Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 5

• 42 852
  • 778
  •   1
Отговори
# 390
Значи, извинявайте, ама да се надлъгваме, малко несериозно. Не зная кой колко харчи, ама да казваме, че другите били "неефективни" пък е безумно несериозно....с 600 kW къщата си никога няма да я стопля, а да си причиня да стоя с 5 ката дрехи никога.
Преди да се изкажете крайно, се замислете, че жилищата ни не са еднакви.....предпочитанията за температура също? Аз под 1000 в студени месеци не падам.
Е къща е друга бира. Там климатика е безмислено малко.

# 391
Най-малкото зависи дали си в планински район, където Т падат яко, особено нощем, дори и лятото, или си в нейде из южните райони.
И т.н.и т.н.

А, Ренко ме спревари Nerd

Значи, щом надвишавам 800..съм богата и имам баЦейн...ми убаво.

# 392
Аз живея извън София, на 712м. надморско равнище, до полето.И още много хора около мен.Така че не всички сме в апартаменти и силно урбанизирани райони.

# 393
  • Велики Преслав
Далеч не съм съгласен, вярно изразходва повече енергия, но никога не съм мръзнал. Климатиците са ми подбрани точно, колкото съм им задал, толкова държат. Топля къщата с 3 климатика, обяснявал съм и вкъщи винаги е 25⁰ минимум. Не съм стоял на студено.

Безмислено не зная кое е?!

# 394
Далеч не съм съгласен, вярно израсходва повече енергия, но никога не съм мръзнал. Климатиците са ми подбрани точно, колкото съм им задал, толкова държат. Топля къщата с 3 климатика, обяснявал съм и вкъщи винаги е 25⁰ минимум. Не съм стоял на студено.

Спрямо термопомпа, чилър, геотермална инсталация... Аз не споря, за къщата някак климатика според мен не е най доброто решение, за апартамент е.

А при прекъсване на захранването, каква алтернатива ползвате?

Последна редакция: сб, 22 окт 2022, 20:16 от Георгий

# 395
  • Пловдив
Миналият февруари сме имали 1080 киловата. Това включва един климатик, помпата на газовото парно и водата, две лири в баните, пералня всеки ден, сушилня всеки ден, два телевизора по няколко часа, готвене всеки ден, осветление, компютри, зарядни и други уреди - сешоар, ютия, прахосмукачка и др., хладилник, вентилатор в баните при ползване, кухненски абсорбатор при готвене. Апартамента е 100 кв. м. жилищна площ, тухла, изолация, дървена дограма, хубав стъклопакет, външни алуминиеви щори, слънчев, последен етаж, Изток-Запад. За гр. Пловдив без супер студени зими.
Тази година ако трябва да пусна другите два климатика и бойлер 1500-1600 киловата не ни мърдат.

# 396
  • München, Deutschland
Аз живея извън София, на 712м. надморско равнище, до полето.И още много хора около мен.Така че не всички сме в апартаменти и силно урбанизирани райони.
Ех, ДХЗ, то има ли смисъл да спорим с радио?

# 397
Ех, ДХЗ, то има ли смисъл да спорим с радио?
И какво, максимално обезпечена е цялостната картина и няма как да се намали консумацията от ефективност, така ли? Говорите за радио, но типично по балкански не виждате, че е възможно винаги нещата да се подобрят. Не казвам да се правят бесни инвестиции, но все пак винаги е възможно да се пипне нещо!

# 398
  • Велики Преслав
Далеч не съм съгласен, вярно израсходва повече енергия, но никога не съм мръзнал. Климатиците са ми подбрани точно, колкото съм им задал, толкова държат. Топля къщата с 3 климатика, обяснявал съм и вкъщи винаги е 25⁰ минимум. Не съм стоял на студено.

Спрямо термопомпа, чилър, геотермална инсталация... Аз не споря, за къщата някак климатика според мен не е най доброто решение, за апартамент е.

А при прекъсване на захранването, каква алтернатива ползвате?

Нямам алтернатива, но имам 10 кубика дърва и камина на село......за последните 10 години тока е спирал за 3 пъти по 10 минути

# 399
Дайте идеи, без да инвестирам 10+

# 400
Не казвай селото, че да не изчезнат дръвцата Joy

Да възродим кюмбето...и въглищата...

# 401
Дайте идеи, без да инвестирам 10+
Каква е текущата ситуация и къде може да се оптимизира?

# 402
Нали написах по-нагоре.Аз за себе си не виждам варианти, освен да се лишаваме вече
от елементарни неща, защото дори сега сме надскочили 800кв.

# 403
Аз днес анализирах фактурите ни докато бяхме клиенти  на  топлофикация и от миналата година я зачеркнахме. Като цяло единственият "leak" на енергийна ефективност  е бойлера ни. Ще го сменям. Н така или иначе не влизаме в  в нито едно от ограниченията.

Последна редакция: сб, 22 окт 2022, 20:53 от BacuTy

# 404
Сега проверих и аз. Значи, при така описаните условия на живот февруари и март при постоянно пуснат климатик съм имала 410-420 киловата.Не знам цяло семейство с поне две спални и холокухня и с бойлер как ще се вмести в 600.

Общи условия

Активация на акаунт