🌷Истанбул🌷 [тема 57]

• 44 539
  • 761
  •   1
Отговори
# 585
Благодаря!
Благодаря!
Благодаря!
на всички, които на се включили на повторния ми въпрос. Hug

# 586
  • София
Стъпките за баланса ще са полезни за всички.Това за глоба без стикер го пише в сайта им.Аз лично не бих си позволила да създавам предпоставки за наказания по пътищата,особено в чужда държава.
На мен 2 пъти са ми отказвали да ми продадат стикер в центъра на Истанбул в поща .Пращали са ме винаги на крайградските пунктове
На мен са ми отказвали да ми заредят стикера в няколко пощенски станции в Истанбул. Накрая се отказахме от този вариант и на връщане към България го заредихме на една бензиностанция.

# 587
  • Варна
Стъпките за баланса ще са полезни за всички.Това за глоба без стикер го пише в сайта им.Аз лично не бих си позволила да създавам предпоставки за наказания по пътищата,особено в чужда държава.
На мен 2 пъти са ми отказвали да ми продадат стикер в центъра на Истанбул в поща .Пращали са ме винаги на крайградските пунктове

Още веднъж... Има гратисен период.
Може ли да дадеш линк точно къде пише, че може да се пътува с празен стикер безнаказано, но без такъв - не?

Преди се казваше, че трябва след закупуването на стикер, в рамките на няколко дни, да се мине през гейтове, за да си дръпне системата парите и за отсечката, премината без стикер, но от опита ни (както и от показания пример) съдя, че това става автоматично, при закупуване на стикер за съответната кола.

А иначе... Всеки си преценява как да действа.

В пощата на Каракьой и сме зареждали стикери, и бе закупен такъв, както споделих.

Това, че може да се види баланса е супер полезно, благодаря. А би ли споделила точно сайта, понеже на скрийншота не се вижда. Аз какво ли не пробвах, никак не успях.

Орязах скрийншотовете, защото има данни на трети лица.

Ето го сайта

Горе вдясно има три бутона. Първият е за зареждане на пари в стикера, но не мисля, че е достъпна тази услуга за нас. Бутонът е сравнително нов.

Вторият, с лупичката, дава възможност да си проверите дали имате глоби. При влизане през него трябва да изпишете номера на колата си (с латински букви), да сложите отметка, че не сте роботи и да изберете за кой вид платен път искате да проверите. При всяка отделна проверка трябва да слагате отметката. Съответно на нас обичайно ни трябва първата опция, а това, което излиза при липса на глоби, е "SEÇTİĞİNİZ PLAKA NUMARASINA AİT KARAYOLLARI GEÇİŞ İHLAL KAYDI BULUNMAMAKTADIR !", изписано със стряскащо червени главни букви. Тази услуга е достъпна и без регистрация.

Пълна информация за баланса може да получите от третия бутон, с катинарчето. За целта трябва да се регистрирате с електронна поща и да изчакате потвърдителния мейл. Не са много бързи, по спомен, но пращат до ден-два. Поне така бе преди години. После вече може да проверявате  всички неща, които показах. Доколкото помня, е нужен и номера на паспорта, с който е регистриран стикера.
Сега ми се прокрадва някакъв спомен... Някой сякаш бе споделил, че вече не можело без турски паспорт. Но и това не е вярно. Всичко, показано в предния ми пост, е от регистрация, направена в края на миналата седмица.

Навсякъде из сайта е изписано, че движенията по баланса се отразяват в рамките на 2-3 дни.

Не твърдя, че всеки Ptt офис в Истанбул работи с HGS. Първия път попитахме на Султанахмет. Там е будка, буквално. Пратиха ни на Каракьой и си решихме въпроса. Сега, знаейки това, директно отидоха там. Още повече, че имахме време до корабчето по Халич... Каракьой е изключително удобна и лесна за достигане локация, в крайна сметка.

# 588
Принципно си права. Но прави огромно впечатление, че винаги с тона на някаква последна инстанция правиш забележка и поставяш под съмнение неща, които всички ние споделяме от собствен опит. Все едно аз имам някакъв келепир да лъжа хората тук, че на единия  пункт, където продават ХГС-та, лъжат хората и им вземат пари отгоре. Написала съм го, защото е било така. Както и на доста други места по доста други поводи са се опитвали да ни "преметнат". Не мога да кажа, че всички турци са такива, но е факт, че имам история с подобни опити. Това не ми пречи да пътувам често нататък, но на черното бяло не мога да кажа.

Абсолютно подкрепям мнението на Рали. Стикерът HGS  се купува от пунктовете на PTT. Иначе, след границата, по кръчмите и магазини има доста хора които са им взели по 100лири миналата година, а са сложили на баланса 50. И  те обичат трънският курс комшиите и лесните пари.

# 589

Пълна информация за баланса може да получите от третия бутон, с катинарчето. За целта трябва да се регистрирате с електронна поща и да изчакате потвърдителния мейл. Не са много бързи, по спомен, но пращат до ден-два. Поне така бе преди години. После вече може да проверявате  всички неща, които показах. Доколкото помня, е нужен и номера на паспорта, с който е регистриран стикера.
Сега ми се прокрадва някакъв спомен... Някой сякаш бе споделил, че вече не можело без турски паспорт. Но и това не е вярно. Всичко, показано в предния ми пост, е от регистрация, направена в края на миналата седмица.

