🌷Истанбул🌷 [тема 57]

• 44 519
  • 761
  •   1
Отговори
# 660
Роже, благодаря ти за изчерпателната информация.
Ти с коя авиокомпания летиш и каква ориентировърчно е цената на билетите? Има ли изобщо нискотарифни компании от София?

# 661
  • София
Роже, благодаря ти за изчерпателната информация.
Ти с коя авиокомпания летиш и каква ориентировърчно е цената на билетите? Има ли изобщо нискотарифни компании от София?
Искам да кажа, че продажбата на билети за влака София Истанбул започва от утре.
Тоест утре вече ще имаме абсолютно точна информация за цената на един билет в различните категории.
За съжаление към този момент БДЖ продължава да си е заспала някъде към 1989 год. и леличките, които отговарят на телефоните така или иначе също не са много наясно с цените.
Аз изключително много ще се радвам ако се окаже, че не съм прав и трябва да заплатя 70 вместо 90лв.....
Колкото до полетите за съжаление към днешна дата нискотарифни компании не летят до Истанбул. Пегасус летят до Анталия от София. Единствено Търкиш Еърлайнс летят по маршрута София Истанбул и цените, които държат са доста височки.
Имат един два пъти годишно промоции на самолетни билети. Последната бе в началото на годината. Цената бе 50 евро на еднопосочен билет при двупосочна резервация /тоест 100€ отиване и връщане/ и включваше полети до 7 юни. За съжаление не ни вършеше работа, защото трябва да сме в Истанбул на 10 юни / оттогава ни е резервацията на апартамента/ и като гледам няма да дочакам дотогава друга промоция. Цената на двупосочните билети в момента е от 215€ на човек и от 113€ до 127€ на еднопосочен билет в зависимост от часа на полета.

# 662
  • Ропотамо
Ако може да споделите някой ползвал ли е пакет с минути и интернет от теленор?Казаха ми,че е само за фирми.Предстои ни пътуване и ми се иска да имам постоянна връзка с вкъщи
Обади се на оператор за най-точна информация, докато бяха Теленор със сигурност нямаха такъв пакет.
Жена ми ползва услугите им. Имат пакет, активира си го когато ходим там,6 лв
Как твърдите, че нямат такъв пакет??? Всеки оператор предлага, а конкретно за теленор 3 години ползваме пакета минути +мб.И активирането става чрез смс. Влезте в приложението на оператора и от там разберете на кой номер, колко мб и т. Н.

# 663
  • Варна
ГОЛЯМО БРАВО  за пътеписчето на V_e_S_i - дано повече ползватели напишат такива хубави и полезни разказчета Simple Smile

# 664
  • София
Продължавам разказа с останалата част от престоя ни в Истанбул.
На втория ден планът беше Емирган парк, после Кючуксу, Юскюдар и евентуално до Водните градини. Обаче понеже искахме и на пазар малко, а времето предния ден го проспахме, беше ясно, че нещо ще отпадне. Станахме към 8 и 30, в 9 и нещо излезнахме и се запътихме към Капълъ и "кюлот сокак" 😉 Учудващо лесно се оринтирахме благодарение на вас, но не можем да се похвалим с голям пазар от там. Хем бързахме, хем попадахме на улички с тематика шалове, чорапи, нощници и такива подобни. Аз през цялото време гледах за една чанта, която сестра ми ме помоли да ѝ взема, ако я намеря, но стигнахме до Египетския пазар и чантата така и не я намерихме. Хванахме корабче на Sehir hatlari посока Саръйер и се отправихме към Емирган. Времето беше някакси облачно и снимките ставаха малко безцветни, но все пак беше хубаво.

В Емирган парк бяхме около 2 часа, но не успяхме да го разгледаме целия. Имаше гладни, заведенията там бяха пълни и си тръгнахме да търсим някъде да хапнем. Учудващо, не видяхме нито една булка на фотосесия, но българи имаше масово. Мен това нито ме учуди, нито ми прчеше. Единствено е грозно да ги гледаш как се карат с реплики - "ама мръднете се, не виждате ли, че снимаме" и други подобни. Парка ни хареса. Не сме го виждали преди, но и в този му вид беше прекрасен.

