Работа, CV-та, HR-и, съвети - 78

• 43 537
  • 1 377
  •   1
Отговори
# 1 260
Скрит текст:
Взимаш си договора и трудовата книжка, отиваш в НАП, доказваш, че си осигурена и ти възстановяват правата. Същото е, ако си в болнични и ти изплатят по-малко обезщетение, заради непродадени данни. Същото е и за пенсии.

Ако към момента работиш все още в тази фирма, в трудовата книжка може нищо да не пише. Нали стажа се нанася като напуснеш/те уволнят.
Не. Това е независимо дали работиш там или вече си напуснал. Ако работиш там, носиш трудова книжка и трудов договор. Тъй като стажът не е приключен, те лесно проверяват дали няма подадено уведомление за прекратяване и така става ясно, че още работиш там.
А иначе, стажът се нанася периодично, при всяка промяна. На първия работен ден се прави вписване с дата на постъпване. При прекратяване се вписва само дата на прекратяване и се калкулира целият зачетен стаж (в един правоъгълен печат). Във всеки един момент ти имаш запис в трудовата книжка, че работиш или си работил на дадено място.

Скрит текст:

Преди доста години направиха промяна в правилата за зачитане на стаж. Имаше доста работодатели, които не подаваха данни и не внасяха осигуровки, но ги удържаха от заплатите на служителите. И от тогава се въведе практика, ако служител е в подобна ситуация, стажът му се зачита, а си е работа на НАП да си търси работодателя и да гарантира внасянето на осигуровките и подаването на данните.
Това е така, но не важи за ЗДПО (втори стълб на пенсионното). Ако работодателят всеки месец подава декларации, но не е превел парите в НАП, във фонда ви за допълнително пенсионно няма да имате нищо, защото фондовете не знаят какви суми са ви начислени. Те си отчитат реално постъпилите пари. Това го казвам от личен опит. Бившия ми работодател съвестно си е подавал всичко, само дето реално не е внасял парите в НАП. Да, стажа ми се зачита, водя се осигурена, но във фонда за ДЗПО нямам нищо. Нули. Ако НАП успее да му вземе някакви пари, ще ги придвижи до фонда, ако не -  ще пия една студена вода.
[/quote]
Така е. Дружествата, предоставящи ДЗПО са частни дружества. Те нямат право да проверяват работодатели и да си търсят осигуровките от тях. Съответно няма и как да изплащат пенсии върху средства, които не са получили. НАП е органът, който трябва да изиска от работодателя да внесе всички вноски. Пенсионните дружества нямат директна връзка с работодателите по отношение на задължителното пенсионно осигуряване. Работодателят внася сумите за ДЗПО в НАП, а не в дружествата. След това НАП превежда дължимото към всяко дружество. Т.е., ако има невнесени суми за ДЗПО, те също се търсят в НАП, а не в пенсионното дружество. Но там трябва и реално да постъпят средства. Не е достатъчно само да се докаже стаж.

# 1 261
Разбира се, че трябва да се обадиш при невъзможност да отидеш на насочена среща, в случая интервю. Въпрос на възпитание и култура.

# 1 262
Разбира се, че трябва да се обадиш при невъзможност да отидеш на насочена среща, в случая интервю. Въпрос на възпитание и култура.
Така е, по принцип. Но също по принцип, когато процесът е приключил, също е редно HR да уведоми тези, които са се явили на интервю, но не са избрани. А почти никой не го прави. И дори не говоря само за ниски позиции. За позиции на ниво Executive даже не го правят.
И двете страни масово не са коректни едни към друга в днешно време. Така че, нищо чудно няма, че кандидатите загубиха уважение към ангажиментите си за интервюта. Прекалено дълго само едната страна беше неуважителна и се смяташе за важна.

# 1 263
  • Бургас
Разбирам и двете гледни точки - и на Силвър, и на Нарциса. Всяка за себе си е права.
Някой по горе беше писал, че заплатите се определят от пазара. Ами не. Заплатите все още се определят от работодателите, защото пазара е изкривен. Там където работя дълго време търсихме хора. Наистина дълто. Почти година. Заплатите ниски, всички се отказват. Но вдигна ли шефа заплатата? Не. Все някой щеше да се хване на въдицата. И се хвана. Оказа се, че човека дълго време си търсил работа и се е отчаял.

