🌷Истанбул🌷 [тема 57]

• 44 529
  • 761
  •   1
Отговори
# 630
Когато установих каква е сумата която дължа я платих с карта през сайта им и всичко се занули. Първия път когато не знаех все още имаше гратисен период, но го бях пропуснала и си платих с начислената глоба или каквото се води. След време пътувах с ясното съзнание, че стикера ми не е зареден, но с идеята да си платя просто в гратисния период - е, вече такъв нямаше.

# 631
Пробвах днес отново да се регистрирам за проверка на HGS стикера, но и при мен изписва, че липсвам в системата. Като ходим до Истанбул и зареждаме ще ги помоля да ми актуализират данните. Аз, честно казано нямам спомен когато вадих стикера преди години да са ми искали Паспорта и можеби той не фигурира в системата им. Ще пиша като се приберем дали има развитие.

# 632
Ако може да споделите някой ползвал ли е пакет с минути и интернет от теленор?Казаха ми,че е само за фирми.Предстои ни пътуване и ми се иска да имам постоянна връзка с вкъщи
Обади се на оператор за най-точна информация, докато бяха Теленор със сигурност нямаха такъв пакет.

# 633
  • Бургас
Долмабахче градините все още бяха затворени, но Портата към Босфора е достъпна за посетители. Вътре също имаше някои помещения, които бяха затворени.
Тъй като ще ходя за първи път в Истанбул и едно от нещата , които искам да посетя е  Долмабахче ,  голяма част от градините ли са затворени ?  Започвам да се колебая дали да не го заменя за нещо друго. Моля , за съвет.
[/quote]
До последно и аз мислех да се откажа, поради тази причина, но все пак влязох и не съжалявам. Може би трябваше да посетя и  харема към двореца, но за него допълнителен билет нямах, а и времето беше малко. Имаше много хора, опашки. Само да предупредя, че искат маски вътре, в джамите също искат маски и косата скрита.

# 634
В потвърждение на мнението на Белята:
https://webihlaltakip.kgm.gov.tr/WebIhlalSorgulama/Sayfalar/Sorgulama
И Гугъл превод:
"Автомагистралите и мостовете с такса, експлоатирани от KGM през последните 15 дни, може все още да не са отразени на тази страница. Основният канал за плащане на нашите системи за събиране на тарифи са сметките в HGS. Поради тази причина, за да не бъдете санкционирани, HGS сметка на вашата регистрационна табела трябва да бъде открита в рамките на 15 дни след датата на прехода и трябва да се зареди достатъчно баланс в сметката HGS за превозни средства с акаунт."

papaone, благодаря! Надявам се вече да е ясно!
Този сайт е друга опция за проверка на глобите, но аз го бях загубила. Хубаво е да имаме и тази възможност!

Фактът, че на rcho са поискали 100 лири, както и на нашите познати, значи това е (бил) минимума. Защото иначе биха били достатъчни и 65 лири (15 за стикера и под 50 за пътуване Одрин- Истанбул и обратно).

Това е "пунктът" на входа на Истанбул (Махмутбей). Бариери и светофари няма.
На изход Истанбул е същото.
Така се вижда и сградата с Ptt офиса там (вижда се и жълтата табела). Отново повтарям, че се минава през рамките с камерите и после се отбива вдясно за пункта. За целта още като се наближи, трябва да се престроим в най-дясното платно, защото там трафикът е сериозен, обичайно, а платната са 4. За ориентир може да се ползва Mall of Istanbul, тъй като показаното е малко преди него. 1-2 километра по-рано трябва да се ориентирате към десните ленти.

Да си призная, този Махмутбей въобще не съм го отразил. Спомена ми е за пункт, подобен на сръбските путарини, само че с вдигнати бариери. Както и да е, ако някой възнамерява да си купува стикер преди Одрин, няма нужда да пресича от другата страна и т.н., има пунктове в посока Истанбул.

# 635
  • Варна
лошото е , че със всеки изминал ден чакането по границите става все по дълго и досадно.Крайно време е ТА да измислят някакво дефазиране - едни да тръгват в понеделник , други вторник и т.н.

