Пазарът на земеделска земя в България - сделки, новини, тенденции

• 33 432
  • 625
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Здравейте! В темата не е писано от много време, но все пак не намирам друга подходяща за моя казус: със ссетра ми ще си делим наследството от майка ни и баща ни. Аз й отстъпвам дяловете си от селска къща и двор, а тя - от земеделските земи в две села. Въпросът ми е - за земеделските земи нямаме нотариален акт, а само решение на Общинската поземлена комисия за връщане на нивите на наследниците на ... /дядо ми в едното село и баба ми - в другото/. Нотариусът иска актуални скици за сделката, на същата и двора взех, обаче с какви документи трябва да искам да ми направят и къде за нивите? Изобщо може ли да се направи такова нещо като скица на нивите, които са разпокъсани на различни места, и не са конкретно на майка ми или сестрите й, а на дядо ми? Къде трябва да попитам, ако някой може да ме насочи?

# 211
най-добре отиди в ОСЗ - Общинска служба земеделие - където са имотите
решението признава правото на собственост, но не означава непременно, че е придобита собствеността
в ОСЗ ще ти направят проверка какво имате и ще те насочат какво да правиш
може да е е необходимо удостоверение за наследници на баба ти и дядо ти

# 212
Нотариусът иска актуални скици за сделката, на същата и двора взех, обаче с какви документи трябва да искам да ми направят и къде за нивите? Изобщо може ли да се направи такова нещо като скица на нивите, които са разпокъсани на различни места, и не са конкретно на майка ми или сестрите й, а на дядо ми? Къде трябва да попитам, ако някой може да ме насочи?

Аз имам няколко също така разпокъсани ниви, наследство от баща ми. Много е объркано, защото той си се занимаваше, но като преглеждах документите установих, че за да извади скици не му е бил нужен НА, а само протоколът на поземлената комисия + удостоверение за наследници. И после в общината, но в този конкретен град всичко е било на едно място. Ако им трябва още нещо ще ти кажат.

# 213
  • Далечният изток
Решението на поземлената комисия ви е документът за собственост. Извадете удостоверение за наследници на дядото и бабата. Направете няколко копия на двата документа. В общинската служба по земеделие по местонахождение на нивите ще ви издадат скици. Трябва ви също от там и удостоверение за характеристики на имотите. След това с всички тези документи отивате в съответната община и вадите данъчни оценки. Това са всички необходими документи за нотариуса.
Някои нотариуси също вадят скици и характеристики на земеделски земи.

# 214
  • гр. Варна
В общинската служба по земеделие по местонахождение на нивите ще ви издадат скици.
Вече са нанесени в кадастъра. От там се издават скиците. При последното подписване на договор(над 1година) с арендатор (2021)г нотариусът изискваше скицата от кадастър. Нотариусът също може да я заяви чрез отдалечен достъп, както и собственика/наследник https://kais.cadastre.bg/bg/Services?InDocumentType=Cadastral

# 215
  • Далечният изток
Нанесени са в кадастъра, но и от служба по земеделие могат да ги издадат, и без това ще вземат характеристики от там.
За нотариусите казах.

# 216
тя има само решение
ако досега не са вадили скици, може и нищо да няма

# 217
  • Далечният изток
"Само" решението им е актът за собственост.

# 218
  • София
Благодаря на всички за насоките и помощта! Отивам с решението в ОСЗ и искам скица. Оттам искам и характеристики на земите. После с тези документи отивам в МДТ и искам данъчна оценка. Удостоверение за наследници имам. С  тези всички неща съм при нотариус. Правилен ли е алгоритъмът?

# 219
  • гр. Варна
Нанесени са в кадастъра, но и от служба по земеделие могат да ги издадат, и без това ще вземат характеристики от там.
За нотариусите казах.
Цитат
Общинските служби по земеделие и гори прекратяват и дейността по поддържане на картата на възстановената собственост. Гражданите ще бъдат обслужвани от службите по кадастъра - това е валидно 30 дни след датата на обнародване в "Държавен вестник" на заповедта за одобряване на кадастралната карта и кадастралните регистри, обясниха от дирекцията
Цитат
Одобрени с влезли в сила заповед кадастрална карта и регистри за област Варна
СПИСЪК на землищата в област Варна с поддръжка на картата на възстановената собственост и с влязла в сила кадастрална карта към 10.01.2019г
https://www.mzh.government.bg/Odz-varna/bg/Structure/OSZ.aspx
Ако са нанесени в кадастъра, няма да издадат скица от службата по земеделие.Затова първо в кадастъра се проверява. https://kais.cadastre.bg/

# 220

така е
но решението е признатото
ако не е идентифицирано, не е реално придобито
напр. в решението за имотите на дядо ми има 30 признати
реално имаме около 10
иииии!!!! имаме стари скици на тия имоти
тя ако има стари скици и отиде с тях в кадастъра веднага ще й извадят новите,
но тя реално не си знае имотите и затова е най-добре с решението в ОСЗ

# 221
  • Далечният изток
За нотариусите казах.
Цитат
Общинските служби по земеделие и гори прекратяват и дейността по поддържане на картата на възстановената собственост. Гражданите ще бъдат обслужвани от службите по кадастъра - това е валидно 30 дни след датата на обнародване в "Държавен вестник" на заповедта за одобряване на кадастралната карта и кадастралните регистри, обясниха от дирекцията
Цитат
Одобрени с влезли в сила заповед кадастрална карта и регистри за област Варна
СПИСЪК на землищата в област Варна с поддръжка на картата на възстановената собственост и с влязла в сила кадастрална карта към 10.01.2019г
https://www.mzh.government.bg/Odz-varna/bg/Structure/OSZ.aspx
Ако са нанесени в кадастъра, няма да издадат скица от службата по земеделие.Затова първо в кадастъра се проверява. https://kais.cadastre.bg/
Миналата седмица клиенти изкараха скици на 5 земеделски имота от служба по земеделие в малък провинциален град. Ако не съм сигурна, няма да го пиша и да заблуждавам хората.
Във всяка една ОСЗ има оправомощени служители, които могат да издават скици.
https://www.cadastre.bg/contacts/osz

така е
но решението е признатото
ако не е идентифицирано, не е реално придобито
напр. в решението за имотите на дядо ми има 30 признати
реално имаме около 10
иииии!!!! имаме стари скици на тия имоти
тя ако има стари скици и отиде с тях в кадастъра веднага ще й извадят новите,
Никой не издава нови скици на основание стари скици. Само по акт за собственост.

# 222
не е така, Аида, отдавна промениха закона, можеш да си извадиш скица за който имот искаш и без да е твой
беше станало любима смешка кк може да имаш скица за имота на Бойко Б.
това за старите скици го писах, защото поне знаеш какво да търсиш, когато нямаш никава представа какви имоти имаш

Последна редакция: ср, 21 юни 2023, 20:53 от Herzen

# 223
  • гр. Варна
Имотите се знаят. Описани са в решението на поземлената комисия под номер и землище.
Скрит текст:
Този номер е описан като стар номер в идентификатора на кадастъра. Кадастъра е "истината".
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 21 юни 2023, 20:32 от pkol

# 224
  • Далечният изток
7 години се занимавам с имоти, досега не е минавал номерът да вадя скица за имот, който не е собственост на лицето. Веднъж за обстоятелствена проверка вадих, но имах удостоверение от нотариуса.

Общи условия

Активация на акаунт