Пазарът на земеделска земя в България - сделки, новини, тенденции

• 31 372
  • 593
  •   1
Отговори
# 510
Цените са последните години вървят все надолу. Преди 2-3 години когато реших да продавам моята земя(В Добруджа) декара беше 5000/5200лв за декар. Сега е нещо от сорта на 3800лв. Тогава отпадна сделката за мое съжаление.. Иначе арендаторите ако се питат те всяка година нямат добив, за да дават по-малко ренти и да падне цената. Всичко е навързано. А и агенциите яко изнагляват, преди беше 3% “хонорар”, сега искат дори 5-6%. В моят случай си е петцифрена сума за агенция.. Абсурд!

Мислих да си пусна и тук земята, но като гледам цените в момента ще ме помислят за луда за това, което аз искам. 😀 Дано в следващите години се вдигнат цените.
Цените ще се вдигнат, когато се вдигне цената на земеделската продукция. Сега е на нива от преди 10г.

# 511
  • Добрич
Не зная къде са Ви земите, но през последната година в Добруджа има сделки по 4000-4500-5000 лв/дк.

Сумата после с години ще "се избива"  ако рентата е 100-120 лв...

Тази стопанска година беше сушава за Добруджа. Пшеницата средно е с нормален добив, но царевицата и слънчогледът се очаква да дадат много ниска реколта. Когато пътуваме е съвсем видно, че царевицата масово вече е жълта, а слънчогледовите пити са малки...

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 14:07 от Вела

# 512
Рентите са супер ниски последните години- все имат някакво оправдание. Инфлацията, войната в Украйна , суша, или добивите ще са ниски, или цената . В крайна сметка целта е да да падне и цената на земята. 100 лева на декар за Добруджа е нищо вече, а реално май около тази сума ще гравитират плащанията.

# 513
  • Добрич
Мисля, че заради въвеждане на еврото скочиха цените на имотите. Трябва преди крайния срок всички "скрити пари" да бъдат "легализирани"...

# 514
  • Бургас
Пуснете инфо, къде са точно земите, колко дка,  и каква цена търсите.

# 515
Нещо падна цената, и падна преди  да тръгне еврото насам.
 Някъде била 800 лв на декар,  няма кой да я  обработва и  пустее, продават цели масиви, кооперации фалират, така чух, не е от първа ръка. . За Добруджа не знам защо тъй литна. Че плодородна, но и Тракия   е. За строежи по морето първо и то влачи навътре.

# 516
Последните години печалбата от зърнопроизводство драстично спадна. Това е причината и за по- ниските ренти, и за по- ниската цена на земеделската земя. Не се ли вдигнат изкупните цени, още фалити ще има.

# 517
И като гледам с каква скорост никнат фотоволтаични паркове...

# 518
Последните години печалбата от зърнопроизводство драстично спадна. Това е причината и за по- ниските ренти, и за по- ниската цена на земеделската земя. Не се ли вдигнат изкупните цени, още фалити ще има.
Някоя и друга година може без ново Бентли или нов Майбах. Както и без Пунта Кана и Малдивите...

# 519
Еха, нали инфлация, ковид, земята свършва, ограничен ресурс била, войната и тн. Ква стана тя накрая? Нивите поевтинели. Ма нали беше ограничен ресурс и повече няма да произвеждат от нея? Чакайте сега войната да приключи и чичко ви Тръмп да потупа Путин по рамото. Ще се залее европа с руска пшеница.

# 520
А защо да се сее само пшеница и зърнени култури?
Щото така е изгодно на зърнената мафия?
И да ядем всички зеленчуци и плодове от чужбина?
България която е учила половин Европа на градинарство....

# 521
  • Далечният изток
Защото в нивите се сее пшеница и зърнени.
Плодове и зеленчуци нямат място в нивите.

# 522
В нивите се е сяло всичко....
Обаче мутрите и зърнената мафия унищожи производството на всичко друго освен зърнени култури....
И все реват ли реват....
Като печелят Бентли и Майбах, като не печелят толкова - всички да им плащаме субсидии..... Комунистически капитализъм...

# 523
  • Далечният изток
Кога се е сяло всичко? Аз съм на 50 години и не помня в детството ми по нивите да съм виждала зеленчуци.

# 524
Защото за това дават субсидии и защото няма вода са друго. Като не се полива толкоз.

Общи условия

Активация на акаунт