Пазарът на земеделска земя в България - сделки, новини, тенденции

• 31 482
  • 593
  •   1
Отговори
# 360
  • В сбъднатите си мечти
Здравейте ,да попитам ако можете да да помогнете Simple Smile За 2023 година трябва ли да декларираме рентите пред НАП ? Приеха ли го в НС ? Аз получавам ренти от няколко места ,дали трябва бележки за този доход или просто декларирам колкото съм взела ?

# 361
Нека да имате в предвид,че цената на земеделските земи също значително скочи в последните 2 години....Подобно на жилищните имоти....
И това няма нищо общо с рентите и арендите....Както цената на едно жилище няма нищо общо с наема му....
Това в случай,че се опитват да ви пързалят с цената....
И за разлика от жилищата,предлагане на земи почти няма....Всичко вече е разпределено...

А с какво има общо цената? Едва ли е с желанието на продавача да вземе повече пари Grinning
Поне като ги говорите тея глупости, мислете преди това.
[/quote
С инфлацията,търсенето,за какво ще се използва,от кого...
Пример....На земя годна за производство на зеленчуци,на зор се сее пшеница....Със среден добив да речем 400 кг ..(щото е лесно)....
Малка рента.....и т.н.
На същата земя ако се гледат зеленчуци(с пъти повишени цени) и доходът е друг....
Та колко струва земята?
Апропо ,в България се гледат над 2милиона декара със зърнени култури и само 23000 декара със зеленчуци....По данни на МЗХ....И да, цените на земите са минимум по две спрямо да речем 2021 г.....
Не се произвеждат повече,за разлика от кубчетата за живеене....

От икономика се разбра, че не разбираш, сега и от земеделие се вижда, че не разбираш. Като има инфлация и цените на нивите се вдигат, следва и цените на зърното да се вдигат. Да ама не. Хората купуват ниви и надуват цените, после реват, че рентата им била нищожна. Никой не им е опрял нож в гърлото да купуват.
Пробвай да гледаш зеленчуци, щом го намираш за толкова доходоносно. Хем в пъти се били вдигали цените, хем глупавите български земеделци не искат да гледат зеленчуци. Защо ли? Правителството ни подтиска вътрешното производство на плодове и зеленчуци, не им дават субсидии. Просто западните господари така са решили.
То се вижда кой от какво разбира.....Ако се върне читателя назад в "пророческите" Ви анализи на икономически и имотни теми.....И неща които никога не се сбъдват.....
"Като нямаш пари за баничка,няма нужда да чакаш да поевтинее баничарницата ..."

# 362
Здравейте ,да попитам ако можете да да помогнете Simple Smile За 2023 година трябва ли да декларираме рентите пред НАП ? Приеха ли го в НС ? Аз получавам ренти от няколко места ,дали трябва бележки за този доход или просто декларирам колкото съм взела ?

Много ме изненада това, особено че не се е вдигнал шум??? Отворих ЗДДФЛ от сайта на НАП (предполагам най-легитимната редакция) и там пише, че доходите, получени от рента, аренда или от друго възмездно предоставяне за ползване на земеделска земя,  са необлагаеми, съгласно чл. 13, ал. 1, т. 24.
Същото го пише и в Лекс.

Иначе четох, че декември било прието да се облагат над 3000 лева, но в закона все още не го пише. И да има такова нещо, то ще влезе в сила след публикуване в ДВ. Да не би да става дума за задължение на арендаторите да декларират изплатените необлагаеми доходи?

Последна редакция: нд, 21 яну 2024, 19:48 от Черна станция

# 363
  • Далечният изток
В сила е вече. Всъщност с тази звездичка след изменението на ал. 4 не ми става ясно кога влиза в сила...
И аз не го знаех.
ЗДДФЛ
Чл. 73. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., доп. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г., доп. - ДВ, бр. 98 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г., изм. - ДВ, бр. 102 от 2022 г., в сила от 01.01.2023 г.) Предприятията и самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване - платци на доходи, изготвят справка по образец за изплатените през годината доходи и за удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски:
.......
4. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2023 г. (*)) по чл. 13, ал. 1, т. 6 - 9, 15 - 18, 22, дневните командировъчни пари по т. 23, когато годишният размер на дохода, изплатен на физическо лице, превишава 1000 лв., т. 24, когато годишният размер на дохода, изплатен на физическо лице, превишава 3000 лв., и т. 27 в полза на местни физически лица;
...

