Съпругът скъперник, брака ни се разпада

• 16 111
  • 225
  •   1
Отговори
# 75
И пак не каза за къщата, но с тази дядова ръкавичка е на свекърите май. Нали? Или?

# 76
Благодаря, че се включи. Все пак не каза за ремонта - колко още имате да събирате? Като затова е целият стрес?
Ами доста, къщата е старичка и и трябва доста ремонт, започнахме със спестяванията преди 7-8 месеца, за които досвга спестени 6000€, което според мен е доста добре имайки в предвид че не се лишавахме от нищо, докато не реши, че трябва да издържим с 40€ на седмица. Детето е на обща храна, не на мляко. А за въпроса с дрешки играчки от това никога не е била лишавана, но защото аз се заемам да и поръчвам дрешки онлайн, повечето пъти скришно, а и бабите постоянно и взимат подаръчета, било то дрешки, лакомства, играчки... ако зависеше от него щеше да и взима дрвшки от 1€ които след първото пране се налага да ги изхвърлиш.
Къщата наистина е наследена от неговата баба, не от майка му и баща му.

# 77
Благодаря, че отговори. Ваша работа си е, но аз не съм убедена дали си заслужава целия тоя стрес и инвестиция от хиляди евро (понеже нали имате още много да спестявате) в къща, където сте по един месец в годината, предполагам без перспектива да се върнете трайно там. По-скоро бих се ориентирала към най-необходимото. Не знам за кое населено място става въпрос, но ако е някое село, те там къщите вървят по 1000 лв. И има такива в доста прилично състояние.

# 78
И защо тогава ти даваш твои пари за нея?

# 79
  • Paris, France
Скрит текст:
Виждам, че имате доста въпроси. Преди да забременея работех, живеехме на квартира заедно с майка му баща му и брат му. Не ме ограничаваше толкова може би защото работех и аз, а и в населеното място, в което бяхме си имаше всякакви магазини и като ми се дояде нещо например отивах и си взимах, тогава не успявахме да спестим никакви пари, защото за това време смени 3 коли, и то все старички с доста чести посещавания на сервизи, и ние плащахме 2/3 от битовите разходи за 5 души. След това забременях и можете да си представите колко големи са разходите за едно бебе, особено ако е пътво дете и трябва да купиш абсолютно всичко. От както се роди детето се преместихме в друго селце и най-близкият хранителен магазин е на 3 км и съм изцяло зависима от неговият транспорт за каквото и да е и точно от тогава се започна всичко.

3 километра не са кой знае колко голямо разстояние. С количката съм ходила и по 5км до магазини, до които метрото не ходеше. Имаше автобус, но в Англия трябва да се сгъва количката в автобуса. За 50-60мин нормално ходене се стига. Пълниш багажника на количката, голяма раница на гърба и си се прибираш пеша. Ти няма да купуваш абсолютно всичко  все пак, а само неща, които не искаш той да види. Ако количката ти е с хоризонтална дръжка, можеш да вземеш и пазарска количка и ма връщане да буташ детската с едната ръка и да влачиш пазарската.

Част от проблема ти е, че сте сами и нямаш приятели наблизо. Не се ли запознаваш с майки наоколо? Някоя може да ходи с колата до магазините и да ти помогне.

И защо тогава ти даваш твои пари за нея?

Аз не бих давала пари, при това с жестоко стягане на колана, а има дете, за къща, която не е моя. И лев не бих дала.

# 80
Е, недейте така, нали все пак са семейство. Къщата е семейна и е тяхна, какво значи мое и твое.

По-скоро аз директно бих блокирала такива разходи ако е на място, където за 6000€ човек може да си купи цялата улица.

# 81
Невена е права за две неща -не е невъзможно да стигаш с количката до магазина и да не даваш пари за чужда къща.

Въпросът е на кой му се живее по тоя начин? Като някакъв лалугер да се крие, че иска да си купи нещо за нея, което той не одобрява? Как ли пък не??

