Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 218
Колко бихте искали да ви е дохода, за да не усещате парите като проблем ? Нека отговора бъде в рамките на реализма.
Постигнали ли сте го ?
Засегнати ли сте от кризата ?
 Според синдикатите необходимият нетен месечен доход за издръжка на тричленно семейство (двама работещи и едно дете) през декември 2021 са необходими 2066.00 лева.
Според Вас достатъчно ли са ?
Предвид минималната заплата от 710 бруто предполагам, че мното хора са дори далеч от тази сума.

Последна редакция: пн, 04 апр 2022, 15:25 от slanceto922

# 1
 • Мнения: 2 534
Интересна тема. Тези дни дори си го мислех. Аз нямам деца, което прави разходите ми по-малки. С ММ живеем без да плащаме наем. От София сме и в послендите 6-7 години сравнително лесно сме намирали работа и не сме имали периоди на безработица.

С времето си стъпихме на краката и живеем добре. Не охолно, но не се лишаваме. Аз понякгоа съм лакома и винаги искам още и още, но не вярвам, че щастието е в милионите.

Според мен зависи от начина на живот. Има хора, които не искат да мръднат някъде, дори да имат пари. Аз обичам и да излизам, и да пътувам, имам достатъчно свободно време, но в случая нямам как да си позволявам всяко пътуване, което ми се прииска.

Сигурно ако взимах повече и тях щях да намествам. Надявам се с времето да ставам все по-ценен кадър и да израсна в кариерата си. Затова влагам в образование и знания.

# 2
 • Мнения: 28 164
Парите винаги са проблем;-)
Ако са малко - не стигат за нуждите. А ако са много и остават, тогава идват проблемите с това къде да се инвестират, а няма ли да се загубят, идват и страховете да не се обърне палачинката...

# 3
 • София
 • Мнения: 6 440
Не, не е достатъчен този доход за тричленно семейство.  Зависи и къде живеете, но при това поскъпване на всичко не е ясно как точно ще се вместите в този бюджет.
За пример само в гр. София една частна детска градина е от 600лв. до 1000лв. Квартира (ако не живеете в собствен апартамент) под 800лв. не пада. Сложете сметки и храната и някак не ми излизат тия 2066.00 лева Simple Smile

# 4
 • Мнения: 218
Все пак и аз да отговоря.
Инфлацията се усеща много последно време.
Всичко поскъпва.
С 5000.00 лева доход бихме живяли доста добре и ще можем да си позволим доста неща. В собствено жилище сме, но с тези пари нямаше да има пробмем да  си плащаме наем и ипотека. Доходът ни е под тази сума.
Доходът от 2066 лева за мен не е достатъчен, ако трябва да се плаща частна детска градина, ипотека, наем, почивки, спестявания.
С около 1000.00 лева доход, което горе долу е чисто две минимални заплати е направо  би било оцеляване.

# 5
 • Аз ще се вмъкна в теб, ще разбъркам в теб, ще разхвърлям душата ти аз, ще се влея във теб, ще кипя във теб, ще взривя покоя ти!
 • Мнения: 3 053
Ще се чувствам добре и спокойна с 3000,00лв. заплата - чисто.
Сега вземам м/у ½ и ⅓ от тази сума.. не ми е комфортно, чувствам се бедна и притисната. Не мога да спестявам колкото имам нужда, много трудно успявам дори елементарни нужди да си покрия. Имаме 2 деца. Това допълнително прави парите недостатъчно.

Като ни трябва по-сериозен разход става доста неприятно... А работим на повече от едно място и двамата възрастни в семейството... ММ не зная колко изкарва, не ми е и работа. Така сме си организирали бюджета....

Не ми е приятно също, противната тенденция на жените да се плаща по-малко, отколкото на мъжете за една и съща работа...

Но към момента правя каквото мога да променя това положение...

# 6
 • Мнения: 28 164
ММ не зная колко изкарва, не ми е и работа. Така сме си организирали бюджета....

Тази нова мода сред младите семейства така и не мога да я разбера...

# 7
 • Мнения: 2 534
ММ не зная колко изкарва, не ми е и работа. Така сме си организирали бюджета....

Тази нова мода сред младите семейства така и не мога да я разбера...

Това си говорихме снощи на една сбирка с приятели. Как има семейства, вече с дете, които излизат на ресторант и всеки плаща консумацията си (хората са заедно, не са разделени).

Не знам какво значи "не ми е работа колко изкарва". Ние вкъщи винаги се подкрепяме за взаимно развитие, ако ще 100 лв увеличение да има, винаги се радваме един за друг.

Иначе инфлацията много се усеща. В началото на пандемията с по-малка заплата спестявах повече. Сега ми е по-трудно, а нямаме кой знае какъв разход като частна детска градина или наем. А и преди пандемията излизах всеки петък, понякога и повече пъти седмично и никога не съм имала това за кой знае какво, не съм се ограничавала в градските забавления.

