Тема 4 - тема за обсъждане на корейски и китайски сериали, известна още като "Гоблин" ;)

• 23 048
  • 728
  •   1
Отговори
# 570
  • пак на Рив Гош
За разлика от китайския, който изгледах на един дъх.

Намерих го във Вики и тъкмо се чудех защо са само 12 епизода по 20 минути вместо обявените в МДЛ 39, видях, че  дължината на оригиналните епизоди е 4 минути Joy. Отбелязах си го за гледане.

# 571
  • Русия
Аха, най-накрая да видим полиандрия на екран! Liu Ying, кажи, дали си е избрала само единия от принцовете или все пак ги ползва и петте?

# 572
  • България
Скрит текст:
В следващия сезон ще избира. Сега се преструваха, спеше всяка вечер в стаите им, но само толкова. Лошото е, че всички са влюбени в нея. Не знам какво ще стане накрая.
Имаше и друг сериал с мъжки харем,тогава четох, че на практика наистина имало такъв китайски народ. И още си живеят така. Не съвсем с харем, но цари матриархат.

# 573
Принцеса Драупади от Махабхарата (индийска поема) е омъжена за петима братя. Като всеки от тях има още съпруги, но тя е главната във всеки един от харемите.

# 574
  • България
Индийски сериали не гледам, също така не съм чела Рамаяна и Махабхарата, защото индийската култура не ме интересува, но съм срещала нещо за традициите им.
Ако съпругът починел, вдовицата се омъжвала за следващия брат, така че не е невъзможно да имат и многомъжки.  
Предполагам, че заради близкото местоположение в един от китайските сериали бяха изпратили героите в страна, която май беше подобна на Индия. Явно черпят идеи и оттам. Grinning
Не мога да кажа със сигурност, гледала съм само "Слонът, моят приятел" и "Обичта на майката".
Но това беше, когато бях дете и само смътно си спомням, че историите включваха слонове.
Но и в Princess! You have Five Husbands! (2021) изпратиха принцесата в съседна страна, така че може да са имали предвид нещо индийско.
Облеклото им обаче си беше китайско.
В другия сериал си бяха и с подобни на индийски дрехи и декори. Само предполагам, след като не се интересувам от индийците, не съм запозната и с облеклото им в детайли. Grinning

Последна редакция: пн, 27 юни 2022, 17:14 от Liu Ying

# 575
Тези на снимката направо са като от Хиляда и една нощ Simple Smile
Драупади се жени по едно и също време за петимата братя, не последователно.

Искам корейски сериал по гръцката митология - поне сме сигурни, че няма да има народности на които не им е там мястото. Също и един за корейски викинги Simple Smile

# 576
  • Русия
В Индия ако съпругът починел, жена му я изгарят жива в погребалния му огън. Тая традиция - сати - е жива и досега, преследва се от властите, но не е преодоляна напълно. Знам също, че вдовицата практически няма шансове да се омъжи отново. Има си дори специални домове за вдовици, където роднините пъхат нещастните жени, защото са ненужни вече, живеят от милостиня.
Китайският народ с матриархат наистина съществува. Но те нямат полиандрия. При тях са временни бракове, доколкото си спомням, докато на жената не й омръзне.
Полиандрията съществува в Бутан досега: няколко братя се женят за една жена, като най-възрастният е главният съпруг и определя, кой от другите му братя ще спи с жена им. Прави се така за да не делят пригодната за селско стопанство земя, която е много малко - планини.

# 577
  • България
Като твърдя, че съм с повърхностни знания за Азия, имам предвид, че не мога да изброя всички държави, включени в съвременен Китай и императорите им, например. Grinning
Аз съм на принципа "Колкото повече знам, толкова повече разбирам, че не знам нищо".
Индия и Китай имат многобройно население и богата култура.
Китай е наследник на много и древни държави, които за по-лесно наричаме "китайски".
Това, което написах е точно това, което написах, имало е и жени с повече от един мъж в китайски държави, а ето и една обща статия за някои обичаи - включват и съвременна Индия със снимка.
Скрит текст:
В продължение на няколко години 24-годишният индиец Сохан Сингх се изтормозил до крайност, опитвайки се да си намери съпруга. Той се рекламирал като кандидат-жених с помощта на популярна местна брачна агенция, после наел традиционен сватовник, който да разпространи из града новината, че е подходящ ерген за жененe. Роднините му също помагали, като претърсили околността със снимката и родословието му в ръка в опит да му намерят жена. Сингх дори се отказал да иска зестра, за да не отпъжда по-скромните булки. Но нямал никакъв успех.

