Още малко време остана и ще бъда горда АПРИЛска мама - тема 7

• 53 659
  • 753
  •   1
Отговори
# 510
Включвам се в отбора на мамите без кръст, гръб и ръце Grinning Ние преди малко успяхме да я приспим и седнахме да обядваме с ММ. Коликите започнаха към 11:30 - събуди се от колики, и преди няма и 10 минути я сложихме да спи... Цялостно беше добре - мрънкаше си по малко, докато я гушкахме, но последният час имаше доста моменти на силен рев.
Повихме я, пуснахме силен бял шум, люшках я леко на ръце и така за няма и 10 минути заспа. Това бяха 3 от стъпките на д-р Харви Карп от книгата "Най-щастливото бебе" и макар че на моменти книгата ми е твърде американска, признавам, че съветите му се оказаха ефективни. Ако искате, опитайте и вие повиване + бял шум + люлеене + биберон/гърда (всичко едновременно).

Последна редакция: пн, 25 апр 2022, 17:22 от Roni_

# 511
При нас не проработи, нито бял шум, нито люлеене, биберон не иска да види.
4 часа без кърмене направо е мираж за мен. Премерих го одеве, качил е един килограм за 3 седмици, множко ми се вижда, в сряда сме на консултация да видим.
Зърната при мен само дясното ме боли, ужасно е, мажа с крем, но засега не помага. Добре че е само първата половин минута.

# 512
20-50 гр. на ден е нормата,като зависи разбира се от първоначалното тегло.Моят за 6 дена беше качил 300 грама,педиатърката вика хич не яде явно 😂.С баткото по се втелявах,щом спи и пълни памперса значи расте и наддава нормално.Помня той първите три месеца качваше по 1.2-1.5кг.,бързо сменихме и дрешките и памперсите тогава,и като взе да се обръща/лази/ходи спря да качва и дори свали.Сега малкото е на 56 размер вече и номер 2.

# 513
При нас ситуацията е следната: през деня трябва да я будя за почти всяко хранене…обаче през нощта от 12 до към 4 ако има час сън е добре. Свиване, мрънкане и нищо не помага, дойде ли спазъм просто чакам да отмине, къса ми се сърцето ама това е положението. Заспива към 4 и до 9 -10, аз я будя като сънят ѝ става неспокоен сутринта свива крачетата, напъва се, но не се събужда. Снощи пробвахме с топли компреси на коремчето и май помогнаха. Не знам дали има някакъв шанс да обърна този режим или просто трябва да изчакам да отмине този период.
  Утре сме на преглед и ще видя колко е наддала, въобще не знам колко яде. Някой път суче по 20 мин, друг път 10. Оставила съм тя да си решава и ще видим резултата утре.
  Още се чудя дали да сменя размера пелени, пробвах с 2ка и пак се отбелязват “къдричките” ,никой от двата размера не пропуска. През деня ще си оставя 1, а през нощта да ѝ е по-свободно с 2.
  За операцията на мен на 3 ден ми сложиха водоустойчива лепенка и на 10 ми я махнаха като моите конци са вътрешни и не я третирам с нищо. В болницата казаха че си е основно до кожа, с каквото и да третираш ако си предразположен ще си остане белег.

# 514
Моята кърма не е достатъчна май или не е ОК просто незнам😐Като сучеше от мен акото беше зелено и веднага се изхождаше даже докато суче.И нямаше спокоен сън.
Днеска давам АМ след гърдата, първия път изпи 90мл,после два пъти 60 и много е спокойна. Храни се и спи 3 часа. Даже стоеше около 2 часа без да мрънка 😁😁
Но някак чувствам се тъжна и виновна, че нямам достатъчна кърма 😐
С първото не се получи кърменето, сега много исках но май пак няма да стане..

# 515
  • Sofia
И мен ме болят зърната докато засуче, за около една-две минути и след това е ОК. Така беше и с предишните бебета и продължаваше около месец-два. Просто стискам зъби и чакам да размине. Мажа се с Гармастан. Омекотява кожата и леко облекчава, но не е панацея.
Това беше едно от нещата, които неприятно ме изненадаха, когато започнах да кърмя в началото.

И аз вече съм без кръст 😟. С голямата избегнах този проблем като я взимах да спи при нас през нощта. Тя си се хранеше на поискване, а аз си поспивах. На сутринта бях отпочинала. Сега обаче не смея да взимам бебка при нас. Страх ме е, защото е толкова мъничка и да не я смачкаме. Отделно сега имаме и куче (Йорки), което сутрин постоянно идва да ни закача с лапички, да ни подсеща да я изведем. И ме е страх случайно да не одраска бебето, че е малко груба и настойчива.

