Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 50

• 24 013
  • 748
  •   1
Отговори
# 330
  • Столичанин ама не в повече :D
Без въглехидрати /тесто, захар, картофи, ориз/, без подсладители, колбаси, прясно мляко, газирано, сокове, алкохол
Разрешени: месо, яйца, риба, млечни, ядки, бобови, зелении, зеленчуци и по един плод /несладък/ на ден.
Ама той много от тях не обича - никакви зеленчуци почти и зелелнии не яде...

На НВ-ВМХ се опитвам да сме заради него. Ама той, като е навън, кво яде, хич не знам...
Освен това не може без хляб - купувам му един уж здравословен /Живена/, и уж се старае по една филийка само, ама трудно му се получава...И сладкото му е голям проблем.

Аз от 1,5г се храня без глутен и с намалени въглехидрати и млечни /и то овче и козе предимно/, та не ми е проблем, но той не обича нещата, които аз ям.
Изобщо не е задължително да е нв-вмх, важното е че трябва да отслабне, виж хляба трябва да го спре, за това въпросно сладко да не говорим, иначе на тая възраст да за няколко месеца може да влезе в норми стига да е сериозен, но това си зависи единствено от него, лекарствата не лекуват, лекува се самото тяло, стига да му дадем нужната условия за това. И да бобовите са полезни, но важното е как се правят, накисват се за нощ, после се сваряват само във вода без мазнина (всякакви подправки може да се ползват) и след това може да се добави някаква мазнина. Относно желанието за сладко, сурови ядки и семена.
Бенджи имам много близка приятелка със ИР, тя подробно ми обясни, че хапчето само по себе си няма да ме излекува, нито ще отслабна от него, нито инсулина и кръвната захар ще паднат ако аз не мина на хранителен режим. Обясни ми какви са последствията при нея и как се е чувствала, като е пиела Метфогама с болки в корема, разстройство, на по късен етап дефицит на вит Б 12 и тн
Отне ми сравнително малко време, до голяма степен ми помогна глюкомера започнах да се бода сутрин, вечер, преди и след хранене и 1 път след ядене на торта за моя рожден ден буквално се оцъклих, като видях, колко висока е захарта.
Но наистина се иска голяма воля за да се ограничат всичките джънк храни / пици, хамбургери, дюнери, шоколади и десерти, алкохол/
За мен лично беше трудно да огранича плодовете с висок гликемичен индекс, картофите и много обичам да ям ориз, хляб, кекс  😁
Изключих хляба напълно спрях да пазаря от диетичните Вита лимес, Вита фитнес Живена и тем подобни.
Обичам суши и ризото с морски дарове които ще ги гледам през крив макарон ако не искам да се сдобия с Диабет 2.
Момичета позволявате ли си чаша вино или чаша бира ?
Вино да, бира не.
Здравейте, момичета! И аз се записвам при вас.
Миналата седмица правих обременяване с глюкоза и ендокриноложката ми каза ИР, почти предиабет, но толкова съм близо, че да приема, че го имам. Другата седмица ще пускам TSH, TAT и MAT, щитовидната каза, че е добре, като я гледа на ехографа. Изписа ми Метфогамма 1000мг по схема, както и Инофолик Комби (заради нарушен МЦ). Принципно не обичам да пия хапчета и веднага се разрових и намерих темите във форума. Прочетох няколко по диагонал и малко се паникьосах, но ще ми мине. Обожавам картофи, плодове, мед, торта и всичко тестено, но стойностите на инсулина ме изплашиха и съм готова да се лиша от тях, след като ще доведе до подобрение, до възможност един ден пак да си похапвам от тях (по поводи и празници имам предвид) и най-важното - до спиране на хапчетата.
Скрит текст:
Килограми имам доста за сваляне, от началото на 2020 качих стабилно, но го отдавах на по-заседнал начин на живот. Не знам кокошката или яйцето е първо (тоест ИР или напълняването), но резултатите са налице. Започнах режима със съзнанието, че е възможен живот и без В. И тук имам няколко въпроса.
1. Прочетох, че спорта пречи на Метфогамата. На друго място, че е хубаво да има спорт. Аз като цяло съм си мързел, ама ако се налага - всичко ще правя. Но кое от двете е?
2. Обожавам смутита и всеки ден си правя, главно със зелении - спанак, целина задължително, понякога морков, краставица, но слагам по 1 ябълка (понякога червена, понякога зелена) и около 1 замразен банан. Случва се да сложа и замразени манго/ананас/пъпеш. Като течност слагам вода. Получава се към 750-1000 мл смути, от което пия 1 чаша, другото е за домашните. Обикновено смутито ми е като обяд. Бананът и другите плодове дали са проблем?
3. Ендото каза да огранича въглехидратите и ми обясни да си броя хлебни единици - до 16 на ден, ако искам да отслабна. На мен ми се струват много В, затова ще си карам на режим. Слаби са ми ангелите и отсега знам, че по Великден ще изям едно парче козунак. Понеже съм свикнала да ям доста В, не съм сигурна, че сега ям достатъчно, та например вчера - закусвах омлет с 2 яйца, кашкавал, зелена чушка и отделно половин краставица и 3 филета Елена, за обяд смути, а за вечеря - малко боб и катък с изцедено мляко, сирене, печена чушка и чесън, както и 1 малка филия хляб (знам, че принципно не трябва, но ми се стори, че не съм яла почти никакви В през деня, а и хляба си го правим вкъщи с пълнозърнесто и типово брашно). Не се чувствам особено гладна. За закуска днес ще ям чия с 2 лъжици кисело мляко и може би замразени горски плодове, за обяд мисля малко боб и за вечеря риба със салата. При нужда ще махам и добавям храна. Simple Smile

