Работа, CV-та, HR-и, съвети - 78

• 43 627
  • 1 377
  •   1
Отговори
# 1 110
Не ми хареса, че ми поставиха условие, че нямам право да напусна , ако напусна - връщам всички пари (заплати).

Без да се обиждаш, сигурна ли си, че си разбрала правилно? Това, което си написала, нито е законно, нито е нормално, нито е възможно (според мен). Да не става въпрос за някаква неустойка, ако се откажеш в изпитателния срок?

# 1 111
По-добре избягвай фирми с такива условия, виждал съм и други подобни с голяма неустойка ако напуснеш. но чак такова чудо не. Фирмите, които ги поставят много често предлагат лошу условия - среда, заплата, нечовешко натоварване, извънреден труд по никое време, никакъв шанс за развитие и други. С такива клаузи принуждават хората да им робуват без възможност да си сменят работата.

Даже сега като се замисля май все пак съм го виждал, имаше някакъв срок, в който не можеш да напуснеш след подписване - 2 или 3 години. Също клаузата за връщане на заплати май имаше ограничение - 6 месеца назад, но тя можеше да се ползва дори ако те съкратят по някаква причина ако не са доволни от теб.

Последна редакция: чт, 02 юни 2022, 06:08 от Тhe rise of the rice

# 1 112
  • в сърцата на децата <3
С добър адвокат ще им върнеш дедовия, въпросът е що ще дириш там изначално. Все пак ако много имаш нужда от работа, по-добре започни нещо неквалифицирано, отколкото да се занимаваш с тези.
В старата фирма на мъжа ми се бяха опитали да го накарт да подпише анекс към договора, че ако напусне там, повече няма да работи като инженер 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Той толкова се трогна, че им показа къде точно го е заболяло от изискванията им.

Такъв тип договори са допустими когато фирмата влага в теб голяма сума за обучения и квалификация, при това са допустими за срок. Примерно в Луфтханза договорът е 5 години и ако напуснеш преди това трябва да си платиш квалификационните курсове. Въпреки това има хора, които си напускат, наемат си адвокати и не плащат нищо на фирмата. Но да връщаш заплати? Те как ще върнат отработеното срещу това заплащане? Времето ти? Как те ще те обезщетят?

# 1 113
Щях да се задавя с кафето.....
Що за глупости?!?!?!

Как точно го представиха това "условие "?!?
Не се учудвам, че обявите им са постоянно присъствие в джобса....

# 1 114
  • Mars Hotel

Не ми хареса, че ми поставиха условие, че нямам право да напусна , ако напусна - връщам всички пари (заплати).
Това не може да е истина. По-скоро не си разбрала нещо.

# 1 115
Мен повече ме притеснява, че кандидат-счетоводител не познава законите. Как точно ще си ги вземат тези заплати? Тук по-скоро има някакъв договор за обучение и клауза, че ако обучаваният напусне в определен срок, след завършване на обучението, дължи разходите за това обучение. Което си е напълно законно.

# 1 116
Щях да падна от стола! Да връщаш заплати??

Има договори, в които пише, че ти покриват дадено обучение. Примерно стюардесите са така. Ако напуснат преди конкретен срок, връщат пари за обучението. И това е нормално.

Това, което твърдиш или е някаква чутовна глупост, или нещо не си разбрала. А и Нищо лично отново е права, счетоводител, който не познава законите....

# 1 117
Всяка незаконна клауза автоматично става нищожна. Няма как да има такова нещо, освен ако е на принципа "плашене на гаргите" - слагат едно плашила и ако гаргата е глупава се плаши. Но може да не си разбрала. Подобни клаузи са възможни само ако фирмата ти финансира някакво обучение или лиценз и после за определен срок изисква да си върне инвестицията.

А иначе в онзи сайт работодател няма да намериш добри отзиви за никого, даже и за наистина стойностни работодатели. Там основно пишат обидени и отхвърлени хора и все някой друг им е крив.