# 636
Аз като гледам колко сме мераклиите за този влак, два вагона няма да ни оправят:laughing:
Направо да пускат цяла композиция с 5-6 вагона:joy:
А дано, ама надали Smiley Особено ако зависи само от нашите БеДеЖей-ци! Той преди пандемията влака беше май  и с румънско участие. Някакъв техен вагон мисля закачаха някъде по трасето. Поне някакъв такъв спомен имам, ама може и да се бъркам, че доста пътуване ми се събра. Не знам как ще го правят сега. Все ми се струва, че ако има и други страни, нашите ще се постараят повече. Да не се излагаме пред чужденците Mask
water_nymph се беше интересувала от двойните купета, та се сетих, че имаше снимки:
Скрит текст:
Понеже не ми се струва удачно да давам линк към друг форум, ще открадна само една-две снимки оттам

# 637
  • Някъде в Европа...
Аз като гледам колко сме мераклиите за този влак, два вагона няма да ни оправят:laughing:
Направо да пускат цяла композиция с 5-6 вагона:joy:
А дано, ама надали Smiley Особено ако зависи само от нашите БеДеЖей-ци! Той преди пандемията влака беше май  и с румънско участие. Някакъв техен вагон мисля закачаха някъде по трасето. Поне някакъв такъв спомен имам, ама може и да се бъркам, че доста пътуване ми се събра. Не знам как ще го правят сега. Все ми се струва, че ако има и други страни, нашите ще се постараят повече. Да не се излагаме пред чужденците Mask
water_nymph се беше интересувала от двойните купета, та се сетих, че имаше снимки:
Скрит текст:
Понеже не ми се струва удачно да давам линк към друг форум, ще открадна само една-две снимки оттам

Допълнителния вагон, който закачват е от Букурещ и се движи по балканската линия през ВТ и СтЗ Simple Smile, т.е и живеещите в Централна Северна България може да се възползваме от този влак Wink. В статията, която четох за пускането на влака, пишеше, че на по-късен етап ще закачат и този вагон...

Аууу, значи и този уикенд ще си почакаме на границите..Явно сега ще е в понеделник (аз съм с три нощувки, но видях, че на "моята" ТА и двудневните се връщат в понеделник, т.е тръгват с 1 ден по-късно от стандартното). Не съм мислила все още конкретна програма, уж съм набелязала къде и как искам да отида, но май се очертава, преди всичко, разходка из любими места и каквото ми хрумне на момента Simple Smile. Все още не знам хотела...

# 638
Много съм развълнувана да ви разкажа за моите изживявания в мегаполиса Истанбул.
Тръгнахме с ТА в четвъртък 14.04 и за наш огромен късмет на границата прекарахме час и половина, след което минахме на турска земя. Първото ни посещение беше в Акваруим Флория.
Настанихме се в хотел Martinenz в Лалели. Вечерта с част от групата решихме самостоятелно да посетим небостъргача Сапфир. Хванахме метрото от Istanbul Universitisi до Левент 4 (от форума съм чела, че спирката е левент 2, но фактически е номер 4) метростанцията излиза директно до Сапфир. взехме си билети. Цените за туристи по спомен бяха 160тл само вход, а 240тл е вход+4д поолет. Полета беше хубав, но не е нещо велико СПОРЕД МЕН. Бих го оценила със 7/10. Хапнахме в мола и се прибрахме в хотела

# 639
  • София
Не знам откъде дойде информацията, че 15-дневния гратисен период вече не важи за чужденци, но аз такава официална информация не намирам. Също така лихвата/глобата се начислява след гратисния период, а не през тези 15 дни.
От тук, Беличке. Нашите са пуснали този линк:  https://rta.government.bg/images/Image/novini/2020/n1-210220.pdf  Мисля, че бях стигнала до него през сайта на МВнР  "Пътувам за ..."  Коментирали сме това в по-предишната тема https://www.bg-mamma.com/?topic=1361679.msg43960741#msg43960741  Супер е, че хората на Добруджанка опровергаха написаното! Не си е работа да дебнеш какви са пътните такси с точност до няколко куруша.

Благодаря за разказите! През уикенда е имало солидно форумско присъствие. Simple Smile Другата седмица май пак ще е така. Simple Smile

# 640
  • Бургас
Някой който е отсядал в хотел Peninsula може ли да споделите връзка или имейл, защото искам да си резервирам тройна стая,но в букинг не ми дава тази опция за периода от 11.05.-15.05

# 641
  • София
Ние се самоорганизирахме и направихме една разходка с тръгване в четвъртък с личен автомобил и връщане в понеделник.
Купихме стикера и заредихме 100 лири веднага след границата на отиване към Турция. Колко са останали и тн не зная, не са ни искали нищо да доплащаме на връщане към България.
До колкото разбрах има 7 гратисен период, в който да си купиш стикер и ни посъветваха директно в Истанбул да намерим пощенски клон, в който да платим или на връщане преди да влезем в България, но на ММ не му беше спокойно и спря на границата да си вземе.
В четвъртък тръгнахме в 11ч от София, минахме много бързо границата (3-4 коли), в 17ч бяхме на входа на града, но до 18:30ч се бутахме в задръствания, докато стигнем до хотела.
Хотелът ни се казваше Dinar Hotel в Лалели (резервирахме през Букинг), не бих казала, че го препоръчвам. Двойната стая, в която бяхме ние беше ужасно мъничка, а баните бяха доста занемарени и мръсни. Закуската беше приемлива, всеки ден една и съща на блок маса. Интернетът добър, на рецепция усложливи.
Има паркинг до хотела, за който ни поискаха 140 лири на ден, казах на мъжа ми да откаже и да търси Ispark, даже му бях задала няколко на картата, но пиколото му обясни, че няма да намери място и се качиха заедно в колата, за да паркират колата на друг паркинг. Издразних се, защото пак не ме послуша ММ, но както и да е. За 4 дни плати 300 лири.
Бяхме 4 възрастни с 2 деца, бях подготвила широка програма, която почти изпълнихме.
Първата вечер ни беше отделена за Сапфир или пеещите фонтани, но увеличението на цената на първия и дългия път към фонтаните ни отказаха и само вечеряхме и се разходихме.
На следващия ден в петък сутринта си взехме Истанбулкарти за всички възрастни и се запътихме пеш към Капалъ чарши, Египетския пазар и Еминьону, от където с корабче към градския транпорт на Ş.Hatları в 11ч тръгнахме за Емирган. Времето беше прекрасно и се повозихме в откритата част на корабчето, на децата им хареса. След около 40 минути вече стигнахме и влязохме в парка. Лалетата са в разцвета си, времето беше слънчево и прекрасно и направихме чудна разходка. Обядвахме в BELTUR, отидохме на голямата детска площадка с огромна пързалка в парка, поиграха си децата и след това се отправихме към Балат с няколко смени на автобуси, минахме набързо и през Таксим, Истиклял. В 17ч се озовахме пред църквата Св Стефан, която тамън затваряше, но ни пуснаха да влезем набързо.
В Балат направихме грешка, че не въведох точна локация, към която да вървим и с мрънкащи деца и изморени крака не успяхме да оценим чара на квартала, стигнахме до шарените къщички и решихме да се върнем и да продължим към Пиер Люти, така и не минахме през цветните стълби, беседките и тн.
Отново с автобусче стигнахме до лифта на Пиер Люти около 19ч, беше се оформила голяма опашка от чакащи, но нямаше как... чакахме и ние около 40 минути и се добрахме до заветния хълм по залез (но залеза е от другата страна на хълма, така че не го търсете там Grinning ) , бяхме вече гладни за вечеря и не останахме да пием кафенце, постояхме малко на терасата и се върнахме към хотела.
Оказа се, че пред хотела ни има страхотно заведение YONCA RESTAURANT CAFE
Скрит текст:
https://www.google.com/maps/place/YONCA+RESTAURANT+CAFE/@41.0067 … 5678,18.41z/data=!4m13!1m7!3m6!1s0x14caa7040068086b:0xe1ccfe98bc01b0d0!2z0JjRgdGC0LDQvdCx0YPQuywg0KLRg9GA0YbQuNGP!3b1!8m2!3d41.0082376!4d28.9783589!3m4!1s0x14cab98432d9b041:0xb9b744fb4a6f2e39!8m2!3d41.0068894!4d28.9584213
