STAR WARS Universe: A Long Time Ago in a Galaxy Far, Far Away (тема 3)

• 36 714
  • 772
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Интересно какво ще бъде продължението на сезон 1, ако първият е за Лея, вторият може да е с Люк

# 121
Да, но Люк го познава като стария безинтересен отшелник Бен, а Лея го знаеше като герой. Така че Люк не може да стане свидетел на нищо особено интересно. Т.е. ако сезонът е за него, той ще е блейка и все ще се разминава с интересните неща Wink

# 122
Аз чак сега събрах сили да изгледам Боба Фет. Не бях чела вашите коментари, за да се изненадам яко.
На мен ми харесаха епизодите само с Боба и пътят му към духовното съзряване.
Включването на Дин, Грогу и Люк бяха върха на сладоледа.
Добре вързаха двата сериала и ни подготвят за приключенията на Дин и Грогу в 3 сезон.

Чакам с нетърпение 4 епизод на Оби Уан. Малкото дете в мен го носи треската от очакването.

# 123
  • София
Obi-Wan Kenobi
Part III

https://www.imdb.com/title/tt13840822/

-->> Ако не сте гледали не четете, защото има спойлери <<--

Интрото с Дарт Вейдър беше меко казано впечатляващо, всичко беше изпипано, а Лорд Вейдър изглеждаше като някакъв страшен и всемогъщ великан особено седнал на трона пред холограмата на Рива. Интересно, по време на разговора им, звучеше така сякаш Великият инквизитор е мъртъв, а знаем, че няма как да е заради ''Бунтовници'' Но за това писах вече в ревюто си за предните два епизода.
бтв: Изтече лийк, че не е мъртъв.

* Гласът беше на великия Джеймс Ърл Джоунс, но преправен дигитално да звучи като много по-млад. В 'Рог Уан' например звучеше съвсем оригинално и беше малко странно.

* Хейдън Кристенсен ще участва този сезон само в ретроспекциите (всички се надяваме да има още много такива), не той е в костюма на Дарт Вейдър!

Впечатляващ кадър с величието на страховитата инквизиторска крепост, добре позната ни от 'Jedi: Fallen Order'
А там видяхме и 'Четвъртата сестра'
Малко се издразних, че камерата се задържа толкова дълго на крачещата Рива, все едно гледаме копие на Дарт Вейдър (леко ме напуши на смях обаче, а не се респектирах ако това са искали да постигнат).

Юпиии, Лола е наред! Оби-Уан е сръчен в ръцете чичко. 😊

Оби-Уан и Лея акостираха на Мапузо - планета, част от минна система в средния пръстен.
Направи впечатление как Оби-Уан освен всичко друго е загубил вяра в хората и доброто. Защото изобщо не изчака да дойде свръзката на Хаджа, а бързаше да се махне от там, параноясал отвсякъде. Такива дребни детайли са важни за основния наратив и ги отбелязвам, защото много хора не им отдават значение, а после се оплакват, ама защо Оби-Уан е слаб или разбит и т.н. Крушката си има опашка...

Преди да се качат при Фрек (апропо хубава сцена с флага на Империята закачен за бус спидера приличащ на трактор), Оби-Уан видя лика на Анакин, което беше халюцинация, а ние видяхме за първи път Хейдън след Епизод 3.

За Лея.
Все повече и повече я харесвам и страшно се радвам, че в този епизод беше много по-обрана, по-добре беше написан персонажа и. Общо взето всички сцени с нея и Оби-Уан ми бяха силно въздействащи.
Сцената в която се возеха заедно с щурмоваци на трактора на Фрек беше изключително напрегната. Хем знаех че нищо няма да им се случи, хем изпитвах напрежение. Защото всичко в тази сцена беше изпипано. Добър сценарий, правилни диалози и добра работа с камерата. Сякаш част от войниците се трогнаха от разказа на Оби-Уан, поне така ми се видя. Много докосващ момент беше когато Оби-Уан замаза грешката си с обърканото име на Лея с факта, че като я погледне вижда майка и. Лея се светна, че той я е познавал. И не е заради Силата, просто е интелигентно момиче, явно надраснало годинките си (има ги и в реалния живот, особено с днешните технологии, децата са доста напред с материала) и навърза две и две.
Любопитно: Хмм, как мислите дали до края на сезона няма да видим момент в който с помощта на Силата, Оби-Уан да покаже Падме на Лея? Така ще се запълни онази 'плот дупка' от оригиналната трилогия, когато Лея сподели на Люк, че има откъслечни спомени с майка си, че я е виждала и си спомня лика и, като е била малка (а реално това е абсурдно, защото беше бебе, а не просто малка).

НОВО ШЕСТ:
Оби-Уан разказа за детството си и че не помни родителите си. Знае, че има брат, но не го помни. Брат???
* Любопитно: в оригиналните книги (написани/базирани на оригиналната трилогия) на Джеймс Кан, Оуен Ларс е брат на Оби-Уан Кеноби.
Дали ще видим този брат Кеноби някога? А дали и той ще е чувствителен към Силата?

Следва нова впечатляваща сцена. Хареса ми как Оби-Уан изби щурмоваците (таман 4 на брой) без да се колебае и за миг, без да му трепне окото. Адмирирам! Обикновено добрите герои не убиват. Тук обаче такъв филм нямаше. А един от тях беше разполовен от лазера върху който падна. Досущ като с Дарт Мол и дуела им от Епизод 1.
Хореото беше добро, нямам никакви претенции. Изстрела с който повали последния войник мина на сантиметри от главата на Лея, хах.
Ще обобщя цялата тази диващина с една крилата негова фраза: ''Колко нецивилизовано'' 😃

Видяхме и Индира Фарма (Елария Пясък от Игра на тронове) като Тала - човек от съпротивата дегизиран като имперски офицер. Тя спаси Оби-Уан и Лея, а по-късно в епизода отново спаси Оби-Уан. Ти да видиш тез всемогъщи жени... 😉

Имаме си и нов любим дроид - Нед Би. Дроид хамалин, на когото не е позволена комуникация и не може да изразява мнение. Обаче с ихареса Лея от пръв поглед, а тя побърза да го запознае с Лола.
Веднага ми изникнаха два образа в съзнанието и че Нед Би е някакъв микс между тях: Бъмбълби от Трансформърс и Рекър от Бад Батч.

В скривалището, Оби-Уан за първи път видя, че има такова нещо като организирана съпротива! И за първи път го видяхме по-щастлив и оживен. Имената на оцелелите джедаите изписани по стените бяха на: Роганда Исмарен ; Валин Халсион ; Хал Хорн и Джин Олтис.
Но най-голямата новина тук е, че Куинлан Вос е жив!!! Юхууу!
А дали той е спасил Грогу? Защото ни беше подхвърлено от Тала, че се занимава със спасяването на чувствителни към Силата деца!
* Куинлан Вос е споменат и има кадър с него в прикуъла, после се появява и в анимацията, 'Войната на клонираните' и в комиксите. Има изтрита/отпаднала сцена с него в Епизод 3 как бива убит на Кашийк (планетата на уукитата). Куинлан Вос е джедай, който за момент беше преминал към Тъмната страна и влюбен в Асаж Вентрес, когато последната търсеше реванш срещу граф Дуку. Асаж умря жертвайки се за него и помагайки му да мине отново към светлината.

Този 'Път' за който спомена Тала според мен е философска метафора за 'Пътя на джедая' и около малкото оцелели и активни джедаи се е заформила съпротивата срещу Империята и нейния режим. Интересно дали ще видим и Джабийм по-късно в хода на сезона. Би трябвало, точно там да бъде откаран обгорения Оби-Уан.

‘’Само когато очите са затворени виждаш истински’’
- ''Какво? Пътят!''

И точно преди да тръгнат за там настъпи и кулминацията на епизода. На Оби-Уан за миг му прилоша, УАУ веднага си казах, дали не е усетил Лорд Вейдър? И да, Вейдър се появи в цялото му страховито величие.
Това което последва беше някакъв психо хорър, а не Стар Уорс. Не мога да повярвам, че дадоха такова нещо и нямаше цензура. А именно, как един от най-популярните и обичани филмови герои (изобщо) счупи врата на едно дете пред майка му, като преди това задуши до смърт баща му?!?! Хора, нямам думи. Отвратих се и честно ви казвам, намразих отново Вейдър! Исках Оби-Уан да изскочи и да му пръсне главата. Съжалявам, ама...
Та той си играеше с живота на невинните обикновени хора сякаш са някакви кукли, играчки. Абсолютен злодей на нивото на Майкъл Майърс и Фреди Крюгер примерно! И ето защо цялата Галактика е треперила от Вейдър. Цялата сцена, от появата му до края на терора беше за 10 от 10. Постигнаха това което искаха. Да си припомним истината за него (а не изкуплението в края на епизод 6) и какво всъщност е представлявал, защото много хора удобно пропускат, че той е масов убиец на деца!!! Като се започне от Тускените, премине се през малките дечица в Храма на Корусант и сега и тук на Мапузо. А защо го направи Вейдър? Според мен искаше да изкара Оби-Уан (защото и той го усети със Силата) от сенките, да го подразни и уплаши, да демонстрира това в което той лично го е превърнал (в това вярва Анакин в него)...
И да, Оби-Уан наистина изглеждаше шокиран и не вярваше на очите си. Малко след като Вейдър влачеше някаква женица като парцал, Оби-Уан се показа, за да го разсее и спаси една влюбена двойка, които щяха да са следващата му жертва.