Имаше някои прецъфтяващи цветя (нарциси), но имаше и още нецъфнали лалета:

Мога да кажа следното - хубаво е, видяхме го, но не знам дали бих отишла пак по това време. Иска ми се да е в по-топло време...
Като си тръгнахме от парка бяхме много гладни, в ресторантите на крайбрежната улица също беше пълно, бяхме изпуснали корбачето за Анадолу Хисар, следващото беше след около 2 часа и решихме, че ще се върнем към Еминьоню, там някъде ще хапнем и ще обиколим още малко на пазар. После евентуално до хотела да починем час, час и нещо и следобед да излезем, или до азиатската част, или до крайбрежната на Каракьой някъде за вечеря.
На връщане с корабчето, то и на отиване де, душахе доста, много исках да си взема чайче в малка чашка и да си направя такса тематична снимка, но за съжаление като си поръчах чая, останах разочарована, че ми го направиха в картонена чашка, чай от пакетче със стърчащо етикетче. Замина на кино тоя мерак, но не съм се ядосвала. Наслаждавахме се на разходката без излишни нерви.
Като слязохме от корабчето, точно срещу трамвайната спирка имаше едно заведение пълно с хора и мкслехме да хапнем там, пиде с яйце, салам и кашкавал беше 50/55 лири, пилешко на скара с ориз и малко салатка отстрани беше 60 лири. Решихме да проверим в съседните заведения в посока египетския пазар, но колкото по-навътре в уличката влизахме, толкова по-високи ставаха цените и накрая се върнахме и седнахме в първото. Хареса ни всичко. Не сме претенциозни. Tatseven се казва заведението. Видяхме такова и на други места впоследствие. Не ни донесоха безплатна вода, но беше вкусно.
След като хапнахме се насочихме към египетския пазар, там беше такава лудница от хора, че ако влезеш в средата на тълпата, нямаш шанс да се добереш до магазин нито от ляво, нито от дясно. Минахме транзит, за да излезем на задните улички, там отново потърсихме чантата, но само на едно място, продавачът не му се пазареше и съответно не я взехме. Не знам при вас как е, но на мен ми направи впечатление, че когато има мъж в компанията някакси не са много настроени за пазарене. Когато сме били само жени, веднага ни грабват и не ни пускат с празни ръце да си тръгнем, но сега не беше така. Незаинтересовани сякаш бяха. Както и да е, придължихме нагоре из уличките и точно щях да отварям картата, защото имаше изнервени и изморени от лудницата, когато от ляво на нас се оказа джамията Сюлеймание. Бях чела и ми се струваше нещо сложно да я открия откъм правилната страна, но случайно го направих. За съжаление, никой нямаше желание да влезем, бързаха да се приберем и единствено тази снимка успях да направя:

Прибрахме се в хотела, точно на ъгъла при подлеза на спирка Аксарай имаше един човек, който продаваше ядки и си купихме кашу (170лири/кг)и микс с фъстъци, лешници и бадеми (140 лири/кг) За сравнение, в египетския пазар цената на кашуто беше двойна и тройна дори, но пък в Одрин беше малко по-ниска и то на "борсата" 😉
След час и половина почивка горе-долу се запътихме на разходка и да вечеряме. Минахме през магазина за козметика T-shop, от който си взех един спрей за коса, който съм си купувала и преди. После през магазина за чанти, който е споменаван и тук - Capone, взех се една чанта да не съм капо 😁. Стори ми се, че и там са вдигнали цените, както и в другия магазин (козметиката). Пътьом видяхме чантата на сестра ми и обявиха цена на половината от тази през деня в уличките около Капълъ, но видях, че има малко изцапано и се отказах да я купувам. Междувременно Азия отпадна, защото според разписанията на корабчетата за Юскюдар, вече ги бяхме изпуснали или оставаше още едно и после трябваше да търсим друг превоз за връщане, а вече бяхме и доста поизморени.
Качихме се на трамвая с идеята да отидем до Кабаташ и от там с автобус до моста при Джамията Ортакьой, там да хапнем някъде, но както си се возехме и аз фокусирам чантата в едно магазинче между спирките Сиркеджи и Еминьоню. Оттам решаваме да слезем да се върнем за чантата, но ни се видя далече за пеша, за това пресякохме и хванахме трамвая в обратна посока за 1 спирка. Стигнахме до магазина, там пак тотална липса на желание за пазарлък от страна на търговеца. Тогава аз решавам да проверим в подлеза при Еминьоню, защото имам спомен, че съм я видяла и там предната вечер. Връщаме се пеша към подлеза, чантата я има с етикет с цена и чак ни се скараха, че питаме за по-ниска цена, че не сме видяли бележката, че цените са крайни. Да обаче цената не ме устройва и айде пак обратно пеша посока Сиркеджи до предишното магазинче, от което поне с някакво намаление я взехме заветната чанта! 👛
След този маратон, както можете да се досетите, вече бяхме още по-изморени и решихме, че ще се разходим по крайбрежната алея на Каракьой. Не знам защо бях останала с впечатление, че Галата порт е веднага от терминала на корабчетата, но всъщност е малко след това. Просто не го бях разцъкала на мапс. Както и да е, стигнахме до там, хубаво е, има доста заведения, само дето, за да стигнеш до тази нова част, заобикаляш през една доста прашна улица в строеж. Разходихме се до края, снимки малко и се от правихме към спирката на Т1 да се прибираме. Не бяхме гладни все още и не седнахме в ресторант там.

