни изречения на турски и няколко отговора разбира се. Може и на лично, Благодаря!
Турският ми е майчин И въпреки това, уверявам ви, разберат ли че сме туристи не смъкват цените. Първоначално мога малко да ги заблудя, но в последствие за 1 минута са ни разгадали, че сме от България.
Преди години бях на екскурзия в Истанбул. Племеничката ми, която живее там дойде да ме види. Обикаля с групата ни. Пазараше се вместо мен. Но един от продавачите, като разбра, че не е за нея а за турист - и направи забележка. Така че опитвайте да си правите пазара на български, английски, турски - и като ви е удачно купувайте.

# 542
Донесоха ми този ориз ,но с преводача не мога да разбера какъв е.
pilavlık ithal pirinç-вносен ориз за ориз!Какъв вид е ?

# 543
Еха както казва моя мъж изтеглили сте късата клечка. Тоя път вика се редихме от ляво, другия път от дясно може да ни е на късмет ))).

Какво се оплаквате за 2ч чакане на границата?! Ние в четвъртък чакахме 4ч на Лесово, понеже имаше трафик, после пък казаха да чакаме още понеже било Рамазан и щели да се молят. Та както беше нашия ред, стояхме още час сигурно. В момента сме в Истанбул и града е блокиран. Чак ме е страх да си представя кога изобщо ще стигнем границата. Ще сме си по домовете понеделник сутринта според магическата ми топка. Отделно тука всичко е изключително скъпо. По мои сметки между 3-5 пъти по - скъпо от Одрин. Вчера гледах на едно място лешници за 500 лири/кг. Надявам се да са разбрали къде им казах да си ги наврат.

# 544
  • Варна
Брезичке, с "kaç para" веднага разбират какви сме. Други, освен нас, не съм чувала да ползват този израз.
Правилното е "ne kadar" (поне по моите познания), ама както казаха, това няма да помогне. Разконспирират ни, ако не веднага, то в следващия момент.
Скрит текст:
Аз знам доста думички и съумявам да съставям прости изречения. И явно го докарвам на произношение, та често изпадам в неловката ситуация някой да се заблуди, че знам турски (щото съм казала 3-4 думички като свят)... И като се отприщят да ми обясняват, а аз блокирам още след "abla"... Но на мен ми е интересно и приятно да опитвам да говоря, колкото мога, и далеч не го правя с идеята да заблудя някого. И числата знам идеално, ама какво от това. Насреща си нямаме идиоти. Повечето търговци, които срещаме, са достатъчно опитни, за да ни различат, даже и без да говорим.

# 545
Здравейте, давам инфо от първа ръка. Мой близки приятели, си купиха пелети от Турция за тази зима. Цената даже с доставката 200 лв по-евтино на тон. Но се оказа,че по евтините пелети при тях са производство от маслинови дървета и маслиновото кюспе. Топлоотдаването при тях е доста по-ниско. В  най студените дни не бяха ефективни. Много е важно да разберете какви точно пелети купувате.

Здравейте,ще съм благодарна ако някой от вас знае и сподели дали в Одрин продават пелети за отопление и евенгуално колко струват чувалчета примерно 20 кг

# 546
Благодаря много за отговорите Blush
Предполагам ще е трудно да ги заблудим, но пък може да им стане приятно, че сме научили някое и друго изречение и да смъкнат цената 🤣

# 547
  • Бургас / UK
В Одрин , почти навсякъде говорят български, така че няма нужда да се тормозите с турски и може да се пазарите на воля 😊 Мен , по принцип , малко ме в срам да се пазаря, но като бяхме в Истанбул елате ме вижте 😀 нещо се отпуши в мен и такъв пазарлък ударих , че спестихме около 500 лири 🤣

# 548
  • Варна
Аз че не мога да се пазаря, не мога. Обаче ММ преди години го правеше на драго сърце. Честно казано, вече се случва по-скоро по изключение. Първо, защото на повечето места има етикети, а това не предполага пазарлък и второ, защото цените обикновено са достатъчно ниски (все пак цени липсват основно на пазарите), за да помисля за преговори.
Обаче съм се убедила, че трябва да се пита поне на 2-3 места. Миналото лято купих на децата блузки от петъчния пазар от първото място, където ги видях. Вече не помня с точност, но опитах да сваля мисля 10 лири от общата цена. Бяха по 80, ако не се лъжа и исках да ги взема за 150. Категорично отказа продавача и аз въпреки това ги взех. После ги намерих по 60 или нещо такова. Ама късно...
Сега в Истанбул трябваше за купя за приятелка кориандър на зърна. Питах пътьом на три места. На един от страничните изходи на Капалъто беше 400 лири/кг, в уличка в търговската зона между двата покрити пазара беше 350 лири, а в самия Египетски го купих за 280 лири за кг. Без пазарлък и без идея какви са цените. Разликите са сериозни и трябва да се пообиколи, ако се търси добра сделка. На 400 даже и с пазарлък 280 нямаше да стигна...

Чефко, ти ме учуди. Я раздуй какво спазари.

# 549
  • Пловдив
В Одрин се изучиха и не става пазарлък. Но на нова година в Кушадасъ навсякъде се пазарих и спестих доста пари. Също и миналата седмица в Чанакале. Даваха и подаръци към покупките, това направо го бях забравила, че го имаше преди.

# 550
  • Бургас / UK
На “ кюлот сокака”, на който попаднах за първи път , си купих голям куфар и от 700 лири ми свалиха на 500 , ама толкова се забавлявахме с чичото , че още малко и за 400 можеше да го даде. Една раница на “Гучи “  😜 от 250 на 100 , портмоне , пак няква имитация, от 200 на 100 и някакви тениски  по някоя лира спестихме. Но просто като ми тръгна приказката и край , чак мене си очудих 😀

# 551
  • София
Аз изобщо не мисля да заблуждавам някого. Така питам за цените, където не са обявени. Понаучила съм малко числата и  не знам да се пазаря. Но вече позабравих, последно 2019,май месец бях в Истанбул.

# 552
  • Варна
Нямах предвид теб, Брезичке. За заблуждаването.
И не си само ти, която питаш така. Разбират какво се пита. Всъщност дали ще питаш "Колко пари?" ("Кaç para") или "Колко (струва)?"/"Каква е цената?" ("(Fiyatı) Ne kadar?") все ще те разберат. Просто не ползват първия израз там.

Време е да си припомниш. Как три години без Истанбул?

# 553
На какъвто и език да питате , съседите са родени за търговци и безпогрешно определят кой стои срещу тях.
Това което ще ви помогне е как сте облечен, колкото и абсурдно да ви звучи.
Ако сте със скъпи дрехи,обувки,
чанта, телефон и цената ще е по скъпа.
Чисто, скромно,спретнато и прилично облекло ще ви помогне.  Няма нужда от много бижута.Та там максимата е по дрехите посрещат и по тях продават.
Пазарлъкът е задължителен, особенно ако купувате повечко.
Но и тук има начин, вежливо и на майтап. Без грубо държание.
В повечето пъти има резултат.
Пробвайте, на турски пазар без пазарлък не може!

# 554
Да питам плащане с виза сметка в български лева  на пос терминал при превалутирането има ли такса? От банката издател кават че няма такса, но нещо не им вярвам.....

Общи условия

Активация на акаунт