🌷Истанбул🌷 [тема 57]

• 44 587
  • 761
  •   1
Отговори
# 570
Ние си заредихме стикер в поща в самия Истанбул, като касиер ката ни пита каква сума искаме. Нямаше минимална такава. Аз затова не искам по бензиностанции и незнайни будки, понеже винаги искат и нещо за себе си, като уж не можело иначе. Пунктът веднага след Одрин / на който трябва да се пресече в другото платно, ако пътуваш в посока Истанбул, мисля, че е денонощен. И в двете посоки като минахме, имаше доста хора, които бяха спрели и купуваха.

# 571
  • Sofia
Ние си заредихме стикер в поща в самия Истанбул, като касиер ката ни пита каква сума искаме. Нямаше минимална такава. Аз затова не искам по бензиностанции и незнайни будки, понеже винаги искат и нещо за себе си, като уж не можело иначе. Пунктът веднага след Одрин / на който трябва да се пресече в другото платно, ако пътуваш в посока Истанбул, мисля, че е денонощен. И в двете посоки като минахме, имаше доста хора, които бяха спрели и купуваха.
Това можеш да го направиш ако имаш вече закупен стикер и само го зареждаш.Тогава можеш от пощата да си заредиш за колкото искаш пари стикер.В случай ,че за първи път влизаш с тази кола в Турция трябва да закупите стикер преди да са почнали платените пътища иначе подлежиш на глоба.Тази бяла бутка не е някаква си бензиностанциика,която иска нещо и за себе си,а държавна служба за пътните такси.
Ако имате стикер може да карате и без да имате достатъчно пари в него и да го заредите в следващите 15 дни/за което ще платите по-високи пътни такси,нещо като лихва/.Но не може да карате без стикер,който се взима на въпросната бяла бутка или друг близък до границата пункт

Последна редакция: пн, 18 апр 2022, 09:18 от chocha

# 572
  • Димитровград
Според сайта на пощите:

https://www.ptt.gov.tr/Sayfalar/Banka/HGS.aspx

.  цената на самозалепващия се етикет е 15 TL, а цената на етикета тип карта е 30 TL. По време на разпродажбата клиентите са длъжни да заредят баланса в допълнение към цената на етикета  

# 573
  • Велико Търново
Като се влезе в Турция през Лесово, на бензиностанция ТР има будка на РТТ, която работи от 9 до 23ч всеки ден с един час почивка от 12 до 13 мисля беше. В събота там заредихме винетката, но мисля че и продават стикери. Човека пита до къде ще пътуваме и каза колко ще ни струват таксите приблизително, но ние си знаехме колко да внесем така или иначе. Показа ни на монитора какъв ни е баланса до момента и ни издаде бележка за внесената сума. Бензиностанцията се пада вдясно горе долу на половиата път до Одрин.

# 574
Как така “искат нещо за себе си” като виждаш баланса си към момента и получаваш документ за новата сума. Несериозно е да говорите така. И в другата за пазаруване до Одрин и т.н. като започват някои хора да изкарват турците най-големите мошеници, които са ги минали по всевъзможни начини… некоректно е..

# 575
  • Димитровград
На HGS пункта след границата вдясно има комисионна и си го пише на табелата. За зареждане на 100 лири мисля, че беше 5 лири февруари.

# 576
  • Варна
Тогава можеш от пощата да си заредиш за колкото искаш пари стикер.В случай ,че за първи път влизаш с тази кола в Турция трябва да закупите стикер преди да са почнали платените пътища иначе подлежиш на глоба.Тази бяла бутка не е някаква си бензиностанциика,която иска нещо и за себе си,а държавна служба за пътните такси.
Ако имате стикер може да карате и без да имате достатъчно пари в него и да го заредите в следващите 15 дни/за което ще платите по-високи пътни такси,нещо като лихва/.Но не може да карате без стикер,който се взима на въпросната бяла бутка или друг близък до границата пункт