Нашата педиатърка ни даде везна да мерим малката. Днес я измерих 2600гр 🙂. Не знам много ли е, малко ли е, но си наддава и пълни памперсите. На 9-ти ни е профилактичния преглед във Вита след раждането и ще видим какво е положението.

Иначе педиатърката на големите каза, че ще запише малката след като си получи акта за раждане. Стана ми странно, защото големите ги записа буквално след изписването от болницата. На 5-тия ден от раждането дойде на домашно посещение и ги записа без акт за раждане, без ЕГН. Но сега не знам защо поиска първо акт за раждане. При вас как е? И вашите педиатри ли искат първо акт за раждане? И кога ви бяха готови актовете за раждане? На мен ми казаха две седмици след изписването от болницата, което ми се струва доста.

Днес бяхме при др. Маринов. Прегледа малката заради шума. Каза, че сърчицето е здраво и шумът идва от една дупчица в сърцето, която по време на раждането е трябвало да бъде вече затворена. Каза, че се среща по-често при недоносени бебета и бебета, родени с ниско тегло. Каза, че едва ли ще стане като при сестра ми, да се налага операция, защото дупчицата е малка и вече се вижда, че е започнала да се затваря. Очаква да се затвори напълно след 3 месеца и ни вика тогава пак на преглед. Поздрави и педиатърката от Вита, че е чула шума и ни е предупредила да вземем мерки. Аз също съм много доволна от нея по ред причини и бих продължила да водя Палечка при нея.

Малката е вече на 11 дена и това пъпче все още не иска да пада. А като го гледам какво е дебеличко, май ще си почакаме още.

# 516
Бахар не се обвинявай,като не се получава кърменето.Поплачи си,няма да в първото дете на ам,не го мисли толкова.
Брин и нашата педиатърка искаше акта и двата пъти.За три работни дни беше готов при нас,но ние сме малък областен град така че за София предполагам е нормално.Не знам как е било преди,но се вкарва егн и регистрация някаква се прави.

# 517
Буквално стискам зъби докато засуче, наистина дано мине.

За сега нямаме колики, нощите са приемливи, повече номера прави през деня, но предпочитам така, за да можем вечер да поспиваме, буди се на около 3-4 часа.

Тъй като нямаме люлееща люлка/шезлонг, чудя се ако вземем дали ще е от полза, да я слагам да се люшка, за да мога да свършваме разни неща в нас и да седна да ям като бял човек, че тея килограми се топят скорострелно…

Нашата педиатърка искаше акт за раждане (който си взехме 2-3 дена след изпсиването) и епикриза, за да я запише, на домашно посещение не е идвала, вика ни на 20ти ден.

# 518
Христос Воскресе, мамчета! Много здраве и светлина в къщите ви ❤

Брин, при пас пъпчето също беше дебело доста време, падна на 13-ия ден (днес), за два-три дена се съсухри и вчера вече го видях, че е на финалата, така че и при вас ще му дойде реда. Педиатърката ме посъветва, понеже е по-дебело, не с марля да изтисквам, а с пипета, топвам в спирта и по 2-3 капки на смяна отгоре и отдолу на щипката да слагам. Така се забърза процесът.

Нашата душица не я знам колики ли я мъчат, пристисква се и тя и по време на сън, и докато е будна - пръхти, бута с ръце, ядосва се. 🙈 Ама не е да плаче много и да е неспокойна, знам ли... Гушам, давам гърда и се успокоява.

Утре сме на преглед и ще видим какво става с килата, аз нямам идея колко и как яде - дано и стига това, което си взима от мен. Не съм мерила нищо досега.

А при вас има ли я тая ситуация да са много изнервени бебчетата и да не могат да нацелят зърното от зор/ентусиазъм? При мен се изпъва като пръчка, почервенява цялата и няма захапване - така по 1-2 минути на ядене, след което надава писък и после някак-си се успокояваме и го нацелва с моя помощ. Не знам окей ли е, много се ядосва, като не може да захапе...

И спим само настрани, по гръб не ще да застава - слягам я, почти заспала, и тя се извърта или отваря очетата, започва да недоволства и чака да я обърна. 🙈  При някой друг така ли е?

# 519
Моят спи само на гръб,сложа ли го настрани веднага се килва.Но пък сам си върти главата,та не ми е драма голяма.Трелони и при него го има този момент предимно като е превъзбуден и преуморен и е чакал малко повече,ако съм била в тоалетната или се забавя от нещо и не се отзова веднага.Изчаквам търпеливо,нервната им система е доста незряла.За шезлонга един съвет,гледайте да е нула плюс да има изцяло легнала позиция и не го пускайте да люлее/друса след ядене,баткото оповръщаше всичко,чак на третия месец влезе в употреба при него.За малкия още не съм взела,за сега слинга върши работа.

