Съпругът скъперник, брака ни се разпада

• 16 138
  • 225
  •   1
Отговори
# 165
Скромно се храните, Невена. Кило риба тъкмо ще стигне за едно хапване на нас двамата и 40килограмовата ми дъщеря, но трябва и нещо гарнитура да има. А докато синът ми живееше с нас, готвех в казани, не в тенджери.😂

И аз си го мислех същото, беше ме срам да го кажа 🤣🤣
Кило риба + пържени картофи (отново кило) + шопска салата за обяд или вечеря свършват 😅😅

# 166
  • Paris, France
BANDITA, зависи и колко човека сте. 2 кила картофи, че и пържени, на обяд и после на вечеря са ужасно много калории. 250г пържени картофи съдържат 90г въглехидрати, 35г мазнини и цели 700 калории, а никакви полезни вещества:

https://www.fatsecret.com/calories-nutrition/generic/white-potat … ionamount=250.000

250г сардини са още 500 калории минимум. Стандартната шопска салата е още 300 калории. Едно такова ядене дава 1500 калории, а 2 такива са 3000 калории и ако ядете и закуска, не знам как ги изразходвате. Ние не сме много активни и не ни трябват толкова калории.

300г риба наведнъж съм яла 2 пъти в живота си, като опитвах да се храня еднократно на ден и щях да повърна.

Освен рибата и огромните салати, децата изяждат и по 150-200г хляб на всяко ядене, а баща им по 50г. Сутринта са яли по цял кроасан + яйце всеки , а аз 3 яйца.

Някои дни ям по 4000 калории. Добавям по 1 шоколад, който е 1.25 до 2€ максимум и/или някакви ядки 100, хайде 200г, които струват до 20€ килото. В Лидл 200г орехи струват 3€, а в турския магазин малко по-евтино.  На следващия ден, обаче съм на голо, черно кафе без захар.

Дори Arielle също да изяждат по толкова, 1кг картофи са под евро, 0.80 до 0.90€ килото + половин литър олио за пържене, което е под 2€. Има и замразени, в пликове, които са още по-евтини. Кило риба за двама + кило картофи + мазнината да е 10, 20€? Ако ям така всеки ден, до 3 месеца ще съм, е, не над 70 или 80 кила, но над 60 със сигурност. До година ще съм с диабет.

# 167
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Няма какви други съвети да ти се дадат. Аз 40 евро харча на ден за двама души за храна.

Освен, ако не ядете навън или пък да купуваш само специалитети, незнам как ги докарваш тези 40€ на ден .

# 168
Няма какви други съвети да ти се дадат. Аз 40 евро харча на ден за двама души за храна.

Освен, ако не ядете навън или пък да купуваш само специалитети, незнам как ги докарваш тези 40€ на ден .

Не, имам здравословен проблем, който не ми позволява да ям почти нищо от салами, шунки, сирена и т.н. Ако трябва да купуваш специализирана храна, а не салама пълен с отпадъчни продукти на промоция се бъркаш и то - доста.

# 169
Авторке, Вие де факто не разговаряте,  приоритетите ви не съвпадат.  Ти си се навила да наливаш пари в имот с неясен статус на собственост, а всъщност план за Великия Ремонт няма (или ти не го знаеш,)....
Най-вероятно няма да си тръгнеш, можеш само да омекотиш конфликта и да  превземеш крепостта отвътре.  Ще работи до време.

Това по-долу  е схема  от типа *отворени въпроси + отказ от конфликт*.  Доказано работи при неспособни  и недорасли мениджъри, които се мислят за пъпа на света.  Ако имаш нерви да я прилагаш. В един момент те стяга шапката....

Питаш мъжа ти какво му се яде следващата седмица ( 10-ина манджи, с допускането, че  нещо го наготвиш да се яде два пъти). Правиш списък на продуктите за 10-те манджи,   добавяш препарати, някоя друга подправка, млека,  хляб, плодове, олио, нужното за детето... Връчваш му списъка с молба да прецени и да добави каквито иска напитки, салати и десерти.  И го пращаш сам на пазар няколко седмици поред и по никакъв начин не критикуваш избора му. Ако те завлече с него -работиш стриктно по списъка.  Като надминете смехотворно ниския бюджет, го питаш, с бележката в ръка, как предлага да се вместите в сумата. И така няколко пъти, докато Великият Финансов Мозък стигне сам до извода, че с трици не се ловят маймуни....

