Родени през м. Февруари 2022 - тема 2

• 22 534
  • 520
  •   1
Отговори
# 390
Темичката ни доста замря, но се надявам някой да се включи. При нас бебка е вече на 7м не може да лази но има огромно желание да прави крачки. Не смея да и давам много понеже мисля че е още малка и да не си изкриви нещо стъпалата. Слагам я на бънджи, но и там не и харесва много. Най е щастлива като си прави крачки. Според вас добре ли е да и давам или да гледам да я занимавам с друго.

# 391
Честно казано не мога да кажа. Питай педиатър, той ще ти каже. Само знам, че ако детето се изправя само, не трябва да се спира.

# 392
Моята е малка още на 6++, но иска права и стой стабилно на мен, не я оставям за сега, защото е нестабилна. Бяхме на ортопед на 6м и каза, ако сама се изправя и прави крачки подпряна на диван стол или каквото е хванала да я оставям и да съм около нея( не над нея, а на нейното ниво и само да помагам ако падне иначе да я оставям сама да се бори)

# 393
По принцип е хубаво и много важно детето да не пропуска периода на лазенето (съвети от нашия ортопед). Той каза, че няма бебе, което да не лази, а някои просто не стигат до този етап обикновено заради родителите. Това ще рече, че не са оставяни достатъчно често на равна повърхност да си играят, не се стимулират да седят по корем и прочее. Не е обвинение към никой тук, само дословно казвам какво ни обясни педиатърът.
Има много майки, които буквално цял ден искат да са навън с количката (което също е супер за бебето), но в този случай то почти няма време да седи на земята и да тренира лазене.
Обясни ни също, че лазенето стимулира много мозъка заради координацията лява ръка-десен крак и обратното и затова е много важно. Посъветва като оставим малката на земята да я оставяме да си се мъчи - тя мрънка, ядосва се, че не й се получава, но да не я вдигаме или обръщаме като почне да мрънка. Вчера например мрънкаше и прореваваше около 45 минути до мен на леглото, но през цялото време беше "на 4 крака" и мисля че има доста напредък. Заклаща се напред-назад, лази назад макар и несъзнателно. Дано скоро го усвои и започне и напред да пролазва.

Ние категорично нямаме никакви опити за изправяне и крачки, но на 6 месеца ми се струва раничко - може около 7-мия и тя да започне да се хваща и да се опитва да изправя. Според мен пробвайте да я оставяте по корем - тя сама би трябвало някак си да усвои пролазването. Ако иска да стигне до някъде за да се хване и изправи - още повече ще й е стимул Simple Smile

# 394
Според мен си е до детето. Тя е почти по цял ден на земята, още от края на 5тия месец прави опити да лази но не и се получава, сега като си познава вече и крачетата пробва по друг начин да се придвижва. Вчера се подпря на един стол и се задържа сама правичка за няколко секунди

# 395
Бежка в събота прави 7 месеца. Тя застава на 4 крака, поклаща дупе, мърда ръцете, после краката и при следващия опит да предвижи ръката и пада. Назад по й се отдава. Обаче сега се научи сама да сяда и само това й е интересно. Става все погстъбилна. Изправя се и на колене. Минимум 4 часа е на земята. Кака й по това време пълзеше супер бързо. До дете си е. За паяка ще я слагам чак на 8 месеца. От другата седмица може малко да я забавлявам в бънджито. Според мен е рано за крачки (мое мнение). Има обаче деца, които така и не пропълзяват или го правят след като проходят.

# 396
Дъщеря ми на 7 месеца започна сама да се изправя по мебелите и да прави крачки, като се държи за тях. Слагах я в бънджито за 10-15 на ден, понякога и по 2-3 пъти, понякога изобщо. Само като бях сама и трябваше да свърша нещо. Иначе почти не съм я държала за ръце да ходи. Щом го прави само дете няма как и защо да се спира.

# 397
  • София
Има разни методи за предоляване на трудностите при пълзене. На нас много ни помогнаха в Киндиру. Още на 4м се изправи на 4 крака (тип лицева опора) и много искаше да се движи, което я ядосваше и започваше да мрънка. После краката много заякнаха и се изправяше до поза куче гледащо надолу (от йогата го знам това 😂), но не помръдваше ръцете. После беше трудно да координира ръка-крак. За всички тези етапи на пълзене ни показваха начини да стимулираме бебето, за да ги преодолява. И така в края на 6 месец пролази на 4 крака както си трябва и спря да мрънка за това. Вече обаче мрънка, че си удря главата в разни повърхности, защото не гледа къде пълзи, започна да се изправя за отрицателно време и да прави крачки подпряна някъде. Нулев инстинкт за самосъхранение. Не мога да я изпускам от очи. По цял ден съм на пода с нея.
За протокола: кака й също я водех по бебешки гимнастики. Никакъв интерес към физически активности. Чоплеше си бебешки пъзелчета и дрънкалки. Лази малко от 10м до 1г 1м и проходи изненадващо на 1г 2м.