Е, не е (или поне не беше) така. Два пъти сме купували стикер.
Скрит текст:
И двата пъти го взимаме от пункта преди Истанбул. В момента, в който купуваме стикера, системата ни взима пари за вече изминатото разстояние.
Първия път (вероятно е било в края на 2014-та) тогавашните гейтове на входа на Истанбул (бяха с бариери, като тези на малките изходи сега) бяха след бялата сграда и първо купихме стикера, а после минахме през тях. След като се върнахме, се регистрирах в сайта и проверих как е отчетено. Бях впечатлена, че въпреки липсата на стикер, колата ни бе засечена с точен до секундата момент и място на качване на магистралата (тогава - при Бабаески). Съответно при влизане в Истанбул също ни бе отчело и сумата бе дръпната напълно коректно.
Втория път (лятото на 2017-та) беше по-особено, защото вече бяха монтирани сегашните рамки с камери, а те се падат преди отбивката за Ptt-станцията. Това леко ме притесни, защото реално след закупуването на стикер вече нямаше да минем през камери. Качихме се от Одрин, минахме си през камерите преди Истанбул, след това отбихме, за да купим стикер и при проверката установих, че системата отново безпроблемно ни е дръпнала съответната такса, макар и да сме си взели стикер пост фактум.
Скрит текст:
Ние обаче не сме залепили стикера съвсем правилно и всеки път ни показва някакъв надпис, в който разпознавам думата "ceza" (наказание). Това ми донесе прединфарктно състояние при второто ни пътуване с тази кола (първия път на връщане не обърнах внимание). Та тогава спряхме пак на въпросния пункт да питаме и ни обясниха, че има някакъв проблем със системата. Е, проблемът не е със системата, а с мястото, на което сме залепили стикера. Тъй като предното ни стъкло е тонирано някак, трябва (май) да е поставен в зоната с точките. Но тогава, когато го взехме, ММ го лепна по подобие на този на старата, зад огледалото за обратно виждане, извън въпросната зона. И така и до днес всеки път ни пише "ceza" и на мен всеки път леко ми призлява. Но всеки път проверявам в сайта и винаги системата ни е взела точната такса за правилната отсечка. Предполагам, че  пак по номера се засича, че имаме стикер и че в него има достатъчно пари и ни таксува коректно.
Сега питах Добруджанка. Близките им нямаха стикер и си купиха такъв на следващия ден след пристигането, от пощата на Каракьой (за 100 лири, както писах в предния пост). Съответно са минали със стикер през гейтове още два дни по-късно. Нямат глоба. Необяснимо е защо им е взело само пари за обратния път, но глоба няма. Минали са доста дни, за да очакваме, че още не са нанесени таксите (след като нашите са, а ние се прибирахме след тях), но ако има промяна, ще споделим.
Не знам откъде дойде информацията, че 15-дневния гратисен период вече не важи за чужденци, но аз такава официална информация не намирам. Също така лихвата/глобата се начислява след гратисния период, а не през тези 15 дни.

При зареждане на вече закупен стикер няма минимална сума. В сайта дава възможност да се заредят дори и 10 лири. При закупуване обаче има.

Това "искат нещо за себе си"... Преди години някой бе споделил, че уж им заредили стикера, а всъщност им дали касов бон за консумация и пили една студена вода. Ама това са инцидентни случаи, които не предполагат обобщаване. Даже допускам, че е в голяма степен недоразбрана ситуация. Още повече, че пунктовете, за които говорим, са официални и там ви издават документ за заредената сума с логото на Ptt.

Последна редакция: пн, 18 апр 2022, 11:20 от beljata

# 577
Соня, хайде поне моите постове вече да ги подминаваш, моля, понеже ми омръзна все да ти се обяснява нещо на теб. Искат и вземат, на доста места. Нашият стикер е от 2018г и докато го вземем от ПТТ-то на входа на Истанбул, доста пунктове проверихме. В първия, веднага след Капъкуле, за стикера /който знаехме колко струва/ ни поискаха доста отгоре, не помня вече колко точно и отказахме. На следващите до Истанбул просто нямаше.
Та така, аз много си ги харесва "комшу" - тата, обаче е безспорен факт, че правят подобни шашми и поне аз не съм ОК да им плащам със затворени очи, още повече като мога да го избегна. Наистина се надявам да нямаме диалог с теб оттук нататък.
Chocha, имах предвид, че тази будка явно си е ОК, не съм се изразила явно добре.

# 578
Рали, ще ме извиняваш, но аз нямам някакви лични симпатии, впечатления или познанства във форума и когато влизам и чета чета постовете без да гледам име на потребител или снимка - те за мен не значат нищо. Не помня кой какво кога е написал, нито че ти си ми се обяснявала.. нито ще започна тепърва да ти отдавам специално значание на постовете и да следя какво пишеш, че да имам възможност да ти ги подминавам. Вече ти ако искаш може да не ме четеш или да не ми се обясняваш. Аз определено няма да спра да споделям мнението си, защото на теб или на когото и да било друг не му харесва Simple Smile

# 579
Принципно си права. Но прави огромно впечатление, че винаги с тона на някаква последна инстанция правиш забележка и поставяш под съмнение неща, които всички ние споделяме от собствен опит. Все едно аз имам някакъв келепир да лъжа хората тук, че на единия  пункт, където продават ХГС-та, лъжат хората и им вземат пари отгоре. Написала съм го, защото е било така. Както и на доста други места по доста други поводи са се опитвали да ни "преметнат". Не мога да кажа, че всички турци са такива, но е факт, че имам история с подобни опити. Това не ми пречи да пътувам често нататък, но на черното бяло не мога да кажа.

# 580
Като сте отворили тема за HGS стикерите. Някой случаино да е намерил начин да си проверява баланса. Защото в проложението вече повече от година не става.

# 581
  • Sofia
Аз не съм искала да засегна някой/ако има засегнат от моите писания/.Чета редовно,пиша рядко и споделям само лични впечатления/не една жена каза Simple Smile/ Пътувам редовно до Истамбул с личен автомобил и го сменям всяка година. Т.е.за последните 6-7 години,откакто ходя през няколко месеца до Истанбул или Анталия,Алания с кола  имам закупени поне 4-5 стикера.

# 582
  • Варна
Така... С разрешението на Добруджанка показвам баланса на HGS стикера на близките им, тъй като това е най-"пресния" такъв в нашето обкръжение.

Повтарям хронологията...
Влязоха в Турция на 3.04., без стикер.
Купиха такъв, заплащайки 100 лири, от Ptt на Каракьой, на 4.04.
Тръгнаха си на 6.04.

На 4.04. е удържана сумата от 15 лири за самия стикер и съответно 85 лири депозит.
На 4. и на 5.04. са удържани таксите за двете отсечки на пътуването на 3.04.
Таксата за пътуването обратно (на 6.04.) е взета на 7.04.

Скрит текст:
Особеното е, че при проверка с бутона "HESAPLAR" се вижда само таксата за връщане и затова написах, че такса за отиване не е взета.

Но остатъкът по сметката говореше, че не е така...

... затова се поровихме.
Тази разбивка, която описвам, е достъпна през бутона "BAKIYE HEREKETLERI"...

... като после се избира месец, за който да се даде разбивката (избира се периода и се натиска "ARA")

Виждат се ясно кога са минали по отсечките и кога им е взета таксата. Самите такси са в обратен ред (отдолу нагоре).

Глоба за това, че са карали без стикер, няма! Точно, както винаги досега е било.

Това, че някой закупува стикер винаги преди/при качването на магистралата, не значи, че това е единственото правилно действие.
И гратсния период затова е такъв, защото глоба/лихва се начислява след него, а не през него.
Както се вижда, не само от собствен опит потвърждавам твърденията си. И това не е ЕЖК.

Като сте отворили тема за HGS стикерите. Някой случаино да е намерил начин да си проверява баланса. Защото в проложението вече повече от година не става.
Както личи по-горе, проверяваме си баланса през сайта.
Скрит текст:
Ако имате нужда от помощ, пишете ми, ще съдействам.

Момичета, не забравяйте, че при писмено общуване често не се усеща истинското настроение на пишещия отсреща и тъй като не си познаваме стиловете в реала, често четящият усеща нещата неправилно. Та, не отдавайте толкова внимание на "тона", който (вие) усещате в написаното от другия. Той може съвсем да не влага това, което ние си мислим.

# 583
Това, че може да се види баланса е супер полезно, благодаря. А би ли споделила точно сайта, понеже на скрийншота не се вижда. Аз какво ли не пробвах, никак не успях.

# 584
  • Sofia
Стъпките за баланса ще са полезни за всички.Това за глоба без стикер го пише в сайта им.Аз лично не бих си позволила да създавам предпоставки за наказания по пътищата,особено в чужда държава.
На мен 2 пъти са ми отказвали да ми продадат стикер в центъра на Истанбул в поща .Пращали са ме винаги на крайградските пунктове

Общи условия

Активация на акаунт