🌷Истанбул🌷 [тема 57]

• 44 510
  • 761
  •   1
Отговори
# 615
Ето тук е всъщност пунката: https://goo.gl/maps/DrAeX7yEX7roFkz66

Показвам го, защото спирахме на всяка табела, на която пишеше Ptt. Simple Smile ДОкато не уцелихме накрая.

Няма комисионна. И аз погледнах наличностите в сайта. 100 лири дадени - 85 налични + 15 стикер.
Странното при нас е, че навръщане е таксувало само 5 лири. Изобщо не разбирам.

# 616
  • Димитровград
Точно там за зареждане на 100 лири имаше 5 лири комисион. Не, че е много, но да се знае. Blush

# 617
Тъй като ще ходя за първи път в Истанбул и едно от нещата , които искам да посетя е  Долмабахче ,  голяма част от градините ли са затворени ?  Започвам да се колебая дали да не го заменя за нещо друго. Моля , за съвет.
Преди два дни бяхме в Долмабахче, градините бяха затворени,не че съжаляваме и вътре е интересно.За наш късмет същата вечер Ердоган давал вечеря, голяма подготовка течеше, до обяд работеше за посетители.

# 618
Малко инстаграмско: 😂

И инфото за къщите:

# 619
  • София
Здравейте и от мен. Тази сутрин в 4 и 30 благополучно се прибрахме от Истанбул след ужасно около 20 часово пътуване, при което 90% от времето сме били в рейса, тъй като валеше ужасно и вятъра беше много силен. Отчитам голям минус на агенцията, даже направо си е за зачеркване с голям ✖️
Екскурзовода беше под всяквка критика, автобуса беше доста неудобен, програмата не мога да я коментирам, тъй като слава Богу не се възползвахме от нищо, което ни предложиха. За нещастие не се спасихме от разходките в последния ден, които бяха абсолютно ненужни, особено в този период - кожена фабрика, магазин за баклава и локум, мол и чак тогава "задължителния Одрин". В 8 тръгнахме от хотела, в 15 ч бяхме в Одрин, в 16 тръгнахме от там със заплаха, че който закъснее и не е на място точно в уречения час, рейса тръгва и да го гоним с такси. В 16 и 20 на опашка за границата и в 23 и 20 благополучно минахме в БГ. Не мога да разбера как може другите ТА да променят програмата  си, само и само да стигнат по - рано граница, а нашата ТА с програма, която по време на фестивала на лалето и след ковид пандемията, е леко казана безумна и абсурдна.
Знам, че сама съм си виновна, тъй като избрах възможно най-евтината оферта, понеже нямаше да ползваме нищо от екскурзиите, а само транспорт и хотел, но и това повече няма да си го причиня. Не може екскурзовод да те води в Истанбул и да не обели 2 думи за забележителностите в града. Имам предвид в рейса си прочете програмата и до там. На място не знам какво са обяснявали, но аз от предни две ходения като слушах какво обясняват още в рейса, ми беше интересно и исках да отида да видя някои неща. Така го разбирам аз, за да се запиша на нещо трябва да ми стане интересно какво ще видя там. Ааа и леко несериозно ми звучи да обясняваш на туристите, че хотел на трамвайна спирка Аксарай е на пошеходно разстояние от Гар мюзик хол. Не, че не може да се мине пеша, не че не го минахме и ние (без посещение на въпросния ресторант), но някакси след цяла нощ път, цял ден обикаляне и накрая шоу програма с ядене и пиене и тоя баир на пешеходно разстояние е доостааа труден.
Намрънках ви се, още съм в ступор от умора и негативно настроение, но като цяло много хубаво изкарахме в Истанбул. Програмата не я изпълнихме на 100%, но сме доволни. Компанията, която беше с мен иска да посети отново града, да доизпълним плана и да видим още от този прекрасен град, НО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С КОЛА!

За да не е само мрънкане поста, ще кажа, че Истанбулкарт взехме на 15.04 за 25 лири от автомат. Около 7.6 лири на пътуване ни таксуваше първоначално. Искам да попитам само някой срещал ли е някъде информация, че картите са валидни 7 дни? 🤔 Чух такова нещо там, но не мисля, че е вярно. Нашите ще пътуват този четвъртък и смятам да им дам моята, за това ме интересува.
Сега започвам да пиша разказа, оставям ви една снимка от ранните часове първия ден.

# 620
Кажете коя е тази агенция, ако може да я избягваме.

# 621
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Учудвам се, че още водят групово на Пиер Лоти. Модата му мина преди 10 години, сега ходят само хора, на които им е конкретно в интересите.

# 622
  • Sofia
Билетите за многократни пътувания са валидни 2 месеца.Картата би трябвало да е повече време

# 623
  • София
Кажете коя е тази агенция, ако може да я избягваме.
Не знам дали е удачно, но ще кажа все пак - Дениз Травел

# 624
  • Варна
На вход за Истанбул при Махмутбей от години няма светофари и бариери...

Аз пък твърдя, че ако не си купите предварително стикера и да си го заредите таксата е по-висока, един вид глоба. На мен вече такъв гратисен период не ми излиза, както беше преди, случвало ми се е да не знам какъв е баланса и да са свършили парите. Е, платих си по спомен тройно..