Засега това е от мен, продължавам да чета и да се образовам. Blush
Освен тсх, тат и мат, задължително трябва да се изследва и фт4 и фт3. Хляба е добре да се махне изцяло без значение дали е домашен или не, и растителен и животински протеин не е добре да се смесват на едно ядене (с други думи боб и катък не, или само боб или само катък, но млечните също са инсулиногенни). Спорта е хубаво нещо, но да се внимава за претоварване. Смутитата не са проблем, но вода е добре да се замени със сок от някой зеленчук, тъй като разрежда стомашните сокове, съответно затруднява храносмилането и натоварва панкреаса, също е хубаво да се добави магданоз, и ябълката и банана е добре да се заменят с шепа горски плодове.

# 331
Благодаря jerami и една чаша вино е нещо 🥂

# 332
  • Столичанин ама не в повече :D
Е все пак, гледай тая чаша да не е всеки ден. Wine Glass

# 333
Е все пак, гледай тая чаша да не е всеки ден. Wine Glass
Няма, няма 😁
Просто ми липсват всички храни и напитки 🤭🤷♀⚡

# 334
  • София
И аз си пийвам по чаша вино от време на време.
Лепнах стомашен вирус от детето, с висока температура и от вторник, съм на солети и печени филии. Не че имам апетит особен... Спрях и глюкофажа, че четох в листивката, че не е ок при разтройство, така че чакам да се закрепи положението преди да се върна към режима. То май при таково положение няма алтернатива на режима, освен може би пълен глад.

# 335
Мен на моменти много ми се прияжда сладко. Хапвам по някое киви или друг плод, без банан. 😀😀😀
Всичката храна ми има много странен вкус.

# 336
Коралче, моркови и пилешко месо. Едно време са спасявали бебета, хванали разстройство, със супа от моркови.

# 337
Здравейте, момичета, и честита събота! Simple Smile

Извинявам се за рязкото нахлуване, досега не съм писала в темата, макар сама да вървя по тоя път вече повече от 10г. Идвам с молба за съвет и помощ, защото знам, че тук има достатъчно препатили момичета. Не се отнася за мен, а за баща ми, и ще стане дълго, затова слагам в скрит текст

Скрит текст:
Той е с диабет тип 2, на инсулин вече много години - може би повече от 20. Точно за да не стигна и аз дотам, преди години открих ВМНВХ. Изчетох много, отслабнах трайно с 15 кг, всичките ни познати и приятели се чудеха и ме хвалеха. И досега живея по този начин и поддържам постигнатото. Но - голямото но - така и нищо от това не можа да повлияе на възприятията на родителите ми. И досега коментарът е "Да, знаем какво постигна, но ти не си лекар и не разбираш" (което мен ме хвърля в ступор...). Както и да е. Покрай ковид баща ми се застоя вкъщи, спря всякакво движение и е качил още повече кг. Мен не желае да чуе, не желае (а и донякъде не може) сам да се ангажира с процеса, и чака някой магически доктор да му каже какво да прави. Неговия ендокринолог е от старата генерация... "яж въглехидрати, боцкай инсулин и всичко е точно".

