Тема 4 - тема за обсъждане на корейски и китайски сериали, известна още като "Гоблин" ;)

• 23 119
  • 728
  •   1
Отговори
# 255
  • пак на Рив Гош
2в1, както винаги, много полезна информация Hug
Аз като видя по сериалите високата шапка с крилца и дългите роби с ръкави, все се сещам за романите за съдията Ди.

Аз харесвам всякакви костюми (включително и косплей 😉), но май сякаш най-много ми допадат китайските ханфу и японските кимона, ханбокът една идея по-малко (макар че и сред тях има страхотни).
А и идеалите за красота се менят през годините и в зависимост от географския район. Спомням си, че преди години гредах един експеримент, при който дават една портретна снимка на жена ламбда на фотографи от различни страни да я обработят според "стандартите" за красота на своята държава. Разликите бяха понякога невероятни.

# 256
Една полякиня има канал за костюми (исторически, европейски), казваше се Каролина някоя си (известна е, но не мога да се сетя името в момента)... Та, според нея, в миналото (дори през Ренесанса) на гърдите не се е гледало като на най-секси частта от женското тяло и не са им обръщали голямо внимание. Може би същото се отнася и за много разголените древногръцки тоалети, както и египетската мода - една гола гърда, или само с нещо като презрамки през гърдите. Никой не се е впечатлявал особено.
Хаитянките на Гоген от много по-ново време изглеждат така (макар че някои са носели и западни дрехи) - нещо, което е изглеждало много скандално на европейците:
Скрит текст:

Още нещо за идеала за красота в Китай (май от Средновековието) - така наречените "вежди на молец"(може би има по-поетичен превод - нещо като "пеперудени вежди"?) - винаги съм ги намирала за покъртителни:

Последна редакция: вт, 17 май 2022, 19:26 от pppqqq

# 257
  • Русия
На мен най-много ми допадат виетнамските рокли - аозай.
 Знам, че са измислени едва преди 100 години, но са толкова хубави!  И стават за всяка фигура.

# 258
За този тип костюми и аз четох някъде, че са почти съвременни. Включително прилепналите китайски рокли с цепки, които много хора мислят за носия.

# 259
  • Русия
Имаш предвид ципао? Да, от тоя тип са. Мисля, че аозай е направено въз основа на ципао, но за скромност са добавени панталонките. Във Виетнам активно се пропагандира носенето на аозай, има цяла фешън-индустрия с такива рокли. На младини носих една такава. Мнооого хубаво ми стоеше, така и не можах да я изхвърля, макар че съм с десет размера по-голяма оттогава, тя все още си чака реда в шкафа. Simple Smile
Знам, че и в Китай има мода на традиционните рокли, понякога попадам на видео с реклама на такива, много са хубави също. То всъщност си е халат де, а не рокля. Добре стои на безгръдите китайки, но на по-оформена жена - йок.

# 260
  • България
Скрит текст:
Мъжете с техните шапки, а жените с тия къси сакенца.
Няма подчертана талия или нещо друго.
Защото не в талията му е цаката. Simple Smile Тези костюми са исторически неточни. Всъщност сакенцата са били много къси, така че свършвали над гърдите. То ест жените често са ходили с голи гърди! Или пък полата се е връзвала над гърдите, за да бъдат подчертани. Или пък се е слагала допълнителна декоративна превръзка на гърдите. То ест акцентът се е правел именно на гърдите, а не на талията.

Забележете, колко са различни от съвременните варианти и от това, което виждаме по дорамите.
Потресаващи, цитирам ги, за да ги гледам понякога. Joy
В Алито има много предложения за традиционни китайски рокли/костюми.
Имало хора, които се връщат към традициите.
Даже в един от сериалите подчертаха, че ще се женят в китайските червени одежди, не в западна бяла рокля и костюм.
Чела съм, че преди тези викториански моди и българките са се омъжвали в червено.

# 261
Индийците си носят саритата. Моя роднина е била на церемония по случай завършването на студентите от медицинския университет (в Плевен, беше съвсем наскоро) - каза, че почти всички майки индийки са били в сарита. Студентите са били в черни роби и смешни шапки, както е обичайно.

# 262
  • вятърничава
Чела съм, че преди тези викториански моди и българките са се омъжвали в червено.
Булото в носиите е било червено. Пафтите си имат своята символика. Шевиците носят информация за семеен и социален статус, произход. Това го има при всички национални костюми/носии.