# 170
  • Варна
Тъъъъкмо така ще стане, тоя умник ще се затича към пазара с 200.
Нямам поглед върху цените на хран. продукти в съответната държава, ама имам 2-3 познати с дървета като описания съпруг - те са криви и в много други отношения, за жалост.

# 171
  • Paris, France
Не, имам здравословен проблем, който не ми позволява да ям почти нищо от салами, шунки, сирена и т.н. Ако трябва да купуваш специализирана храна, а не салама пълен с отпадъчни продукти на промоция се бъркаш и то - доста.

Може ли еднодневно меню, вчерашното, днешното, както искаш?

И аз внимавам с храната и ям основно студенопресован зехтин, който не е евтин, а и купувам бразилски орехи, чия, доста пресни зеленчуци, пуешко, козе и агнешко, дива риба, но 20€ не мога и посмъртно да изям, че и всеки ден.

Идват ми на ума щраусови яйца, хайвер от есетра, разни изчанчени морски дарове, брашна от лимец, бадемови, кокосови, ямс, сладки картофи, бамя, но бюджета и тях да ям, ми се вижда убиец. 

И един съвет - влез в раздел диети и намери режима за твоя проблем! Има много начини да замениш скъп продукт с по-евтин, който има същите качества като състав. След като си омазних черния дроб разбрах, че агнешките вътрешни органи съдържат повече Б12, К2 и фолат и от хаповете. 1кг агнешки дроб е 6€ в арабската месарница, а комплект бели дробове, сърце, черен дроб и май далак, който тежи 1.5кг (комплекта) се продава за 5-6€ на пазара и като съм сама ми стига за седмица, заедно с 24 яйца, които струват 5 евра.

# 172
Е няма ли инфлация в Германия и Франция? В Западна Европа?
В САЩ е голяма инфлация, всички храни поскъпнаха. Вчера купих 1.2 кг череши за 25 долара. Миналата година май бяха под10. И в Българиявсички се оплакват от цените. Как така не растат в Западна Европа?

# 173
  • Paris, France
Във Франция има инфлация. Всичко поскъпна, без хляба, който поевтиня, брашно, което е на същата цена. Перилен препарат, който купувах за 2.15€ сега струва 2.88€, примерно. Марулите от 1-1.20€ сега са по 1.40€. Яйцата, които 10 години струваха 1.48€ за 12 броя сега струват 1.58€. Рибите като диви, малки сардиния от средиземно или северно море от 5€ се качиха на 6€. Дивата сьомга изчезна. Тази от рибарници от 14€ се вдигна на 16€ и вече е 18€ за килограм филии. Морковите от 1.20€ на 1.40€.

Череши купих от пазара по 5€ килото преди 2 дни, но не помня колко струваха преди и не мога да сравня. Маслините, за които плащах около 1.50 до 2€ вече за по 2.50€, но грамажът не го помня. Ядките са на същата цена. Патладжани и тиквички са по 2€ килото, но май толкова и струваха миналата година по това време. Чушките от 1 се качиха на 2 евра.

Инфлацията започна преди 2 години, по време на първата КОВИД карантина.

Правителството раздаде бонове и купони, някои за всички домакинства, други само за определени групи хора. Имаше за газ, примерно. Индексираха социални помощи, пенсии, детски, но не мога да кажа с колко, защото не ни касае.

А вишни има ли в САЩ? Тук не съм виждала.

# 174
  • Швейцария
Аз сега бях 2 месеца в България. Всичко е поскъпнало. Черешите в момента 10 лв, домати от хубавите селски 6 лв, ягоди 8 лв, олио към 5 лв. Поне в София това видях. В Лидл е по-евтино.
В Швейцария не гледам цени, но олиото и яйцата със сигурност са поскъпнали. Иначе не забелязвам да харча повече пари за храна от преди.