Аз поне няколко пъти съм опитвал регистрация с номера на паспорта и не става.

# 590
Изобщо не се изказвам като последна инстанция, но значи ли, че някой който не е питал или не е прочел, че при представител на PTT, а не директно в пощата се дължи някаква комисионна е излъган и измамен?! 

Аз лично съм зареждала и в поща и по много странни места със знак PTT, не съм попадала на такова да ми искат комисионна или да е имало разминаване в платено и заредено - може и такива места да има.

Питайте Simple Smile

# 591
Беля, благодаря. Ще го разцъкаме и се надявам да успеем и ние да ползваме тези функционалности, че иначе не си е работа. Аз едно на ръка, че четох, че вече не може за граждани, различни от турски, ами и ММ пробва неколкократно да си влезе в акаунта, където винаги до сега без проблем се виждаше историята и на плащанията, и на минаванията. Заемам се да се регистрирам.

PafPaf, абсолютно! Hands Plus1

Редакция. Явно няма да стане това с регистрацията, иска турски ID номер :
Скрит текст:
Наистина ми е чудно как сте успели, Беличке, още повече пишеш, че е направена скоро самата регистрация....

Последна редакция: пн, 18 апр 2022, 12:37 от Pали

# 592
  • Варна
Аз поне няколко пъти съм опитвал регистрация с номера на паспорта и не става.
С номера на паспорта, на който е регистриран стикера?

Ще питам Добруджанка как са направили регистрацията. Не спомена да е имало проблем.
А аз не мога да пробвам регистрация, защото паспорта на ММ е "вързан" с настоящата (той го смени вече, но не смея да не се получи някакво разминаване с наличните данни и да ми спре достъпа), а на моя няма "закачен" стикер.

Рали, преди време и аз не можех, та пращах искане за нова парола. Бях забравила с коя поща съм се регистрирала...

# 593
Вчера се върнахме от Истанбул. Целта беше опознаване на Константинопол и като добавка - лалетата, разбира се.
Света София

Мозайките от Константиновия дворец - изключително преживяване.

Лалета

Пред Йеребатан имаше някаква суматоха, мисля че може би ремонтът е завършил - човекът с червеното, май е кмета на Истанбул.

# 594
Здравейте на всички,
първо голямо благдарско за темичката и всички последни актуални отзиви - много ми помагат в планирането в момента за майската екскурзия, която мъча нагодя като график.
Имам два въпроса обаче, не можах да намеря май отговори:
1. Някъде четох, че Виаленд ще отвори на 23 Април - това актуално ли е, затворен ли е сега и сигурно ли е, че ще отвори?
2. Линк за live камерите може ли? По-специало, ако има за Emirgan Park - иска ми се в деня преди заминаването да проверя има или не останало някое късноцъфтящо лаленце за първата седмица на май, и ако се налага да реорганизирам графика ни.
И мерси предварително за отговорите

П.П. Иначе нашето посещение с ММ ще е едно от поредните през последните 5г, и първо с 3 деца.
Само първия път като ходихме с ММ правих такова тур-планиране, и от тогава сме се отказали - все ходим безцелно и накадето ни заведат краката. Сега ми иска да подбера подходящи за децата места, та съм се съсредоточила върху това.

# 595
Прегледах последните новини за водохранилището. Някакво разлседване във връзка със строежи е имало. Не става въпрос за отваряне.
Пратих мейл на Basilica Cistern. през юни ще отвори. Точната дата ще бъде обявена съвсем скоро.

Последна редакция: пн, 18 апр 2022, 13:46 от magyyy

# 596
# 597
Някой от скоро посетилите Истанбул, плащал ли е с карта на ОББ или Аллианц? Интересувам седали е бил изгоден курса. В сайта на ОББ и на Алианц няма валутни курсове към TL.

# 598
Само да кажа, че пътната им система е номер едно.
На тръгване на Кенеди ни спря полиция ей така профилактично. Докато мъжът ми се туткаше да си извади документите, полицаят цъкна в таблета си и с въпросителен глас го попита дали се казва с точното му име. Прогледна документите и ни пожела лек път.

Последна редакция: пн, 18 апр 2022, 14:12 от Fancy

# 599
  • Варна
Регистрацията е възможна с номер на български паспорт. Именно така са я направили приятелите ни миналата седмица за своите близки. Въвели са номера на паспорта там, където пише, че изисква турски документ за самоличност - така, както и ние преди години. Автоматично е излязло името на собственика, при влизане в сайта след потвърждение на регистрацията.
Неслучайно говоря за тази конкретна регистрация, защото нашата (а и тяхната лична) са от преди години.

Скрит текст:
На мен ми дава, че не съм открита в системата (горе вдясно... изтрих данните, които въведох, но съобщението се вижда), тъй като наистина реално не фигурирам там, но не ме отхвърля на нито една стъпка.

Може би е важно да отбележа, че регистрацията е правена от компютър. На място Добруджанка е опитала да свърши това от телефона си, но не е успяла. Отдала го е на факта, че е бързала и пр., но допуска, че е възможно да не може да се направи от телефон.
На мен и от телефона ми дава същото съобщение като показаното на снимката.

Общи условия

Активация на акаунт