Купувам хляб за ММ от фурната на пазара (имат обекти на всички пазари в София, не нещо бутиково) и обикновен хляб е станал 2 лв... преди сигурно беше 1.20, за няколко месеца скочи главоломно, какво остава за останалите стоки. Направо ми е жал за пенсионерите, не знам как оцеляват.

# 8
 • Мнения: 218
Ние също си знаем приходите и се радваме на увеличенията на заплатите ( някой бонус)
Бюджета ни е общ. Не мога да си представя да не знам колко взима мъжът ми.

# 9
 • Аз ще се вмъкна в теб, ще разбъркам в теб, ще разхвърлям душата ти аз, ще се влея във теб, ще кипя във теб, ще взривя покоя ти!
 • Мнения: 3 053
Понеже ме цитираха две съфорумки ..
Имам ориентировъчна представа за сумата, но не зная и не питам за точност. Така сме се разбрали - така правим. Всеки отделя за общите разходи по равно, с останалото спестява, купува си лични неща и т.н.
Ако искам чанта или обувки - се простирам в остатъка от моята си заплата. Той също.

Като излезем някъде - колкото и рядко да се случва на последък Cry  плащаме сметката според зависи кой с колко е излязъл... Напоследък, той плаща, просто защото аз нямам... Толкоз. Когато ми трябват пари за нещо съществено - дава ми. Просто аз не обичам да си искам и ми е некомфортно, да не кажа не удобно...
Такъв ми е темперамента... Но пък и този похват - с общият бюджет, е основна спънка, когато жената трябва "да се спасява" в дадена ситуация... По-спокойно ми е, когато разчитам 90% на себе си.... Не сме тръгнали да се разделяме, но си е доза сигурност. Някои се женят по сметка, други си делят разходите и бюджета - свят широк.

# 10
 • München, Deutschland
 • Мнения: 5 821
Имам ориентировъчна представа за сумата, но не зная и не питам за точност.
Аз също не знам точните заплати - не само неговата, но и моята. Понеже за кафемашините, за обяд в работата и т.н. се теглят пари чрез служебни карти директно от заплатата, може преди превода на заплатата да съм заредила в служебната карта 20 евро, а може и 40, съответно сумата на превода от заплата ще е различна...

Също и плащанията в различните месеци не са еднакви при всички хора (има бонуси, командировки и т.н.), в този смисъл нищо чудно няма да знаеш само порядъка на заплатата, но не и точната стойност за съответния месец.

# 11
 • Мнения: 218
Аз съм от жените, които със сигурност не са женени по сметка. Нещата придобити преди брака ни или по наследство са си на всеки от нас по отделно.  От тук нататък бюджета ни е общ, защото ние сме семейство и за мен това е нормално.   Няма как в ресторанта да си делим сметката, нито в магазина. Плаща този, който разполага с пари в дадения момент. Сега живеем заедно в добро и лошо.  Ако недай си боже се разделим пак не е проблем. За мен след като сме семейство не е нормално да имаме " тайни пари". Лични спестявания да, но за мен не е проблем да са известни.
Никои от нас разбира се не разчита на другия да му купи чанта например.
Ако жената е в майчинство втора година как по точно поема разходите на 50% ?  Няма как това да стане преди с 380, а сега с 650.00 лева. Повечето работим на заплата.  Не е възможно. Не всяка има допълнителни доходи. Предполага се, че на мъжът му се налага да поеме по-голяма част от разходите в този период.
На моя мъж не му се наложи, но в повечето случай се налага.
Съща какво правим, ако единия остане без работа? Ще бъде изхвърлен  ли, защото не може да си покрие 50% ?

Последна редакция: пн, 04 апр 2022, 19:03 от slanceto922

# 12
 • София
 • Мнения: 26 685
Доход от 2010 лв в столицата за тричленно семейство е брутално нисък.
Статистиците да се почерпят за моя сметка, ларж съм.

Както и вчера гледам средна цена на домат 2,45 лв за килограм и краставица 2,25. После борсата в нам кое село и цени, които не съм виждала от три години.

# 13
 • Мнения: 8 917
Няма такъв доход, при който парите не са проблем. Ако имаш малко, не ти стигат за ядене, ако имаш много - не ти стигат за яхта. Все за нещо не стигат.

Това 2066 лв за двама родители + дете ми се струва смехотворно. Става, но за живот с лишения. Поне 3000, мисля аз, пак без излишества, но и без оскъдица. Все пак има значение изплащат ли жилище, наем, в малък или голям град или в село... Различно е.

# 14
 • София
 • Мнения: 26 685
Различно е, разбира се.
В столицата е най- скъпо за същото предлагане. Свикнали сме, вижда ни се евтино в провинцията. Но там пък заплатите са ужасно ниски, скоро се сблъсках челно със Стара Загора и заплащането. Ами, обидно е.
Доход от 2000 на възрастен и 500- 1000 за дете се ядва, нещо като нормален живот.
Да можеш да си позволиш качествена храна, текущи разходи, прилични джобни, непредвидени разходи и някоя почивка.
Далеч от лукса и с планиране, разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт