Математически турнири 1-4 клас. Тема №60

• 68 729
  • 736
  •   1
Отговори
# 270
Елфичка, не говорим за деца от спектъра. Обикновено до 7-годишна възраст различията са налице и са обследвани... Ако има подобни заложби, както казах, с детето трябва да се работи допълнително, възможно е и като частен ученик, а не да се казва - "Ама, как може в първи клас да се учи 1+1, моето вече дели трицифрени числа..." Училището е създадено за средностатистически деца. За надарени има частни училища, частни учители, курсове и др. възможности за надграждане.

# 271
Точно така е и в същото време за надарени деца няма среда със себеподобни. Усредняват с другите, за да не изпъкнат и до там.

# 272
Може би е добре някой да пусне тема във връзка с дискусията, обхващаща последните страници. Вярно, че в момента няма кой знае каква информация за математически състезания, учебната година е едва в началото си, но пък това не пречи тази тема да си остане за тях.

# 273
Дидева, изимат публикуваха вече датите на състезанията си.

# 274
Очевидно не си ме разбрала.

# 275
  • София
По темата дали бихте споделили, чисто организационно, как всъщност става записването за различните състезания - всяко само за себе си или има някакъв общ ред. До момента моят човек не е ходил по състезания, извън предложените в училище, което не е кой знае какво - за тях буквално се обажда на учителката и това е всичко.

# 276
Благодаря ви за отговорите, нека действително прекратим дискусията по моя въпрос. Всеки да си отглежда и възпитава детето както намери за добре, аз за моите ще се погрижа сама. Simple Smile
Аз тези дати открих

Национален кръг на Fermat Mathematical Olympiad за 2022 година (FMO): 2 октомври, 10.00 часа, online

28. Матемтическо състезание "Хитър Петър": 8 октомври, присъствено
22. Софийски математически турнир за малки таланти (състезание на Детската академия за деца от предучилищна възраст и 1. клас): 13 ноември, присъствено
Коледно математическо състезание за ученици от 1. до 7. клас (състезание на СМБ-Секция Изток)
Коледно математическо състезание за малки таланти (състезание на Детската академия за деца от предучилищна възраст и 1. клас): 17 декември, присъствено

# 277
Може ли да допълня информацията.
Хитър Петър е от 2-ри клас.
За международното състезание,онлайн на английски, записването ще е до края на тази седмица, или в началото на идната. Не видях да струва пари. Аз разпечатах примерните задачи, мисля че са постижими. На английски е, обаче за 1-ви клас се разбира какво се иска, без да четеш условията. А за най-малките, до 3-ти клас прочетох, че май се дават преведени.
Коледното състезание би трябвало да е в цялата страна, обаче това зависи кои области искат да се включат. Трябва да се пита, като наближи, сега е рано да отговорят.
Останалите са само за София

# 278
  • София
За международното състезание,онлайн на английски, записването ще е до края на тази седмица, или в началото на идната. Не видях да струва пари.

През миналата година таксите за участие за FMO бяха 36 лв. за националния кръг и 100 лв. за финала.

# 279
А как става записването за FMO?

# 280
1. Ще има отворена регистрационна форма на сайта на детска академия, до края на седмицата. И трябва много бързо да се запишем, защото е кратък срокът:

https://childrens-academy-bg.com/index.php?page=kalendar

2. Някъде има ли ги задачите от минали години, аз само пробните от сайта намерих. А преди доста страници тук бяхте пуснали линкове към два сборника на английски, с типизирани задачи. Ние по него учим, и е много добро нивото. Мислех, че са техни тези сборници.
Пишете ми, ако някъде има задачи от предни години.

# 281
Здравейте! Чета регламента на състезанието „Математика за всеки“ и стигнах до този абзац :
29.2. пет задачи (с номер от 16. до 20.) с кратък числов свободен отговор – от учениците
се изисква да напишат свободни отговори, без да привеждат своето решение, като учебното
съдържание за тези задачи е от допълнителната подготовка.

Някой може ли да ме насочи кои са темите от допълнителната подготовка за 4 клас? Търсих в учебните програми на МОН но не намирам нищо.

# 282
E как ще търсите темите за допълнителна подготовка в учебните програми? Те нали точно затова са кръстени "допълнителна подготовка", защото не са част от задължителната. Поръчайте си по 1 сборник "Немо" за 3 и 4 клас, "И третокласник може да реши, и професор може да сгреши", "И четвъртокласник може да реши, и професор може да сгреши". В тях са покрити всички теми от състезателната математика за начален курс, които ще ви трябват.

# 283
Имам доста сборници, поръчъх си сега и тези на И. Кортезов. Но няма ли ги някъде просто изброени темите от „допълнителната подготвка“ които влизат в това състезание?

# 284
Чл. 85. (1) Допълнителната подготовка обхваща компетентности, отговарящи на интересите на учениците и подкрепящи развитието на заложбите им.
(2) Учебните предмети, модулите и дейностите, чрез които се придобива допълнителната подготовка, се предлагат от училището в зависимост от възможностите му, избират се от учениците според интересите им и се определят с училищните учебни планове.
(3) Съдържанието на допълнителната подготовка, с изключение на учебните предмети по чл. 76, ал. 1, 2, 3 и 4, се определя в учебни програми, утвърдени от директора на училището.

Само да уточня, че чл. 76 не се отнася за математиката.
С думи прости. Допълнителната подготовка се осъществява във факултативните учебни часове, които не са задължителни и по които няма оценки. Учебното съдържание, което ще бъде покрито там, е избор на учителя и се утвърждава от директора. Тоест, някои училища могат изобщо да не предложат ФУЧ, други - да не предложат математика, а в останалите това, което се изучава във ФУЧ да е съвсем различно.
Съотнесено към математическите състезания това означава, че няма еднозначно определение на темите, включени в съдържанието на допълнителната подготовка. Общо-взето смисълът на текста, който сте цитирали е да не се очаква задачите да бъдат решени само с общообразователната ( задължителната) подготовка от училище.

Общи условия

Активация на акаунт