Пазарът на земеделска земя в България - сделки, новини, тенденции

• 31 489
  • 593
  •   1
Отговори
# 345
Аз исках да разбера  с дял от около 25 % можели да прави договор върху цялата земя без мое знание. И след като не желае да се раздели земята аз мога ли да продавам
Преди години можеше да сключиш дългогодишен аренден договор с дял от 25%. Сега мисля можеш договор за наем до 3г. Можеш да продадеш твоя дял, ако има кой да ти го купи.
Дали с такъв договор някой ще я купи

# 346
Аз се преместих при друг арендатор въпреки договор сключен от другия съсобственик за дълъг срок.
Дали ще я купи някой въпрос на цена. Проблемът й не е съсобственика, а падналите рента  съответно те водят до недобри цени.
Нищо не пречи да се направи една делба и след това да продава.
Ако не се разбере винаги може да оспори договора, е ще струва пари, ако арендатора не клекне, но от личния ми опит не им се влиза много в съдебна зала.
Адвокатите, особено гладните пък умрат да се съдят, за да се закачат за някоя хранилка.

# 347
  • Далечният изток
Продай на арендатора.

# 348
Арендаторите винаги дават най-ниската цена.

# 349
Колко години остават до изтичане на договора? Има фирми/фондове/,които изкупуват земя. Можеш да попиташ и арендатора с който е сключен договора.

# 350
  • Далечният изток
Винаги?

Дадох идея, не я карам насила да продава на арендатора. Естествено, че ще продаде на който даде най-добра цена.

Вече казах, че за продажбата няма значение, че има сключен аренден договор, но тя продължава да пита... Аз лично бих предпочела земя с договор за аренда, ако не съм земеделски производител, защото гарантирано тази земя се обработва.

# 351
Винаги? Ами питам ,защото не ми са ясни нещата. Арендатора дава ниска цена,а другите фирми които сме питали до сега или не я искат ,заради договора или дават и те ниска цена пак заради договора. Благодаря все пак утре имам среща с адвокат и ще си разясня нещата. До сега не съм се занимавала с тези неща и не са ми ясни

Дадох идея, не я карам насила да продава на арендатора. Естествено, че ще продаде на който даде най-добра цена.

Вече казах, че за продажбата няма значение, че има сключен аренден договор, но тя продължава да пита... Аз лично бих предпочела земя с договор за аренда, ако не съм земеделски производител, защото гарантирано тази земя се обработва.

# 352
Разделихме една земя наскоро на няколко собственици. Земята е под аренда в момента. Какво трябва да се направи от догодина - договорите си текат, но трябва предполагам да се информира арендаторът, който да заплаща вече апорционално индивидуално и може ли да се събира рентата от трето лице, несобственик с удостоверение, понеже не съм в България?

# 353
  • Deutschland/HE
Да, може. Информирайте арендатора, че сте собственик на част от имот и следва да ви превежда сумата по посочена от вас сметка, не е задължително да е ваша. Сега дали да е нотариално заверено това или не, според договорка с арендатора.

# 354
Нека да имате в предвид,че цената на земеделските земи също значително скочи в последните 2 години....Подобно на жилищните имоти....
И това няма нищо общо с рентите и арендите....Както цената на едно жилище няма нищо общо с наема му....
Това в случай,че се опитват да ви пързалят с цената....
И за разлика от жилищата,предлагане на земи почти няма....Всичко вече е разпределено...

# 355
  • Далечният изток
С нотариално заверено пълномощно и посочена банкова сметка.

# 356
Нека да имате в предвид,че цената на земеделските земи също значително скочи в последните 2 години....Подобно на жилищните имоти....
И това няма нищо общо с рентите и арендите....Както цената на едно жилище няма нищо общо с наема му....
И за разлика от жилищата,предлагане на земи почти няма....Всичко вече е разпределено...

А с какво има общо цената? Едва ли е с желанието на продавача да вземе повече пари Grinning
Поне като ги говорите тея глупости, мислете преди това.

# 357

А с какво има общо цената? Едва ли е с желанието на продавача да вземе повече пари Grinning
[/quote
С инфлацията,търсенето,за какво ще се използва,от кого...
Пример....На земя годна за производство на зеленчуци,на зор се сее пшеница....Със среден добив да речем 400 кг ..(щото е лесно)....
Малка рента.....и т.н.
На същата земя ако се гледат зеленчуци(с пъти повишени цени) и доходът е друг....
Та колко струва земята?
Апропо ,в България се гледат над 2милиона декара със зърнени култури и само 23000 декара със зеленчуци....По данни на МЗХ....И да, цените на земите са минимум по две спрямо да речем 2021 г.....
Не се произвеждат повече,за разлика от кубчетата за живеене....

# 358
  • Далечният изток
Принципът е земята да се окрупнява. В масив, където се сее пшеница или царевица, не могат да оставят по средата вашето парче земя и да го насеят със зеленчуци. Има заложени планове за ротация с години напред какво да се сее в дадени масиви, защото не може постоянно да се отглежда една и съща култура, има норми кое след кое се сее, за да дава висок добив.

# 359

[/quote
С инфлацията,търсенето,за какво ще се използва,от кого...
Пример....На земя годна за производство на зеленчуци,на зор се сее пшеница....Със среден добив да речем 400 кг ..(щото е лесно)....
Малка рента.....и т.н.
На същата земя ако се гледат зеленчуци(с пъти повишени цени) и доходът е друг....
Та колко струва земята?
Апропо ,в България се гледат над 2милиона декара със зърнени култури и само 23000 декара със зеленчуци....По данни на МЗХ....И да, цените на земите са минимум по две спрямо да речем 2021 г.....
Не се произвеждат повече,за разлика от кубчетата за живеене....

От икономика се разбра, че не разбираш, сега и от земеделие се вижда, че не разбираш. Като има инфлация и цените на нивите се вдигат, следва и цените на зърното да се вдигат. Да ама не. Хората купуват ниви и надуват цените, после реват, че рентата им била нищожна. Никой не им е опрял нож в гърлото да купуват.
Пробвай да гледаш зеленчуци, щом го намираш за толкова доходоносно. Хем в пъти се били вдигали цените, хем глупавите български земеделци не искат да гледат зеленчуци. Защо ли? Правителството ни подтиска вътрешното производство на плодове и зеленчуци, не им дават субсидии. Просто западните господари така са решили.

Общи условия

Активация на акаунт