Най-накрая, напълно отчаян, младият индиец се предал. Единственото, което му оставало, било да се съюзи с брат си – 30-годишния Мохан, за да направи немислимото доскоро – да си поделят съпругата му. А самата 26-годишна Ману Канвар нямала никакъв друг избор, освен да приеме ситуацията – да има двама съпрузи. „Трябваше да се подчиня на двамата”, признава тя, криейки лицето си зад традиционния индийски воал.

Това не е единичен случай в град Бхилвара, разположен в беден и неплодороден район на Западна Индия. Проблемът да си намериш жена става все по-голям в страната, тъй като години наред в Индия жените са правили аборт, ако са бременни с момиче. Заради престижа да родиш син са убити хиляди неродени момичета, а сега се оказва, че жените са крайно недостатъчни. Дисбалансът между двата пола има ужасни последствия - малкото дами, появили се на бял свят, са подложени на нечувана експлоатация и всякакъв вид престъпления – бракове между деца, трафик на момичета и все по-често срещани бракове като този на двамата братя Сингх – жена с няколко съпрузи. Положението на съпругата Ману Канвар никак не е розово, в града й се подиграват. Децата й,  след като вече станали големи, се объркват на кого да казват „татко”.

Това многомъжество е наложено от обстоятелствата в Индия. Явлението се нарича полиандрия и е било

традиция на много места по света

още от древността. Интересното съжителство е съществувало и все още съществува на места в Тибет, в арктическата зона на Канада, в северните части на Непал, в Бутан, части от Индия, Шри Ланка. Среща се на места в Китай и в тропическа Африка – при масаите в Кения и Северна Танзания. Има случаи и сред индианските племена в Северна и Южна Америка и сред ескимосите.

Името идва от гръцките думи „поли” – много, и „андрос” – мъж. Многомъжеството е рядка форма на брак, при която жената има едновременно няколко съпрузи. А когато жена е омъжена за няколко братя, става дума за фратерална полиандрия. Според много антрополози тя е

най-често срещаната форма на брачно съжителство

от този вид в различни райони на света...
https://www.obekti.bg/chovek/trimata-bratya-i-tyahnata-spruga-0
И нещо интересно за съвременен Китай:
Ще разреши ли Китай многомъжеството, за да се справи с демографските си проблеми?
https://offnews.bg/sviat/shte-razreshi-li-kitaj-mnogomazhestvoto … afski-730863.html

# 578
Обаче за практикуващите полиандрия в Тибет съм чела, че жената е глава на семейството, а не се подчинява на съпрузите си. По-скоро те й се подчиняват и всички са под чехъл (обикновено жената сама ги избира, като те са мъже с малко имущество, често по-млади от нея).

# 579
  • България
Статията е много дълга и затова не я копирах цялата.
И такива случаи имало, и от другите, а и имало жени със съпрузи, които не са братя.
Тази статия е най-обобщаваща. Попадала съм на различни за Китай, а и за Индия.

# 580
  • вятърничава
Преди доста време бях гледала индийски филм за малко момиче - сираче,което омъжиха за възрастен мъж.Той почина и животът и стана стана ужасен.Точно в някакво такова обиталище на вдовици,изгонени от родининте си.Никой не ги иска и преживяваха от милостиня в мизерия и самота.

Матриархалното общество „Мосо” в Китай също е интересно :
Скрит текст:
от 01:01 мин. до 06:53 мин.

Последна редакция: вт, 28 юни 2022, 18:54 от bb6

# 581
  • Русия
На тая тема гледах едно индийско кино. Според сюжета, героинята е последната останала жена в региона. Горката уж се е омъжила за един мъж, ама е станала фактическа съпруга на цялото село. Просто я ползваше за секс всеки, който я докопа. Докато не си финансово независима, каквато и да е формата на брака, пак ще си ощетена. Sad
Иначе идеята за полиандрия ми харесва. Усещам, че искам да държа няколко мъже под своя чехъл. Grinning

# 582
  • България
Само ако не е както в китайския сериал.
Тя беше задължена да спи всяка вечер с по един брат по ред на номерата, на шестия ден избира един от всички и на седмия почива. Почти като Бог, обаче със секс шест дни в седмицата. Stuck Out Tongue Closed Eyes

Последна редакция: вт, 28 юни 2022, 21:40 от Liu Ying

# 583
  • Русия
Горката. Как се оправи с детето? Наистина ли имаше секс с всички или успя да го отбегне?
Абе със сигурност трябва да го гледам. Simple Smile Ти къде го намери?

# 584
  • България
Скрит текст:
Преструваха се на женени и затова нямаше секс, не че двама от петимата не се опитаха.
В rutracker.
Напиши "Princess! You Have Five Husbands!"
Давам линк, но съм логната, ако не си, няма да ти излезе сериалът.
https://rutracker.org/forum/tracker.php?nm=Princess!%20You%20Hav … 0Five%20Husbands!
Събрали са епизодите в 12.

Общи условия

Активация на акаунт