Пазарът на земеделска земя в България - сделки, новини, тенденции

• 31 417
  • 593
  •   2
Отговори
# 450
Можеш да я продадеш. Звънни на някои от обявите за покупка на земеделските земи във вашия район. Те ще ти дадат и цени и обяснения как се прави.
Всичко е измислено, не се притеснявай, нищо че още не е делено наследството Wink

# 451
Можеш да я продадеш. Звънни на някои от обявите за покупка на земеделските земи във вашия район. Те ще ти дадат и цени и обяснения как се прави.
Всичко е измислено, не се притеснявай, нищо че още не е делено наследството Wink

По закон не трябва ли първо да се предложи на другите съсобственици /сънаследници/? Освен това, доколкото разбирам, този "нежелан" роднина я обработва. Важно е колко време я обработва и дали няма право на придобиване. Не съм много наясно, но наскоро говорих с нотариус във връзка с наш имот и той каза, че човек може да се позове на 10-годишна давност, ако ползва/обработва земя.

# 452
  • до най-прекрасния мъж
По принцип имам на кого да я продам, но някак това ми е последен вариант. Искам да я отдам на друг. Не че рентата не е смешна, но все пак е имот. Не се знае какви времена ще дойдат. Но така, като не е делена, май нямам много варианти.
Той я работи, но едва ли ще иска да я купи. Какво значи "право на придобиване"? Един вид да я отнеме ли?

# 453
По принцип имам на кого да я продам, но някак това ми е последен вариант. Искам да я отдам на друг. Не че рентата не е смешна, но все пак е имот. Не се знае какви времена ще дойдат. Но така, като не е делена, май нямам много варианти.
Той я работи, но едва ли ще иска да я купи. Какво значи "право на придобиване"? Един вид да я отнеме ли?

Не да я отнеме, а да я придобие, защото я обработва, но не знам, дали това не е в случай, че другите не се интересуват от земята и само той се грижи за нея. Затова казах, че не съм много наясно. Ако я обработва на база договорни отношения, не би трябвало да може да се позовава на давност за придобиване.
Свекърва ми има наследствена земя. Те са 3 сестри. Земята се обработва от някого вече много години, но всичко е с договор, който се подновява всяка година. В един момент едната сестра имала дългове към енергийното дружество и продала нейната част, за да ги плати. Другите две сестри бяха бесни като разбраха впоследствие, защото щяха да откупят нейната част. Не знам как в този случай не са били уведомени за тази продажба.
От адвокат съм чувала, че при продажба по закон първо трябва се предложи на другите съсобственици.

# 454
Придобиване не става току така просто защото някой е преотстъпил ползване на имот.

# 455
Наследствен дял от земя не може да се придобие от друг наследник и след 20 години.
Идеални части не може да се дадат под наем, защото са идеални, тоест въображаеми и не може да се посочи коя част от земята е твоя. Можеш само да ги продадеш.

# 456
  • до най-прекрасния мъж
Благодаря много. Не ми се искаше да ги продавам, но ако мога да ги продам на друг, не на него, ще действам. Какво означава да ги предложа на останалите? Аз даже не знам някои хора кои са и къде са...

# 457
  • Добрич
Когато се продават части от обща собственост по закон първо се предлага на другите съсобственици и ако откажат, тогава може да се купи от външен човек.

Ако се съберете собственици на над 50% ид.ч. и сключите договор с друг наемател/арендатор също е вариант.

# 458
Когато се продават части от обща собственост по зскон първо се предлага на другите съсобственици и ако откажат, тогава може да се купи от външен човек.

Нещо повече, на същата цена. Не може да предложиш на роднината за 20 000, той да откаже, понеже е скъпо, и после да продадеш на друг за 10 000.

# 459
Наследствен дял от земя не може да се придобие от друг наследник и след 20 години.
Идеални части не може да се дадат под наем, защото са идеални, тоест въображаеми и не може да се посочи коя част от земята е твоя. Можеш само да ги продадеш.

Нас нотариус ни е съветвал да си извадим констативен нотариален акт /като наследници/, с който се заявява собственост върху земя, която се обработва от трета страна /не от наследниците/, макар от поземлената комисия в района да бяха казали, че не е толкова лесно да се придобие земя по давност, ако някой я обработва дълги години.  Според мен не е редно и трета страна да придобива дял на наследник заради негови дългове /особено без да бъдат уведомени другите наследници/, но това е факт.
Факт е също, че една от сестрите на майка ми през 90-те години скришно от сестрите си е купила от баща им имот, и макар да е собственик на база нот. акт, сега с новите планове на новообразуваните имоти този имот остава в наследство и на трите сестри.

# 460
  • Далечният изток
Последната съфорумка, много големи глупости пишете, по-добре спрете и не обърквайте хората.

# 461
Последната съфорумка, много големи глупости пишете, по-добре спрете и не обърквайте хората.

Ако става въпрос за мен - не пиша никакви глупости, а от на практика изминати стъпки. Не искам да се чувствам принудена да подкрепям информацията с документи в ръцете си и с извлечния от Агенцията по вписванията, от АГКК и още някои официални места!

Позволявам си да се допълня, не че е от значение, дали някой ще приеме или не. Братовчед ми /син на лелята с нот. акт/ си дойде от Щатите, за да се разпореди с наследството на починалата си майка и се свърза с нас, защото имал купувач за въпросната нива, но се оказало, че не може да я продаде, защото другите сестри са официално вписани като сънаследници.

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 16:54 от Kateriza

# 462
  • Далечният изток
За теб става въпрос.

# 463
За теб става въпрос.

Допълних си коментара по-горе. Не ме интересува, дали ще "те" обърка.

# 464
  • до най-прекрасния мъж
Когато се продават части от обща собственост по зскон първо се предлага на другите съсобственици и ако откажат, тогава може да се купи от външен човек.

Нещо повече, на същата цена. Не може да предложиш на роднината за 20 000, той да откаже, понеже е скъпо, и после да продадеш на друг за 10 000.
Ми то хубаво, но някои от наследниците не ги познавам, други не са в БГ от години и нямам връзка с тях никаква. Как да им предложа? А за цената, да, то се подразбира, че трябва да е същата, иначе е ясно.
Няма как да събера повече от 50% по гореизложените причини. Един вид, в момента съм с вързани ръце, така ли? Нито мога да отдам под аренда, нито да продам, така ли? С този вземане-даване не искам да имам. Няма как да му искам съгласие, че се отказва той да я купи. На останалите няма как да я предложа, аз просто нямам връзка с тях.
Явно той го знае и затова си дерибейства.

Общи условия

Активация на акаунт