🌷Истанбул🌷 [тема 57]

• 44 655
  • 761
  •   1
Отговори
# 360
  • Варна
Днес се прибрахме от Истанбул. Все още не ми е минала умората най-вече от висенето на границата (тази от лудото препускане се възнаграждава стократно Simple Smile ) Та 8.30 часа минавахме граница, с всички автобуси беше така... Никога повече няма да ходя в сезона на лалетата! Sad Минавам сега, само да споделя, че от събота транспортът е с нови цени - с около 2 лири нагоре. Това не е кой знае какво, но явно входът за  всички атракции и музеи е доста увеличен. Цената на Сапфир, например, заедно със симулатора, е тройно оскъпена - вече е 240 лири на човек.
На коя граница чакахте осем часа и половина ?

# 361
А нас ни провериха от РЗИ на 7-ми. Просто сте случили.

# 362
  • София
РЗИ и при нас нямаше. Едни митничари обаче тарашеха яко. Ние сме с ваксини и нямаме проблеми със сертификатите. Явно 2-3 стека с цигари са по-голям проблем от Ковид, ама нейсе.
Къде във Флоря имало 4Д кино? Пропуснали сме...Но ние пропуснахме и че трябва да се снимаме в началото, като бяхме платили, та се наложи да се върнем Grinning Отнесоха се с разбиране и ни пуснаха, че и приоритетно ни обработиха снимките.
Другото, което се сещам е, че ако сте покрай Султанахмед и търсите бензиностанция- внимавайте, че ако пропуснете последното отклонение към най-близката ще се озовете в Анадола Grinning Ние бяхме на около метър да го направим Grinning

# 363
На нас ни проверяваха сертификатите, но беше малко проформа. Обаче явно не са ни тарашили, защото се прибрахме с ... бежанец 🙄
Заврял се човекът между задните гуми. Той лопа отвътре, шофьорът отвън. Не може да излезе. Тръгнахме преди да дойде полицията. Добре, че не са ни задържали на границата. Ужас някакъв.

Колкото за земетресението - местните им учени установили, че има голямо натрупано напрежение незнам къде си и след около 10-20 години очакват да ги разтърси.
 Според тях в този район се случвало веднъж на голям период и сега му е дошло времето.

Но най-впечатлена бях от разказа на екскурзовода за начина, по който строят нови джамии.
Всяка година градът се разширява и новообразуваните общности имат нужда от джамия. С дарения събират средства и искат от общината терен. След като тя им предостави място на него строят хранителен магазин. Общността пазарува в него, а с печалбата строят джамията отгоре. Когато стане готова магазина не се маха, а продължава да съществува. Печалбата се влага пак за общността.

Докато слушах екскурзовода, все си мислех ние по какъв точно начин щяхме да прецакаме схемата 😆

# 364
  • София
Може ли да споделите магазини за медицинско облекло с по-голям избор на цветни туники и тн.

# 365
Ето и къщата на Султан.

# 366
Драгомирка, 😍 ти не похлопа ли на вратата да видиш кой ще отвори? 😀
Имаше ли живот в къщата?
Малко спам:
Султан (но актрисата, де) беше претърпяла някаква сърдечна криза май, но всичко минало благополучно.
Още не се е появявала в нов сериал, но дано си е здрава жената!

На всички благодаря за разказите, но моята статистика сочи, че още имате да разказвате. 😂
Чакаме продължения и то дълги и подробни.

# 367
Къде във Флоря имало 4Д кино? Пропуснали сме...Но ние пропуснахме и че трябва да се снимаме в началото, като бяхме платили, та се наложи да се върнем Grinning Отнесоха се с разбиране и ни пуснаха, че и приоритетно ни обработиха снимките.
Точно вляво от турникета за вход са и киното, и другите 2 атракции - костера и някакъв полет над стена май беше другото. Симулацията е в едно помещение, на което отвън се вижда само вратичката. Но са си с отделно турникетче и след като обиколихме аквариума, отидохме при тях.
Ние снимките ги отказахме.
Руми, благодаря за информацията, много интересно е всичко това! Това е може би единственото, за което завиждам на организираните екскурзии - информацията, която дават водачите и екскурзоводите. Ние си търсим сами, но такива "от кухнята" като за джамиите примерно, не сме откривали...
На всички благодаря за разказите, но моята статистика сочи, че още имате да разказвате.
Чакаме продължения и то дълги и подробни.
Само да се добера до компютъра днес, аз поне ще се допиша. Аз също много обичам да чета впечатленията на завърналите се 😉

