Избор на училище след 4-ти клас в Пловдив - 2

• 48 589
  • 750
  •   1
Отговори
# 735
Здравейте,
Дъщеря ми е в НУ и предстои преместване в 5 клас. За сега съм се ориентирала към СУ Черноризец Храбър. Тя ми говори за паралелките математика и испански език, БЕЛ и испански език .
Може ли някой да даде мнение за училището и конкретно за паралелките?

# 736
Здравейте. Видях, че състезанията за "Патриарх Евтимий" са април месец или поне тогава са били предишни години. Знаете ли кога обявяват от училището точните дати?

Обявиха датите за състезанията в „Патриарх Евтимий“:

https://patriarcha.com/%D0%BF-%D1%80-%D0%BE-%D0%BB-%D0%B5-%D1%82 … BD-%D0%B8-%D1%8F/

# 737
Някой може ли да ми изпрати задачи за 3 клас от състезанията на Петриарха?

# 738
Не мисля, че ще намерите такива.
И датите за състезанията в "Княз Александър" вече са обявени на сайта им. В учебни дни, в учебно време. Защо?!

# 739
От две години ги правят в работен и учебен ден и то от 14.00 часа бяха миналата година. Не знам как се организират децата, които искат там, но учат на смени и са втора смяна за тези състезания, които са и балообразуващи за приема им.

# 740
Да, ние явно ще трябва да ползваме част от полагащите ни се отсъствия по семейни причини. Не е редно.

# 741
  • Пловдив
Тези състезания изобщо не са задължителни, та никой не ви кара да ходите на тях. Освен профилираните паралелки в Княза има и съвсем обикновени, без изпит. В този дух на мисли - хем сами си причинявате състезания, хем не ви харесва как са са организирани.

# 742
Някой да е казал, че са задължителни? Коментираме факта, че преди се организираха в почивни дни и се явяваха много деца, въпреки че бяха платени. Бяха добър ориентир не само за кандидатстване в Княза, въпреки че след това много деца се и записваха там в паралелките с подбор.
Сега състезанията са безплатни, при което се записват още повече деца и повече от половината не се явяват след това, защото нямат физическата възможност.   
Моите деца не ги касаят тези състезания. За щастие вече не са в тази възраст, но като родител мога да кажа, че намирам само позитиви от това децата ми да са учили/учат в паралелки с изпити за прием. Еднородна среда, мотивирани било то и от родителите си деца, еднакво темпо и бърз напредък, та обикновена паралелка и в "най-елитното" училище няма как да даде това, защото децата са различни и съответно възможностите и желанията им са различни т.е. трябва да се работи на няколко скорости, което в час от 40 мин. няма как да стане/не става, от което когато моите деца бяха в обикновени паралелки страдаха най-силните. Има часове за консултации, които са предвидени не само за изоставащи/несправящи се с материала, ама реално се ползваха точно и единствено за тях и за издърпване  до някакво средно ниво. Силните се оставяха на самотек и работата на родителите/школите с тях. От както са в паралелки с подбор се оказа, че имало школи за напреднали, че и за още по-напреднали, че имало програми за подготовка за олимпиади и др. подобни благинки и то в училище, и то безплатно. И на фона на всичко това, ако трябваше сега да кандидатстват, или щях да го зачеркна това училище, ако трябва да мисля врътки, за да отидат на състезание, или щях да измисля врътка, за да отидат и да се борят за профилирана паралелка, та затова е недоволството. Иначе всеки може да си организира когато и както реши състезанията.
За мен важното е да се учи в училище, а не след училище да хвърлям още една торба пари за допълнителна подготовка, която би следвало да се получава в училище, но по ред причини да не става.

# 743
А някой знае ли кои са учителите по математика на шести клас в Лиляната? Тези които би трябвало да поемат догодина петокласниците с разширена подготовка по математика?

# 744
На 6. клас догодина ще водят 7. Иначе на едната паралелка е Ваня Георгиева, на другата, ако не бъркам трябва да е Теофилова. Не съм сигурна дали Теофилова не е сега на 7. клас.
За 5. клас догодина трябва да са на сегашния 7. клас, там едната е Галя Цветанска (на а клас), за другата не съм сигурна.

# 745
Питам за тези на сегашните шестокласници. Май не го написах много ясно. Които ще поемат петокласнити през 2026г. По български, ако правилно съм се ориентирала са Мангелова и Савова, но по математика не можах да си навържа информацията. 🙂

# 746
Предполагам ,че това е съгласувано с РУО и на участниците в състезанията ще издадат Служебни бележки, с които ще се извинят отсъствията.

# 747
Предполагам ,че това е съгласувано с РУО и на участниците в състезанията ще издадат Служебни бележки, с които ще се извинят отсъствията.
Малко се съмнявам да е съгласувано с РУО, защото по закон нито Патриарх Евтимий, нито Княз Александър Първи, нито което и да е друго училище извън МГ има право да организира каквито и да е състезания/изпити, които да служат като балообразуващи за прием в профилирана паралелка. По-скоро ми се струва, че предишни години, когато състезанията бяха в събота/неделя имаше доста деца извън самото училище с високи резултати, които се класираха за паралелките с математика и БЕЛ. Миналата година не е съвсем така. По време на техните изпити Княза ще са първа смяна и затова са ги сложили от 14.00.

# 748
  • Пловдив
Моите деца не ги касаят тези състезания. За щастие вече не са в тази възраст, но като родител мога да кажа, че намирам само позитиви от това децата ми да са учили/учат в паралелки с изпити за прием. Еднородна среда, мотивирани било то и от родителите си деца, еднакво темпо и бърз напредък, та обикновена паралелка и в "най-елитното" училище няма как да даде това, защото децата са различни и съответно възможностите и желанията им са различни т.е. трябва да се работи на няколко скорости, което в час от 40 мин. няма как да стане/не става, от което когато моите деца бяха в обикновени паралелки страдаха най-силните.
Аз имам едно дете, което се яви на тия състезания и не влезе в профилирана паралелка, едно което изобщо отказа да се занимава с тия състезания и директно отиде в обикновена паралелка и едно, което влезе в математическата паралелка. Значи две в обикновени класове и едно в математическата в Княза. Ами честно, една от обикновените паралелки беше по-силна от математическата. И от уроците в 7 клас и плащането с никое от децата не успях да избягам.
И мен не ме касаят състезанията, говоря си принципно. Моите в момента са 8, 10, 12 клас.

# 749

Общи условия

Активация на акаунт