# 1 118
Бътерфлай,
Поискали са ти абсурдно връщане на пари, видяла си в Бг работодател ужасни отзиви и те интересува САМО дали осигуряват на реална заплата???
Ами то в Бг работодател си пишат, че осигуряват на минимална заплата и че бавят плащанията...
Не е вярно това за Бг работодател, че има само отрицателни отзиви. Работила съм във фирми с положителни и с ужасни отзиви. Всички се оказаха реалност.

# 1 119
Преди доста години (повече от 6-7) точно за същата фирма имах информация, че работят при ужасни условия - много извънреден труд, изискване за оставане до късни часове (22-23 ч.), за да се доработва, някакви казармени правила, като цяло не е ок.
Butterfly:3, интересно ми е каква заплата са предложили като старт, за да не станеш и да си тръгнеш в момента, в който са ти казали, че "трябва да връщаш заплати"?

# 1 120
Мен повече ме притеснява, че кандидат-счетоводител не познава законите. Как точно ще си ги вземат тези заплати? Тук по-скоро има някакъв договор за обучение и клауза, че ако обучаваният напусне в определен срок, след завършване на обучението, дължи разходите за това обучение. Което си е напълно законно.

Оо , боже.
В мене  е грешката,  че не съм написала 6 месеца. Извинявам се , че не съм написала това уточнение в коментара си. Не става въпрос за постоянно,  а за обучителния и изпитателен срок, който искат да го направя в рамките на 6 месеца и двата договора да са 2 в 1.

# 1 121
Пълна глупост. Какво точно обучение ще предложат в тези 6 месеца, че да е наложи да връщаш пари?!?! Нали затова е изпитателният срок, за да видите дали ще се сработите? Значи, ще работиш 6 месеца и, ако сметнеш, че не ти е ок там, ще им връщаш парите, които си изработила....!?!?!?
Плюс това пари се връщат, ако ти платят някакво обучение (например курс за 2-3 хил.лв), след което се задължиш да работиш за тях в рамките на няколко години, през което време те ползват уменията ти от това обучение. Ако напуснеш преди да изтече срокът, връщаш само парите на курса, не и заплати.
И пак да попитам, каква заплата ти предложиха? Ако не е тайна, разбира се....

# 1 122
Клауза за връщане на заплати при напускане е нищожна и не произвежда правно действие. Единствено могат да изискват възстановяване на разходи за платено от тях обучение.

# 1 123
Така като гледам Вашите реакции и коментари , допускам ,че е възможно аз да не съм разбрала правилно нещата и да са имали предвид,че съм длъжна да върна разходите за обучението,  които са вложили в мен.
Тъй като аз съм съвсем начинаеща и (млада и зелена ) Grinning реално и си нямам понятие от закони и прочее , само съм учила счетоводство.  И те затова решиха да ми дадат шанс , ако аз съм съгласна , да ме обучат и да навлезна реално в практиката. 
Поръчала съм си иначе няколко учебника , за да съм в час със сегашните закони все пак.
А искам да разбера дали тази работа ще ми хареса.  Тъй като търся задължително компютри или офис и документация. Избягвам всякакви каси и клиенти , тъй като си имам здравословна причина да го правя това.

За заплата,  решиха да е по-голямата от сегашната работа, която напускам . С възможност за актуализация след пробния период.
Само ме е яд, че забравих да попитам дали осигуровките са реални,  тъй като за мен това е от изключително важно значение.

# 1 124
Оо , боже.
В мене  е грешката,  че не съм написала 6 месеца. Извинявам се , че не съм написала това уточнение в коментара си. Не става въпрос за постоянно,  а за обучителния и изпитателен срок, който искат да го направя в рамките на 6 месеца и двата договора да са 2 в 1.
Това също не е много ок, защото изпитателния срок включва и началното обучение. И да имаш, и да нямаш опит, обучение си трябва. На много места реалното обучение не свършва на шестия месец, но дотогава един читав мениджър може да види колко добре навлизаш в работата, как се справяш за момента, имаш ли желание за работа...такива неща.
Това, което другите говорят, е за по-специфични тренинги, за сертифициране, разни международни стандарти, ала бала. А за счетоводител без опит и току-що започнал работа при тях не ми се вижда да почнат от първия месец да те сертифицират, наистина никой няма финансовата изгода.
Моят съвет е да потърсиш и друго, ако не си на зор, разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт