Пазарът на земеделска земя в България - сделки, новини, тенденции

• 33 398
  • 625
  •   1
Отговори
# 255
По принцип е така, цената тази година е по-ниска, но ние взехме по 90лв на дк тази година, миналата беше по-ниска, но не помня колко точно.

# 256
Napoly , в Хасковска и Пловдивска област е най-ниската рента на декар в страната....Просто земята е златна за добив на чушки,домати,патладжан,фъстък,дини и т.н.,но за зърнени култури е средна хубост.Затова рентата е малка спрямо северозапада и североизтока....Зърнените култури са с най-малко разход за отглеждане и най-големи субсидии....Затова всичко живо с Майбаси това гледа....

# 257
В договорите си нямате ли упомената минимална цена на рента?

# 258
В договорите си нямате ли упомената минимална цена на рента?
може ли да напишете по-подробно какви клаузи трябва да има в такъв договор

# 259
  • Далечният изток
Клаузи за арендното плащане естествено... В какъв размер, в натура или в пари, как ще се променя, как ще се заплаща, как ще се предоговаря, такива неща.

# 260
Да, ама дали тези клаузи ще минат или не зависи от пазарната ситуация в района. Много често има само един играч и конкуренция няма. И тогава може да искаш всякакво подсигуряване, ама нямаш силата да се наложиш. И моето семейство има имоти под аренда, хем голяма и атрактивна нива, но опитите да се пазарим увиснаха, защото нямаше при кого друг да отидем. Иначе нашата аренда е в килограми зърно и парите са според както се случи. Не мога да си кривя душата, това е честно, защото реколтата малко или много е постоянна, докато борсовата цена варира.

# 261
  • Далечният изток
Казвам какво да търси в нейния договор. Вече какво са се договорили си е строго индивидуално и ние няма как да знаем.

# 262
Нищо де, важното е че цената на земята се вдига. При мен е 1500-2000евро декара, но в добра година рентата ми вади 90лв от декар. Демек ако купя сега нива ще я избивам за 33-44 години. Далавера.

# 263
Здравейте!
Има ли някой отдадена земя под аренда в с.Сираково, Хасковско и околностите? Аз си взех днес рентата, която е с 1/3 по-ниска от миналата година. Основанието според момичето, което работи там е, че изкупната цена на пшеницата е намаляла драстично. Миналата година ни се изплатиха по 60лв/декар, а тази - по 40лв/дка.
Най- вероятно договора ти е за 100кг/дка пшеница. Миналата година цената беше около 60ст., тази около 40ст.

# 264
  • там някъде
Сега съм в процес на издирване на договора си. Тъй като земите са наследствени, досега не съм обръщала внимание на детайлите. Тази година е втора поред, в която вземам рента и ми направи впечатление промяната в сумата. В очакване съм на сканиран договор от земеделската кооперация, защото явно вкъщи нямам екземпляр от него. Хората са отзивчиви и обещаха да ми го изпратят.

# 265
Здравейте, съвсем нова съм в темата земя, но ще се радвам на съвети оттук. Баща ми има доста наследствени земи, повечето разпокъсани и заедно със съсобственици. Обаче сега за около 3 декара само негова се появи интерес от животновъд, който гледа животните в съседен парцел. Става дума за земи близо до гр. Елена. Баща ми вече е доста възрастен, не може да се занимава. Съгласни сме да дадем земята под наем, не да я продаваме. В момента не разполагам с време да ходя на място, нямам роднини там и не бихме дали пълномощно на непознат да се занимава. За момента ме устройва да имаме някаква пазарна рента, без задълбаване. Още не съм говорила по същество със собственика, нямам предложение от негова страна, защото искам малко да се информирам преди това. Та въпросите ми са:
За сключването на договор дали би било необходимо нещо да се вади от общината на място ? Животновъдът вече сам си е направил проверки кой е собственик на земята,която му трябва. Той се свърза с нас. Има ли значение договорът дали е за аренда или за наем за земя? Прочетох, че имало разлики. Дали изобщо е възможно сключване на едногодишен договор? Бих искала сега нещо да се споразумеем набързо, а да кажем лятото, като имам повече време, да проуча нещата по-обстойно, да отида и на място, да видим какво е положението и с другите земи. Сега просто нямам време за всичко това. Очевидно доходът би бил малък и не ми е голям дерт пропуснатата полза . ПО-скоро се притеснявам, че ако сега се съгласим на някакви много неизгодни условия от незнание, после ще е много трудно да ги предоговорим. Търся и съвет за адвокат в тази област, както и каква е тарифта за договор за аренда/наем на земя, като най-вероятно ще ни предложат такъв, а ще искам адвокат да го погледне от наша страна дали няма някакви проблемни клаузи.

# 266
Не вярвам да го устройва наем. Защото се искат трайни  постройки например, дори ограда само, или да е сигурен за дълго или завинаги ,че е негово. Той може да задвижи нещата сам, да ви плати и с едно пълномощно сам да се оправя нататък,  в него са определят точни координати на земята  и подробно само за нея важи. На негово доверено лице, така сме правили, разходите по скици и  данъчна оценка ,нотариус - за негова сметка.  Земята в търновско  е около 2500 на дка. Може да се вдигне, но едва ли бързо, години минават,  а дали ще има интерес от друг за тази земя, зависи . Той като има мерак може и 3 хил да даде.

# 267
Благодаря. Аз, честно казано, нямам никакъв зор за продажба. При инфлацията в момента 7-8 хил лв. , които да отидат на депозит с 0% лихва, не вижам изобщо смисълът да се прави. Той спомена наем като вариант, така че ще видим. Принципно имам резерви към даване на пълномощни на непознати, от гледна точка риск за измами и злоупотреба с лични данни. Та и това отпада.

# 268
Ако е съгласен , няма проблем и наем.
 Това с пълномощно, при продажба, така или иначе ще види данните.
Спестява ти време. Явно нямаш зор за пари, така че, пак той може да купи имота след време.

# 269
в земеделска земя не може да се строи, какви постройки, разрешено е само колибка (май до 35кв.м) да си държиш мотиките там

за наем може 1 година, за аренда е мин 5 - това е по спомен, провери в Общинската служба по земеделие

2500 за земеделска земя в Елена???? - в планински район???
това на база реални сделки, или???
там няма масово субсидирано земеделие, стръмно е, климатът е планински

Общи условия

Активация на акаунт