Пазарът на земеделска земя в България - сделки, новини, тенденции

• 31 496
  • 593
  •   1
Отговори
# 330
  • Далечният изток
Какъв е въпросът? Ще продавате всичко ли? Другият иска ли да продава?

# 331
И ако е купил, значи си има НА, скица и всичко друго? Тогава къде е проблемът? Не вярвам да е купил идеални части, доста неясно обясняваш ситуацията. 

# 332
И ако е купил, значи си има НА, скица и всичко друго? Тогава къде е проблемът? Не вярвам да е купил идеални части, доста неясно обясняваш ситуацията.  
Въпросът е мога ли да продам моите 12 дк без той да прави проблеми,защото ми казаха ,че е подписал договор за 10 г с арендатор

# 333
  • Далечният изток
Не се разбира съсобствен ли е този имот. Ако той има неговата реална част от 4 дка, какво значение има за вашите 12 дка? Аз честно нищо не разбрах...
Това, че има сключен договор за аренда няма никакво значение за извършване на разпоредителна сделка. И защо неговият договор за неговата земя от 4 дка ще има значение за вашата сделка за 12 дка?! Ей това не ми е ясно какво общо има.

# 334
  • Варна
Вие пак не обяснявате. Имате идеални части ли? Как някой друг ще сключи договор за Вашите земи?  Продавате си и договора отива на новия собственик. Това би трябвало да излезе като тежест на имота.

# 335
  • Deutschland/HE
Виж ако парцела е един (16дка) и всеки от вас притежава идеални части от него. Ти имаш 3/4 идеални части (12дка), а той 1/4 (4дка), ти не можеш да продаваш без негово съгласие. По принцип може да се продава земя, за която има сключен договор за аренда, но новият собственик ще продължи да получава рентата по условията на договора. По принцип е достатъчно единият собственик на парцела да сключи договор за аренда и той се отнася за всички.

П.С. Има вариант да продадеш и без да искаш съгласието на другия собственик, но договора за аренда остава в действие. Даряваш на купувача примерно 1/20 идеална част и след това му продаваш остатъка от дяловете си.

# 336
не искам само моите 12 да продам ,трябва ли първо на него да ги предложа

# 337
  • Deutschland/HE
не искам само моите 12 да продам ,трябва ли първо на него да ги предложа

Щом са в идеални части, трябва първо на него да ги предложиш. В предходният пост ти писах как може да стане.

# 338
  • Далечният изток
Принципно трябва.
Но ако даряваш, не предлагаш на другия съсобственик. Казаха ти - даряваш някаква малка част на трето лице, той става съсобственик също, след което му продаваш останалите ти ид. части. Заобикаляне на закона е, но масово се прави.

# 339
И ако имате идеални части той как е дал под аренда някакви 4 декара само, като реално не притежава конкретно парче земя? Може да е дал под аренда всичко, и тогава и ти трябва да получаваш рента. Нищо не ми е ясно.

# 340
Аз може и да се бъркам, ама това, което съм чувала е, че договор за наем на земята може да се сключи от един наследник само, пък за арендата трябвало всички. Може и да са ме подвели, тъй като няма особена логика, нали все е договор .. Иначе аз се питам във варианта, когато първо дариш част и после продадеш на този, на който си дарил, при продажбата не трябва ли пак да предложиш на всички съсобственици и да купи който предложи най-висока цена? Как така може да предложиш само на единия?

# 341
Да се сключи сигурно може, но това не значи, че цялата рента си е за него, понеже той е сключил.

# 342
  • Deutschland/HE
Всеки получава пропорционално на дела си рента.

# 343
Аз исках да разбера  с дял от около 25 % можели да прави договор върху цялата земя без мое знание. И след като не желае да се раздели земята аз мога ли да продавам

# 344
Аз исках да разбера  с дял от около 25 % можели да прави договор върху цялата земя без мое знание. И след като не желае да се раздели земята аз мога ли да продавам
Преди години можеше да сключиш дългогодишен аренден договор с дял от 25%. Сега мисля можеш договор за наем до 3г. Можеш да продадеш твоя дял, ако има кой да ти го купи.

Общи условия

Активация на акаунт