Пазарът на земеделска земя в България - сделки, новини, тенденции

• 33 087
  • 625
  •   2
Отговори
# 600
  • Deutschland/HE
Още утре изпрати писмо с обратна разписка до арендатора и го уведоми как искаш да бъде изплатен твоя дял от рентата. Ако е сключен това лято и е за стопанската 2025/6,то рента ще се изплати догодина и е добре да е предварително уведомен.
Ти си собственик и АВ не би трябвало да ти откаже такъв документ.

# 601
  • София
Аз първо бих се свързал по телефона с обработващия земята. Вероятно ще се разберете с две думи.

# 602
  • Deutschland/HE
Но е най-добре да има писменна следа. Всичко се случва.

# 603
  • София
Но е най-добре да има писменна следа. Всичко се случва.

Принципно е така, но безпредметно в случая.
Обратната разписка показва, че нещо е получено. А не дали нещото е по темата, коледна картичка или празен плик.

# 604
  • Deutschland/HE
Най-добре е да се разходи до офиса на земеделския производител и да си входира писмото.

П.С. Едно време с препоръчано писмо подавахме дан. декларации, жалби до съда и обратната разписка беше достатъчна. Явно сега така си изпращате коледни пожелания. Заяждаш се за спорта. И не само в тази тема.

# 605
  • София
Съвсем не всяка корекция или различна гледна точка трябва да се разглежда като заяждане. Казваш каквото смяташ за полезно, същото правя и аз. Четем с разбиране, отбираме нужното и си решаваме задачите.

# 606
Подсещате ме, че и аз още не съм си задвижила нещата за рентите. Нямам договор с нито един, а са няколко в моя район.
Някой успял ли е да провери кой точно обработва земята им от сайта на..., кой сайт е всъщност??? Благодаря предварително за всяка информация Simple Smile

# 607
  • Далечният изток
Сайта на съответната ОД Земеделие.

# 608
Здравейте. Някой има ли представа на каква цена върви сега декар нива/обработваема земя (за продажба/покупка)?

# 609
  • Далечният изток
Е как да кажем...
Те даже и доматите на пазара са с различни цени.
Къде се намират земите, коя категория, под аренда ли са, за колко години, колко остават, съсобствени ли са и още поне десет неща имат значение, за да се определи някаква приблизителна цена евентуално. Тук не можем да ти отговорим.

# 610
Паднаха малко цените, изчакахме и вместо на 3 хил. продадохме на 2.5 собствена , без тежести,  обработваема  земя в Търновско..

# 611
Паднаха малко цените, изчакахме и вместо на 3 хил. продадохме на 2.5 собствена , без тежести,  обработваема  земя в Търновско..

Благодаря. Това за един декар ли е? Собствена - имате предвид, че не е идеална част ли?

# 612
Пада за идеална част. За декар е  и добра категория, и добри декари , около 10. Парчета  и идеални части - пада.
 По начало паднаха , преди 1-2 години бе пикът. Чух, като продавахме, брокер каза ,че фалирали кооперации/а те купуваха земя някога евтино, когато бе за левчета декара/ продават сега на 800 лв./дка и цената пада, но не само от това. просто е изгодно да се купуват цели масиви. Няма голям интерес към парчета. Като няма наплив - няма   и цена ,но си купуват, щом е  изгодно. Правят си сметката и те.

# 613
За последните 5 години ръста при жилищните имоти изпреварваше този при земите с поне 5%. Инфлацията подтикна много повече хора да купуват жилища отколкото земи които не се приемат за традиционна инвестиция. Може да има спадове на цените на отделни места, то и при жилищата може да има, това че в София растат не значи че в Горна Оряховица също ще растат, ако там няма много желаещи да купуват. Но като цяло ако се запази някакъв ръст при жилищата то и земите ще продължават да поскъпват дори и с по-бавен темп. Привлекателни земи са тези, които се обработват в момента, в района има арендатор, ако са няколко е още по-добре, големи цели парчета без идеални части. Аз съм от малкото хора които обичат дългосрочните арендни договори, имам такива за по 20 години, да съществуват и такива.

# 614
  • Далечният изток
Има и за по 30.

Общи условия

Активация на акаунт