# 1 264
Можете ли да ми препоръчате компания за кандидат с малък опит в ЧР и английски език с възможност за хибридна работна среда.
Благодаря!

# 1 265
Irene, явно на шефа не му е трябвал наистина допълнителен човек. Ако заради липсата му беше изпуснал проекти, тоест кеш и печалба, която най-вероятно би била много пъти повече от адекватна заплата за служителя, нямаше да чака спокойно някой заблуден да се хване на въдъцата без червей. Тоест новият човек не му носи добавена стойност и затова не му е спешен и не желае да плаща.

Абсолютно неадекватно е да потвърдиш интервю и да не се появиш/ да не си вдигаш телефона без да предупредиш и без уважителна причина. Хич не ми обяснявайте, че обявите и заплатите оправдавали подобно поведение. Абсолютно съм съгласна с Пух.

# 1 266
Каквито работодателите, такива и служителите.Вече предлагането стана повече от търсенето и на търсещите работа, май изобщо не им пука дали ще е тази работа или друга.

# 1 267
  • Бургас
Irene, явно на шефа не му е трябвал наистина допълнителен човек. Ако заради липсата му беше изпуснал проекти, тоест кеш и печалба, която най-вероятно би била много пъти повече от адекватна заплата за служителя, нямаше да чака спокойно някой заблуден да се хване на въдъцата без червей. Тоест новият човек не му носи добавена стойност и затова не му е спешен и не желае да плаща.

Ами не познахте. Трябваше му и то много. За малко да изтървем проекта. Но шефа ни е такъв - непукист.

# 1 268
За мен е неприемливо да не се обадя ако отказвам планирано интервю. Така поне не си губим взаимно времето. Случвало ми се е, пращам мейл, информирам и толкова. Не коства нищо и поне спестява време.

# 1 269
Всъщност, Ирене, не му е трябвал. Непукизъм изключва нужда и обратно.

# 1 270
Подкрепям горното мнение - явно в случая останалите служители с лека мобилизация са запушили дупката през тази 1 г. Ако положението беше действително критично, т.е. с реално въздействие върху приходите на компанията, това щеше да излекува непукизма на собственика като с магическа пръчица. Simple Smile

# 1 271

Ами не познахте. Трябваше му и то много. За малко да изтървем проекта. Но шефа ни е такъв - непукист.

А защо не сте го изпуснали? Може би вие всички останали сте работили малко повече, за да покриете липсата (без допълнителна компенсация?) Което е идеално за шефа 😃 Тоест нов човек е nice to have ама за колегите…

# 1 272
Khufu,
 Там е разликата между шеф и собственик. Шефът, обикновено е назначен мениджър на някакво ниво, не пише GM ли е или просто шеф на отдел. Пука му само да му тече заплатата в описания случай явно. Ще се понатоварят колегите, докато 1 година търсят ниско платен служител. Собственик не би допуснал такова нещо, все пак той е този, който губи пари.
Аз за това предпочитам да работя във фирма, в която съм пряко подчинена на собственика. Лично си договарям условията, начин на работа, всичко, заплащане (обикновено по-високо от първоначално предвиденото, умея да се продавам).

Последна редакция: чт, 09 юни 2022, 13:23 от Малечка Палечка

# 1 273
  • Бургас
Всъщност, Ирене, не му е трябвал. Непукизъм изключва нужда и обратно.

Ама разбира се, вие знаете повече за моята работа от мен. И познавате шефа ми по-добре от мен.

А защо не сте го изпуснали? Може би вие всички останали сте работили малко повече, за да покриете липсата (без допълнителна компенсация?) Което е идеално за шефа 😃 Тоест нов човек е nice to have ама за колегите…

Изпуснем ли проекта, оставаме без работа. Шефа си има други бизнеси. Един повече или по-малко все тая.

# 1 274
Да, знам за шефовете твоят не е някакъв уникум, айде нема нужда от подскачане.

Общи условия

Активация на акаунт