Работа, CV-та, HR-и, съвети - 78

• 43 622
  • 1 377
  •   1
Отговори
# 1 140
Някои хора просто не са за счетоводство, колкото и да го мислят за елементарно. Мисленето е сложен процес и не се отдава на всеки.

# 1 141
То и аз не разбрах защо е грешна операцията при положение , че е с начислено ДДС. Т.е. предполага се , че трябва да се извади това ДДС.

Щом не разбрах това , осъзнавам, че имам сериозни пропуски и може би съм се надценила!

# 1 142
Някои хора просто не са за счетоводство, колкото и да го мислят за елементарно. Мисленето е сложен процес и не се отдава на всеки.

Да, бе, как пък не. Счетоводството не изисква творчество, а познаване на правила и закони. И после бавно, методично и точно разхвърляне на данни в таблици. Това е счетоводството. Да, понякога тези правила стават безумно сложни и оплетени и се иска човек да е голям експерт (например данъчните съветници в САЩ), но това са малцина по върховете. Масовият счетоводител въвежда данни и прави сметки. И е супер професионалист, ако е научил всичко нужно.  Да не се бърка счетоводството с финансите все пак.

Иначе много хора не схващат, че 100 + 20% е 120, но 120 - 20% не е 100. Впрочем този "парадокс" (не е наистина парадокс, само изглежда така) е много удобен когато се налага да се манипулират данни, например колко процента е някаква надценка Wink Помня, че в първите месеци от трудовия си път работех в една малка семейна търговска фирма. И веднъж един много важен клиент ни излови, че сме ги натоварили повече отколкото е трябвало. Шефовете се бяха панирали, ама аз написах отговор с половин страница математически еквилибристики от сорта и накрая излезе, че те са ни минали. Не помня детайлите, само че голям респект заслужих Grinning

# 1 143
  • sofia
Имате пропуски по математика.... ДДС се смята така х+20%х =у
у=170, намерете х...подсказка х не е 136

Черна станция, не случайно има международни счетоводни стандарти за отчетите....щото при международните фирми още по-интересно става.

# 1 144
  • нейде там, където ....
То и аз не разбрах защо е грешна операцията при положение , че е с начислено ДДС. Т.е. предполага се , че трябва да се извади това ДДС.

Щом не разбрах това , осъзнавам, че имам сериозни пропуски и може би съм се надценила!

Наистина са сериозни. Това може и да помогне за част от пропуските https://bg.khanacademy.org/math/5-klas/x840ca9d7401a4089:protsent-unit

https://kik-info.com/danatsi/vat-calculator.php

# 1 145
Ти явно си счетоводител, не даде лесни и точни числа, а такива, реални Wink

За скараните с математиката - процентът е много удобен инструмент за онагледяване, но е неудобен за смятане.
Много по-лесно се смята, ако вместо проценти се мисли за дроби - 1% всъщност е 1/100. И после е лесно за всеки минал 4 или 5 клас беше.

# 1 146
  • sofia
Аз ли? Ми не, нямам нищо общо със счетовдството....освен, че издавам и пращам по куриер фактури до счетоводната фирма Satisfied
Работила съм в университет и са ми минали през ръцете материали за 2-3 магистърски програми по счетоводство... като освен заглавия на дисциплини и съдържателна част съм разглеждала, само разглеждала. Едната програма даже беше акредитирана от АССА за доста от модулите.

# 1 147
Аз не съм счетоводител, а с техническо образование. И получих 141,67 лв. (цена на стоката без ДДС) от задачката на vesi.

# 1 148
Не са по математика, а по начин на смятане на ДДС Wink
Иначе основата се намира най-лесно с тотал÷1,20.

Аз така преди дни смятах някаква задача за университета с 9% ДДС. Гледам решението, цъкам елката, еми излиза едно и също, ама не е като от решението По някое време се усетих, че смятам 9% от тотала, не от основата. Със сигурност ги различавам.
Затова казвам, сигурно е спял колегата пети сън.

# 1 149
  • София
Някои много си вярват.
Joy Joy

# 1 150
Като гледам объркването с данъчните основи се сетих за един трейнинг, на който се налагаше да обяснявам на хора с претенции, че не могат да събират проценти с числа. И все пак да си учил счетоводство и да не разбираш как се смята данъчната основа… като нищо, не само ще им искат върнати заплати, ами ще си ги и съберат.

# 1 151
vesi1 Можете да напишете тази формула в Excel и той ще го смята вместо Вас. Така става по-бързо и по-точно.

Последна редакция: пт, 03 юни 2022, 09:57 от chelyadinka

# 1 152
  • Бургас
Е, то е ясно, че счетоводителите не смятат на ръка и ползват сч. софтуер, ексел и др., но все пак чисто теоретично трябва да се знае.

На мен ми се налагаше да обяснявам, че 1 час и 15 мин. превърнато в десетично не е 1,15, а 1,25.

# 1 153
Честно казано, на мен тази формула ми се вижда твърде сложна.

# 1 154
На нищо не се учудвам... лятото работих с един младеж, който беше 4ти курс счетоводство в УНСС.... грешно смяташе данъчната основа, която да впише във фактура, при налична сума с вече включено ДДС.
Нещо от сорта: сумата с ДДС е 170 лв и сметката му беше 170-20% от 170....два пъти му обяснявах що не му е вярна сметката, докато ме разбере.
Така написано " 170 - 20% от 170 ", означава " 170 - (0,2 * 170) = 136 ". А както знаем, трябва да получим 141,67.
Вашето обяснение е грешно и после защо студентът не го разбрал.

Е, то е ясно, че счетоводителите не смятат на ръка и ползват сч. софтуер, ексел и др.,

Явно vesi1 и колегата й от УНСС смятат на ръка. Давам идея как да оптимизират процеса, така че да става по-бързо, по-точно и дори непознат да може да го реши.
Ако фирмата на vesi1 нямат пари за сч. софтуер и ексел, в интернет има гугъл таблици, които могат да се ползват безплатно.
Дори и в краен случай, на хартия да напише, "х = (100 * 170) / (100 + 20)" и да залепи листа на видно място, за да може формулата да се преизползва.

Честно казано, на мен тази формула ми се вижда твърде сложна.

Нарциса Тази формула е елементарна. Дали ще напишете "=В1 + В2" или горната, няма голяма разлика. Освен това,  vesi1 като я напише веднъж, може да я използва 100 пъти, само като променя стойностите за Y и процентите.

Последна редакция: пт, 03 юни 2022, 10:05 от chelyadinka

Общи условия

Активация на акаунт