На спирката на трамвая едвам събрахме дребни да заредим картата, защото нямаше наличност, а пък имахме само едри пари по 200 лири и бе искахме да ги вкарваме всички, защото ни оставаше още едно пътуване най-много, та с малко късмет събрахме точно, заредихме и се качихме на трамвая. Решихме пак на Еминьоню да слезем и да хапнем на същото място от обяд, защото ни хареса, а и вече бяхме уморени да обикаляме друго. Хапнахме, платихме с карта и изтичахме до едно магазинче наблизо да вземем вода, за да може да развалим парите, тъй като трябваше да заредим картата за още едно пътуване до хотела.
Прибрахме се събрахме багажа, че сутринта рано трябваше да тръгнем.
Това е в общи линии, доволни сме, хареса ни, компанията иска пак да отидем, доволни са от това, че се бях организирала да проуча места, карти, транспорт и тн. Оставихме си за следващия път Азия и каквото друго решим. За сега само гледам това "сувенирче" и кроя планове кога и къде пак да влезе в употреба 😉:

# 665
  • Димитровград
С риск да се повторя искам да Ви препоръчам Археологическия музей.
Намира се между Топкапъ и парка Гюлхание. Входа е 60 лири.

Скрит текст:

Последна редакция: ср, 20 апр 2022, 15:01 от papaone

# 666
  • Някъде в Европа...
Веси, благодаря за пътеписчето..Полезно ще ми е - за Галата порт...

Разбрах хотелчето, била съм в него преди 3,5 г, тогава беше съвсем новичко...Намира се на много добро място, мн. близо под спирката на Лалели Университе (бях на екскурзия с детето тогава, едната сутрин оставихме толкова разхвърляна стаята, че ме беше срам😃, ..като се прибрахме вечерта, беше перфектно оправено, включително бяха прибрали на мястото им слушалките на синковеца, а моите гримове прилежно подредени на нощното шкафче 😃 - и още повече ме досрамя 🤣 и им оставих доволен бакшиш накрая)..Добре тръгват нещата 😃, сега и темп да се покачат на 20 гр 😃...

Да помоля да ми пуснете линка (ако някой го е запомнил), в който трябваше да се регистрираме за общинския интернет (коментира се в тази тема, но нещо не можах да открия мнението)...

Последна редакция: ср, 20 апр 2022, 14:17 от AIR

# 667
Наистина е топ археологическият музей. В Европа само могат да мечтаят за музей, в който всяка информация е дублирана на английски. А и самата експозиция е много добра.

# 668
  • Димитровград

Да помоля да ми пуснете линка (ако някой го е запомнил), в който трябваше да се регистрираме за общинския интернет (коментира се в тази тема, но нещо не можах да открия мнението)...
https://bg-mam.ma/p/1427724/44563091

# 669
  • в света на илюзиите
Booking ми предлага Istanbul Public Transportation Card with Discounts за 25лв. Това всъщност Istanbulcard ли е, защото пише, че е с Duration: 120 hours или е нещо друго и какво е то?

# 670
papaone, колко време долу-горе да си отделим за археологическия музей?

# 671
  • Димитровград
Музея е разположен в две малки и една голяма сграда на два етажа. Мисля, че около 2 часа ще ви стигнат.

# 672
Миналата събота се опитах да влезна. Пред будката за билети имаше опашка от 100-тина човека, така че и това трябва да се предвиди.

# 673
Фче, добре завърнала се 🤗
Балат е много малък, няма да се объркате. Те са 2-3 успоредни улици и една напряко с къщите една над друга. Другото интересно е гръцкото училище, то вече е на баир. И една джамия има.
Утре ще ти пусна карта с отбелязани точки, че сега от телефона е безсмислено.

Heart Heart Heart много ще съм благодарна, че нещо ме е нервирал силно тоя план за посещение в този район Grinning

За Принцовите острови мисля да ползваме това разписание:

Как се таксува с Истанбулкартата посещението между островчетата? Картата се маркира на качване и на слизане или от някъде купуваме билетчета?

Чудя се в каква последователност е по-добре да ги обиколим?

Ако не греша, така като гледам от снимки в гугъл май само Buyukada и Heybeliada си заслужават и спокойно може да се пропусне разглеждането и на Kinaliada и Burgazada ...

Последна редакция: ср, 20 апр 2022, 17:41 от hubavoto_f-4e

# 674
  • София
Информацията е от последната минута:
От БДЖ ми дадоха телефон на Международно бюро Рила.Говорих и ми обясниха, че цената в една посока е около 70 лв. за спално купе с двама, около 60лв. за четирима.92 лв. е сингъл купе.
За съжаление има само 1 спален и 1 кушет вагон. Служителката сподели, че са луднали и сподели моето мнение,че трябва цяла композиция по тази дестинация: ХА,ХА,ХА...

Общи условия

Активация на акаунт