Вече не знам дали има значание дали се намираш все още в Турция или си напуснал страната, но не мисля, че HGS системата има връзка с КПП. Все пак аз установих вече в България, че не ми е бил зареден стикера.

Не знам откъде се получава разминаването в мненията…
Соня, а като установи вече в България, какво направи? Защото сумата става тройна след изтичане на гратисния период.
Както се вижда от скрийншотове, които качих, на познатите ни не е взета по-висока такса за това, че са ползвали магистрала без стикер.
Като гледам, до момента само аз качих черно на бяло потвърждение на твърденията си... Но както казах, всеки да си прецени.

Много благодаря на Белята и Добруджанка за подробните разяснения за регистрацията в сайта за проверка на баланс по винетката. Току що мъжът ми се регистрира и веднага получи потвърждение. Благодаря още веднъж!
Много се радвам, че сме били полезни!
Дано и другите, които четат и желаят, да успеят!

# 625
  • Димитровград
В потвърждение на мнението на Белята:
https://webihlaltakip.kgm.gov.tr/WebIhlalSorgulama/Sayfalar/Sorgulama
И Гугъл превод:
"Автомагистралите и мостовете с такса, експлоатирани от KGM през последните 15 дни, може все още да не са отразени на тази страница. Основният канал за плащане на нашите системи за събиране на тарифи са сметките в HGS. Поради тази причина, за да не бъдете санкционирани, HGS сметка на вашата регистрационна табела трябва да бъде открита в рамките на 15 дни след датата на прехода и трябва да се зареди достатъчно баланс в сметката HGS за превозни средства с акаунт."

Последна редакция: пн, 18 апр 2022, 21:25 от papaone

# 626
Водохранилището такова каквото го видях през 2014г.

# 627
  • Once there was a Hushpuppy...
Благодаря!
И последно,стикера се купува на влизане от мястото, където се пресича и писахте или от Истанбул?
Въобще възможно ли е да се кара до там без стикер?

Здравейте, да споделя моя опит с HGS стикера - купих го от офиса на Ptt след границата (https://www.google.com/maps/place/HGS+PTT+Office/@41.7089944,26.3722033,15z/data=!4m5!3m4!1s0x14b2d7b5c5883da1:0x73fd4fb72d851847!8m2!3d41.7090363!4d26.3809757!5m1!1e1),
работи събота и неделя. Нужен ми беше номера на паспорта. Момчето в офиса попита докъде ще пътуваме с колата (Истанбул, само европейската част) и поиска 100 tl. След като изчетох някой мнения тук и аз се усъмних че може да е взел нещо за себе се, но след като се регистрирах в сайта за проверка на баланса, се оказа че всичко е наред - 15 tl  за стикера, 85 заредени за плащане. На магистралата малко преди Истанбул има пункт за проверка, бариерите му са вдигнати, кара се бавно под надпис HGS, на изхода от пункта има сфетофар, който светва зелено ако всичко с плащането е наред. Същият пункт го има на магистрала в обратна посока, преди Одрин.
Двете таксувания са ми били по 23,25 tl.

Благодаря за отговора!

# 628
Ако може да споделите някой ползвал ли е пакет с минути и интернет от теленор?Казаха ми,че е само за фирми.Предстои ни пътуване и ми се иска да имам постоянна връзка с вкъщи

# 629
  • Варна
В потвърждение на мнението на Белята:
https://webihlaltakip.kgm.gov.tr/WebIhlalSorgulama/Sayfalar/Sorgulama
И Гугъл превод:
"Автомагистралите и мостовете с такса, експлоатирани от KGM през последните 15 дни, може все още да не са отразени на тази страница. Основният канал за плащане на нашите системи за събиране на тарифи са сметките в HGS. Поради тази причина, за да не бъдете санкционирани, HGS сметка на вашата регистрационна табела трябва да бъде открита в рамките на 15 дни след датата на прехода и трябва да се зареди достатъчно баланс в сметката HGS за превозни средства с акаунт."

papaone, благодаря! Надявам се вече да е ясно!
Този сайт е друга опция за проверка на глобите, но аз го бях загубила. Хубаво е да имаме и тази възможност!

Фактът, че на rcho са поискали 100 лири, както и на нашите познати, значи това е (бил) минимума. Защото иначе биха били достатъчни и 65 лири (15 за стикера и под 50 за пътуване Одрин- Истанбул и обратно).

Това е "пунктът" на входа на Истанбул (Махмутбей). Бариери и светофари няма.
На изход Истанбул е същото.
Така се вижда и сградата с Ptt офиса там (вижда се и жълтата табела). Отново повтарям, че се минава през рамките с камерите и после се отбива вдясно за пункта. За целта още като се наближи, трябва да се престроим в най-дясното платно, защото там трафикът е сериозен, обичайно, а платната са 4. За ориентир може да се ползва Mall of Istanbul, тъй като показаното е малко преди него. 1-2 километра по-рано трябва да се ориентирате към десните ленти.

Общи условия

Активация на акаунт