Затова моля - моля ви, момичета, препоръчайте ми лекар-ендокринолог, при когото да идем за консултация. Нека е поне малко запознат с НВХ и склонен да обясни и наблюдава и диабетик (поне да му обясни основни неща, да му погледне храненето и инсулина и, ако прецени, да ги коригира). Не очаквам баща ми да започне НВД, нито пък смятам да оказвам някакъв натиск - загубена кауза е това. Но поне някой да му обясни малко от малко и да му коригира инсулина, защото не може той да продължава да качва кг. С допълнителни заболявания е, на купища лекарства... докога?
Аз не съм в България в момента, мога да го заведа на консултация в края на месеца. Ще съм изключително благодарна, ако някой ми помогне.

# 338
  • Пловдив
Въпреки сравнително либералния ми режим и аз не съм привърженик на меда, твърде много захар, колкото и полезен да е, не мисля че е подходящ за хора с ИР, не ползвам и овесени ядки, предпочитам чия за киселото мляко, заедно с някой не твърде сладък плод.  Кокосовата захар, агавето трябва да са изключение, поне така мисля аз, при мен стевията предизвика хипогликемия (имала съм два пъти слава богу), та не я обичам.

# 339
Аз съм привърженик на меда.
Имам си винаги.
За маски за лице е супер Joy
Иначе майка ми го яде.

# 340
Абе и аз съм свикнала вкъщи да не остава без мед, но имах буркан дето се заседя на тъмно в килера ми над година, толкова рядко посягам... Докато бях болна хапвах по малко де, наистина помагаше но не можах да се накарам повече от това, то много сладко. За три седмици редовен прием щом ми отиде половин буркан и то не от най-големите, смятайте колко съм "изяла" Grinning
Но за мен и това е много, обикновено такова количество и за половин година не изяждам, камо ли за седмици. Ама пък навик, така съм израсла, вкъщи трябва винаги да има някакъв мед. И за късмет точно преди да се разболея приятел се похвали че си взел много хубав билков мед от пчелар, та поисках и аз един буркан, то иначе имах някакъв изостанал сигурно 1-2 лъжици на дъното на друг буркан, кой знае от кога. Страхотно мирише, но да не ви казвам колко пъти съм отворила буркана, помирисала съм го и съм оставила лъжицата като се сетя колко е сладко това нещо Grinning А сега не ми и мирише, май е време остатъкът пак да отиде на тъмно да отлежава.
Стевията съм в потрес колко много хора я купуват, на работа имаме в 2-3 различни разфасовки и гледам че често зареждат нови, явно се продава. Ама пък то и някакъв тъп захарин на едни ситни "хапчета" също върви много, та какво ли се чудя...

# 341
Аз опитах днес монк фрут - бляк все едно степче съм разтворила в скира. А не беше и особено сладко, уж концентрат с една мини лъжичка е в бурканчето - лъжичка и половина сложих. Вече мина час - не усещам глад. Всъщност откакто съм на режим установих, че от нещата които ям единствено фъстъците усещам, че ми вдигат инсулина - зверски глад след 30 грама фъстъци. Печени, та може и брашно да е имало. Та с фъстъците съм приключила. Суровата макадамия ми е любимата ядка, но рядко намирам и съответно ям. Напоследък бразилски орех и по 10 грама тиквено семе хапвам.
Ще му дам още един шанс на тоя подсладител в ядково мляко - какао или фрапе ще пробвам, но по натам. Иначе съм стриктна за забранените храни, увеличила съм зеленчуците и вх вече са ми около 100 грама дневно. Броя калории и съм около 1600 дневно, с 20/30 минутки спорт и 10 хил. крачки. От май миналата година за около 6 месеца свалих от 72 кг. до 50 кг и си ги поддържах. Миналия месец от нищото станах трайно 49, поизчистила съм подкожни мазнинки, обаче кожата на корема не се прибрала добре и не мога да преценя колко са мазнинките там. Талията ми е 65 см, не виждам как би станала по-малко при моята структура. Ще си почакам още за кожата, но нямам големи надежди. Лице, врат и ръце са почти без поражения.

