За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 102

• 27 941
  • 767
  •   1
Отговори
# 405
  • до най-прекрасния мъж
Куул пач само на челото ли мога да сложа той ще я махне??
Сложи я на ръчичката или крачето, горе, където няма достъп детето да пипа.

# 406
Аз съм проверявала действието на Куул пач и то е само локално върху самата лепенка и малко около нея. Останалата част на челото си беше със високата температура. Действието им не е цялостно върху температурата.

# 407
  • Пловдив
Просто сложете кърпа, напоена със студена вода на челото.

# 408
Като цяло не препоръчват мокрене, но само челото и не много студена кърпа а просто влажна може да е ОК.

# 409
Питах Доктор Янкова от форума. Тя е педиатър и пулмолог. Педиатър от България.

Доктор Янкова, може ли да се дава Панадол и Нурофен по едно и също време и в какви случаи?
(Има дискусия в една от темите и бих искала да имаме и мнението на специалист)

Няма логика да се дават и двете едновременно.
Няма се или панадол или нурофен

# 410
Питах Доктор Янкова от форума. Тя е педиатър и пулмолог. Педиатър от България.

Доктор Янкова, може ли да се дава Панадол и Нурофен по едно и също време и в какви случаи?
(Има дискусия в една от темите и бих искала да имаме и мнението на специалист)

Няма логика да се дават и двете едновременно.
Няма се или панадол или нурофен
Никой не твърди, че е нужно да ги давате "едновременно". В това няма никаква логика- чакате докато заработи даденото от Вас.
Въпросът бе, че няма "минимално разстояние" едното от другото. Тоест, ако до час, за Панадол, и 40-45м за Нурофен, температурата не почва да отстъпва, може да дадете пак температуропонижаващо.
Дозите на двете, и както се изчисляват, са мг/"на доза". Като важи САМО сумарната дневна приемана доза.
Например, за дете на 9 кг, дневната позволена доза ибупрофен (Нурофен, или аналог) е в диапазон 180-270 мг. НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КАК ЩЕ ГИ ДАДЕТЕ ТЕЗИ 180-270мг / дневно, стига да не ги надвишавате. Следователно, на какъв интервал ще дадете Нурофен?? НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ, стига да не превишавате сумарната дневна доза.
Същото важи и за Парацетамол (Панадол).

Логика, как да ги давате:

* т-ра до 38.2-38.3 - предпочитаме Панадол. Ако до 45-55 минути не почне да спада, може да дадете Нурофен. НЯМА СМИСЪЛ да повтаряте пак Панадол. И да, аз давам температуро-понижаващи над 37 ако температурата се държи повече от половин час без да спада (и/или, без тенденция да спада). Моля да отбележите, че деца до 3-4г възраст, правят "спокойно" тежки температурни гърчове и при 37.3-37.4... и ако, и случайно, това Ви се случи в малък град- ще минете деветте кръга на Ада. С 90% вероятност, да ви дадат (грешно) анти-епилептично лечение с месеци (ГРУБА ГРЕШКА).
* т-ра над 38.4, или нощем ( и при по-ниска), предпочетете Нурофен- ще държи по-дълго. Ако до час, час и 10 мин, температурата не почне да се снижава- може или да обтриете крайниците (голямо дете), или да дадете доза Панадол.
* три температури за дете = водим на преглед! Т-ра 39 или над 39= водим веднага (да, знам че в Бг "не идват", затворени мобифони и подобно.. но има изход). Ако детето е с 39, или над, и когато отидем в спешно- настояваме за базови изследвания (включващи бърз стреп-тест, преглед на уши с апарат, и кръвни изследвания, в които задължително се включват нива на прокалцитонин). А не се задоволяваме със "съждения, мисли, броене на звезди".

Няма "Бг Педиатрия", "европейска Педиатрия", "Педиатрия на Стефчо от София, фамозен дофтор". Има една, а "разликите" са само в степента на майсторството. А не на глупостта. И в този аспект, Бг Педиатри, и ако искат да ги уважават, и да се съобразяват с тях, е нужно да почнат да говорят на "разбираем" за другите / всички останали, език.

Последна редакция: нд, 24 апр 2022, 01:57 от Birdie

# 411
Напротив, точно това се твърдеше, даже имаше пост, че има лекарство, което ги комбинира и двете вещества. Също така се твърдеше, че няма нужда да има интервал.

# 412
Двете лекарства не взаимодействат едно с друго и могат да се дадат заедно! Дори това е много честа практика при възрастните и редовно се изписват след операции, защото заедно действат много добре.
При децата опасността идва от там че парацетамола се дава на 6 часа а нурофена на 8 и евентуално може да се предозира, а не че не може!
Преди време и аз мислех, че не може да се вземат заедно докато за 1 месец не опрях 4 пъти в спешното. Бърди ти го е обяснила много добре, но явно не ти се чете.

https://www.ruh.nhs.uk/patients/patient_information/PAE097_Pain_ … _for_Children.pdf

Последна редакция: нд, 24 апр 2022, 01:31 от G.Savova

# 413
Здравейте,  можете ли да ни препоръчате добър лекар от София, пулмолог евентуално,  за бебе на 4 месеца.  В нашия град изчерпахме специалистите,  обявяват детето за здраво след пневмония ,  а след седмица е с бронхиолит.

# 414
Христос Воскресе, бъдете здрави!
Може ли да давам бутилирана изворна вода с розов етикет на бебе на 8 месеца директно, без да минава през огън - без кипване в ел.кана? Както и да приготвям АМ с изворна вода без да я кипвам, само в леко затоплено на водна баня шише?

Последна редакция: нд, 24 апр 2022, 16:36 от mariamp28

# 415
Здравейте,  можете ли да ни препоръчате добър лекар от София, пулмолог евентуално,  за бебе на 4 месеца.  В нашия град изчерпахме специалистите,  обявяват детето за здраво след пневмония ,  а след седмица е с бронхиолит.
Здравейте, ние ходихме при доц. д-р Рада Маркова в поликлиника България. Останах доволна от прегледа, но беше профилактичен, във връзка с това, че децата са недоносени.

# 416
Може ли да давам бутилирана изворна вода с розов етикет на бебе на 8 месеца директно, без да минава през огън - без кипване в ел.кана? Както и да приготвям АМ с изворна вода без да я кипвам, само в леко затоплено на водна баня шише?
Давам вода Бебелан, никога не съм я преварявала, директно от шишето.
За АМ, не знам, би следвало да приготвяте според инструкциите.

# 417

Според лекар може да се дава директно първите 24 ч след разпечатване на бутилката. После следва да се превари.

# 418
Като смуча на детето носа , втори път ми излиза леко кървав секрета? Слагам мупироназал ?
От него ли е или смуча силно ?

# 419
Като смуча на детето носа , втори път ми излиза леко кървав секрета? Слагам мупироназал ?
От него ли е или смуча силно ?
С какво "смучете"?

Общи условия

Активация на акаунт