# 520
Нашата педиатърка също каза, че ще ни запише след като стане готов акта за раждане, но вече дойде на домашно посещение. Помня, че и с баткото процедорахме по същия начин, а тогава бяхме при др педиатър.

Моята госпожица също като е много гладна се ядосва и не може добре да захапе известно време. За това много ми помогна видеото на Ася Демирева за правилно засукване, което споделих по-нагоре.

При нас по време на колики помага да й пея песничка + масаж на коремчето, или пък да е легнала по корем в мен и да я галя по гръбчето с кръговидни движения + биба. Забелязах, че иска да суче по-често като я боли корем, но аз имам адски мн кърма и сякаш преяжда и става по-зле, затова избягвам да й давам много често да суче от гърда.

Пъпчето и при нас не е паднало и даже се притесних тази вечер, защото видях леко кървене на кожата от едната страна и е хванало коричка като ожулено. Третирам само със спирт.

# 521
Моята кърма не е достатъчна май или не е ОК просто незнам😐Като сучеше от мен акото беше зелено и веднага се изхождаше даже докато суче.И нямаше спокоен сън.
Днеска давам АМ след гърдата, първия път изпи 90мл,после два пъти 60 и много е спокойна. Храни се и спи 3 часа. Даже стоеше около 2 часа без да мрънка 😁😁
Но някак чувствам се тъжна и виновна, че нямам достатъчна кърма 😐
С първото не се получи кърменето, сега много исках но май пак няма да стане..
Бахар, недей да се обвиняваш. Правиш каквото и колкото можеш. Ако имаш някакви съмнения за количеството и качеството на кърмата - свържи се с консултант по кърмене за насоки и подкрепа, дотогава си предлагай АМ след всяко кърмене за да е спокойно и нахранено детето. Иначе и аз съм в същото положение. Кърмим се от 2-те минимум 8 пъти в денонощието, всяко хранене трае общо около час. Усещам по няколко пъти на кърмене, че слиза кърма, обаче има моменти, в които на човека не му стига и иска още мляко сега и веднага и 2-3-4 пъти на ден дохранвам с АМ. Някак очаквах, че ако не му стига кърмата, след час, час и половина ще иска пак да суче, е да ама не, той иска веднага след кърмене, а сме се кърмили 1 час, аз съм предлагала и двете гърди по 2 пъти, зърната са ми станали на джваньок и ситуацията вече се е изнервила. Еми колкото успеем да се кърмим толкова. Усещам, че имам повече кърма когато ям най-вече супи и пия чая Лактеса (не е подходящ при проблеми с щитовидната) отделно се наливам с вода като за последно,    но нищо не е на всяка цена. Колкото ни се получи толкова.

# 522
На абсолютна тъмнина ли стоите през нощта? Знам че не е добре да има светлина, за да не свиква да спи така, но в тези първи седмици не мога да си го представя. Ние спим на нощтна лампа с много слаба светлина, колкото да виждам какво става.

# 523
И аз щях да ви попитам за светлината в стаята - как е по-добре за бебето да е на запалена лампа или на загасена?
И друг въпрос понеже вече ни се натрупа неспане и нервите ни не издържаха се скарахме с ММ и сега се ужасявам, че може да ми спре кърмата от стрес?! Случвало ли ви се е да се карате докато кърмите и как се отрази това на кърмата? Понеже ни е първо, много желано дете и си представях че всичко ще е цветя и рози както се казва, обаче реалността е друга и безсъзнанието си оказва влияние в отношенията, особено като се грижим сами за бебето Cry Не искам да ми спре кърмата заради едно скарване, нещо се разтроих, а се държах толкова геройски до сега Cry Вие какво правите при такива ситуации с мъжете ви?

# 524
На абсолютна тъмнина ли стоите през нощта? Знам че не е добре да има светлина, за да не свиква да спи така, но в тези първи седмици не мога да си го представя. Ние спим на нощтна лампа с много слаба светлина, колкото да виждам какво става.

Има книга написана Как спят бебетата, там пише доста неща, които са научно обосновани и доказани. Та за светлината пише само червена светлина. Аз си купих червени крушки за нощната лампа и съм много доволна. Бебето разбира, че е нощ така. Ако свети нормална си крушка на нощната лампа то няма да може да го асоциира с нощ. Има много писано по темата за червената светлина. При нас за сега има положителен ефект с червената светлина.

Общи условия

Активация на акаунт