Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 5

• 42 854
  • 778
  •   1
Отговори
# 375
И това е решаване на бъдещето на електромобилите? Доста волна интерпретация. Иначе за водорода се знае отдавна, но технологията и поддръжката излиза скъпо.

# 376
За зареждане 10 лв./час как ли няма да си причиня електромобил. Или побоища по недостатъчните на брой зарядни станции. И къде е Киро на кирия? Едно предимство за безплатно паркиране в синя/зелена зона и данъка. След 5 години нова батерия на цената на употребяван автомобил. Ами, мерси съм. Данъкът не ме е съборил, стикерът за 150 лв./година за синя зона също. Избралите такъв автомобил със здраве да си го карат. Говоря за България.

# 377
И това е решаване на бъдещето на електромобилите? Доста волна интерпретация. Иначе за водорода се знае отдавна, но технологията и поддръжката излиза скъпо.
Е не го твърдя аз...

Според мен не е въпроса да се икономисва у дома, а да се търси максимална ефективност. Климатици ако са, да са А+++ (реално), готвене да е също така, сушене, пране и т.н. Изолация максимално, дограма също. Общо взето има много ходове, които могат да се направят, за да се направят нещата максимално енергийно ефективни. За мен над 600 киловата разход месечно е нещо пропуснато при ефективността.

# 378
За колко голямо жилищв? Така малко на ангро си говорим.

# 379
600..ама зимата ли?
Я покажи фактура за зимна сметка, да ти видим 600 те зимата...че аман от философи..

# 380
ДХЗ ми го взе от клавиатурата.
Ако си сам, може и да са много. Аз лятото имам 50, сега проверих, но нямам бойлер, готвя рядко. Ама ако сте семейство от 4-5 човека на поне 100 квадрата, сметката става друга. И не , не се икономисва от мащаба.

# 381
Квартирантът ми плаща 35 лв за ток зимата, но се топли на парно.

# 382
600..ама зимата ли?
Я покажи фактура за зимна сметка, да ти видим 600 те зимата...че аман от философи..
`Що се занимаваш?

# 383
Бойлер и отопление...това са консуматорите на ток зимата.
Зимата бойлерът дърпа повече, заради студената вода по тръбите.
За отопл. уреди е ясно.

Ако ще се пести, от тях ще трябва да е.
Демек, познаха, че некъпани ще ходим, и на студено ще стоим.

# 384
102 квадрата (жилищна площ), бойлер на покрива (така го купих), климатици Тошиба някакви хиперинвертори. Това е отоплението и водата. Изолация навсякъде 10см, дограма 4 камерна. Сметка за Февруари 2022 126 лева. Пускам Ноември климатиците, и ги изключвам Април , когато се изнесем към другото жилище и вилата. Не виждам какъв е смисъла да се заяждаме. Може би има значение, че апартамента е юг-югоизток.

# 385
Миналият месец сме били на 950кв. , парно на ток, пускано спорадично.Сушилня избягвам(1-2 седмично).Пералня върти много, децата ми спортуват и всеки ден по два ката дрехи отиват да се перат.Миялни 2-3 поне на денонощие, защото сме у дома 4 души почти на 100%.Тоест храним се у дома предимно, което значи много готвене.Работи 1 компютър и сървър.Два до три телевизора, само един от които цял ден, другите по2-3 часа.Без климатик.Сега сме с бойлер на ток( заради скъпата газ).Прилична дограма и имаме изолация.Еднофамилна къща.Ползвате се около 190кв. обитаемо, гаражът ползва ток за вратата няколко пъти дневно.От какво да спестя? Да се перем по-малко, да ядем по-малко, че да не се готви и мие, да ходим с носени дрехи, че да не се пере? Освен бойлерът, който можем да изключваме( не знам колко е рентабилно да изстива и да топли ударно пак) и отоплението( да ходим повечко облечени денем), не виждам какво да ограничим(уредите ми са съвременни, бързи), а дори не е зима още.Гледам да пускам
пералня и миялна нощем вече.Вечвр пускаме външните щори задължително.
Да сложа климатици за тази площ-мин.10000лв., термопомпа около 15000.Дограма няма да сменям, че
къщата е 1/3 в прозорци, изолация още няма да правя, че то ще трябва да имам едни 100000 за всичко избоено.
Токът миналият месец ни бе 230лв.Държим 21-21,5 гр. зимата у дома, да не мислите, че
сме
по тениски.Сега ще сме с ватенки.🤦🏻♀

Последна редакция: сб, 22 окт 2022, 20:01 от ДХ3

# 386
E казах де. Няколко големи фигури просто казаха нещата както са - няма ресурси на планетата при електрически автопарк , който да подмени текущия. Няма как толкова енергия да се произведе
техниката върви напред, соларките на изкуствените спътници/сателити са мн. по ефективни от тези които се продават масово

Прототипът на офшорна вятърна турбина чупи рекорд: 359 MWh за 24 часа
https://hicomm.bg/news/prototipt-na-ofshorna-vyatrna-turbina-chu … SNIaEge8HBq9eTiFc

# 387
Дам, зимата и аз имам 30-35 ток...преди климатика и с ТЕЦ и топла вода.
След климатика - 85-100 лв. Сам човек в една стая с климатик А++ на 21-2°, не съм го надувала на 30°.

# 388
  • Велики Преслав
Значи, извинявайте, ама да се надлъгваме, малко несериозно. Не зная кой колко харчи, ама да казваме, че другите били "неефективни" пък е безумно несериозно....с 600 kW къщата си никога няма да я стопля, а да си причиня да стоя с 5 ката дрехи никога.
Преди да се изкажете крайно, се замислете, че жилищата ни не са еднакви.....предпочитанията за температура също? Аз под 1000 в студени месеци не падам.

# 389
Да не забравяме и региона на живеене.Едно е У Пловдив 😬,друго при Тета,трето в Сандански.

Общи условия

Активация на акаунт