Любители на котки - Тема 172

• 34 823
  • 763
  •   1
Отговори
# 480
Малките котета са като прахосмукачки. Още не са научени да регулират сами приема си на храна, но с времето се научават. А и не знаят, че храна винаги ще има. Щом осъзнаят това, апетита автоматично се регулира. Е, някои са си по лакоми от други, но като цяло с времето всичко с храненето си идва на място. Като беше бебе Мая, така излапваше всичко що е в купичката, но бързо разбра, че нейната храна си е само нейна и винаги ще има пълна купа и започна да си хапва нормално. Тя обаче не е от лакомите и никога не реве за храна. Да се е случвало един-два пъти и то не кой знае колко настоятелно. Купичката и с гранули винаги е пълна, само и досипвам. Прясна вода винаги. А мократа обикновено и я давам сутрин. Тя яде по половин пастет/пауч дневно, много рядко цял на два приема. Като цяло не яде много.

# 481
  • София
За тоалетната - напълних около 1 пръст Бентонит в съда. Сега гледам е намалял след 1 седмица ползване и почистване. Утре може да изхвърля всичко и да сипя чист.
Настилката трябва да е поне 7-8 см, за да не се лепят образувалите се топки за дъното. Така пише на пакетите, но аз слагам повече. Колкото е по-дълбоко, толкова е по-икономично, защото топките се чистят лесно, без да се разпадат. Трябва ли да се стържат от дъното, бентонитът бързо се вмирисва. Докато е още чист, се досипва количество равно на изхвърленото. При една малка женска котка може да издържи месец или два без цялостна подмяна.

Браво на послушната Бети, че си е изяла стритото хапче! Simple Smile Има време! Ще поумнее ... Joy

# 482
Абсолютно подкрепям Таня за бентонита, доливането и смяната му. И аз тъй процедирам. То инак няма да ми постигне само бенто да купувам.
Пп Ние отново минахме на бенто след като силикона стана златен. Бентото е в пъти по икономично, а и е по евтино.
Макар, че досега на мен силикон не ми се е вмирисвал и бях много доволна, докато бентото(зависи какво е) понякога ми намирисва. Още тъгувам за ДМ-ското лимитирано с активен въглен, разкошно беше.

# 483
  • Стара Загора
Я да видя какво сте ми донесли, след като ви няма цял ден!

# 484
  • София
Не е ли време да спим вече?!

# 485
Аз знам от вет, че хапчето против паразити не трябва да се стрива,а да се дава цяло. За това обикновено съм го пъхала в кремвирш.

# 486
Здравейте момичета! Искам да ви попитам нещо за женските котки и кастрацията.Имаме женско коте Шотландска клепоуха порода.На 1г и 2 месеца.Не искахме да я кастрираме,защото ми се струваше жестоко.Но котето ни вече 3ти път се разгонва.През 3-4 седмици.И определено не се чувства добре.Задните й крачета са като схванати,не се качва на високата инсталация-драскалка,лежи само на килима.Когато пробваме да я вземем в ръце,тя изпъва телцето си,трепери и е като вдървена.Мяука много.Не зная дали е нормално поведение,но ми изглежда като болезнено за нея.И така се решихме да я кастрират.Не ни пречи,че мяука,но това поведение на животинче,което страда ме притеснява.Моля за съвет момичетата от Варна и Аксаково при кой лекар в коя клиника да отидем.Доколкото разбрахме,котето се взема още същия ден.Но конците се махат след 10я ден.Повече не зная.Видях,че има тема за ветеринарните клиники във Варна,но няма нови мнения.Затова питам тук.Ще съм благодарна ако ме посъветвате.Може и на лични🌹

Последна редакция: нд, 08 май 2022, 22:41 от bubka:)

# 487
Тераса-парти:)

# 488
  • Бургас
Здравейти куткари! 😚🐈🐈‍⬛
Идвам при вас за съвет 🙂
Имам син на 7г, котка на 3 и съпруг. Котката ни е на настроения - понякога много гальовна, а понякога злобничка. Улична турска ангора, кастрирана и много капризна за храна - яде само гранули за капризни котки и един вид евтини паучове. Аз и синът ми искаме втора котка, защото нашата често скучае самичка, а и обичаме котките, но ме притесняват следните неща:
1. Мъжът ми не ще втора котка, ама айде той ще го/я обикне и ще го заиска 😁
2. Ще ми се съсипе съвсем апартамента. Тя и без това нашата си точи ноктите на пердетата, а с още един бандит ще стане страшно. Но пък ще е весело Simple Smile
3. Това най-много ме притеснява. Ще отиват двойно повече пари за котешка тоалетна, храна и ваксини, обезпаразитяване.
Дайте ми съвет 😊 Да вземем ли второ коте или да не избързваме?