Нашия ортопед също посъветва да не бързаме с държането изправена. Да настояваме за пълзенето. Да използваме всякакви стимули за достигане - дистанционно, телефон… веднъж пролазило бебе нямало проблем да се слага в бънджита и проходилки. Но от бънджита и проходилки да ги върнеш на пода да лазят, било по-трудно.

# 398
Здравейте и от мен! Моят мъник нямаше търпение да започне да се придвижва сам и още от 5тия месец се приплъзваше по пода. Вече пълзи много хубаво и все отива към високи предмети да се катери. Изправя се сам и се притеснявах да не му е рано, но реших, че щом сам се изправя не би трябвало да е проблем. Има си и две зъбчета вече Simple Smile и е много сладък като се усмихне.
Не знам защо, но всеки път се буди с плач. Има моменти в който си заспива сам, но въпреки това пак се събужда с плач и започва да търси някой да го гушне. Последно време се буди и много често през нощта.
Искам да ви попитам, вие давате ли още вит. Д на бебчетата? Аз през лятото спрях понеже бяхме често на вън на слънце и сега се чудя кога да започна пак да давам.

# 399
Браво на бебчо Simple Smile аз не съм спирала витамин Д, педи каза до 1г всеки ден по 1к независимо дали е лято или зима защото не стига слънцето,  а също е превенция за рахит.

# 400
Здравейте! Бихте ли споделили режима на бебчовците Ви (сън, интервали на будуване, брой дремки и продължителност, хранене) Елия е на изцедена кърма и все още нямаме заместено хранене, а е на 7 месеца. Стиска устата като й предложа нещо различно от кърма. Вече изнемогвам с това цедене. Бих искала да заместим обяда и следобедното, защото така е и редно, затова ще Ви помоля за идеи за следобедни храни. Въвела съм почти всички зеленчуци ,пуешко,пилешко,жълтък и доста плодове. От кашите оризова и царевична-те се харесват и понякога след тях не иска кърма. Някъде бъркам със сигурност, защото и нощни хранения си има по 2,3 пъти и с вода не става 😃 Кърмата ми намалява ,особенно преди цикъл и е някакъв ужас с това хранене. Изцеждам по 120, които не са достатъчни за 7 месечно бебе. Адаптирано мляко като пледложих за последно само като й го сложих в устата и повърна всичко, което беше яла преди това. Има недоказана алергия към кравето мляка, та това още повече усложнява вариянтите за разнообразие. Кашите казах ги харесва, но нали не е хубаво всеки ден да се ядат каши. Помагайте всякакви съвети ще са ми от полза. Напоследък и с изхожданията има проблем станаха по-рядко веднъж на ден или през ден, което ме води до мисълта,че вече всичко усвоява и не й стига само кърмата, но с това стискане на устата за друга храна наистина изнемогвам. Иначе наддава добре в момента е почти 10 кг., роди са 4 кг. Не я тъпча с кърма изяжда до 800 мл.на ден ,но рядко в повечето случаи около 700 мл. За следобедно хранене
правите ли неща с адаптирано мляко?  Благодаря много предварително!

# 401
Здравейте! Бихте ли споделили режима на бебчовците Ви (сън, интервали на будуване, брой дремки и продължителност, хранене) Елия е на изцедена кърма и все още нямаме заместено хранене, а е на 7 месеца. Стиска устата като й предложа нещо различно от кърма. Вече изнемогвам с това цедене. Бих искала да заместим обяда и следобедното, защото така е и редно, затова ще Ви помоля за идеи за следобедни храни. Въвела съм почти всички зеленчуци ,пуешко,пилешко,жълтък и доста плодове. От кашите оризова и царевична-те се харесват и понякога след тях не иска кърма. Някъде бъркам със сигурност, защото и нощни хранения си има по 2,3 пъти и с вода не става 😃 Кърмата ми намалява ,особенно преди цикъл и е някакъв ужас с това хранене. Изцеждам по 120, които не са достатъчни за 7 месечно бебе. Адаптирано мляко като пледложих за последно само като й го сложих в устата и повърна всичко, което беше яла преди това. Има недоказана алергия към кравето мляка, та това още повече усложнява вариянтите за разнообразие. Кашите казах ги харесва, но нали не е хубаво всеки ден да се ядат каши. Помагайте всякакви съвети ще са ми от полза. Напоследък и с изхожданията има проблем станаха по-рядко веднъж на ден или през ден, което ме води до мисълта,че вече всичко усвоява и не й стига само кърмата, но с това стискане на устата за друга храна наистина изнемогвам. Иначе наддава добре в момента е почти 10 кг., роди са 4 кг. Не я тъпча с кърма изяжда до 800 мл.на ден ,но рядко в повечето случаи около 700 мл. За следобедно хранене
правите ли неща с адаптирано мляко?  Благодаря много предварително!