Легенда за синьото море го дават отново по бтв Лейди от 22.30ч.
Хо чун Дже 🧜‍♀️

Последна редакция: вт, 17 май 2022, 23:03 от bb6

# 263
Скъсяването на дължинта на чогори е тръгнало от кисенгите, поели го богатите дами, а от тях и по-бедните. Това с голите гърди е било по-разпространено между бедните и по-низши класи. Те все пак са вършили доста домакинска, а и кърска работа и това улеснявало кърменето. Ако пък сетренцето отгоре (казва се чогори) е синьо значело, че си дарила родата с мъжки наследник. Т.е. било си е повод за гордост Rolling Eyes.

Корейците също до ден днешен на специални събития си носят ханбок. На сватбите младоженците може и да са със съвременни дрехи, но почти винаги правят церемония и в традиционни костюми с всичките им там салтанати с червените точки, двате патици, поклоните, хвърлянето на орехи и т.н.

Чон Джи Хьон е омъжена за внука на известна дизайнерка на традиционни дрехи. Няколко техни Първи дами са се обличали с нейни дрехи по специални поводи.

# 264
  • Русия
Ето това ми харесва при азиатите - с какво уважение се отнасят към традиционните си дрехи. Особено японките хич не си поплюват да носят кимоно. Ние пък като че ли се свеним.
Аз с удоволствие бих носила традиционна дреха. Баба ми носеше такива на младини, държеше старите си дрехи в скрина, спомням си, как скришом ги разглеждах. Широки и удобни. Имах една нейна снимка, където е 15-годишна (тоест, 46 година е било) заедно с приятелките си, всички са горе-долу еднакво традиционно облечени. Едни дълги насъбрани блузи и насъбрани поли. Нещо като бохо стил. Simple Smile Която жена е омъжена, върху полата задължително с престилка. По-старите жени от детството ми така се обличаха до смъртта си. Имам снимка и на втората ми баба, направена още в средата на 30-те, и там пак с такава носия.

# 265
И при нас е модерно - все повече абитуриентки са с носии. На мен ми изглежда изкуствено, особено, когато са разни модифицирани, кичозни.

# 266
pppqqq, аз тая събота съм на бал на две абитуриентки, и двете няма да са с носии Simple Smile Не съм попадала на такава “мода” досега по снимки или на живо, може и да я има, но на мен ми се струва тъпо 😀
Иначе и аз имам носия вкъщи, моя си, играла съм с нея народни танци, на така на някакво “светско” събитие не бих я облякла…

# 267
Тук във форума има тема за баловете - публикуват се много снимки. Не съм я следила последните две години, но преди това имаше много момичета с носии. А също и някакъв тренд да се обличат в трибагреника (това пък е съвсем...). Предполагам, че модата не е отшумяла, защото в немалко магазини, в които се продават бални рокли, има и по някоя носия на витрината. Такова нещо изобщо нямаше по времето, когато аз завършвах гимназия.

# 268
  • пак на Рив Гош
Даже в един от сериалите подчертаха, че ще се женят в китайските червени одежди, не в западна бяла рокля и костюм.
Преди пандемията по пътя за работа ежедневно минавах през един от най-красивите парижки мостове, който много често се използва за декор за сватбени снимки, понеже от него се открива чудна гледка към Айфеловата кула. Та по време на азиатските сватбени сесии ми направи впечатление, че все повече цветът на роклите беше червен в сравнение с отпреди няколко години, когато беше само бяло.

За саритата специално, те са все още широко застъпени в ежедневието, както и вариантът с дълга туника и панталон (salwar kameez), както и при по-специални случаи (на сватбата на наши приятели в Индия преди години, даже всички европейки бяхме също със сарита Joy).

И по мое време нямаше носии на бала, но и аз смятам, че някак си не върви за повода... поне според сегашните общоприети норми. Може пък след години да се наложат, знае ли човек...

# 269
  • България
Носията ни е част от бита на обикновения, беден българин.
Тези китайски, копринени дрешки очевидно са били част от живота на по-благородните.
Ако ще спазваме такива традиции, би трябвало да се обличаме така:

Нищо де, щом хората харесват модата на носиите да си я следват, аз не съм от феновете.

И по темата.
Изгледах 16 ти епизод на корейския My Love from the Star.
Много забавен и след като ми остават само пет епизода се надявам да не загубят темпото.

За мое съжаление май зарязаха линията с прераждането. То е ясно, че е преродена, но можеше след падането, например, да си спомни поне малко от предишния живот.
Не ми харесва и това, че извънземният за 400 години на Земята не е разбрал, че злодеят си остава злодей и не бива да му се вярва. То бива наивитет, но чак пък толкова. Иначе преподава за човешките отношения.

Общи условия

Активация на акаунт