Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 5

• 42 694
  • 778
  •   1
Отговори
# 645
  • Пловдив
skk,все едно аз съм го писала Simple Smile
В най-студените дни от този месец ,които бяха слънчеви сме изразходили двойно по-малко електричество ,отколкото в облачни дни с температури 7°+ .
След няколко поредни слънчеви дни ,във вчерашния облачен ден ,климатикът се включи 30 часа ,след като се е изключил и преминал в стендбай.

Всъщност 31 часа са били Simple Smile
И ние може да минем без отопление ако съм съгласна на 21° ,но под 23,5° не издържам Simple Smile

Последна редакция: чт, 29 дек 2022, 22:33 от nelina_london

# 646
И при нас слънцето оказва огромно влияние. Като грейне слънце и температурата скача веднага. Мъжът ми ми е обещал да напише приложение, което да записва разходът, в момента го направил само да се вижда моментен и колкото и пъти да го погледна в слънчев ден, варира между 20 и 80 вата.

# 647
Да, на мен ми направи впечатление вчерашния ден. Всъщност и други дни. Отбелязваха сутрешните температури в страната +7,8,9, а в моя мъглив, котловинен град +1. И слънце не се появи. Въобще студено си беше, и ел.уреди си работеха.

# 648
При мен си е минус даже.

# 649
68,40 - двустаен апартамент, южен, температурата не пада под 23 градуса. холокухнята е с климатик, спалнята с конвектор (Адакс), пералня, хладилник, фурна и котлони, лаптопи и 2 телевизора. Всичко това работи всекидневно. Сградата е с изолация, апартаментът е вътрешен.

И на мен ми стана странно абсолютно същата сметка да има голямо жилище на последен етаж.

# 650
  • София/Варна
Някак си спонтанно през последните 3 месеца скочи от 62-67лв. на 100-105лв. Къща с БГВ и отопление на газ. 4 човека сме, осветление-всичкото е енергоспестяващо, 1 телевизор само вечер, 4 лаптопа, миялна и сушилня само на нощна, пералня и готвене(като в повечето случаи е на газ). Няма нови електроуреди, няма нищо различно от преди 3 месеца и хоп повече от 50% отгоре.

# 651
  • Пловдив
68,40 - двустаен апартамент, южен, температурата не пада под 23 градуса. холокухнята е с климатик, спалнята с конвектор (Адакс), пералня, хладилник, фурна и котлони, лаптопи и 2 телевизора. Всичко това работи всекидневно. Сградата е с изолация, апартаментът е вътрешен.

И на мен ми стана странно абсолютно същата сметка да има голямо жилище на последен етаж.
Често ,последният етаж ,с изолация на тавана е по-добре ,отколкото топлото да заминава към съседа отгоре .
  Gerundiq ,кое потребление е нарастнало повече ?През деня или през нощта ?

# 652
  • София/Варна

Често ,последният етаж ,с изолация на тавана е по-добре ,отколкото топлото да заминава към съседа отгоре .
  Gerundiq ,кое потребление е нарастнало повече ?През деня или през нощта ?

Еднакво са нарастнали. Отношението дневна/нощна си е запазило 2,5. Всичко което не ми коства услилие е с отложен старт и бачка през нощта.

# 653

Точно така! Над мен не живее никой, под холокухнята ми също, само под спалните има хора. Лошото е, че таваните не са високи, нова сграда, 2,5 м и никак няма място за изолация. Всъщност не очаквах, че апартаментът над мен ще бъде необитаем, голи стени и под, без врати. И топля и горе.

# 654
Ние днес запалихме парното с дърва и въглища.Все още е топло.
Направо се замислям дали да зарежа климатиците ...

# 655
154 лв.
Периодът е 09.11 - 09.12.22. Отопление с 3 климатика, бойлер, ежедневно готвене, перални по 10-на на седмица, разни дребни електроуреди.
Среден апартамент, но от едната страна и над нас никой не живее. Изложение изток - запад.
Като пече слънце, спалнята и детската, особено тя, могат да минат и без включен климатик, но това е само за няколко часа след обяд.

# 656
ЧНГ! Някой знае ли (ако изобщо е вярно, но го говореха още ЧЕЗ, а сега и ЕЛЕКТРОХОЛД), кога ще въвеждат "умните" електромери, с които можем да си следим 24 часово консумацията? Предполагам онлайн някак ще става.

# 657
  • София
Последни сметки, засичането е винаги 1-2-3-то число, така че е за календарен месец - октомври 43.70 лв, ноември 65,20 лв. Маломерен тристаен апартамент, отопляваме се с два климатика, в кухнята има радиатор на ТЕЦ.
ЕПК, висок етаж, югоизточно изложение, външен, като външните стени са с вътрешна изолация. Когато грее слънце, климатиците включват едва към 15 ч следобяд.
Нормално потребление от трима човека - пералня, сушилня, миялна (тези трите обикновено на нощна), два телевизора, комп, лаптоп, хладилник, фурна. Готвене котлони - на газ, нея заменям Wink Бутилка от 10 кг, заредена за около 27-28 лв ми стига за минимум 3 месеца. Готви се постоянно, за обяд (който и тримата си носим) и за вечери.
Съответно сметките към Топлофикация са около 650-750 лв годишно за последните две години, в които влиза топла вода, един малък радиатор в кухнята и сградна инсталация. Средно по 30 лв лятото, около 60 в преходните месеци и 90-100 лв в зимните.
Максимална сметка от 150 лв  за отопление и то еднократно сме плащали преди около 9-10 години, когато детето беше бебе. След като тръгна на градина и съответно аз на работа, оставяме климатиците на 19 градуса през деня и почти не включват. Стари са, инвертори, но със сигурнос не много иконочмични Мидеа (с компресори Тошиба), но са железни за отопление и се справят перфектно дори на -10, -15 градуса!

Последна редакция: ср, 04 яну 2023, 10:42 от sofyia

# 658
200 лв при мен. Без изненади..както и миналите години. Климатик, не се спира, само денем когато ни няма, и нощем, го намаляме леко. И маслен радиатор в детската, нощем се спира..денем поддържа 20-21-22 градуса.

И в боксониера на ТЕЦ сметка 30 лв. За бойлер, готвене, пералня, тв, може и пемка че парното е все аварирало или със слабо подаване.

# 659
  • София
На последен етаж, с изолация и външни щори, южен 80кв- имаме топлофикация, ползваме само топлата вода. Хладилник, пералня, печка, миялна и 2 компютъра и 2 телевизора - 42лв. Тази зима сме пуснали духалка 2 пъти. У нас е около 22- 23 градуса. Когато има слънце седим на отворен прозорец. Пускам щорите като започне да залязва, така топлината си остава в стаите.  Прозорците ни са до земята и са на дългата страна на стаите, като грее цялата стая се напича, включително срещуположната стена. Като пусна щорите и захладнее навън  те отдават топлина. Искате ли да знаете, каква ни е сметката за тока праз лятото !?

Последна редакция: чт, 05 яну 2023, 07:39 от Алекс :)

Общи условия

Активация на акаунт