И стигаме до дуела им. Най-чакания дуел. Знам, че тук ще има много разочаровани и не това очакваха. НО ще се опитам да обясня защо поне според мен всичко беше точно.
- Защо Оби-Уан бягаше? А защо не, вие не бихте ли? Той знае, че в момента е слаб, а вижда срещу себе си някакво завършено и сеещо смърт зло, в някакъв страховит костюм. Освен това Анакин е неговата ахилесова пета, неговият личен провал и причината за десетгодишното му посттравматично разстройство.
- Самият дуел беше търсена препратка към бъдещия им дуел от Епизод 4 (ако това може да се нарече дуел), а не от Епизод 3, което е напълно разбираемо според мен. Надявам се поне това да е станало ясно от всичко останало...
- Имам една забележка обаче - Дарт Вейдър трябваше да прояви по-голяма ярост в началото на дуела. Защото той откровено мрази Оби-Уан и го обвинява за всичко - за Падме, за собствената си агония и т.н. Не да го убие за секунди, но да го нападне яростно, да го попилее и чак след това да започна да си играе с него.
А ние какво видяхме? Още от началото, Лорд Вейдър по-скоро се забавляваше с Оби-Уан като хищник с безпомощната си плячка. Забележете: Вейдър се дуелираше само с една ръка, а Оби-Уан и с двете беше в глуха защита и едвам се крепеше. Ох, беше много тежко да гледам любимия си джедай толкова безпомощен. Хора, казвам ви, много гадно ми стана и някак си депресиращо. Но това е положението... Точно в този момент нямаше как да има равностоен дуел.
Нов хорър момент - Майкъл Майърс а.к.а. Фреди Крюгер а.к.а. Лорд Вейдър хвана Оби-Уан със Силата, подпали огън и го хвърли в него, за да изпита същата болка като него... Брр, бляк! Но защо обаче не го остави да изгори според вас? Защото малко след това сам изгаси огъня с помощта на Силата и каза на войниците да му донесат трофея.
Дали е искал да продължи да го измъчва на Мустафар или пък защо не и следното: Някъде далеч в подсъзнанието, Анакин и доброто да са се проявили за миг и за това да е спрял агонията, инстинктивно припомняйки си и своята лична такава?

И така стигаме до края, който със сигурност е разбунил много духове. Защо по дяволите Дарт Вейдър остави Оби-Уан да се измъкне по този лесен и клиширан начин? Някои ще кажат, този път огъня не беше запален от него, един вид не го контролира, а и беше по-силен, по-голям. И че едва ли не, Дарт Вейдър го е страх от огъня!
Мне, искрено вярвам, че не е всичко това и ще се опитам да го обясня. Защото ако това е елементарното обяснение, то Дебора Чао заслужава слаб 2 за сцената. Но както написах вече, не вярвам.
Защо според мен Вейдър допусна Оби-Уан да се измъкне. Ще посоча няколко обяснения, като вие си изберете едно от тях. А може би микс от всичко това?
1) Стана му гадно заради спомените си от преживяното на Мустафар
2) Защото искаше равностоен дуел и да се изправи срещу велик джедай, а не срещу този изгубен в Силата, слаб човек. Даже го съжали според мен, колко много е пропаднал бившия му ментор.
3) За да бъде проследен до евентуално гнездо на бунтовници (и още заловени/убити джедаи)
4) Просто си играеше на котка с мишка и арогантно го пусна до следващата им среща
5) Все още има някакво останало добро в него (ние знаем, че има, но то е много, много дълбоко заровено)

Ами реално, Дарт Вейдър е толкова силен, че може да спре и по-силен пожар от този. А може и да прескочи с лекота пламъка или дори да премине през него. Да напомня, че в комикса, Дарт Вейдър се разхожда буквално върху лавата на Мустафар, а костюма му е на 100% огнеупорен.

Забравих да напиша за Рива. В този епизод не акцентираха толкова върху нея, което беше добре. Така ако я дават като изцяло поддържащ персонаж е много добре. За съжаление това скоро ще се промени. Особено по начина по който завърши епизода...
Не мога да повярвам, но ще кажа, че ми хареса това което видях. Когато Дарт Вейдър прекърши врата на детето, дадоха как Рива се стресна и отврати за един кратък миг. После когато беше в скривалището и видя знаците по стените разпозна явно свои бивши приятели и начина по който се изписа това не лицето и ми хареса. Подейства и. За съжаление всичко беше развалено с финала, когато уби пилота и отново отвлече Лея.