# 489
То ние хубаво съображения от човешка страна, но си има и котешки съображения… Две котета е хубаво едновременно да влязат вкъщи, иначе са териториални някои и първото коте може да се прави на шеф и да тормози второто, или второто да се стеснява и да не смее да хапва преди шефа и да оставя шефа да го подяжда.

# 490
  • Бургас
Значи по-добре да не прибираме второ, така ли? Мислех, че бързо ще свикнат.

# 491
Все пак е много индивидуално, някои хора прибират по няколко любимци, просто няма как да предскажете как ще реагират

# 492
  • София
Скрит текст:
Здравейте момичета! Искам да ви попитам нещо за женските котки и кастрацията.Имаме женско коте Шотландска клепоуха порода.На 1г и 2 месеца.Не искахме да я кастрираме,защото ми се струваше жестоко.Но котето ни вече 3ти път се разгонва.През 3-4 седмици.И определено не се чувства добре.Задните й крачета са като схванати,не се качва на високата инсталация-драскалка,лежи само на килима.Когато пробваме да я вземем в ръце,тя изпъва телцето си,трепери и е като вдървена.Мяука много.Не зная дали е нормално поведение,но ми изглежда като болезнено за нея.И така се решихме да я кастрират.Не ни пречи,че мяука,но това поведение на животинче,което страдаме ме притеснява.Моля за съвет момичетата от Варна и Аксаково при кой лекар в коя клиника да отидем.И доколкото разбрахме,котето се взема още същия ден.Но конците се махат след 10я ден.Повече не зная.Видях,че има тема за ветеринарните клиники във Варна,но няма нови мнения.Затова питам тук.Ще съм благодарна ако ме посъветвате.Може и на лични🌹
Кастрацията е най-доброто, което може да се направи за здравето на животинката. Всяко разгонване, което не довежда до бременност, увеличава рисковете от онкологични заболявания. Обаче това със сковаването на крачетата за мен не е обичайно. Дано не е свързано с генетичните заболявания, характерни за породата. Sad  Непременно намерете доктор, който е наясно със спецификата на породата ѝ и опишете добре симптомите.

Колкото до самата кастрация - различните клиники и кабинети имат различни практики. Някои държат цяло денонощие, други връщат котето след няколко часа. За мен е добре да го оперират преди обяд и да се вземе в края на работния ден, за да е било под наблюдение докато излезе напълно от упойката. Нормално е разрезът да е до 1,5-2 см с вътрешни резорбируеми конци. Конци не се махат, а котето още на третия-четвъртия ден е същото като преди. При такъв шев обикновено не се слага яка. Не се съгласявайте на големи разрези с външни шевове.

Не съм от Варна и не мога да препоръчам ветеринар. В първи пост има списък с клиники, които са похвалени/критикувани в темата, но не знам доколко са актуални.

Ябълкова, с 5 котки съм, прибрани на различна възраст и по различно време. Последният прибран беше 7 годишен огромен котарак. Когато иска командва всички. Но е добродушен и почти не го прави. Дали ще се разберат и кой ще командва зависи от конкретните котки. Никой не може да предвещае как ще е в случая, дори да се познават добре характерите им. Поставени в непознати условия, действията им са различни. Ако сте се навили, пробвайте! Разходите за храна и тоалетна се увеличават, но незначително. Аз например вече не купувам паучове/консерви от 85-100 гр, а консерви от 400-800 гр, вместо малки пакетчета суха храна - голям чувал. Цената им е значително по-ниска. Дори и капките за обезпаразитяване ми излизат по-евтино когато ги купувам на кутийки от интернет или от складове на едро.

За съсипването на апартамента също не може да се гадае. Може да се увеличат лудориите, но може да са заети с игри и да забравят за пердета, тапети и т.н., защото обикновено ги съдират от скука.

Все пак имай предвид, че началото на такова съжителство е доста трудно. Обикновено минава време преди да се нагодят едни с други.

# 493
  • Бургас
Белите правят от скука или защото се чувстват пренебрегнати,моята бяла гад с особен блясък в очите демонстративно ми събаря разни предмети,гледайки в моята посока,в мое присъствие.
Дере чанти и шкафове в мое
присъствие.

Днес имам специален ден с Харко,точно преди година се появи в живота ни,на всички вкъщи.

# 494
  • София
Да ти е жив и здрав Харко! Още много годишнини да празнувате! Heart

Общи условия

Активация на акаунт