🌷Истанбул🌷 [тема 57]

• 44 535
  • 761
  •   1
Отговори
# 600
Аз се отчитам със снимков материал.Ще ви залея с китки, котки и други цветни неща.Ние се прибрахме снощи, за късмет чакахме само 2 часа на границата, като повече от турска страна, на дъжд и вятър пред гишетата за паспортна проверка.От БГ страна ни събраха паспортите в автобуса и не се наложи да слизаме.Като слушах екскурзоводът да благодари на хората за търпението и това че са се справили с програмата, която от ден първи билa много, много натоварена ги съжалих, как ли са препускали от обект на обект, без да имат достатъчно време да разгледат каквото и да е.В Емигрян парк в неделя сутрин на тръгване ни отпуснаха само 20 минути, защото всяко забавяне щяло да ни коства много чакане на границата.Аз, с моята волна програма си минавах по 22км на ден пеш, без да броя градски и воден транспорт, където се налага.Бързане при мен нямаше, и си изкарах супер.За тези, които тепърва ще посетят Истанбул с организирана екскурзия ще кажа:Хора, няма нищо страшно и сложно да обикаляте града сами.В тази тема имa предостатъчно информация,прочетете и си направете собствена програма какво да видите.Не си давайте парите за допълнителни екскурзии,тези пари може да си ги изхарчите за друго 🙂 Пробвах да сложа снимките в скрит текст, дано да съм успяла през телефона, че иначе ще ме линчувате за този снимков чаршаф 🙂
Скрит текст:

[

Последна редакция: пн, 18 апр 2022, 19:10 от teda mars

# 601
  • Бургас
Моите впечатления набързо от Истанбул - Голямо разочарование от Water garden /пеещите фонтани/ - нищо особено - шадрафани, които ги пускат на половин час и между тях малко огън. Молът не е мол, а обособено място със заведения, тук там някое малко магазинче вътре. Изобщо не си струва. Тези които се интересуват от фотостудиото  Taht Istanbul - снимки с твой телефон - 30€ , но няма гларуси, костюм още 15 €. Ако искаш да има гларуси, обработват на фотошоп, но трябва професионална фотосесия 60 € + 15 € ако искаш костюм. Явно вече им е писнало да хранят гларусите и те да летят отгоре докато снимат, по-лесно с фотошоп да ги слагат, а и ще трябва професионална фотосесия. Кафенето на Пиер Лути не е нещо особено, ходи се с лифт за 3-4 мин си горе. Гледката също не е кой знае каква, ама за едни пари да вземат на туристите си струва. Има панорамна площадка за снимки. Долмабахче градините все още бяха затворени, но Портата към Босфора е достъпна за посетители. Вътре също имаше някои помещения, които бяха затворени.

# 602
Ах, teda mars, прекрасни снимки! Това е Истанбул - пъстър, многолик и мнооого цветен Heart

# 603
  • Once there was a Hushpuppy...
Много са красиви лалетата 🌷🌷🌷🌷🌷

Аз последно искам да си изясня за тази тол такса нещо.
От това, което разбрах може да се влезе за пръв път с автомобил и да се кара без веднага след границата да се заплати. Така ли е?
Ние предпочитаме всичко предварително да плащаме,за да не го мислим и това.. Но, от това, което чета се обърках.
Стикера сам по себе си е едно, купува се веднага,а такста се заплаща отделно ли?

# 604
  • София
Моите впечатления набързо от Истанбул - Голямо разочарование от Water garden /пеещите фонтани/ - нищо особено - шадрафани, които ги пускат на половин час и между тях малко огън. Молът не е мол, а обособено място със заведения, тук там някое малко магазинче вътре. Изобщо не си струва. Тези които се интересуват от фотостудиото  Taht Istanbul - снимки с твой телефон - 30€ , но няма гларуси, костюм още 15 €. Ако искаш да има гларуси, обработват на фотошоп, но трябва професионална фотосесия 60 € + 15 € ако искаш костюм. Явно вече им е писнало да хранят гларусите и те да летят отгоре докато снимат, по-лесно с фотошоп да ги слагат, а и ще трябва професионална фотосесия. Кафенето на Пиер Лути не е нещо особено, ходи се с лифт за 3-4 мин си горе. Гледката също не е кой знае каква, ама за едни пари да вземат на туристите си струва. Има панорамна площадка за снимки. Долмабахче градините все още бяха затворени, но Портата към Босфора е достъпна за посетители. Вътре също имаше някои помещения, които бяха затворени.
mle4ko, ами то май нищо не Ви е харесало в Истанбул.
От всичко сте се разочаровали, поне нещичко не Ви ли хареса?