Чл. 13, ал. 1, т. 24 касае рентите.
Ще се подават към НАП от платците на рентите, след което автоматично би трябвало да се включат в ГДД както останалите доходи.

Редактирам се. Ако няма да се облагат, не би трябвало да се включват към ГДД. Тоест само ще се декларират, без да се облагат.

Последна редакция: нд, 21 яну 2024, 20:26 от AIDA_N

# 364
Да де, ама няма начин да важи за отминалата 2023 година. При положение, че навсякъде в закона пише, че доходите от ренти са необлагаеми?  Откъде данъкоплатците да се информират?
Не става ли въпрос само за информативно деклариране за да знае правителството кой какво е получил? Чл. 73 не е ли именно за това?

# 365
  • Далечният изток
Разбирам го и аз така, че ще се декларират. Но не би трябвало да се облагат.
Честно казано не ми е ясно...

# 366
Разбирам го и аз така, че ще се декларират. Но не би трябвало да се облагат.
Честно казано не ми е ясно...

И аз мисля, че за това става дума, защото чл. 13, ал. 1, т. 24 е съвсем ясен.
От друга страна била подета някаква кампания от Асен Василев за събиране на информация за доходите на ФЛ.
Нещо като описаното тук:
https://liberta.bg/mf-pak-iziskva-ot-firmite-da-deklarirat-komandirovchnite

# 367
  • Далечният изток
Така трябва да е. Щом не е изменен чл. 13, ал. 1, т. 24 от закона, то доходът от рентите остава необлагаем.

# 368
  • В сбъднатите си мечти
Благодаря на всички за дискусията по моя въпрос .За това се колебая и аз ,слушах ,четох ... към март ще подавам декларация като ФЛ и ще попитам ,за да бъда изрядна .Ако до тогава някой не изнесе конкретна информация в темата ще пиша за да съм полезна ако мога .

# 369
Март, преди да подадеш, пак виж в закона какво е актуално в чл. 13 и готово.

# 370
Задължение на платеца е да декларира изплатената сума на физ.лице  за аренда на земя.в справка по чл.73 ,ал.1 от ЗДДФЛ. До миналата година се декларираше суми над 5000 лв.,от тази е над 3000 лв.
Дохода от рента на е необлагаем към момента.

# 371
Дениса, аз не съм врачка, за да предричам. Пари имам и от преди до сега съм ги превъртял и увеличил няколко пъти, та мога да си позволя много банички. Смятам, че е много по-добре от това да си купя златна нива, която да държа като удавник до гроб и да печеля жълти стотинки от рента. Някак си не ми допада да влизам в имот.бг, да гледам как цената на нивата ми се вдига и да си мисля, че ставам по-богат.

# 372
Все пак диверсификацията не е лошо нещо, а земята е особен актив - колкото е създал Господ, толкова. Повече няма да има. Освен това земята расте по две направления - носи рента и си вдига цената. В този аспект даже е по-добра от златото, което не носи рента и има разходи по съхранението. А за целите на диверсификацията и двете са добро перо в портфейла в известни граници.

Последна редакция: пн, 22 яну 2024, 11:40 от Черна станция

# 373
Съгласен съм за диверсификацията. Имам ниви, но файда от тях нямам, защото рентата е смешна, а не смятам да ги продавам. Но тепърва да купувам на тези цени е абсурд.
А дали и колко ще е полезна земята в бъдеще не се знае. Вместо злато, купуваш златодобивни компании, чийто цена се движи със златото и дават дивидент.

# 374
И майка ми има наследствена нива, получава над 7000 лева годишно, не е смешно за пенсионер. А и цената на нивата си расте, със сигурност е над 1000 лева на декар и това не е символично. Когато я наследя, ако е рекъл Господ, и аз няма да продавам. Иначе не мисля и да купувам.
Компаниите и дивидента за мен не са друга кошница. Златото за мен е диверсификация, ако го имаш физически и можеш да си го вземеш в чантата и да си го отнесеш даже и ако ще борсите да са хлопнали поради война и прочее.

Общи условия

Активация на акаунт