# 82
  • София
Е, недейте така, нали все пак са семейство. Къщата е семейна и е тяхна, какво значи мое и твое.

По-скоро аз директно бих блокирала такива разходи ако е на място, където за 6000€ човек може да си купи цялата улица.

Тяхна не е, негова е.
Утре като премине от крещенето и обидите на некс левъл, тя къде ще отиде?

# 83
Въпреки заглавието, авторката повече звучи като да се оплаква и да търси съвет, отколкото като да е решена да го напуска. И за мен такива начинания като ремонт на селска къща, които са от семейния бюджет, трябва да са съгласувани. Но тя не ми звучи като да е несъгласна с ремонта, а по-скоро не иска съвсем да се стиска за всяка дреболия, което е разбираемо.

Ами какво е решението тогава? Тя разполага с 900€, в което вероятно включва 200€ детски, а той с 1400€.

Разходите за детето до 200€ се вземат от детските, останалото по детето делят по равно.
Наем, сметки и прочее, също делят по равно.
Всеки от собствените си пари си купува необходими дрехи и обувки.
Храна всеки си купува най-добре за себе си.

Ами егати семейството.

А тя да си пази тези 100-200€, които вероятно ще ѝ останат, ако се дели по този начин.

В Германия децата на годинка - годинка и малко тръгват на ясла. Може да започне да работи. Много жени се връщат след първата година майчинство.

# 84
  • Paris, France

Ако не са женени, къщата си е негова. Ако е придобита преди брака - същото.

Не се виждам да лишавам малко дете от необходимости за да обзавеждам къща в някакво село, където ще ходя за месец годишно. Ако има нещо спешно като пренареждане на керемиди, защото тече покрив, ОК, да обзавеждам, never! Малко стари мебели и техника, които да си закарват всяка година и стига толкоз. Къщата няма да им е дом.

# 85
  • Berlin
Понеже не вярвам да го напуснеш, съветът ми е да станеш колкото може по-независима.
Смяташ ли скоро да започваш работа? Изобщо има ли работа в това село? Има ли ясла за детето?

# 86
  • Далечният изток
Имот, придобит по наследство, е лична собственост, без значение кога е придобит. Само че конкретната къща, ако не е прехвърлена по някакъв начин на мъжа ѝ, след смъртта на бабата е собственост на нейните деца, тоест или на майка му или на баща му на съпруга, зависи на кого е била майка починалата баба.

За селска къща да се влагат толкова пари, за мен не е много окей... Още повече, ако действително не е негова собственост. Все си мисля, че е на майка му/баща му. 

За мъжа ѝ и да не е тази къща, ще намира за какво да се стиска, ще намира за какво да прави скандали, ще намира от какво да е недоволен... И ще става по-зле с годините. От опит.

# 87
Не само да започне работа, но и да започне да събира "касичка", нейни пари, които не  е длъжна да обявява. Човек никога не знае.

# 88
Къщата нито е тяхна, нито е семейна, а най-абсурдното е, че те дори не живеят в нея. По никой параграф жената не е длъжна да дава пари.

сметки и прочее, също делят по равно.
Това не е много добро решение в случая, защото има една порода хора - правят напук като увеличават личното си потребление - пускат отопление, оставят течаща вода, не пазят умишлено, за да се развали уред, редовно са във фаза пред заплата съм, платù ти, ще ти ги дам другата седмица.

Честно казано, започване на работа, изнасяне с детето и раздяла с мъжа е единственият вариант, който ми се струва добър за авторката. Даже може би най-най-оптималното е да се прибере в България с детето, ако може.

# 89
Ох, не знам. Аз наистина не ги мисля толкова сложно нещата. Основното ми становище е, че да се набиват трудно сп естествени пари в (може би) необитаема селска къща в дълбоката провинция в България, в която вероятно няма да се върнат да живеят, която на тамошния имотен пазар върви за 1500 лв барабар с двора, е безумно. Това за селската къща е предположение, авторката не е споменала нищо.

Е, може къщата да е в някое хубаво около софийско село и да струва €300к. Тогава има смисъл да се оправя, ако възнамеряват да се върнат и да живеят и работят там.

Общи условия

Активация на акаунт