Пазарът на земеделска земя в България - сделки, новини, тенденции

• 33 469
  • 625
  •   1
Отговори
# 195
  • Варна
В сайта за имоти от ЧСИ също е пълно с обявления за идеални части от земи. Бързо изчезват обявите. Купуват се.

# 196
  • Deutschland/HE
Да, свекърва ми имаше подобен казус. Малък парцел (10дка) в Добруджа, с 5-6 наследници. Единият наследник теглил бързи кредити и не плащал, дали го на ЧСИ и той пуснал на търг земята два пъти, но другите наследници не участват. Свекърва ми не участваше, защото очакваше сестрата на длъжника да купи дела му и да не изостря отношенията. Е на третия търг я купи някаква "мутра" поставено лице и веднага сключи договор за обработване на земята от името на всички за 30лв/дка (обичайната и получаваната до този момент е била около/над 100лв). След дело успяха да развалят този договр. Явно има схема и знаят как да печелят от нея.

# 197
В сайта за имоти от ЧСИ също е пълно с обявления за идеални части от земи. Бързо изчезват обявите. Купуват се.
Didi168, може ли да сложиш линк да разгледам

# 198
# 199
гледах реклама за сайт за земи за фотоволтаици и ВЕИ, но сега не я откривам
може ли помощ Praynig

# 200
Ако има сключен договор за аренда, многогодишен, заверен при нотариус, може ли по някое време земята да се продаде от собственика? Също така договорите за аренда имат ли някакъв минус спрямо договорите за наем, освен че предизвестието за прекратяване е 2 години?

# 201
  • Далечният изток
Земята може по всяко време да се продаде. Договорът за аренда не е пречка.
Договор за аренда може да се прекрати и на други основания, както и да се иска развалянето му.
За сравнение между двата договора... Лично аз не мога да кажа кой от двата е по-добре да се сключи, тъй като се преценява според конкретния случай.

Последна редакция: ср, 05 окт 2022, 09:55 от AIDA_N

# 202
  • Sofia
Ако има сключен договор за аренда, многогодишен, заверен при нотариус, може ли по някое време земята да се продаде от собственика? Също така договорите за аренда имат ли някакъв минус спрямо договорите за наем, освен че предизвестието за прекратяване е 2 години?

Ако има договор за аренда мисля, че е задължително да се предложи за продажба първо на ползвателя и едва ако откаже може свободно да се продава.

# 203
  • Далечният изток
Не е вярно това.

# 204
Не е задължително, но много от арендаторите си го включват като клауза. Друг въпрос е, че не е съвсем законосъобразно.

# 205
  • Далечният изток
Как така не е много законосъобразно?! Или е законосъобразно, или не, няма много, няма малко.

В случая ако има такава клауза, ще е незаконосъобразна.

# 206
Не виждам защо да е незаконосъобразно две страни да се договорят, че ако едната реши да продава ще предложи първо на другата?  Щом не е забранено от закона е съвем ОК страните да се договорят за това. Подобно законово положение май има с идеалните части вече по презумпция.
И, разбира се, правото не е абсолютно, а арендаторът трябва да получи договора само ако неговата цена не е по-ниска от тази на друг кандидат.

# 207
  • Далечният изток
Не четеш, че арендаторите си включват такава клауза и изнудват собствениците.
Тук няма договаряне.

# 208
Не четеш, че арендаторите си включват такава клауза и изнудват собствениците.
Тук няма договаряне.

Не прочетох за изнудване. Прочетох за клауза в договор, а за мен това е договаряне. А и не я намирам за неуместна, още повече че няма изнудване, понеже ако арендаторът дава 100, а друг дава 110, клаузата става безсмислена.

# 209
  • Далечният изток
Да, не пише. Но в крайна сметка така се оказва.

Общи условия

Активация на акаунт