Вечеряхме там, има всякакви меса, адани, пилешки крилца, салати, риби, различни десерти, страхотни пидета и лахмаджуни, надут хляб на пещ... абе вкусотия и цените не бяха кой знае колко високи. Адана кебап беше 60лири. Кьонефе - 25, пиде с кашкавал - 35, лахмаджун - 20, айрян 10...  алкохол, бира - няма.
Беше доста невзрачно отвън, но вътре е приятно, има и градина.
в 22ч вече бяхме заспали в хотела.
Следващия ден - събота беше ден за разходки до Синята джамия, Св. София и  Топкапъ.
Пихме кафе и някои хапнаха салати в Fatih Belediyesi Sultanahmet Sosyal Tesisleri, сладкишите им бяха много вкусни, поръчах си чуден крем с ягоди, но забравих как му беше името. Цените ниски, благодаря за препратката и инфото за общинските ресторанти.
Султан Ахмет джамията вътре е в ремонт и почти нищо не може да се види, но нямаше как да я пропуснем. Св. София е прекрасна, а в Топ Капъ направи ми спря дъха. Там между другото направихме грешка, че не взехме онлайн билети, защото опашката си беше голяма и чакахме също 40 минути, докато купим. Ако не се лъжа билетът за чужденци беше 240 лири с харем.
Най-много ни хареса харема Simple Smile Не го пропускайте. Цената си заслужава, нищо, че е вдигната много.
Долмабахче си го оставихме за следващия път, разбрах от тук, че има части в ремонт.
След Топкапъ постояхме в парка Гюлхане, където също имаше много лалета и красоти и с последни сили се отправихме обратно към хотела, като пак вечеряхме в YONCA .
Влязохме 1-2 супермаркета за да подкупим децата с нещо сладичко и да им приповдигнем настроението Grinning
От неделя натам го даваха дъждовно и програмата ни беше  - Аквариум във Форум, Леголенд, шопинг, Мадам Тюсо, Истиклял. Хареса ни всичко, за 6 годишния естествено Леголенд беше най-хубавото нещо евър и все още не спира да говори за него, откара с баща си там 4 часа, докато ние обикаляхме магазини. Дъщеря ми е на 3г и прецених, че с нея ще останем да си пазаруваме, взех и детска количка от мола, за да не я моря и успяхме да намерим така исканите светещи маратонки в Уайкики, а тя доволна заспа в количката. Влязох и набързо в Декатлон, но беше доста обран, нямаше това, което ми трябваше и ми се стори даже лееко по-скъп от българския.
На връщане хапнахме от малките улични ресторантчета в нашия район Адана за 35 лири, вкусни дюнери и взехме баклава от една сладкарничка на ул Türkeli Cd, прекрасно попадение и 40-50лири за килограм, различни видове. Взехме си и буркани с ядки и мед, пишманието и локума го оставихме за Мигрос.
На другата сутрин закусихме и тръгнахме раничко (8-9ч) за България. Излязохме бързо от Истанбул, нямаше задръствания. Около 12ч бяхме в Одрин и минахме през аптека, от където си взехме лекарствата, които си ползваме (от години само от там зареждам аптечката и за нас и за децата), помотахме се в града до 15ч и тръгнахме към границата. Минахме и там бързо за 15-20 минутки.
Ужасно много ми се ходи пак натам. Не мога да се наситя на тази вкусна храна, култура, красота и се надявам тази година поне още веднъж да посетим Турция.
Скрит текст:

# 642
  • Димитровград
Само да уточня, входа за Топкапъ с Харема и света Ирина  е 285лири.

kalpazankak, за контакти на Пенинсула: https://www.hotelpeninsula.com/contact.htm

# 643
Answer, благодаря за снимките!
Сега влязох в сайта на БДЖ, понеже има качени някакви цени. Ами ако смятам правилно, двупосочно за двама възрастни в тези двуместни спални купета излиза към 320лв. От София. Ние ще пътуваме от Пловдив, ама колко да е разликата. Струва ми се малко множко, не знам.. ако наистина е толкова ще си ходим с колата.

# 644
Да задам един малко необичаем въпрос: чудя се каква сума да предвидим за храна на ден за трима души. Нямам намерение да се храним в скъпи заведения, имаме закуска в хотела, обядът ще е улична храна, евентуално вечер ще сядаме някъде да хапнем, в по-скромни заведения. Знам, че е много индивидуално, ама всякакви впечатления относно това перо от бюджета ще са ми полезни.

Общи условия

Активация на акаунт