Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 5

• 42 769
  • 778
  •   1
Отговори
# 585
И аз се чудя на такива сметки... Нямаме ни подово, ни бойлер, ни климатик... И сметката ни е поне 10-15 лв отгоре.
Пералня през ден, миялна също. ТВ вечер по 2-3 часа. Един лаптоп спорадично през деня пак за 1-3 часа.
Абсурд да докарам под 50 лв, от години е все около 60 лв - зиме/лете..

# 586
duhi_puhi, горе долу по колко време дневно работи фурна/котлон? Освен пералня и миялна, какви уреди работят?

Аз си мисля, че много голямо значение има и броя хора. Като сме само двамата с мъжа ми, сметката ни е с 10 лв. надолу, в сравнение с когато сме тримата с детето. За четирима, като нищо са още 10+.

# 587
По-скоро не е дала вярно периода. Сегашните сметки мисля, че не обхващат целия ноември.

Да, не е целият ноември.
Отчетният период е от 21.10 до 20.11.
В София сме.
Южни са ни само двете  спални. Подовото е пуснато само в едната и е на 8 градуса, затова дори не знам дали да го броим към момента.
Целият апартамент е с френски прозорци.
А в другата спалня, която не отопляваме , има фитнесуреди и единият е с термометър. Редовно показва между 18 и 21 градуса.

Холокухнята е северна и не е хич топло.
Миналата зима, първата,която изкарахме тук, се отоплявахме на подовото само. Платихме 380лв ток за декември 😵‍💫
След товс , като пуснахме климатика за основен отоплителен уред, а оставихме пидовото само в банята и спалнята, плащахме наполовина.

# 588
  • Пловдив
По-скоро не е дала вярно периода. Сегашните сметки мисля, че не обхващат целия ноември.
Да,при нас излизат 10 дни по-късно .Ако са до 20.11 ,климатикът и бойлерът са работели само 2 седмици .

Ние сме били по 10 дни на почивка лятото  и съм изключвала бойлера ,поради страх от авария .Климатик не е работил целия месец и сметката за ток  пак е била поне 60 лв.Излишно е да казвам ,че уредите са нови , максимално енергийно ефективни  и не ползвам сушилня лятото .

# 589
До скоро бяхме двама и дойдеше ли есента сметките за ток от 50-60лв скачаха на 120-130лв, топлехме се на парно. Разликата е, че студените месеци се застояваме повече вкъщи.
Сега с климатици топлим 75-80кв използваема площ към момента, ще се види равносметката на края на отоплителния сезон.
Според мен зависи как и колко се използват помещенията в дадено жилище.

# 590
  • при него
Skk, и аз от мъжа ми знам, че рисивър-а харчи много, но кеф цена няма Simple Smile

# 591
А защо свети лампата?
Осветява всички стаи през нощта.

# 592
duhi_puhi, горе долу по колко време дневно работи фурна/котлон? Освен пералня и миялна, какви уреди работят?
Фурна два пъти седмично по час да речем. Котлон нямам, на газ е. Хладилник и фризер имаме. Друг консуматор няма. Лампите не светят денонощно и всичко е лед.
А и няма значение дали сме си вкъщи или не, по пандемията затварянията пак бяха толкова сметките - мърдат до към 70 лв нагоре. +/- 10 лв на месец е нищо, даже не бих го засичала.
Но такива цифри 30-40 лв с бойлер и климатик, които цитират тук, просто не знам как се получават...
Друг пример ще дам - на вилата имаме 2-3 крушки (лед), хладилник (малък тип хотелски), бойлер (който се включва за 7-8 дни в месеца уикендите), рутер за интернет и толкова.няма други уреди - няма кухня, няма готварски уреди, няма климатик (с печка на дърва), пералня също няма. 30-35 лв е сметката.
Как същата се получава за ежедневно живеене с готвене и отопление...

Та имам чувството, че тия електромери са смарт 😁 забиват ти една средна консумация и толкоз. Квото искаш включвай-изключвай 🤣

Няма значение периода толкова - дали 10 дни по-рано или по-късно пак е за около 30 дни. Ако имаше значение периода, тогава щеше да има и доста вариация в две съседни сметки.
При нас няма. Всичко е равно и толкоз.
Да не говоря, че на стълбището ни, където са САМО 5 лед крушки и нищо друго - сметката е 20 лв/месец, това е от няколко години. Това как се обяснява? Питали сме ЕВН - Еми толкова е, електромерът е ок, всичко точно.
Гледали сме, събирали сме се съседи, откачали сме жички-мички. Толкоз.

# 593
duhi_puhi, периодът има значение за отоплението. При нас, в СИ България, октомври беше топъл. Вечер ставаше хладно и пусках климатика в детската. В дневната много рядко, в спалнята изобщо. От средата на ноември доста застудя и вече работят трите климатика. Та, другата сметка вече ще е с пълен месец с отопление.
За сметките има значение и броя перални и градусите, на които се пере. Така си мисля. Потребителката с ниската сметка пише, че имат 2 перални седмично. Моите са около 7-8 и половината са на 60 градуса, дълга програма.

# 594
  • Майничка
По стечение на обстоятелствата, от няколко месеца плащам тока на апартамент, в който работи само един хладилник, по-старичък. М/у 17 и 20 кинта на месец.

# 595
duhi_puhi, периодът има значение за отоплението. При нас, в СИ България, октомври беше топъл. Вечер ставаше хладно и пусках климатика в детската. В дневната много рядко, в спалнята изобщо. От средата на ноември доста застудя и вече работят трите климатика. Та, другата сметка вече ще е с пълен месец с отопление.
За сметките има значение и броя перални и градусите, на които се пере. Така си мисля. Потребителката с ниската сметка пише, че имат 2 перални седмично. Моите са около 7-8 и половината са на 60 градуса, дълга програма.

То зависи и кога се пускат тия перални. Аз например в момента се стремя да пускам пералнята и миялната на нощна тарифа. Не винаги ми се получава, защото работя на смени, но все пак.

# 596
О, да, и това има значение. Аз пускам основно на дневна.

# 597
Хм..много ток за стълбище....
5 етажа, стари крушки, 2-3 лв месечно е тока при нас. Аз го плащам, за това знам...повече от 7 лв не сме плащали, и то когато един съсед нещо включваше в мазата...иначе 2 лв.

# 598
  • Майничка
Осветление за осеметажен вход, лампа с датчик на входа, често посещавани мазе и таван - м/у 6 и 8лв. месечно (според сезона. Токът за асансьора е м/у 27 и 31лв., пак според сезона.

# 599
По стечение на обстоятелствата, от няколко месеца плащам тока на апартамент, в който работи само един хладилник, по-старичък. М/у 17 и 20 кинта на месец.
Не ми е стар хладилника и е малък. Не е пълен изобщо, даже камера няма.
Както и да е.
За стълбището и аз го плащам тока, затова ми прави впечатление. Беше 10лв до преди няколко години, стана 20 и така си стои. 19.80-21.20 в тоя диапазон. Няма асансьор, няма нищо, освен крушките. Домофони също няма.
Пералнята пере вечер, до 5:30-6, после простирам. На нощна е 90% от случаите.
Зиме, лете все ми е такъв тока. Затова казвам - като си направят средно някакво за електромер и толкоз 😁
Ама квото такова, аз съм си ок с тия сметки. Просто ми изглеждат нереални по-ниски с бойлер и отопление.

Общи условия

Активация на акаунт