Отговори
# 195
Моля за подсказка и за тази геометрична задача за седми клас. Подточка а/ доказах без проблем. От търсените ъгли намирам само единия - ъгъл HDE. За останалите два не се сещам как да подходя. Благодаря!

# 196
# 197

Благодаря Ant12! Пак тези медиани в правоъгълни триъгълници. Някой обаче трябва да се сети да ги построи.

# 198
Здравейте!
Може ли да ми обясните тези задачи за 4 клас, че аз не мога да разбера какво точно да се направи, камо ли детето. Писал е някакви неща, но грешни.
Математиката ми е най-слабото звено.
Благодаря!

# 199
Здравейте!
Може ли да ми обясните тези задачи за 4 клас, че аз не мога да разбера какво точно да се направи, камо ли детето. Писал е някакви неща, но грешни.
Математиката ми е най-слабото звено.
Благодаря!

За задача 3 имам някои съмнения и ще оставя по-опитните да се изкажат, защото бялата плочка е със страна 8 см, а тази от орнамента е с по-дълга страна...

Зад. 5 Стената е 160 * 80 см. Всяка плочка е квадрат със страна 8 см. Следователно ще получим 20 реда * 10 плочки. Първите 3 реда са сини - 30 сини плочки. Останалите 17 реда са бели - 170 бели плочки.

200 плочки * 2 лева = 400 лева
400 + 35 /лепило/ +100 /поставяне/ =535 лева

# 200
За 3 задача
За всеки орнамент е нужна 1 бр, бяла плочка и 2 броя тъмни плочки
т.е. на картинката са показани 3 орнамента , значи 3бр бели и 3.2= 6 бр тъмни плочки

# 201
За 3 задача
За всеки орнамент е нужна 1 бр, бяла плочка и 2 броя тъмни плочки
т.е. на картинката са показани 3 орнамента , значи 3бр бели и 3.2= 6 бр тъмни плочки

И аз така си помислих първо, но тази задача според мен не е издържана. Бялата плочка е с 8 см страна, а тази в орнамента е със страна, която се явява хипотенуза в правоъгълния триъгълник /половинката сива плочка/ с катети 8 см. Значи хипотенузата на този триъгълник е 11,3 см, и няма как с една бяла плочка да се получи този орнамент. Децата в 4 клас не са учили дроби.

Последна редакция: чт, 28 апр 2022, 19:54 от :::

# 202
  • Варна
Ако всеки от елементитете (зад.3) се раздели на 4 части (като знакът +) ще видите, че за всяко от получените 4 квадратчета трябва едно равнобедрено триъгълниче от светла и едно от тъмна плочка, с бедро 8 см.Така имаме, че за две такива квадратчета трябва една цяла тъмна и една цяла светла плочка. Съответно за една третинка от цялата фигурка трябва по 2 плочки от всеки вид. Общо 6 за цялата фигура.

# 203
Много, много благодаря!
За мен също това са непосилни задачи за ниво 4 клас, но...

# 204
Според мен има известна грешка в задачата. Ако беше зададена така:

т.е. червената линия да е 8 см., то тогава:

или общо 6 плочки.
В условието обаче е 8 см. до средата, т.е. бялата трябва да е по-голяма като страна, а черната трябва да е 1/2 в крайщата и по две половини за средните. Така че за мен е объркващо и неточно зададено.

# 205
Ако всеки от елементитете (зад.3) се раздели на 4 части (като знакът +) ще видите, че за всяко от получените 4 квадратчета трябва едно равнобедрено триъгълниче от светла и едно от тъмна плочка, с бедро 8 см.Така имаме, че за две такива квадратчета трябва една цяла тъмна и една цяла светла плочка. Съответно за една третинка от цялата фигурка трябва по 2 плочки от всеки вид. Общо 6 за цялата фигура.

Точно така е, задачата си е коректна, просто трябва да се досети, че светлият квадрат е от 4 половинки на плочки, т.е. общо х 2 плочки от двата цвята за всеки орнамент.

# 206
Да, така е всъщност. Значи 12 плочки ще е общо......

# 207
Задача за 8ми клас.
Дадени са две окръжности с радиуси р1, р2. Имат външна допирателна, която ги допира в т.Т1 и т. Т2.
Центровете са им О1 и О2. Ако О1О2=ц, намерете Т1Т2.

# 208
# 209
Само чрез ц трябва да се изрази отсечката Т1Т2.

Общи условия

Активация на акаунт