# 342
Здравейте, момичета, и честита събота! Simple Smile

Скрит текст:
Извинявам се за рязкото нахлуване, досега не съм писала в темата, макар сама да вървя по тоя път вече повече от 10г. Идвам с молба за съвет и помощ, защото знам, че тук има достатъчно препатили момичета. Не се отнася за мен, а за баща ми, и ще стане дълго, затова слагам в скрит текст

Скрит текст:
Той е с диабет тип 2, на инсулин вече много години - може би повече от 20. Точно за да не стигна и аз дотам, преди години открих ВМНВХ. Изчетох много, отслабнах трайно с 15 кг, всичките ни познати и приятели се чудеха и ме хвалеха. И досега живея по този начин и поддържам постигнатото. Но - голямото но - така и нищо от това не можа да повлияе на възприятията на родителите ми. И досега коментарът е "Да, знаем какво постигна, но ти не си лекар и не разбираш" (което мен ме хвърля в ступор...). Както и да е. Покрай ковид баща ми се застоя вкъщи, спря всякакво движение и е качил още повече кг. Мен не желае да чуе, не желае (а и донякъде не може) сам да се ангажира с процеса, и чака някой магически доктор да му каже какво да прави. Неговия ендокринолог е от старата генерация... "яж въглехидрати, боцкай инсулин и всичко е точно".

Елора, ще соля, мерси. То при мене ще стане голям смях сутрин - ябълков оцет с чаша вода, сол с чешмяна.
И без друго пия малко  вода, тамън да оправя сега електролитите.

Затова моля - моля ви, момичета, препоръчайте ми лекар-ендокринолог, при когото да идем за консултация. Нека е поне малко запознат с НВХ и склонен да обясни и наблюдава и диабетик (поне да му обясни основни неща, да му погледне храненето и инсулина и, ако прецени, да ги коригира).
Скрит текст:
Не очаквам баща ми да започне НВД, нито пък смятам да оказвам някакъв натиск - загубена кауза е това. Но поне някой да му обясни малко от малко и да му коригира инсулина, защото не може той да продължава да качва кг. С допълнителни заболявания е, на купища лекарства... докога?
Аз не съм в България в момента, мога да го заведа на консултация в края на месеца. Ще съм изключително благодарна, ако някой ми помогне.
[/spoiler]

Попитай в тази тема
https://www.bg-mamma.com/?topic=1067631.new#new

Елора, ще опитам да употребя солта, както ме съветваш. Да видим ще се разтвори ли това чудо, то е на едни едри кристали в мелничка, която аз, разбира се, счупих. Мислех да го мятам в кафемелачката.

Днес си пека едни свински гърди цяло парче с кожа и ребърцата в гювеч. Над килце е.
Дайте идея за гарнитура.
Вчера взех гъби, дайкон, моркови и една голяяяяма глава целина, на Леми пицата ми остана в очите с този блат от целина. Да видя кога ще победя мързела да я обработя.
Чудя се крем супа от целина дали става вкусно като тази от карфиола.

Добре че не обичам мед, щях за злоупотребя зловещо с него преди режима. Купувах винаги по екскурзии от планински места, мм си го яде . Аз уж да започвам профилактично и ме сполетя високата кз своевременно. Поне с мед не съм се лакомила, което не може да се каже за шоколадови бонбони и шоколад. А , и сладоледи , разбира се

Последна редакция: сб, 02 апр 2022, 14:22 от tays

# 343
Simple Smile Благодаря, tays, но аз търся не просто добър ендокринолог, а такъв, запознат И с НВХ. Вярвам, че тук има достатъчно момичета, минали по този път, и те ще могат да споделят впечатления (може и на ЛС). Благодаря!

# 344
tays, не виждам защо да не стане вкусно на кремсупа, ще си има изразен вкус на целина разбира се, но поне за мен това не е негатив. Аз май само на "картофки" съм правила глава целина, иначе на кубчета държа замразена и мятам по шепа в супи като правя.
На свинската мръвка от изброените май гъбите най-много биха отивали, поне за моя вкус. Но пък и една хубава свежа салата също няма да е никак зле, та вероятно аз не бих се занимавала с друга гарнитура изобщо Grinning А пък гъбите и отделно са си доста засищащи, на тиган примерно с масълце и чесън, аз понякога и кашкавал настъргвам докато са горещи.
Дайкон и морков настъргани също са ми много вкусна салата, заедно. Със зехтин, оцет и ако има и листа целина още по-хуаво. Ама ми е "зимна" салата това, вече гледам все към зеленото.
Тая розовата сол наистина по-трудно се разтваря, на мен нали мелничката с нея ми е солницата, та от нея си ръсвам и на кефира - аз си го правя като айрян с малко водичка и сол също му слагам. Понякога остава малко утайка от солта на дъното след като го изпия, особено ако е бил повечко.

Общи условия

Активация на акаунт