Здравей моята мома става на 7м на 24.09 почти за всичко стиска уста, няма шанс скоро са замести хранене, хапва малко каша като при вас. Въвела съм всичко до млечни включително и глутен. Към Ам прави алергия пробвах да дам с кашата обаче се изприщи (педи каза, че при някой кърмачета се случва) моята кърма също намалява преди Ц, после се регулира пак. Изхожданията е нормално да намалеят също 1 път на ден е и при нея, преди бяха 3.
Опитвам да я изкушаяам да яде, правя паузи не я насилвам, защото виждам че още повече стиска устата. Просто се надявам в един момент да прояви повече интерес... домашни пюрета съвсем отказва, купени понякога яде 70-90гр понякога и 10гр отказва... мой приятелки кърмачки ме предопредиха, че доста бебчета по трудно се заместват хранения.

Режима ни е  6 и 30 става +/- 30мин
Бодърстване 3ч+ дрямка 45мин до 1ч и 30 тя си определя.
Нови 3ч+ бодърства дрямка около 1ч и 30мин общо дневен сън около 2ч и 30мин. Към 19-20ч я слагам за нощен сън, зависи в колко е била последната дрямка гледам да няма повече от 4ч бодърстване преди нощен сън. Винаги има и различни дни разбира се. Яде различно в общия случай са 5-6 кърмения.

# 402
Аз от опит с първото дете, мога да дам съвет единствено да не се напрягаш със схеми и змаествания на хранения, сравнения. Колкото иска да яде, все ще замести хранене някога. По принцип до първата годинка е нормално повече млечни хранения да има, дори е нормално да няма и заместени. Дъщеря ми чак към 10 месец започна да замества изцяло. Преди това пак е имало дни, когато не е искала да яде пюрета. Особено пък в дните около пробиване на ново зъбче. Масово тогава децата отказват пюрета, кривят се много.
Започват и да качват много по- малко, нормално е и да качват по 100-200гр за цял месец. Нормално е вече изхожданията да намалеят, дори и да прескочат ден.
Ако е гладно дете ще се съдере да реве, няма как да стои гладно и да е спокойно.

# 403
Ехе, колко сте писали, радвам се, че се съживи темата.
Деа лази и се изправя по всичко възможно (стени, врати, шкафове) от десетина дни. Кошмар е, постоянно трябва да съм около нея, защото пада и се удря. Заспиването преди беше песен, за по-малко от 5 минути, сега се изправя и обикаля кошарата по над половин час. Както последните два месеца ми бяха сравнително спокойни, така последните дни съм се напрегнала доста.

За храната също съм на мнение, че не трябва да се насилва детето. Ние сме на кърма + ЗВБ. Давам й твърда храна 2-3 на ден според ангажиментите ми за деня. Никога не съм мерила колко изяжда, предлагам докато й се яде, като видя, че се е нахранила, я вдигам. Понякога изяжда повече, отколкото аз бих могла да изям, понякога количество колкото четири пръста на една ръка. 10кг са доста, надали е гладно детето Simple Smile. Моята дребосъчка последно беше 6,6 кг. Нощните хранения и при нас са 2, по принцип кърмените бебета последно отказват нощното хранене, така че съм се настроила, че скоро няма да имам непрекъснат сън. Аз бих препоръчала да пробвате ЗВБ.

# 404
А до кога трябва да имат минимум 2 хранения с мляко? Сутрешно и вечерно/нощтно?
 Ния от много време си е на 5 хранения. Сутрин пие мляко, обед и следобед е на пюре и каша и вечер и преди да заспи са пак мляко. След седмица макс две ще почвам попара и като цяло да заместя закуската, но така двете и хранения с мляко ще са последните 2, а не сутрин и вечер. Не знам проблем ли ще е или пак си се води в норма щом ще и останат 2 млечни хранения.

Общи условия

Активация на акаунт