Като цяло по-добър епизод от първите два. Имам някои забележки, но са малко на брой и не толкова съществени, че да отнема повече от една точка.
-
9.0 / 8.5

# 124
  • Somewhere far away
Той Вейдър че не е фен на огъня , тва е ясно - но доколкото знам целия му костюм + наметалото са огнеупорни, така че пука му.
Остави Кеноби защото иска да го разпитва и измъчва, защото много добре знае че има и други останали криещи се джедаи  и киноби може да укрива тази информация. Вейдър е много неща , но не и глупав - сигурна съм че е планирал този момент до най-малката подробност и точно това отмъщение с години!  Wink

# 125
Страхотен анализ, Диаволо!

Аз направо се разтреперих от страх като го видях какви ги върши.
Хубаво беше да покажат наистина какви ги е вършил, за да треперят всички от страх само при споменането на името му.
Star wars pure!

# 126
Според мен отг. 2, 3 и 4
Но Оуен Ларс не е ли чичото на Люк? Доведеният брат на Анакин? Откъде дойде сега пък и кръвна връзка с Оби Уан?

Последна редакция: сб, 04 юни 2022, 15:54 от Рори72

# 127
Така е - Оуен е от второто семейство на Шми (майката на Анакин).

# 128
  • София
Мисля, че Вейдър остави Оби Уан, защото иска да си поиграем с него, а и някак не изпитва такава всепоглъщаща ярост за да го убие веднага. Иначе можеше да го скърши.
Чудех си в кой момент разбира за децата си и как ще реагира..

# 129
  • София
Според мен отг. 2, 3 и 4
Но Оуен Ларс не е ли чичото на Люк? Доведеният брат на Анакин? Откъде дойде сега пък и кръвна връзка с Оби Уан?

Няма кръвна връзка. Това е любопитен факт. Книгите на Джеймс Кан не са канон.
Иначе в разширената Вселена се споменава за брат на Они-Уан, но той не е надарен със Силата. Но и това не е канон.

# 130
Аз много се изненадах от хорър шоуто, което спретна Вейдър. Никак не беше по стандартите на Дисни. Според мен го остави да се измъкне, защото не видя в него достоен противник. Или защото и Оби го опържи и все пак го остави жив на Мустафар. Трябва да призная, че тази последна сцена с невинните жертви и  с огъня беше много силна, направо ме побиха тръпки от Вейдър и май никога не ми се е струвал толкова плашещ, дори като бях малка Simple Smile

# 131
Искат да го очернят, както направиха с Люк в Дисни трилогията. Той никога не е бил садист.
Сега, ако някой спомене пясъчните хора, които измъчваха до смърт майка му, ще отговоря, че са си го заслужили. И да - не ми пука за децата им, въпреки любовта на Боба Фет към тази раса.

# 132
И аз изгледах трите серии на Оби Уан. Хареса ми като за Дисни продукция. Joy Те толкова си могат милите. Лукас е виновен за всичко това и страшно много ме е яд на него. ImpImp Никога няма да му простя, че се продаде на тези нещастници.
Очаквах появата на Вейдър да е по-величествена. Даже не пуснаха темата му. Не ми въздейства по начина, по който се случва всеки път като гледам старите филми.
Най-хубавото нещо, което видях е играта на Юън и малката Лея. Страхотно дете и сякаш наистина напомня на Падме.

Аз съм от старите фенове. Бях дете, когато излязоха първите филми у нас (със закъснение Joy) и за мен цялата сага е нещо много ценно и затова всеки път очаквам да видя нещо велико... и оставам излъгана. Кога повече, кога по-малко. Но проблемът си е в мен, защото забравям, че не съм дете вече и няма как да ми въздействат по същият начин филмите. JoyJoy

Относно Рива - не знам дали проблема е в актрисата или в ролята й, ама ми е безразлична. Не мога да проумея с какво предизвиква тези полемики. Joy

И последно - да се похваля, че имам оригинален Грогу на Дисни. Много е сладък, уникален е. Поне правенето на играчки явно им се получава. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 133
  • София, България
Чудя се дали не пазят интрото на Вейдър за по-натам по някаква причина. Дори не се бях сетила за него, но сега като Ани го спомена, да определено липсваше.

# 134
И мен не ме вълнува, като първите две трилогии. Ок е, но до там.
Не мисля, че ми се гледат още разклонения, Боба Фет не ме впечатли. Може би ще пропусна сериалите за Асока и бунтовниците.

Общи условия

Активация на акаунт