Последна редакция: пт, 01 юли 2022, 04:17 от JennyBG

# 175
  • София
Само за протокола, черешите в България, поне в София, сега са между 2 лв и 3,50 лв за килограм.

# 176
  • Швейцария
Да не спамим темата на момичето, но ММ пита къде са тези череши по 2 лв. Понеже във Фантастико днес са 2.79 за 500 гр. Разгледах сайта им за онлайн доставки. Както и да е, авторката май изчезна, а и тя е в чужбина.
https://glovoapp.com/bg/bg/sofiya/fantastiko-sof/?content=plodov … odove-c.714672838

Последна редакция: пт, 01 юли 2022, 07:50 от JennyBG

# 177
  • София
На пазара, как къде?
Във Фантастико цените на зарзавата са уй- ля- ля.
Че и в Лидъл също.

# 178
Е няма ли инфлация в Германия и Франция? В Западна Европа?
В САЩ е голяма инфлация, всички храни поскъпнаха. Вчера купих 1.2 кг череши за 25 долара. Миналата година май бяха под10. И в Българиявсички се оплакват от цените. Как така не растат в Западна Европа?

Е има. Но черешите са пет евро килото. Колко пъти седмично купуваш череши?

И аз искам примерно меню за 40 евро на ден за Германия. По-скоро искам списък с продукти за една седмица за 280 евро за двама човека. По принцип не е невъзможно, но трябва да ядеш много говежди пържоли всеки ден, за разнообразие поне веднъж седмично един калкан.

И искам да кажа, че ако се готви както майка ми примерно готви, днес се прави тава мусака и се яде два дни, после печено пиле и супа, после един ден постна манджа и т.н., напълно е възможно да стане с 40 евро на седмица за двама възрастни и едно дете. Аз съм по аламинутите повече и хич не съм пестелива, но пряко сили мога да напълня количка за 80 евро само с храна. В нея трябва да има и вино, твърд алкохол, много храна за котки и храната пак няма да я изядем за седмица. Но ако ще пушена сьомга да има на закуска с най- скъпия хляб от пекарница, печена гъска за обяд и говежди стекове за вечеря, пак няма как да се достигнат 40 евро всеки ден, защото гъската ще остане за другия, а и няма кой да я сготви на обяд.

Последна редакция: пт, 01 юли 2022, 10:14 от Анонимен

# 179
Цените на плодове и зеленчуци в България се нормализираха и не бих казала, че са скъпи. Фантастико не ми е мерило за нищо по цени, тъй като по начало си върви скъпа верига.
И понеже се занимавам с внос на хранителни продукти от цяла Европа и някои продукти от Азия от повече от 12 години, само да вметна от професионална гледна точка, че повишението на цените на произведена стока в Западна Европа е супер голямо, в сравнение на българските производители, поне с тези, с които комуникирам.
Те до последно не смеят да вдигат цените и ги вдигат с много малко, защото знаят, че ако цените им се повишат, няма кой да им купува стоката. А Лидл и Кауфланд извиват брутално ръцете на бг производителите. Не им приемат повишенията в цените и въртят всякакви номера. Това, че на рафта цените са по-високи, много рядко идва от самия производител. Някои фирми, с които работя, дори се принудиха да спрат да правят доставки до тези вериги. По-евтино им излиза да си плащат неустойките, отколкото да работят на загуба с тях.
Говеждото например супер много поскъпна в Европа. В Испания януари месец производителите едрово продаваха бон филе за по 7 евро, вече цената му е 14 - 15 евро към вносителите.
Сьомгата е тотален крах. Цените са нереално високи. Пушената сьомга 100 грама преди беше по 1,80 евро, в момента е по 2,50 - 3 евро за 100 грама цена от производител.
За свинското месо да не говороим - от 2 евро цена за свински врат от Испания, вече върви по 3,60-3,70 евро цена към вносител.
При замразения хляб и кроасани, които се продава по веригите и по доста пекарни има ръст от по 25% от началото на годината.
И това са все на производители от Западна Европа. И цени се сменят ежемесечно. По-скъпо гориво, електричество, опаковки. Кошмар.
Да не говорим, че цените на горивата също се отразиха на международния транспорт и то адски много, което води до допълнителен ръст на цените.

Общи условия

Активация на акаунт