# 368
Рали колко платихте за аквариума?

# 369
  • Някъде в Европа...
На коя спирка на Мармарай се слиза за мола Флоря и аквариума ?

# 370
  • Бургас
Градините на Долмабахче наистина ли са затворени за посетители? До кога , знаете ли?

# 371
  • Sofia
Florya Akvaryum е спирката за Animal Tropical Fish Animal CrabAnimal Whale

# 372
Рали колко платихте за аквариума?
За вход за 2 възр и 2 деца /таксуват се деца над 2г/, вход за мен и едното дете за 4Д симулацията и само за нея за другата атракция - около 110лв по спомен. Със сигурност над 100 лв беше, но не помня с точност.
Ето от тук пробвах да взема предварително, понеже има 10% отстъпка, но така и не успях - въобще не стигнах до стъпка за въвеждане на картата. Пускам ви го, някой пък може да успее. Но на сайта им не видях възможност за допълнителните атракции, явно тях на място ги продават само:
https://www.istanbulakvaryum.com/en/online-ticket
На коя спирка на Мармарай се слиза за мола Флоря и аквариума ?
Спирката е Florya Akvarium -  мисля, че 9-та от Sirkeci се пада. След като слезнете, се качвате по един надлез и обръщате наляво, първо е МОЛ Florya, след него е и аквариумът. В МОЛ-а влязохме за кафе - във фууд корт-а има павилионче за понички - взехме понички, лимонада и еспресо - всичко беше много добро!
Ааа, сега виждам, че Сиена е писала за спирката, но нищо, няма да търкам.
Градините на Долмабахче наистина ли са затворени за посетители? До кога , знаете ли?
Имаше доста ограждения, да. Аз и не съм била преди, за да зная какво е било отворено тогава, но работят усилено. Мен повече ме хвана яд, че нямаше как /или поне ние не видяхме да е отворено от някъде/ да излезем отпред, между двореца и Босфора - а по спомен съм виждала снимки на туристи от там....Може пък аз да бъркам.
Да си продължа разказа с 2-ри ден /петък/. Моите хора ги оставих да спят в хотела, а аз се отправих към Гюлхане парк /на около 50-на метра от хотела е портата му към кафенето, което е вътре, както и към самия парк се влиза/. Към 7:15 бях там, освен работници по почистването и някой спортуващ никакви други хора нямаше. Беше мрачно и дъжделиво, но толкова свежо, приятно и ароматно от разкошните зюмбюли Heart Разходих се по целия парк, пих кафе и не ми се излизаше....
Върнах се в хотела като пообиколих отгоре, взех народа и този ден беше определен за аквариума във Флоря. От Sirkeci хванахме Мармарай /мнооого надолу се слиза, по едно време му изгубих края колко ескалатора сменихме/. Пак да напомня - важно е и при излизане да се маркира картата, за да върне системата разликата в цената /първоначалното таксуване е пълната тарифа до крайна спирка/.
По-нагоре писах за аквариума, та няма да се повтарям. Само да кажа, понеже често се пита "кой аквариум да избера", аз самата също се чудех доста миналата година, когато все пак отидохме в SeaLife. и двата са хубави, този във Флоря  е по-мащабен, включва и топическа джунгла, както и споменатите симулации. Освен риби, има и малко пингвинчета, видяхме и една Капибара, която се беше скрила доста. Децата харесаха и двата, но като за 1-ви път според мен спокойно може да се избере  SeaLife, малко по-бързо като че ли се стига до него.
Ето няколко снимки от вътре, моят телефон не се справя много добре при изк.светлина, та затова и не снимам много-много.:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
В Аквариума бяхме поне два часа, може би и повече. От там - пак на Мармарай, спирка Йеникапъ, откъдето взехме зелената линия на метрото до Таксим. Там трябваше да си завършим каквото не успяхме предния ден в jump zone-a. Там на място обаче се оказа, че детето, което е на 5 г, не можело да влезе, можело само между 10 и 11 сутринта. Тя се разплака милата, голям мерак за тези батути... Съответно и каката не влезе, беше солидарна, разбира се и решихме да дойдем на утрешния ден. Голяма драма с тези батути...
Беше минало вече времето за обяд и бяхме доста гладни, та намерихме Balkan lokantasi / препоръчана от влогърката Beri, чиито канал ви споделих тук неотдавна/. Народни цени, обилни порции и мега вкуснооо!
Ето това е локацията:
Скрит текст:
https://www.google.com/maps/place/Balkan+Lokantas%C4%B1/@41.0351 … 6111,18.33z/data=!4m5!3m4!1s0x14cab76406d8447f:0x1e81be3b70808a8e!8m2!3d41.0350359!4d28.9822976
Спуснахме се лежерно надолу по Истиклял към Галата, децата ядоха сладолед /от тези, с които правят шоу за децата - 30 лири е "малкият", но напълно е добре откъм размер/, ние пихме сок от нар /35лири/. На стръмната уличка след кулата Галата взехме една кофичка мидие долма /60лири за 22бр/ и с това вечеряхме. Искахме да хванем корабче за разходка и в нета ми даде, че в 20ч има тур на Turyol,  счупихме си кратката от бързане да го хванем /с трамвай до Еминьоню/ и после през подлезите. Дори паднах от бързане Laughing,  но като отидихме до гишетата, казаха, че туровете са свършили и чак утре вече.
Седнахме в района на Египетския пазар на едни пейки да си хапнем мидичките, след това по сокаците към хотела. Пътьом уважихме едно Уайкики в района и беж към леглата.

Последна редакция: вт, 12 апр 2022, 10:06 от Pали

# 373
Значиии,  РЗИ-то  е на късмет. При нас към 1 часа посреднощ, мацката се беше вманячила. Показваш сертификат на телефона, тя ти го взема и започва да си рови. Очевидно гледаше докога е годен.

Последна редакция: вт, 12 апр 2022, 13:23 от Dragmirа

# 374
  • София

Малко снимки и от мен. Аквариумът е хубав и деца, които не са ходили в друг подобен сигурно ще им хареса.
Моята кака е била в аквариум в  Дубай и в Малта и беше леко.....disappointed
Но пък малкия виждаше толкова много риби за първи път и само викаше.... Немо, къде е Немо ☺

Последна редакция: вт, 12 апр 2022, 13:13 от brayan__

Общи условия

Активация на акаунт