Здравословно хранене

• 764
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте! Храните ли се здравословно и ако да какви продукти и храни приемате?

# 1
  • София
Не особено.

# 2
Да. Всички тук.
Само разбирането за "здравословно хранене" е различно.
Нали не мислиш, че заклет вегетарианец и не по-малко заклет месоядец мислят еднакво за "здравословно хранене "?
Колкото до опит, аз минах през "здравословно пълнозърнесто , ниско мазнинно хранене", проблемите се задълбочиха при мен и се върнах към хранене по мой вкус.
Моето хранене клони към палео и е ВМНВХ, за мен е  подходящо, здравословно се подобрих и се чувствам отлично.
Това е моята печеливша стратегия и по мой вкус, цел, активност, портмоне и начин на живот.
Едва ли е подходящо за всички.
И тук се търси отслабване в повечето случаи.
Всеки си търси печелившата стратегия.
И не винаги "здравословно" и "отслабване " съвпадат.
Отслабва се и с 1 ябълка и 5 солети на ден, но дали е за дълго и дали е здравословно....

Последна редакция: ср, 30 мар 2022, 21:39 от tania6

# 3
  • софия
Моето виждане за здравословно хранене е следното
- да се избягват  полуготови храни ,разни панирани сиренца,филенца,готови 'манджи', салами, тортички и сладкишчета от магазина/
-много скромна употреба на мазнина
- лично сготвена храна  /бързото хранене, поръчките от заведения не са ок за мен/
-максимална консумация на свежи и сезонни плодове и зеленчуци
- да се внимава със солта и захарта
* аз съм почитател на всичките безброй вид варива ,които са срашно засищащи и богати на всякакви благинки за здравето Simple Smile
* аз не ям месо така че не мога да коментирам този аспект от хранителния режим за любителите на мръвки, но за себе си съм открила че всичко ,което дава месото /и то определени меса и със сигурен произход/ може да се набави и от други продукти
-и разбира се да не се прекалява с алкохола и храненето трябва да е съчетано със спорт,движение, качествен сън

# 4
  • София
От около 10-15 г. нашето семейство се храним здравословно.
Следваме следните правила: никакво бяло брашно, никаква бяла захар, без прясно мляко, газирани и подсладени напитки, без салами, колбаси и подобни, никакви готови, полуготови и бързи храни, никакви снаксове и пакетирани сладкиши, без пържено.
Храните, които ядем, се разпределят приблизително като:
20% чисто месо - печено, задушено или варено - напоследък все повече заместваме месото с безмесни ястия
20% зеленчуци - основно сурови във вид на салати
20% плодове - сурови и без добавки
20% млечни - кисело мляко, сирена, кашкавали, извара, скир и д-р.
10% яйца и сурови ядки
10% домашна пица и паста от пълнозърнесто брашно, домашни печива с пълнозърнесто брашно и плодове, домашен шоколад с ядково мляко и чисто какао, чиста вода, чай, кафе, фреш
Алкохол - чаша вино и/или чаша бира максимум веднъж в седмицата.
Ползваме минимум захар и то кафява. Минимум сол. Зехтин и соев сос за овкусяване. И свежи подправки.
В комбинация с това ходим почти изцяло пеша в рамките на града, 2 пъти в седмицата плуване, 1 път в седмицата играем тенис на корт или тенис на маса, поне 2 уикенда в месеца правим дълги преходи в планината, лятото се стараем да изкараме максимално дълго време близо до морския бряг.
Не пушим.
Единственото ни изкушение са домашни пуканки, на които добавяме малко сол и кокосово масло.

# 5

Общи условия

Активация на акаунт