Цените на зеленчуците летят направо!! 12 лв кило пресни картофи, 6.20 чушки

• 59 037
  • 1 424
  •   1
Отговори
# 495
bubolina, не говоря за синя зона. Тук е ок да има зона, защото иначе става някакъв ужас в центъра. Аз ако ходя до центъра не го правя с колата, а с метрото. И не за да пестя, а защото за 2 ч няма да успея да свърша нищо, а на зоната можеш да паркираш толкова (поне синята).

Говоря да си плащаш наем на паркомясто до работата, на платен паркинг. Преди пандемията си беше абсолютно нормална практика. Сега доста хора ги върнаха по офисите и вероятно продължава да е така с паркирането.

# 496
В нашата част на провинцията повечето неща са колкото в София или по-скъпи. Не се сещам за нещо по-евтино всъщност. Даже не помня дали синята зона имаше опция за талон или задължително беше смс, т.е. плюс ДДС.

# 497
Хотелите са пълни с чужденци. Колеги ходиха командировка и са спали в съседен малък град, защото нямало места по хотелите и това не около празниците, а в нормална работна седмица, казали им където питали за настаняване, че са пълни с украинци, дали е така няма как да знам, просто се коментираше.

Днес като пазарувах намерих стока, която не си е променяла цената от дълго време - млян черен пипер Simple Smile

# 498
А при нас се забелязват повече празни места по паркингите пред супера, което всъщност е доста добре, де, паркираш си със замах и на удобно място, в заведенийце също е по-малко бутаницата и лесно се намира по-хубава маса, на мен всъщност ми харесва.

Там дето някой се оплаква за месото, ами почваш да търсиш по-различни рецепти, гугъл, ютюб, има какво ли не, малко разширяване на кулинарните познания помага в такива случаи Wink Пък и тука има тема с кулинарни въпроси.

По-неприятно е вдигането на цените за развлечения, че то както всичко е зашмоцано човек все пак трябва да излезе някъде, до зоопарка там или каквото е, цените за вход са сърцераздирателни. Всичко върви нагоре, телефона, нетфликса, това са неща дето по не могат да се нагласят, храната е най-лесна, винаги може да смениш рецептата.

# 499
A aз още изживявам шока, че децата от моя блок са карани с коли до училището, което е на 5мин пеша .. Това в малък областен град (не е Варна) и ги делят буквално две улици.

И ние сме карали щерката на градина на 5 мин. пеша, защото след като я оставим, продължавахме към работа.

# 500
Скрит текст:
Хотелите са пълни с чужденци. Колеги ходиха командировка и са спали в съседен малък град, защото нямало места по хотелите и това не около празниците, а в нормална работна седмица, казали им където питали за настаняване, че са пълни с украинци, дали е така няма как да знам, просто се коментираше.

Днес като пазарувах намерих стока, която не си е променяла цената от дълго време - млян черен пипер Simple Smile
Къде това? Миналата седмица от Т маркет купих едно пакетче на Пикантина, мисля, че е 20 гр и беше 80 ст. Преди не съм обръщала внимание колко струва черния пипер, но май беше 40-50 ст, сега ми направи впечатление, че и той гони левче.

# 501
А при нас се забелязват повече празни места по паркингите пред супера, което всъщност е доста добре, де, паркираш си със замах и на удобно място, в заведенийце също е по-малко бутаницата и лесно се намира по-хубава маса, на мен всъщност ми харесва.

Там дето някой се оплаква за месото, ами почваш да търсиш по-различни рецепти, гугъл, ютюб, има какво ли не, малко разширяване на кулинарните познания помага в такива случаи Wink Пък и тука има тема с кулинарни въпроси.

По-неприятно е вдигането на цените за развлечения, че то както всичко е зашмоцано човек все пак трябва да излезе някъде, до зоопарка там или каквото е, цените за вход са сърцераздирателни. Всичко върви нагоре, телефона, нетфликса, това са неща дето по не могат да се нагласят, храната е най-лесна, винаги може да смениш рецептата.
Ето такива постове показват как изобщо не се осъзнават мащабите на проблемите ,които ни чакат. Нищо лично съвсем добронамереного пиша,но в момента берем плодовете след пандемията, още не сме усетили удара по джоба и заради войната. И на фона на това,да се говори за зоопарка и нетфликса за мен е смешно.

# 502
A aз още изживявам шока, че децата от моя блок са карани с коли до училището, което е на 5мин пеша .. Това в малък областен град (не е Варна) и ги делят буквално две улици.

И ние сме карали щерката на градина на 5 мин. пеша, защото след като я оставим, продължавахме към работа.

To хубаво, но хората се оплакват, че ставали задръствания.. Пък ние във Варна нашето дете си го водехме в училището и се връщахме да извадим колата от гаража и да тръгваме за работа,  по-бързо ставаше, отколкото да висим в задръстването около училището

И аз съм много разочарована, че зелена зона при нас няма .., а имаме крайна нужда в района на локалното пазарче, защото Ганя си взима детето от училище и идва на пазарчето да си купи хляб и мляко, но местата на паркингчето са само 10, другите са чааак през улицата (има-няма 30-50м).  Така  се изсира на улицата на аварийни, че майките с количките не могат да минат по тротоара . От две седмици си имам и лауреат - един бус паркира буквално пред входа  на кооперацията - излизаш и се блъскаш в него, дори е стъпил на тротоара на 50 см от сградата...и ме е яд, че вратата на блока не може да се блъска в него

# 503
Хората от много неща могат да се оплакват. Не паркираме на втора-трета линия, не се движим по един човек в автомобил, та нямам угризения, че се придвижваме по най-рационалния за нас начин.

Иначе и аз искам да направят зона при нас, но съкварталците протестират бурно. Пък идват местни избори и воля, тц.

# 504
Входът на софийския зоопарк е два лева, ако не се е вдигнал последната седмица.
Скаридке, много си права, за съжаление не мисля, че хората с джиповете ще ограничат посещенията по заведения, по-скоро  едни други хора ще започнат да добавят черпак вода в супата..отново.

# 505
не мисля, че хората с джиповете ще ограничат посещенията по заведения, по-скоро  едни други хора ще започнат да добавят черпак вода в супата..отново.
Благосъстоянието на народа не е грижа на "хората с джиповете", а  на държавата за чието управлени гласуват всички, но някакси се оказва че като дойдат избори всички най-много подкрепят партията, която се грижи за онези с джиповете, пък после сръдня, че никой не се грижел за другите с разводнената супа Unamused Логика? Няма ¯\_(ツ)_/¯

# 506
С цените на горивата ще се наложи да се поотрезвим и да походим пеша или с ГТ. Иначе във всички градчета центровете са синя зона, защото в пазарни дни е ужас!
Карат раницата, ако знаеш колко тежат и поносиш няколко дни една ученическа раница и ти ще почнеш да я караш.

# 507
  • в сърцата на децата <3
Ето ви информация от първа ръка - аз съм човек, живеещ "на село" - градеца е 10 хиляди жители по преброяването преди година или две.
Заплатите са минимални. На над 90% от наетите хора. Изключение правят ЗП-тата, но те не са масата. Цените в магазините са като в големите градове, даже в повечето случаи са значително по-високи. По тази причина започнах веднъж месечно да ходя до най-близкият голям град (на 40 км в посока) и да купувам основни продукти на промоционални цени. Зеленчуков пазар имаме (за сега), но последните 2-3 седмици се усеща огромно свиване - явно им идва тежко да плащат горивото на бусовете. Иначе масите са евтини за наем, даже е символичен - 3-4 лева за ден. Вчера, например, ходих за пресни картофи, каишка на кучето, домати и мед. Тоталът е 40 лева. И ходя с колелото, нищо, че пазарът е на 10 км от нас. Не ми се струва рентабилно да купя евтини картофи, а разликата да платя в дизел. С два автомобила сме, защото ММ пътува за работа - по 60 км в посока. Като време, обаче, му е под 40 минути, основно магистрала. Повече време му отнемаше да се прибере като живеехме във въпросния голям град.
Плюсове - тихо, спокойно, къща, двор, друг стил на живот.
Минуси - в училището, в класа на дъщеря ми, от 20 деца има три българчета. И не е само там. Малцинствените представители на обществото тук не създават проблеми, работят и са си пълноценни граждани. Децата им също се учат. Но на моменти се чувстваш като чужденец в собствената си държава. Затова научих дъщерята на базов френски - започнат ли да ми шлякат на ромски, ние минаваме на френски 😂

Като се тегли чертата не знам къде е истината - всяко място си има плюсове и минуси. Нямаме проблем с ясли, градини и училища, паркирането е безплатно и места има. Но с тия цени скоро коли няма да останат... Минус е липсата на работа с гъвкаво работно време. Например на 4 или 6 часа няма. Вариант ми е само дистанционно, защото с пътуващ мъж аз съм човека, който води и прибира децата, а занималнята е до 16:30. Няма работа, която да приключваш всеки ден до 16:30 освен държавната администрация, а там местата са единици и трябва да си нечий човек. Пък аз не съм. Та се оправяме и с една заплата. Не е лесно, но може. Не ходим на почивка в Гърция, Турция или по петзвездни ултраолинклузив хотели. Но имаме басейн в двора, който тези дни ще извадя и ще го прибера края на септември. Не карам чисто нов автомобил, но е здрав и ме вози от т.А до т.Б безопасно. Не мога да пия кафе в МОЛ-а сутрин, но го пия на тишина и птича песен. Та... Въпрос на вкус.

# 508
не мисля, че хората с джиповете ще ограничат посещенията по заведения, по-скоро  едни други хора ще започнат да добавят черпак вода в супата..отново.
Благосъстоянието на народа не е грижа на "хората с джиповете", а  на държавата за чието управлени гласуват всички, но някакси се оказва че като дойдат избори всички най-много подкрепят партията, която се грижи за онези с джиповете, пък после сръдня, че никой не се грижел за другите с разводнената супа Unamused Логика? Няма ¯\_(ツ)_/¯
Логиката е проста. Всяка една партия я е грижа за тези с джиповете, защото това е бързия начин да си осигурят собствени джипове. Докато някой осмисли кой всъщност им изработва джиповете, още много вода ще изтече.

# 509
Никога не съм притежавала автомобил, но има цели квартали в София, в които е невъзможно придвижването с деца или бебешка количка по тротоарите. За мен това е абсолютно нечовешко. Проблемни са големи части от центъра, големи части от квартал Изток и много други.  За скромняци като мен,  държавата трябва да осигури и възможност за  безопасно придвижване. Не разбирам от сини и зелени зони, но съм абсолютно "за" максимално ограничаване на автомобилите  в центъра (и паркирали и придвижващи се)  и за повече пешеходни зони из града. Не, че има общо със сините и зелените зони, но има и тротоари буквално "откраднати" или от заведения или от други бизнеси (напр автокъщи), които си ги преграждат.

Сега с кризата с горивата, се надявам поне този проблем с колите, и тротоарите да бъде решен. Както и се надявам на изчистване на въздуха.

Общи условия

Активация на акаунт