Пазарът на земеделска земя в България - сделки, новини, тенденции

• 33 425
  • 625
  •   1
Отговори
# 225
# 226
  • Далечният изток
Да бе, жена, и аз заявявам като адвокат, но ми искат задължително акт за собственост.

# 227
ама чети, че не е задължително
при злоупотреба може и да те търсят като издател
няма да ти се доказвам с произволен идентификатор и без док за собственост,
ако ти е толкова важно, похарчи 16 кинта за цък в нищото и ще имаш скица

# 228
  • Далечният изток
Добре, не разбрах изобщо какво искаше да кажеш...
Нали е ясно, че при сделка нотариусът ще провери на първо място дали продавачът е собственик, съответно той трябва да се легитимира като такъв с документи, и едва тогава да изповяда сделката. Скицата НЕ Е документ за собственост.

ПП чудя се кой ти лайква мненията и какво разбра от това писане, защото аз не разбрах нищо.

# 229
Ние вадихме мин.седмица скица от кадастъра в София и приемат заявление само от собственик+НА.Попитахме дали може друг да вземе готовата скица,категорично отказаха.После я дават срещу проверка на личната карта на собственика.Като кажат не,а преди това си чакал 1-2ч.,нито спориш,нито цитираш наредби.

# 230
Явно в  темата има юристи.Бихте ли ми казали,може ли частно лице сам да си задейства обстоятелствена проверка чрез институциите,или трябва адвокат да се заеме?

# 231
  • Далечният изток
Ако частното лице знае какво трябва да се прави, да си я направи само... Има оправни хора, ходят, питат и се оправят. Други въобще не смеят да пробват или нямат капацитет.

# 232
Моето лаишко мнение е,че с ужасяващата бюрокрация у нас,частното лице ще срещне много пречки.Негово величество чиновника няма да го насочи и упъти,а ще го подхвърля.Значи по-скоро НЕ,мн. трудно ще се справи.

# 233
  • Далечният изток
Не забравяйте, че адвокатът, особено ако работи в района, където са имотите, има своите утъпкани пътеки, знае къде да отиде, при кого да отиде, познава служителите...

# 234
Здравейте, група! Благодаря за темата и особено - на активно списващите адвокати в нея, от страхотна помощ сте! Изчетох я цялата, тъй като тази г. за пръв път ще се занимавам с договори за рента/аренда на земеделски земи. Земите са собственост на майка ми, в съсобственост с леля ми (може би има и други съсобственици, не знам). Първо ще обобщя някои изводи, моля да ме коригирате, ако не съм разбрала:

От ОД Земеделие можем (със справка по име и ЕГН на майка ми) да получим информация за всички земи в дадената община, на които тя е (съ)собственик, както и данните на другите съсобственици.
1) От тази справка ще получим ли информация за дяловете на всеки съсобственик, или това можем да вземем само от данъчната служба?

Оттам (ОДЗ) ще получим и справка за всички договори за рента (над 1г) и аренда, и съответните промени по тях, сключвани за тези земи.

2) Когато земите са в различни общини, но в една област, тази справка може ли да се окрупни и да се вземе за всички земи от областната дирекция, или трябва да се ходи община по община?

3) Има ли някъде регистър, или как мога да намеря информация за арендаторите в даден регион? Т.е дали в района работи повече от един, от който да искаме оферти?

За сключване на нов договор за аренда са необходими 51% собственост, и нотариална заверка на договора.
4) Т.е ако майка ми и леля ми са съсобственички 50:50, трябва да присъстват и двете?

# 235
Ако земята не е на името на майка Ви, а на някой починал дядо, или баба, в общинската служба няма как с нейното ЕГН, да Ви кажат колко земя притежава. Първо разберете на кого се води земята, извадете удостоверение за наследници/ако човека е починал/и тогава направете справка. Информация за дяловете ще получите от удостоверението за наследници, ако междувременно някои от тях не са продавали, дарявали и т.н. В Областните дирекции Земеделие, не мисля, че ще Ви направят справка, само в общинските. Там можете да разберете и кой арендатор обработва парцелите и какви договори са сключени. Относно договорите за аренда, 50+% от съсобствениците са нужни само за арендните договори. Можете да сключите за наем, там не се изисква този процент.

# 236
  • Далечният изток
Имате ли документи за собственост? Решения на поземлената комисия? Най-вероятно все още като собственик се води този, на когото са възстановени земите през 90-те години.
Досега майка Ви или леля Ви не са ли сключвали договори за наем или аренда?

В сайта на съответната служба по земеделие може да се види кой е конкретният арендатор.

# 237
арендите се вписват и в КАИС

# 238
  • Sofia
арендите се вписват и в КАИС
В КАИС с ЕГН само може ли да се направи справка? Само собственик ли може да направи проверка?

# 239
Здравейте.
Имам 3 гори от по 2 декара - дъбови гори.
Преди 15 години сме рязали малко от тях дърва за огрев-след маркиране от горския.
Искам да ги продам. Може ли да ме ориентирате колко бих могла да искам за тях.

Общи условия

Активация на акаунт