Съпругът скъперник, брака ни се разпада

• 16 130
  • 225
  •   1
Отговори
# 120
Карма, не е точно офтопик Simple Smile Писах, че вероятно други са в друг балон, ето, твоят не е като моя.
Авторката, дори да живее на пъпа на Берлин, няма да прокопса с такъв мъж.

# 121
Невена, въпреки дългогодишния си стаж в различни чужбини, също Германия, никога не съм се интересувала и имала нужда от социални помощи, затова честно да ти кажа, представа нямам какво дават и как помагат. За Франция знам, понеже семейството ми живее там и имат също страхотни общински програми. Нашите бяха направили някаква изолация на къщата за 1€ по някаква общинска програма, достъпна за всички. Не е за социално слаби. За Германия може и да има, но не съм чула такова нещо от познати, и не съм се интересувала специално.

Нарциса да, така си е, всеки с впечатленията си Simple Smile За съжаление действително не звучи никак добре тая работа с мъжа, за мен не толкова заради прекаленото спестяване (не че го защитавам, че прекалява), колкото заради нецивилизованото поведение и обидите. А такива неща тип харчиш ми заплатата… да дойде да ми каже на мене някой това. Аз съм възпитавана, че парите са на семейството, не мои и твои, и няма значение кой ги е изкарал. Ако не сте един отбор, няма причина да оставате заедно. Аз много бих се обидила да съм женена (не гаджосана) за човек, който дели на мое и твое, макар че съм абсолютно в състояние да си покривам разходите. Просто противоречи на разбиранията ми за семейство.

# 122
Авторката беше писала, че за сега не мислели да се връщат тук, но искали да ремонтират къщата.

Звучи ми като “дай да направим ремонт с евраците от чужбина, нищо , че внучето гладува”. Селска чест, да видят съседите колко сме добре у Немско.

А да, ако мъжа й не кара бмв на 25 г, не е успял в живота!

Това си е манталитет, не се изкоренява!

# 123
Ние не, тя следва да го направи, ако възлюбения не преживее катарзис.
Прекрасно резюме. Така е. Simple Smile

# 124
Става все по-гротеско.
Значи, авторке, с този мъж не само ще си нещастна, понеже не те уважава, но и ще си бедна, защото И ще те завлече с пари.По-добре ще си без него. Емоционално и финансово.

# 125
А тоя тъпанар като те е взел и ти е правил дете, не е ли бил наясно, че сиренцето е с пари.
Ти също имаш доходи. Не може да ти държи такива сметки, още по-малко да те обижда.
Не е трябвало да му позволяваш още от началото.

# 126
Ти взимаш ли майчинство , общи ли са парите ви , да ходи сам до магазина .
Моят мъж също не обича да харчи , но начина по който се държи твоят е ужасен . Не виждам хубав живот с такъв .
Моят като се оженихме ми предложи да си разделим таксата за документите 20лв .

# 127
Аз не съм запозната с цените в Германия. Допускам, че някои неща може и да са по- евтини от България, но 40 евро за седмица ми се вижда доста голяма мизерия. За тези пари правя един "голям" пазар и се оказва, че продуктите са приключили на третия ден. Говоря за София. Не знам как бих се справила да храня добре семейството и детето с тези пари за цяла седмица. А има и почистващи и перилни препарати и други стоки за дома извън храната. А семейството ни е едва тричленно.
Съветвам те най- горещо да започнеш работа възможно най- скоро. И също така да разделиш спестяванията. Разбирате се всеки месец кой колко да отделя от заплатата си за ремонт/ покупка на дом, но в отделни сметки. Все пак сте семейство и би трябвало да си имате доверие в тази насока. Така и ти ще имаш независимост и право на вето, когато тръгнете да харчите спестяванията. Отделно го считам за необходимо, след като спестявате за негов имот. Неговата къща, всички спестявания в него... Всички лостове в неговите ръце не е добре. Предпоствака е за тоталитаризъм в семейството.

# 128
Реалистично с 80 лв мога да напазарувам за двама души продукти за готвене за седмица. Няма да е гурме, био или с много продукти, но е постижимо. За друго няма да стигнат.

# 129
Според първият пост пазаруват за 80 евро, a съпругът смята, че 40 са напълно достатъчни. Да се придържаме към фактите, все пак.

# 130
Ми не знам как и какво пазаруват за 80 евро. Аз, понеже мразя да пазарувам, гледам да ходя рядко в супера. Живеем в Белгия, но често пазаруваме често в Германия. С една количка от 150 евро, в която има основно плодове и зеленчуци, някоя консерва зелен фасул и грах, малко месо, сирене, масло, прясно и кисело мляко, вода, олио и всекидневни неща изкарваме максимум 10 дни - двама възрастни и едно дете. Среден супермаркет, продуктите са от средния клас. Отделно в дрогерията отиват поне по 250 евро за най-различни препарати, козметика, някое чайче. Пак не са от най-скъпите. Често са марка на магазина. Ако пък трябва да купувам и разни ученически неща за детето от Мюлер (моливи, писалки, гумички, класьори и подобни), още минимум 50-70 евро заминават. Не че това се купува всеки ден, ама с ученик у дома си е консуматив.

А сега така са скочили цените, че просто…

# 131
Аз пък живея в Германия, но ходим често да пазаруваме в Белгия и Холандия. Ей така, за кеф, разходка, ресторантче и пазаруване. Мисля си колко е погрешна представата, че партньорът ни трябва да ни издържа. Не правиш сметки без кръчмар, работиш, грижиш се за интереса си, няма разочаровани, има разбирателство.

# 132
Според мен е трудно дори основните нужди да бъдат фиксирани всеки месец. Все изскача нещо неотложно. За капризите да не говорим, а всеки има такива. Но и спестяванията в месеците варират според нуждите и не всеки месец може да се задели нещо. Не ми се вижда нормално да се втренчваш в определени и неизменни суми за това и онова и да определяш колко ще спестиш сега на всяка цена. Още повече да стават скандали заради това. Сега, ако ММ със спестяванията реши да си купи часовник Омега, вместо да ремонтира къщата, ще скоча. Но пак зависи дали не са си лично негови пари. Затова предлагам отделни сметки, в които всеки да трупа според възможностите и с обща мисъл за бъдещето. Всъщност авторката не каза къде се трупат спестените пари и дали тя има свои заделени, от които да харчи без много да й се мрънка. Мисля, че е важно да го уточни или поне сама да си помисли над въпроса.

# 133
Спестява се това, което остава след покриване на всички основни нужди на семейството. Ако пък не остава или остава малко, значи се търсят варианти за повече доходи, а не свиване на разходите.

# 134
Мъжът Ви е насилник. Финансовото насилие си е насилие. Вербалното също.

Общи условия

Активация на акаунт