# 605
  • Димитровград
Много са красиви лалетата 🌷🌷🌷🌷🌷

Аз последно искам да си изясня за тази тол такса нещо.
От това, което разбрах може да се влезе за пръв път с автомобил и да се кара без веднага след границата да се заплати. Така ли е?
Ние предпочитаме всичко предварително да плащаме,за да не го мислим и това.. Но, от това, което чета се обърках.
Стикера сам по себе си е едно, купува се веднага,а такста се заплаща отделно ли?
Да, купувате стикера и казвате с колко да ви го заредят, ако няма изискване в конкретния пункт за минимална сума(по-горе пишеше за 150 лири). Simple Smile

# 606
  • Бургас
Моите впечатления набързо от Истанбул - ....
mle4ko, ами то май нищо не Ви е харесало в Истанбул.
От всичко сте се разочаровали, поне нещичко не Ви ли хареса?
Е, не е така, хареса ми, разбира се, просто споделям тези неща, за да се има предвид, ако някой се чуди къде да отиде или къде да не отиде, защото времето е малко, а нещата които искаш да посетиш са доста и то на големи разстояния. Потопих се в ориента, това е най-важно, да усетиш атмосферата. Влязохме в най-голямата джамия Чамладжъ.. Е, няма къде да се види това, наистина друга култура, друго усещане..  Емоциите са на макс Grinning

# 607
  • Once there was a Hushpuppy...
Благодаря!
И последно,стикера се купува на влизане от мястото, където се пресича и писахте или от Истанбул?
Въобще възможно ли е да се кара до там без стикер?

# 608
  • Димитровград
Може оттам, може и както Белята съветва в Истанбул:
 Виж скрития текст в края на поста

Имайте предвид, че там движението е много натоварено и ако не сте се престроили навреме може да го пропуснете.

А може и да пътувате спокойно и на връщане да си закупите и заредите стикера на Одринския пункт.

Последна редакция: пн, 18 апр 2022, 17:27 от papaone

# 609
  • Варна
Благодаря!
И последно,стикера се купува на влизане от мястото, където се пресича и писахте или от Истанбул?

Аз твърдя, и не само от собствен опит, че има гратисен период след ползване на магистралата без стикер, в който да се закупи стикера и да се таксува изминатото предните дни разстояние. Всеки си решава на кого да вярва.
Достатъчно напоително и подкрепено с изображения показах какво и как. Все пак е добре да се чете...

Както казах "Всеки сам си преценЯ"

# 610
Долмабахче градините все още бяха затворени, но Портата към Босфора е достъпна за посетители. Вътре също имаше някои помещения, които бяха затворени.
[/quote]
Тъй като ще ходя за първи път в Истанбул и едно от нещата , които искам да посетя е  Долмабахче ,  голяма част от градините ли са затворени ?  Започвам да се колебая дали да не го заменя за нещо друго. Моля , за съвет.

# 611
Аз пък твърдя, че ако не си купите предварително стикера и да си го заредите таксата е по-висока, един вид глоба. На мен вече такъв гратисен период не ми излиза, както беше преди, случвало ми се е да не знам какъв е баланса и да са свършили парите. Е, платих си по спомен тройно..

Вече не знам дали има значание дали се намираш все още в Турция или си напуснал страната, но не мисля, че HGS системата има връзка с КПП. Все пак аз установих вече в България, че не ми е бил зареден стикера.

Не знам откъде се получава разминаването в мненията…

# 612
  • Велико Търново
Много благодаря на Белята и Добруджанка за подробните разяснения за регистрацията в сайта за проверка на баланс по винетката. Току що мъжът ми се регистрира и веднага получи потвърждение. Благодаря още веднъж!

# 613
Здравейте искам да посетя Истанбул ,но ще ми препоръчате хотел с паркинг ,или някои охраняван паркинг ,като хотела мисля да е в района на султанахмет или някои до съседните ще се пътува с кола .

# 614
Благодаря!

Здравейте, да споделя моя опит с HGS стикера - купих го от офиса на Ptt след границата (https://www.google.com/maps/place/HGS+PTT+Office/@41.7089944,26.3722033,15z/data=!4m5!3m4!1s0x14b2d7b5c5883da1:0x73fd4fb72d851847!8m2!3d41.7090363!4d26.3809757!5m1!1e1),
работи събота и неделя. Нужен ми беше номера на паспорта. Момчето в офиса попита докъде ще пътуваме с колата (Истанбул, само европейската част) и поиска 100 tl. След като изчетох някой мнения тук и аз се усъмних че може да е взел нещо за себе се, но след като се регистрирах в сайта за проверка на баланса, се оказа че всичко е наред - 15 tl  за стикера, 85 заредени за плащане. На магистралата малко преди Истанбул има пункт за проверка, бариерите му са вдигнати, кара се бавно под надпис HGS, на изхода от пункта има сфетофар, който светва зелено ако всичко с плащането е наред. Същият пункт го има на магистрала в обратна посока, преди Одрин.
Двете таксувания са ми били по 23,25 tl.

Общи условия

Активация на акаунт